ΕΞΟΔΟΣ

Αγίου Βαλεντίνου: Μαγαζιά για ραντεβού, πιάτα για δύο και (πολλές) σοκολάτες

Δείπνο υπό το φως των κεριών ή ραντεβού σε κάποιο ταβερνάκι; Τ-bone, μακαρονάδα ή μήπως ταϊλανδέζικο; Έχουμε πολλά διαφορετικά σενάρια για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Αθήνα.

12.02.2024| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αγίου Βαλεντίνου: Μαγαζιά για ραντεβού, πιάτα για δύο και (πολλές) σοκολάτες

Κηροφώτιστα εστιατόρια και κρυφά ταβερνάκια, πιάτα κλασικά και εξωτικά, κρασιά και ουίσκι στη μπάρα και πιάτα που μοιράζονται, και εννοείται και γλυκά, σε διάφορα σενάρια για δύο. Αν θέλετε να κάνετε πλάνα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έχουμε έναν οδηγό ειδικά για την περίσταση.

Πού θα βγούμε ραντεβού (το πρώτο ή το… νιοστό)

Iσορροπία ρομαντικού και κάζουαλ

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Για κάζουαλ ρομαντζάδα, χωρίς αναμμένα κεριά και υπερβολές, καλή περίπτωση είναι το μικρό και φιλόξενο Annie Fine Cooking (Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, Τ/210-92.13.690). Θα πιείτε ωραία κρασιά, θα δοκιμάσετε ελληνικό φαγητό σε σύγχρονη, φρέσκια εκδοχή (από μπακαλιάρο πρασοσέλινο μέχρι κόκορα κοκκινιστό με θρακιώτικη λαχανιά) και θα χαλαρώσετε, με το προπονημένο και ευγενικό σέρβις να φροντίζει για τα υπόλοιπα. Γ.Π.

Ραντεβού με τον παλιό Πειραιά

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Είναι λίγο σαν να βρίσκεστε σε σκηνικό ταινίας όπως περπατάτε ανάμεσα σε κλειστά μηχανουργεία, φαναρτζίδικα και πέτρινες αποθήκες. Σε μία από αυτές στεγάζεται το Paleo (Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.25.204). Θα βρεθείτε ανάμεσα σε άδειες φιάλες που έχουν καθεμιά τη δική της ιστορία, ξυλοκιβώτια και βαρέλια, κι ένα κρασί από τα αμπελοτόπια του ευρωπαϊκού νότου-πρόταση του Γιάννη Καϋμενάκη· διακριτικός, περιγραφικός, έχει έναν φοβερό τρόπο να σε ταξιδεύει με δυο κουβέντες. Βάζετε στη μέση ένα πλατό καλοδιαλεγμένα τυριά, διαλέγετε μερικά πιάτα από το μενού κι αφήνετε τη βραδιά να κυλήσει. Α.Σ.

Εστιατόριο για φάγωμα

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Oι ριγέ κόκκινες τέντες, τα τιρκουάζ παράθυρα, οι φουσκωτές άνετες καρέκλες που μοιάζουν με ψωμάκι, κάνουν το The Eatalians Mario & Luigi (Λεωφ. Ελευθ. Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, Τ/210-99.57.953) ένα πολύ λιχούδικο μέρος. Η ζεστή ατμόσφαιρα θα σας κάνει να χαλαρώσετε μέχρι να έρθει στο τραπέζι μία από τις καλύτερες πίτσες που σερβίρονται στην Αθήνα. Δοκιμάστε την Gloria, με λεπτές φέτες ψητού κρεμμυδιού και μοτσαρέλα. Πολύ νόστιμα φρέσκα ζυμαρικά και υπέροχα γλυκά, όπως το πεντανόστιμο τιραμισού, εξηγούν γιατί η κουζίνα της Ιταλίας έχει συνδεθεί τόσο με τον ρομαντισμό. Ν.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕθνική Πινακοθήκη: 10+1 μαγαζιά για φαγητό και ποτό στη γειτονιάΕθνική Πινακοθήκη: 10+1 μαγαζιά για φαγητό και ποτό στη γειτονιά

Βistronomy για δύο

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Ο έρωτας μπορεί να περνάει από το στομάχι, αλλά σίγουρα περνάει και από έναν πεζόδρομο της Δάφνης, για να βρεθεί σ’ ένα λιτά μοντέρνο, φιλικό και προσεγμένο εστιατόριο. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης του Jerár (Aγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, Τ/210-97.55.764), Χάρης Νικολούζος, προτείνει ένα μενού ανεπιτήδευτα γκουρμέ: το τηγανητό κουνέλι γίνεται nuggets κι έρχεται αγκαζέ με μαγιονέζα με σπετσερικά και η cacio e pepe συναντά τις γαρίδες Μικρολίμανο. Ανοίγεις ένα κρασί –η λίστα δίνει αρκετή βάση στα ήπιας οινοποίησης κρασιά από διάφορα μέρη του κόσμου– κι είσαι έτοιμος για foodie ρομάντζο. Α.Σ.

Για βιβλιόφιλους

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πέρα από τη ζεστασιά που εκπέμπουν, το καλό με τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία-καφέ είναι ότι, και χάλια να πάει το ραντεβού, θα σου μείνει κανένα καλό βιβλίο. Στο καλαίσθητο Zatopek (Παναγή Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα, Τ/211-7351013), περιτριγυρισμένοι από κλασικές και νέες εκδόσεις, μπορείτε να βρεθείτε για καφέ, τσάι ή ένα ποτήρι κρασί. Μπορείτε επίσης να διαλέξετε κάποιο από τα απλά, αλλά καλοφτιαγμένα κοκτέιλ του καταλόγου. Γ.Π.

Ένα δείπνο γοητευτικά old fashioned

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Από το 1965 που άνοιξε, έχει φιλοξενήσει αμέτρητα δείπνα για δύο. Το L’ Abreuvoir (Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, Τ/210-72.29.106) είναι πάντα εκεί όταν θέλεις μια έξοδο με γαλλικό αξάν και old fashioned χαρακτήρα. Χρυσοκόκκινη σάλα, κηροφώτιστα τραπέζια, σερβιτόροι να ανοίγουν τελετουργικά τις καμπάνες, κρεμμυδόσουπα, steak με πιπεράτη σάλτσα και τραγανά πατατάκια, μια κρεπ σουζέτ που φτιάχνεται μπροστά σου –περφόρμανς με άρωμα πορτοκαλιού– σε έναν χώρο που έχει κάτι να διδάξει για τη σταθερότητα. Α.Σ.

Και μπιστρό, και ποτάδικο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Απροσποίητα ρομαντικό, το Duende (Τζιραίων 2, Ακρόπολη, Τ/210-92.47.069) έχει και τραπέζια για να φας τη μακαρονάδα σου υπό το φως των κεριών, έχει και τη ζωντάνια και το μυστήριο του παλιού ποτάδικου. Ιδιοκτήτης του μπαρ είναι ένας παλιός καπετάνιος που τη δεκαετία του ’90 αποφάσισε να αράξει στη γειτονιά της Ακρόπολης. Γ.Π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι γίνεται στη Μεναίχμου; Βγαίνουμε στη φρέσκια πιάτσα του Νέου ΚόσμουΤι γίνεται στη Μεναίχμου; Βγαίνουμε στη φρέσκια πιάτσα του Νέου Κόσμου

Τζαζ και ζεστή σοκολάτα

Το ντεκόρ είναι βγαλμένο από παιδικό παραμύθι, το πικάπ παίζει τζαζ και μπλουζ, ενώ οι κούπες έρχονται στο τραπέζι ζεστές ζεστές, γεμάτες με λαχταριστή, πηχτή σοκολάτα. Στο Petite Fleur (Ομήρου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.13.169, Αμύντα 1, Παγκράτι, Τ/215-55.19.685 κ.α.) δοκιμάστε μαζί με το ταίρι σας σοκολάτα με παλαιωμένο ρούμι, με πραγματική βανίλια Μαδαγασκάρης ή με κάποιον συνδυασμό μπαχαρικών. Γ.Π.

Σαν στο σπίτι σας

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Αυτό το μικρό μπιστρό του Παγκρατίου, το Χατίρι (Ριζάρη 28, Τ/210-72.32.333), έχει φτιαχτεί σύμφωνα με το προσωπικό γούστο των ιδιοκτητών. Τα έπιπλα θυμίζουν οικιακές τραπεζαρίες. Ο Γιώργος μαγειρεύει, ο Μάριος σερβίρει, η κουζίνα τους είναι μικρή και όλα αντιστοιχούν σε μια πιο σπιτική κλίμακα. Το μενού είναι μικρό και σταθερό: πίτσες, ζυμαρικά, αντρεκότ με πατάτες τηγανητές και ωραία σάλτσα. Η νοστιμιά των πιάτων και η ανεπιτήδευτη φιλοξενία τους θα σας φέρει εδώ ξανά και ξανά, είτε με το ίδιο ταίρι είτε με άλλο. Ν.Δ.

Σε ένα dive bar στη Δεινοκράτους

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Τζαζ στα ηχεία, ατμόσφαιρα, ποτό και κουβέντα σε ένα μπαρ-καταφύγιο που τραβάει μικρούς και μεγάλους. Το Jazz in Jazz (Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, Τ/210-72.25.246) το ξεκίνησε ο θείος, που «κόλλησε» με την τζαζ στη Νέα Ορλεάνη, και το συνέχισε ο ανιψιός, με το ίδιο σάουντρακ και την ίδια αγάπη για το ουίσκι – στην κάβα του έχει δεκάδες ετικέτες. Είναι ό,τι πρέπει για ανέμελες μαζώξεις, για υπαρξιακές αναζητήσεις με ένα ποτήρι στο χέρι, αλλά και για τρυφερά τετ α τετ. Α.Σ.

Μες στην υπόγεια την ταβέρνα

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Αν στο πρώτο ραντεβού δεν θέλετε να ρισκάρετε δοκιμάζοντας μια κουζίνα για πρώτη φορά, τότε το οικείο ταβερνίσιο φαγητό είναι σιγουράκι. Η ταβέρνα Ραμόνα (Μίνωος 11-13, Καλλιθέα, Τ/210-95.15.952), που λειτουργεί από το 1968, έχει διατηρήσει τα μεγάλα κρασοβάρελα και τα καρό τραπεζομάντιλα, οπότε με το που κατεβείτε τα σκαλάκια, θα μπείτε σε αυτή τη γνώριμη καλτ κατάσταση που σίγουρα έχετε ξαναβρεθεί. Τραγανά κεφτεδάκια, τηγανητές πατάτες και ένα ωραίο χειροποίητο τυροπιτάρι είναι μια καλή εισαγωγή στο κυρίως γεύμα, τα ζουμερά ψητά τους δηλαδή. Ν.Δ.

Στη μινιόν Ταϊλάνδη της Αθήνας

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Λίγες θέσεις, στριμωχτές, και στο πλάι η ανοιχτή κουζίνα να δίνει σόου με φωτιές που αναβοσβήνουν στα τηγάνια και νουντλς που πετιούνται στον αέρα. Το μικρούλι Tuk Tuk (Βεΐκου 40, Κουκάκι, Τ/211-40.51.947), στολισμένο με κάθε λογής παραφερνάλια με αναφορές στην Ταϊλάνδη, σερβίρει νόστιμο, καυτερό φαγητό και σε πηγαίνει και ένα γρήγορο, νοητό ταξίδι σε μέρη τροπικά. Δοκιμάστε ντάμπλινγκ, pad thai, κάρι massaman (με καρύδα, ταμάρινδο και φιστίκια) και τσουγκρίστε μπουκάλια με ταϊλανδέζικη μπίρα. Γ.Π.

Στο κρυμμένο ουισκάδικο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αν είστε λάτρεις του ουίσκι ή θέλετε να υποδυθείτε για λίγο τους γκάνγκστερ σε ασπρόμαυρη ταινία, κατεβείτε τα σκαλάκια του 56 (Πλουτάρχου 56, Κολωνάκι, Τ/210-72.31.424). Στο ημιυπόγειο μιας πολυκατοικίας λειτουργεί ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της πόλης, με αξιοζήλευτη συλλογή από ουίσκι, μεταξύ των οποίων και δυσεύρετα malt από μικρά αποστακτήρια. Γ.Π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΏρα για νουντλς! Σ’ αυτά τα ασιατικά μαγαζιά της Αθήνας τρώμε τα πιο νόστιμαΏρα για νουντλς! Σ’ αυτά τα ασιατικά μαγαζιά της Αθήνας τρώμε τα πιο νόστιμα

Πιάτα για δύο

Η μακαρονάδα με κεφτεδάκια στο Steve’s. Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε κάποιους δεν αρέσει να μοιράζονται το φαγητό τους, αλλά ένα πιάτο με δύο πιρούνια το περνάει αμέσως το μήνυμα. Αν αυτόματα σκεφτήκατε τη Λαίδη, τον Αλήτη και τη μακαρονάδα τους, να πού θα τη βρείτε: στο Steve’s στον Κεραμεικό (Σαλαμίνος 42, Τ/6973-87.07.35) έχουν αυτά ακριβώς τα σπαγκέτι με τα κεφτεδάκια βουτηγμένα σε πυκνή κόκκινη σάλτσα και την ανάλογη αύρα πίσω αυλής. Άλλη ιδέα; T-bone για δύο από Rubia Gallega ξηρής ωρίμανσης 30 ημερών στο Brutus Tavern (Λεβέντη 3, Κολωνάκι, Τ/210-7240453).

T-bone για δύο στο Brutus Tavern. Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο σαλονάτο και badass μαζί εστιατόριο μπορείτε να το συνδυάσετε με πουρέ πατάτας με τρούφα, χόρτα και mac ’n’ cheese. Σε ανάλογο στιλ η κοτολέτα αλά μιλανέζε που σερβίρουν στο Gorlomi (Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι, Τ/210-72.51.855), που είναι για δύο, αλλά φαγανούς (φτάνει και για τρεις), κι έχει μια φανταστικά τραγανή κρούστα. Και αν θέλετε γλυκό για δύο, πιάστε ένα τραπεζάκι στο The Zillers Pastry Bar (Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, Τ/210-32.41.651) και δοκιμάστε τη λαχταριστή τουρτίτσα για δύο του Γιώργου Πλατινού. Mε κρέμα φιστίκι, φινανσιέ φιστίκι, κόκκινα φρούτα, αμύγδαλο και παγωτό βανίλια. Α.Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣHam on Rye: Στο νέο μπαρ των Εξαρχείων φτιάχνουν τα κλασικά κοκτέιλ που ψάχναμεHam on Rye: Στο νέο μπαρ των Εξαρχείων φτιάχνουν τα κλασικά κοκτέιλ που ψάχναμε

Υπάρχουν μέρη για να φλερτάρεις;

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Περπατήσαμε στο κέντρο και σημειώσαμε μερικά από τα μπαρ που συγκεντρώνουν μεγάλο και ωραίο πλήθος και ενδείκνυνται για φλερτ. Αν είστε λάτρης του κρασιού ή αναζητάτε έναν τέτοιο, το Gamay (Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια, Τ /210-38.07.311) προτείνεται για το ωραίο κοινό του, με μεγάλο εύρος ηλικίας, για την πολύ ενδιαφέρουσα λίστα του, αλλά και για την ατμόσφαιρα – ζωηρή, με ωραία βαβούρα. Για καθιστό… φλερτ και κρασί, το απόλυτο μέρος είναι μάλλον το Wine is Fine (Βύσσης 6, Μοναστηράκι, Τ/210-32.30.304). Σε σημείο-φιλέτο, ιδανικό για χάζι στην περατζάδα, θα πάτε για να δείτε κόσμο και για να σας δουν, πίνοντας φυσικά κρασιά. Ο ερωτισμός είναι έκδηλος στην ατμόσφαιρα και συνήθως οι παρέες από τα διπλανά τραπέζια σμίγουν στη μέση της βραδιάς. Για φλερτ μια οποιαδήποτε καθημερινή, το νέο after office μέρος της πόλης είναι το Wild Poppies (Σταδίου 7, Τ/210-32.33.334). Δυνατή μπάρα, με πολλά signature cocktails που έχουν κάτι από Ασία και νόστιμο bar food ίδιας φιλοσοφίας. Μετά τα μεσάνυχτα η ένταση της μουσικής δυσκολεύει τις συζητήσεις, οπότε ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε χορεύοντας. Με κριτήριο τη μουσική του οι θαμώνες του Lulu (Ιπποκράτους 57, Εξάρχεια, Τ/210-36.3 9.355) το γεμίζουν τα βράδια. Συνήθως παίζει electro και house και δίνει τον ρυθμό σε ένα κοινό μέχρι 50 ετών, που έχει ξενυχτήσει πολλές φορές σε μουσικά πάρτι. Ο συνωστισμός και ο παλμός προκαλούν θετικές δονήσεις. Αν προτιμάτε το φλερτ με χαμηλό φωτισμό, πολυκοσμία και δυνατή μουσική, τότε κατευθυνθείτε προς το Santarosa (Ασκληπιού 69, Εξάρχεια, T/215-51.01.784). Υπέροχα κλασικά κοκτέιλ, ωραία λίστα με αποστάγματα και καθόλου κοινή μουσική κάνουν αυτό το μπαρ ένα αυθεντικό καταφύγιο από τα συνηθισμένα. Ν.Δ.

Αφορμή για σοκολάτα

Στο Φίλινγκς τέσσερα τρισδιάστατα γράμματα, γεμιστά με σοκολάτα γάλακτος, καραμέλα και κόκκινα φρούτα, σχηματίζουν τη λέξη της ημέρας.

Ο σοκολατένιος φάκελος του Madame Fraise στέλνει το μήνυμα με πραλίνα.

Αν μη τι άλλο, η 14η Φεβρουαρίου είναι μια καλή αφορμή για σοκολάτα. Είτε προτιμάτε κάτι κλασικό, όπως ένα κουτί καλά σοκολατάκια, είτε ένα πιο δημιουργικό γλυκό με εντυπωσιακή εμφάνιση, οι επιλογές είναι μπόλικες. Για την πρώτη κατηγορία προτείνουμε στάση στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092) για ένα μιξ με κάποια από τα 50 και βάλε διαφορετικά σοκολατάκια τους. Στην ιστορική σοκολατοποιία Αριστοκρατικόν (Βουλής 7, Σύνταγμα, Τ/210-32.20546) βρίσκουμε επίσης μεγάλη ποικιλία. Το Esophy (Αγίου Τρύφωνος 10, Κηφισιά, Τ/210-62.30.230) έχει ετοιμάσει limited edition πραλίνες με σοκολάτα γάλακτος, αμυγδαλοβούτυρο και φραμπουάζ, ενώ στο Dark Side of Chocolate (Σόλωνος 49, Αθήνα, Τ/210-33.92.348) τα σοκολατάκια ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, με γεύσεις όπως λουίζα, γλυκάνισος ή τσίλι. Με ερωτικό γράμμα μοιάζει το γλυκό που έφτιαξε για του Αγίου Βαλεντίνου το Madame Fraise (Υμηττού 225, Μετς, T/211-41.86.086), μόνο που, αντί επιστολής, ο σοκολατένιος φάκελος κρύβει στρώσεις από πραλίνα, μους και μπισκότο φουντουκιού. Στο Φίλινγκς (Πύρρωνος 23, Παγκράτι, Τ/210-75.64.760) τέσσερα τρισδιάστατα γράμματα, γεμιστά με σοκολάτα γάλακτος, καραμέλα και κόκκινα φρούτα, σχηματίζουν τη λέξη «love», ενώ στο Poulette (Ελληνοσερβικής Φιλίας 61, Αγία Παρασκευή, Τ/211-11.14.172) το γλυκό της ημέρας είναι ένα βρώσιμο τριαντάφυλλο που ξεφυτρώνει μέσα από μια καρδιά. Το εσωτερικό της τελευταίας έχει μους σοκολάτα, κρέμα φράουλα και τραγανή βάση σοκολάτα. Γ.Π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι καλύτερες σοκολατίνες στην ΑθήναΟι καλύτερες σοκολατίνες στην Αθήνα

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1080.

Εστιατόρια

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών