ΑΓΟΡΑ

Πού θα βρεις ζεστό, βουτυράτο, τυρένιο κιουνεφέ στην Αθήνα

Αν λαχταράτε το περίφημο ανατολίτικο γλυκό με το λιωμένο τυρί στο κέντρο, αναζητήστε το στα μαγαζιά που ακολουθούν.

31.03.2022| Updated: 16.02.2024
Πού θα βρεις ζεστό, βουτυράτο, τυρένιο κιουνεφέ στην Αθήνα

Ζεστό, τραγανό, σιροπιαστό και στη μέση μια έκπληξη: μαλακό τυρί που λιώνει! Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα από που ξεκινάει η ιστορία του κιουνεφέ. Τρεις τουρκικές πόλεις -η Αντιόχεια, τα Άδανα και η Μερσίνη- «μαλώνουν» για την πατρότητά του, ωστόσο παραλλαγές του γλυκού συναντώνται σε όλο τον αραβικό κόσμο. Ανάλογα με την περιοχή, για τη γέμισή του κιουνεφέ χρησιμοποιούνται διαφορετικά τυριά. Ένα από τα πιο δημοφιλή στις τουρκικές εκδοχές του είναι το ντιλ πεϊνιρί (dil peyniri), ένα σχετικά ανάλατο, απαλό και γαλατένιο αγελαδινό τυρί που λιώνει ιδανικά. Η πρόκληση για όσους φτιάχνουν το πλούσιο σιροπιαστό στην Αθήνα είναι να βρουν το συγκεκριμένο τυρί ή έναν πετυχημένο τρόπο για να το αντικαταστήσουν. Κάποιοι επιλέγουν να αναμείξουν διαφορετικά είδη για να καταφέρουν την σωστή υφή. Συνήθως, πάντως, η μορφή στην οποία το βρίσκουμε στην πόλη είναι η εξής: ένας μικρός δίσκος από κανταΐφι, περιχυμένος με μπόλικο βούτυρο, ξεροψημένος, σιροπιασμένος και γεμιστός με κάποιο μαλακό, ανάλατο, ινώδες τυρί.

Καθώς το γλυκό σερβίρεται ζεστό, το τυρί λιώνει και «τραβιέται», δίνοντας του ξεχωριστό χαρακτήρα. Αυτό βέβαια σημαίνει πως το κιουνεφέ δεν είναι απ’ τα γλυκά που παίρνει κανείς εύκολα για το σπίτι. Οι «μάστορες» θα σας πουν ότι πρέπει να το φάτε επιτόπου, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μόλις βγει από τη φωτιά. Διαφορετικά το ταξίδι πρέπει να είναι σύντομο, ώστε να φαγωθεί πριν παγώσει και στερεοποιηθεί. Εναλλακτικά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ζαχαροπλαστείων που δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα, το κιουνεφέ πωλείται κατεψυγμένο και έτοιμο για ψήσιμο. Άλλοι δίνουν έτοιμο το σιρόπι, άλλοι αρκούνται στο να δώσουν τις αντίστοιχες οδηγίες για το ψήσιμο και το σιρόπιασμα του γλυκού. Προειδοποιώ ότι οι πρώτες απόπειρες μπορεί να είναι απογοητευτικές, αλλά με λίγη εξάσκηση όλα γίνονται.

Το κιουνεφέ στη Μικρά Ασία της πλατείας Αμερικής αργοψήνεται στα κάρβουνα πριν φτάσει στο τραπέζι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα ζαχαροπλαστεία στην ΑθήναΤα καλύτερα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα

Σε μια πρόσφατη βόλτα στην Αθήνα αναζητήσαμε το περίφημο σιροπιαστό σε εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Ακολουθούν μερικά από τα αγαπημένα μας:

Στην πλατεία Αμερικής η Μικρά Ασία (Μοσχονησίων 20 και Θήρας, Πλ. Αμερικής, T/ 210-86.44.698) φτιάχνει εξαιρετικό κιουνεφέ, που αργοψήνεται στα κάρβουνα. Έρχεται στο ταψάκι του καυτό και στολισμένο με λίγο τρίμμα κελυφωτού φυστικιού, σε μια μικρή λιμνούλα από ελαφρύ σιρόπι. Ζητήστε το από νωρίς καθώς χρειάζεται τουλάχιστον είκοσι λεπτά στη φωτιά.

Κιουνεφέ με βουβαλίσια μοτσαρέλα και μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι στον Τραβόλτα

Αν βρεθείτε για φαγητό στον Τραβόλτα (Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/210-57.19.222), εκτός από τα ολόφρεσκα θαλασσινά, παραγγείλτε για γλυκό κλείσιμο το χρυσαφένιο κιουνεφέ με βουβαλίσια μοτσαρέλα. Το σερβίρουν με μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι και μια χούφτα καβουρδισμένα φυστίκια Αιγίνης. Στο εστιατόριο Suzanna (Ορφέως και Χαρίτων 5, Π. Φάληρο, Τ/210-94.28.129), μετά τις πολίτικες, τούρκικες, συριακές και λιβανέζικες λιχουδιές, μπορείτε να απολαύσετε και ένα ζεστό κιουνεφέ με μπόλικο πρόβειο βούτυρο. Τα Καραμανλίδικα του Φάνη (Σωκράτους 1, Ομόνοια, Τ/210-32.54.184) επιλέγουν ελληνική μοτσαρέλα της Οικογένειας Μπέκα για την γέμισή του.

Κιουνεφέ με όποια γεύση παγωτού θέλετε (από βανίλια μέχρι φυστίκι ή τριαντάφυλλο) θα σας προσφέρουν στο ζαχαροπλαστείο Μαλεμπί (Δημ. Γούναρη 172, Άνω Γλυφάδα, Τ/216-70.01.922), ωστόσο εκείνοι προτείνουν το κλασικό καϊμάκι. Πιο φειδωλό σε σιρόπι και βούτυρο σε σύγκριση με άλλα, φτάνει στο τραπέζι ξεροψημένο και πολύ τραγανό. Το Anatolia Sweets (Γρυπάρη 128, Τ/ 211-42.05.553), η γλυκιά γωνιά που έστησε πριν λίγο καιρό ένας Πολίτης ζαχαροπλάστης δίπλα στη σκεπαστή αγορά της Καλλιθέας, έχει ωραίους χειροποίητους μπακλαβάδες, καζάν ντιπί, κίφελ, αλλά και νοστιμότατο κιουνεφέ με μυρωδάτο αιγοπρόβειο βούτυρο και ντιλ πεϊνιρί (dil peyniri).

Στον Χατζή (Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.22.647) κάνουν το κιουνεφέ με βουβαλινό βούτυρο και το προσφέρουν ψημένο για άμεση κατανάλωση αλλά και κατεψυγμένο για ψήσιμο στο σπίτι. Τις ίδιες επιλογές έχουμε και στο Pide Pita (Βουλής 29, Σύνταγμα, Τ/211-42.11.29) όπως και στο Sweet Melek (Αχιλλέως 31, Παλαιό Φάληρο, Τ/211-18.35.966), όπου μάλιστα χρησιμοποιούν βούτυρο και φυστίκι από την Τουρκία. Τέλος θα βρείτε κιουνεφέ και στο καλό πολίτικο ζαχαροπλαστείο της Νέας Σμύρνης, το Maxim, αλλά θα πρέπει να το ψήσετε στο σπίτι (και ίσως να προσθέσετε λίγο επιπλέον βουτυράκι).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην ΑθήναΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην Αθήνα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Γλυφάδα

Περιστέρι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών