ΑΓΟΡΑ

Τα πιο παράξενα, ιδιαίτερα, παγωμένα γλυκά του καλοκαιριού

Παγωτό προφιτερόλ, σάντουιτς με καραμελωμένο κρουασάν και παρφέ ή μήπως halo-halo; Τα υβρίδια, οι ασυνήθιστες και οι νέες γεύσεις που μας δροσίζουν αυτό το καλοκαίρι.

24.07.2023
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Τα πιο παράξενα, ιδιαίτερα, παγωμένα γλυκά του καλοκαιριού

Ασιατικά γλυκά ή παγωτό-προφιτερόλ; Σάντουιτς με καραμελωμένο κρουασάν και παρφέ ή μήπως μεξικάνικα ξυλάκια; Εντοπίσαμε τα πιο ενδιαφέροντα υβρίδια και τις πιο ασυνήθιστες, νέες γεύσεις που μας δροσίζουν αυτό το καλοκαίρι.

Παγωτό σάντουιτς με καραμελωμένο κρουασάν

Η ομάδα της Kora σκέφτηκε να παντρέψει το παγωτό με το κρουασάν με ευρηματικό τρόπο. Όχι, δεν κόβουν στη μέση το κρουασάν για να το γεμίσουν με παγωτό, κάνουν κάτι πολύ καλύτερο. Ό,τι ζυμάρια περισσεύουν από την παρασκευή των κρουασάν δεν πετιούνται αλλά μετατρέπονται σε καραμελωμένα «ψωμάκια» μέσα στα οποία μπαίνει χειροποίητο παρφέ. Το βρίσκουμε αποκλειστικά στο φυσικό κατάστημα, σε δύο εκδοχές: με παρφέ φουντουκιού, γκανάς σοκολάτας και καβουρδισμένα φουντούκια ή με παρφέ φυστίκι, ελαφριά μαρμελάδα ράσμπερι και καβουρδισμένα φυστίκια.

Kora, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855

Halo-halo, το γλυκό-υπερθέαμα από τις Φιλιππίνες

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Στο εστιατόριο Bulacan της Μιχαλακοπούλου σερβίρουν halo-halo, το φιλιππινέζικο παγωμένο γλυκό με την πανδαισία χρωμάτων και υφών. Το όνομά του σημαίνει κυριολεκτικά «ανακάτεψε-ανακάτεψε». Η βάση του είναι οι χιονάτες νιφάδες πάγου και ακολουθούν στρώσεις και στρώσεις από διαφορετικά γλυκά (και όχι και τόσο γλυκά) στοιχεία όπως: κόκκινα φασόλια, ζελεδάκια, καρύδα, τραγανοί κόκκοι ρυζιού (puffed rice), jackfruit, μπανάνα, μαρμελάδα από γλυκοπατάτα, γάλα εβαπορέ, παγωτό ube (ρίζα με χαρακτηριστικό μωβ χρώμα) και -στην κορυφή- ένα μπλοκ κρέμα καραμελέ! Ανακατεύεις με μακρύ κουτάλι και απολαμβάνεις την ποικιλία και τη δροσιά.

Bulacan Halo-Halo, Μιχαλακοπούλου 108, Αμπελόκηποι, T/ 215-56.01.678

Και προφιτερόλ και παγωτό

Με κίνδυνο να ακουστώ σαν τον Κωνσταντίνου, επιχειρώ να περιγράψω την παγωμένη εκδοχή του προφιτερόλ που ετοιμάζουν αυτή την εποχή στο σικ ζαχαροπλαστείο του Δημήτρη Οικονομίδη: από κάτω τραγανά σουδάκια σοκολάτας γεμισμένα με παγωτό βανίλια, σάλτσα σοκολάτας και λεπτά κομμάτια σοκολάτας, ενδιάμεσα παγωτό σοκολάτας και στην κορυφή μια υπερ-απαλή, αφρατεμένη μους από παγωτό βανίλια στη θέση της σαντιγύς. Από μόνο του λόγος να πας μέχρι το Νέο Ψυχικό.

Dimitris Economides, Λεωφόρος Κηφισίας 340, Ψυχικό, Τ/210-67.55.000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρμυρή καραμέλα με τρέλα: καραμελένια γλυκά που πρέπει να δοκιμάσεις τώρα στην ΑθήναΑρμυρή καραμέλα με τρέλα: καραμελένια γλυκά που πρέπει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα

Παγωτό μηχανής matcha

Φωτο: Αλίνα Λέφα

Matcha-βανίλια σε χωνάκι, το επιδόρπιο του Sushi Lunchi

Λίγο από Τόκιο φέρνει ο Αντώνης Δρακουλαράκος στο κέντρο της Αθήνας. Στο καινούργιο του μαγαζί, το Sushi Lunchi, που ειδικεύεται στα chirashi (μπολ με ξυδάτο ρύζι και ωμό ψάρι) προτείνει για γλυκό παγωτό μηχανής με γεύση βανίλια και/ή τσάι matcha – εκείνο το χορταρένιο, πράσινο τσάι σε σκόνη από την Ιαπωνία.

Sushi Lunchi, Βουλής 45, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.55.356

Paletas (ή αλλιώς μεξικάνικα ξυλάκια)

Με τροπικά φρέσκα φρούτα, με σοκολάτα, με καλαμπόκι, με ξηρούς καρπούς, οι paletas είναι πανταχού παρούσες στο Μεξικό και φτιάχνονται με ένα σωρό διαφορετικά υλικά. Στο Atole που άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες στην Αθήνα, αφού σου σερβίρουν τάκος με σιγομαγειρεμένο χοιρινό, tostadas με καβούρι ή ψάρι με mole, θα προτείνουν για το κλείσιμο την μεξικάνικη εκδοχή στο παγωτό ξυλάκι που έχει λιγότερη ζάχαρη και λίγο πιο μαστιχωτή υφή από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Αυτή την εποχή φτιάχνουν paletas με μεξικάνικη σοκολάτα και τις συνοδεύουν με τριμμένα αμύγδαλα και cajeta, μια παραδοσιακή, πηχτή καραμέλα με κατσικίσιο γάλα.

Atole, Γριβαίων 3, Κολωνάκι, T/ 210-36.14.961

Mochi με παγωτό

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wowchi (@wowchimochi)

Πριν απ’ όλα είναι η υφή τους: οι ελαστικές, μαλακές μπουκίτσες από πάστα κολλώδους ρυζιού έχουν αίσθηση που τις κάνει εθιστικές. Τα λαστιχωτά mochi, με καταγωγή από την Ιαπωνία, γεμίζονται με διάφορα υλικά, όπως για παράδειγμα πάστα από κόκκινα φασόλια, αλλά η αγαπημένη μας εκδοχή είναι γεμιστά με παγωτό. Σε αυτή την τελευταία, παγωμένη εκδοχή ειδικεύονται τα Wowchi, τα πρώτα mochi ελληνικής παραγωγής σε κουτί, που κυκλοφόρησαν πριν λίγους μήνες. Προς το παρόν τα βρίσκουμε σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το αρωματικό μάνγκο και η βανίλια με τους ξηρούς καρπούς.

Στα καταστήματα Wok Shop και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα νέα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να διαβάσουμεΤα νέα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να διαβάσουμε

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Αθήνα

Αμπελόκηποι

Κολωνάκι

Νέο Ψυχικό

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών