ΕΞΟΔΟΣ

9 διαφορετικά ντάμπλινγκ και πού τα βρίσκουμε στην Αθήνα

Στον ατμό, βραστά ή με μια τραγανή πλευρά; Όπως τα κάνουν στην Ιαπωνία ή μήπως όπως τα φτιάχνουν στη Γεωργία; Κάθε ντάμπλινγκ έχει τη χάρη του.

15.11.2022| Updated: 08.12.2022
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
9 διαφορετικά ντάμπλινγκ και πού τα βρίσκουμε στην Αθήνα

Πόσα ντάμπλινγκ έχει η Αθήνα; Ευτυχώς, αυτή την εποχή περισσότερα από ποτέ! Οι βόλτες σε διάφορες γειτονιές της πόλης μάς ανταμείβουν με μικρές, ζυμαρένιες μπουκίτσες που ποικίλουν –από μαλακά και ταυτόχρονα τραγανά γιαπωνέζικα gyozas, μέχρι νεπαλέζικα momos και ζουμερά γεωργιανά χινκάλι. Τι ακριβως είναι τα ντάμπλινγκς, όμως; Πιθανολογείται πως η χώρα προέλευσής τους είναι η Κίνα αλλά ο ορισμός ντάλμπλινγκ είναι μεταγενέστερος και πολύ ευρύς. Στην πραγματικότητα η λέξη περιγράφει οποιαδήποτε μικρή μπαλίτσα ζύμης (από νερό και αλεύρι) που μαγειρεύεται με υγρή θερμότητα (συνήθως στον ατμό ή βραστή) και είναι γεμιστή με κάποιο είδος κρέατος ή λαχανικών. Ωστόσο, ούτε πάντοτε τα ντάμπλινγκ έχουν σχήμα μικρής μπάλας, ούτε είναι κατ’ αποκλειστικότητα μαγειρεμένα στον ατμό ή σε νερό. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι όταν δούμε ντάμπλινγκ σε οποιοδήποτε μενού, θα τα παραγείλουμε.

Kitschen: Με χοιρινό, με γαρίδα ή μήπως με παντζάρι;

Τριών ειδών ντάμπλινγκ –με παντζάρι, με χοιρινό και με γαρίδα– ετοιμάζουν στο πανασιατικό Kitschen. Όλα στον ατμό. Τα Beetroot Jiao Zi είναι διπλωτά μισοφέγγαρα, γεμιστά με παντζάρι που συνδυάζουν τη γήινη γεύση της χειμωνιάτικης ρίζας με miso, γλυκιά σάλτσα ponzu και τριμμένο καρύδι. Τα Pork siu mai (εκείνα τα μικρά, στρογγυλεμένα με την ανοιχτή «οροφή») κλείνουν μέσα στο λεπτό ζυμαράκι, χοιρινό και μαύρο ξύδι, ενώ τα Shrimp Jiao Zi με τα ζουμερά κομματάκια γαρίδας στο εσωτερικό, σερβίρονται μαζί με ντρέσινγκ από σόγια και yuzu καθώς και λίγες φύτρες σκόρδου για γαρνιτούρα.

Κανάρη 5-7, Πειραιάς, Τ/211-73.51.205

 

Tuk Tuk: Τα ταϊλανδέζικα

Σε μικρά καλαθάκια από μπαμπού σερβίρουν τα ταϊλανδέζικα ντάμπλινγκ στο Tuk Tuk. Είναι μικρά, σε μέγεθος μπουκίτσας πουγκάκια ατμού με χοιρινό ή με γαρίδα, σερβιρισμένα με κόλιανδρο και γλυκιά σάλτσα σόγιας.

Βεΐκου 40, Kουκάκι, Τ/211-40.51.947

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε αυτά τα ασιατικά εστιατόρια πάμε και ξαναπάμεΣε αυτά τα ασιατικά εστιατόρια πάμε και ξαναπάμε

Iberia: Χινκάλι, τα γεωργιανά

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Μαζί με τις άλλες γεωργιανές λιχουδιές, παραγγέλνουμε οπωσδήποτε χινκάλι που ετοιμάζουν στο Iberia. Για να τα φτιάξουν, στην αρχή ανοίγουν τη ζύμη και την κόβουν σε δίσκους. Έπειτα τούς γεμίζουν με ένα μείγμα από κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό), μπόλικο κρεμμύδι, μαϊντανό και λίγο άνηθο και κλείνουν τα χινκάλι, στριφογυρίζοντας και διπλώνοντάς τα, σαν πουγκάκια, πριν τα ρίξουν σε καυτό νερό για να βράσουν. Η συμβουλή από τους ειδικούς είναι πως δεν τα τρώμε ποτέ με μαχαιροπήρουνο γιατί θα τρυπήσουν και θα χάσουμε τον πολύτιμο ζεστό ζωμό που κλείνουν μέσα. Καλύτερα, αφού τα πασπαλίσουμε με άφθονο πιπέρι, πιάνουμε ένα από τη ζυμαρένια του κορυφή και δαγκώνουμε μια άκρη ρουφώντας το ζουμί.

Φιλαρέτου 72, Καλλιθέα, T/ 211-11.70.352

 

India Gate: Momos, όπως στο Νεπάλ και την Ινδία

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Ίσως το μοναδικό εστιατόριο στην Αθήνα που σερβίρει momos, τα νεπαλέζικα (και ινδικά) ντάμπλινγκ ατμού με το λεπτό, ελαστικό ζυμάρι. Στο India Gate τα βρίσκουμε γεμιστά με κιμά κοτόπουλου, αρωματισμένο με κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό), τζίντζερ, σκόρδο, πιπέρι, κύμινο και κόλιανδρο. Η καυτερή σάλτσα με την οποία σερβίρονται συνδυάζει πράσινο τσίλι, σουσάμι, ντομάτα και garam masala.

Δημητρίου Ράλλη 18, Μαρούσι, Τ/210-61.21.888

 

Diego: Με μοσχαρίσια μάγουλα και ουρά

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Diego (@diego.athens)


Η επιρροές από Ασία και Λατινική Αμερική συνυπάρχουν στο Diego. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή πιάτα βρίσκονται τα ντάμπλινγκς με σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας (μάγουλα και ουρά), τζίντζερ και σάλτσα μίσο με μέλι και yuzu. Υπάρχει και θαλασσινή εκδοχή με γαρίδα και κολοκύθι.

Αδριανού 1, Θησείο, Τ/ 210-32.39.353

 

Birdman: Gyoza αλλά με Wagyu

Στην «γιαπωνέζικη pub» του Άρη Βεζενέ πιάνουμε θέση στην μπάρα και απολαμβάνουμε καλοφτιαγμένα κοκτέιλ μαζί με σνακ που ποικίλουν: από σκορδάτα φασολάκια edamame και sandos μέχρι καλαμάκια yakitori. Το μενού έχει και χειροποίητα gyoza –ιαπωνικά πουγκάκια που ενώ γίνονται στον ατμό και είναι μαλακά, έχουν και μια τραγανή πλευρά που τα κάνει έξτρα λαχταριστά. Στο Birdman τα βρίσκουμε γεμιστά με κιμά από μοσχαρίσιο κρέας, της περίφημης ράτσας wagyu.

Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/210-32.12.800

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτα ασιατικά μίνι μάρκετ των Αμπελοκήπων για μότσι, σότζου και άλλες νοστιμιέςΣτα ασιατικά μίνι μάρκετ των Αμπελοκήπων για μότσι, σότζου και άλλες νοστιμιές

Βαλεντίνα: Μαντί (και πιλμένι και βαρένικα)

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Η γέμιση και το μέγεθος των μαντί διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή, συνήθως όμως είναι μαγειρεμένα στον ατμό και σπανιότερα σε νερό. Σερβίρονται με σάλτσα ντομάτας ή με την πλούσια κρέμα σμετάνα. Τα μαντί που φτιάχνει η Βαλεντίνα είναι μεγαλούτσικα και η γέμιση είναι επηρεασμένη από την κουζίνα του Καζακστάν: έχει τρία είδη κιμά, μπόλικο κοκκινοπίπερο και πάπρικα. Η γέμιση είναι υπέροχα νόστιμη και τρυφερή, με αναλογία κιμά-κρεμμυδιού 1 προς 1. Στο εστιατόριο της Καλλιθέας δοκιμάζουμε επίσης πιλμένι και βαρένικα, χειροποίητα κι αυτά.

Λυκούργου 235, Καλλιθέα, Τ/ 210-94.31.871

 

Folia: Για αφγανικά ashak

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Folia (@folia_restaurant)


Στο αφγανικό μεζεδοπωλείο ο νεαρός ιδιοκτήτης Ρεζά Γκολάμι ετοιμάζει και σερβίρει λιχουδιές από την πατρίδα του. Μάς αρέσουν τα ashak από λεπτό ζυμάρι, με γέμιση λαχανικών, σος γιαουρτιού, κόκκινες φακές, βασιλικό και άλλα φρέσκα αρωματικά.

Ανδρέα Μεταξά 9, Εξάρχεια, Τ/210-38.03.840

 

Pink Flamingo: Dim sum αλα Καλλίδης


Στο τοσοδούλικο (μόλις 14 τ.μ.) Pink Flamingo ο Βασίλης Καλλίδης προτείνει ασιατικές λιχουδιές διαφόρων ειδών και επιρροών. Έχει και ντάμπλινγκς με με κοτόπουλο και γαρίδα μαζί με σόγια, σουσάμι και φρέσκο κόλιανδρο.

Σκούφου 2-4, Σύνταγμα, Τ/ 210-33.16.177

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ μαγική κουζίνα της Ινδίας – 4 ινδοί μαγειρεύουν για εμάςMumbai: Ένα από τα καλύτερα ινδικά της Αττικής βρίσκεται στον Μαραθώνα

Εστιατόρια

Αθήνα

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Εξάρχεια

Θησείο

Καλλιθέα

Κουκάκι

Πειραιάς

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών