Σφιχτό, αρωματικό, με την πλούσια γεύση των ξερών φρούτων. Δοκιμάστε αυτό το πολίτικο ψωμί, συνοδεία μιας καλοκαιρινής φρουτοσαλάτας, ενός παγωμένου τσαγιού, αλλά και με ολόγλυκα ντοματίνια, κίτρινα τυριά και αλλαντικά, και θα μας θυμηθείτε.
Φωτογραφία: Γιώργος ΔρακόπουλοςFood styling: Tina Webb
Αυτό το πολίτικο ψωμί μοιάζει χειμωνιάτικο, δοκιμάστε το όμως συνοδεία μιας καλοκαιρινής φρουτοσαλάτας, ενός παγωμένου τσαγιού, αλλά και με ολόγλυκα ντοματίνια, κίτρινα τυριά και αλλαντικά, και θα μας θυμηθείτε. Μια συνταγή από το βιβλίο «Η Πολίτικη κουζίνα των τεσσάρων εποχών» (εκδ. Πατάκη).
Για να φτιάξουμε πολίτικο ψωμί με ξηρούς καρπούς και φρούτα, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, τα ξερά φρούτα.
Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το μπράντι μαζί με 120 ml νερό σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Το αδειάζουμε στο μπολ με τα φρούτα και αφήνουμε για 30 λεπτά, να μουλιάσουν.
Σε άλλο βαθύ μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 2-3 κουτ. σούπας ζεστό νερό.
Αδειάζουμε μέσα τα μουλιασμένα φρούτα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τους ξηρούς καρπούς σε σκόνη, την κανέλα και τον κόλιανδρο και ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που ελαφρώς θα κολλάει στα χέρια (δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο για 5 λεπτά και, μόλις αποκτήσει χλιαρή θερμοκρασία, τον σβήνουμε.
Καλύπτουμε με πετσέτα τη ζύμη και τη βάζουμε στον χλιαρό φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Καλύπτουμε μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ με λαδόκολλα και αδειάζουμε τη ζύμη.
Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και την αλείφουμε με το μείγμα ροδόνερου.
Ψήνουμε, το πολίτικο ψωμί με ξηρούς καρπούς και φρούτα, για 30-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.