ΕΞΟΔΟΣ

Μερικοί το προτιμούν καυτερό: Τα spicy κοκτέιλ που πίνουμε τώρα στην Αθήνα

Τζίντζερ, τσίλι και πιπέρια δίνουν ένταση και ξεχωριστή γεύση στα κοκτέιλ του φετινού καλοκαιριού.

22.08.2023
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
Μερικοί το προτιμούν καυτερό: Τα spicy κοκτέιλ που πίνουμε τώρα στην Αθήνα

Με πιπέρι ή με τζίντζερ; Ή μήπως με τσίλι; Και αν ναι, τι πιπεριές; Ελαφρά καυτερές χαλαπένιος ή μήπως αποξηραμένες, ήπια καπνιστές και κάπως…σοκολατένιες morita; Με διάφορους, ευρηματικούς τρόπους, τα μπαρ της Αθήνας ενσωματώνουν αυτή την εποχή το πικάντικο στοιχείο στα κοκτέιλ τους και μας αρέσει πολύ. Δοκιμάμε και προτείνουμε μερικά από τα πιο νόστιμα, spicy ποτά που σερβίρονται τώρα στην πόλη.

Και καπνιστό και καυτερό, στο Barro Negro

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Στο μπαρ του κέντρου που είναι αφιερωμένο στην τεκίλα και το μεσκάλ, φτιάχνουν εξαιρετική Margarita με την κλασική συνταγή αλλά και μια πολύ νόστιμη παραλλαγή της. H Smoky Margarita έχει στη βάση της έναν συνδυασμό από τεκίλα και μεσκάλ, σιρόπι αγαύης (στη θέση του λικέρ πορτοκαλιού) και καπνιστό αλάτι στο χείλος του ποτηριού. Ο καπνιστός της χαρακτήρας -που προκύπτει τόσο από το αλάτι όσο και απ’ το μεσκάλ- ταιριάζει ιδανικά με κάτι καυτερό. Έτσι, όποιος θέλει, μπορεί να ζητήσει το κοκτέιλ του spicy και οι bartenders του Barro Negro θα προσθέσουν σε αυτό λίγο (ή περισσότερο) από το χειροποίητο chili tincture (βάμμα τσίλι) που ετοιμάζουν εκεί.

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Σύνταγμα, Τ/210-01.07.618

Με τεκίλα ή με ρούμι, στο Τέρας

Όλο και κάτι spicy έχει συνήθως ο κατάλογος των κοκτέιλ στο Τέρας του Νέου Κόσμου. Αυτήν την εποχή ο head bartender, Αρμάντο Ηλία, έχει συμπεριλάβει δύο ελαφρώς πικάντικα ποτά στο καλοκαιρινό μενού. Το Back to the Future συνδυάζει το μυρωδάτο πεπόνι με ένα μείγμα από τεκίλα, μεσκάλ, θυμάρι, τζίντζερ, πιπέρι και χαλαπένιο -μεταξύ άλλων- ενώ στο εξωτικό Teras no 5 βρίσκουμε ρούμι, πολλά διαφορετικά φρούτα, αλόη και μια δυνατή δόση τσίλι.

Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, T/ 211-41.80.653

Στο Λοκάλι το Martini έχει και τσίλι

Και δεν είναι μόνο το Martini. Στο Λοκάλι τους αρέσει να χρησιμοποιούν και να ταιριάζουν το καυτερό στοιχείο σε διάφορες απρόσμενες συνταγές. Από τις πιπερίτσες δίπλα στους τίτλους του μενού θα καταλάβετε που να εστιάσετε, αν σας αρέσουν τα πικάντικα: από το spicy και αρωματικό Gin Lovers Are Better Lovers, με τσίλι, βασιλικό, τόνικ και ελληνικής παραγωγής τζιν, μέχρι το Gin Gin Mule, με δυόσμο, πιπερόριζα, τζιν και τζιτζιμπίρα. Το αγαπημένο μας πάντως είναι το Summerish Martini, ένα διαφορετικό Martini που εκτός από τζιν και βερμούτ περιλαμβάνει και γεύσεις από φύλλα σίσο, πιπεριές τσίλι και φράουλες.

Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/690-61.03.005

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔύο Αθηναίοι bartenders μάς φτιάχνουν δροσιστικά κοκτέιλ με καρπούζιΔύο Αθηναίοι bartenders μάς φτιάχνουν δροσιστικά κοκτέιλ με καρπούζι

Margarita με κάτι από Ταϊλάνδη, στο Abstract

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Την πολυεπίπεδη γεύση του ταϊλανδέζικου φαγητού, που συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό, το καυτερό και το ξινό ταυτόχρονα, θυμίζει η Splatter Margarita του Abstract. Στο ίδιο ποτήρι συναντιούνται: τεκίλα και ένα σπιτικό κόρντιαλ από τσίλι, αλάτι, κλωνάρια κόλιανδρου, σόγια και παστά εσπεριδοειδών. Γύρω από το ποτήρι, αντί αλατιού, βρίσκουμε ένα αλμυρό γλάσο από καπνιστά παντζάρια, λάιμ, λίγη ζάχαρη και αλάτι. Σταγόνες από το συγκεκριμένο γλάσο, με μια ειδική τεχνική, σταθεροποιούνται πάνω στο ποτήρι και χαρίζουν μια ελαφριά αλμύρα σε κάθε γουλιά, ενώ στην επιφάνεια του κοκτέιλ πλέουν λίγες σταγόνες από αρωματικό σησαμέλαιο.

Αρκτίνου 10, Παγκράτι, T/694-16.11.619

To spicy ρεπερτόριο του Bar in Front of the bar

Φωτο: Κωστής Σωχωρίτης

Στο μπαρ της οδού Πετράκη ανασυνθέτουν την cocktail list κάθε μέρα από την αρχή παραλλάσοντας τις συνταγές τους με δημιουργικότητα, χρησιμοποιώντας ένα σωρό χειροποίητες παρασκευές που έρχονται από το εργαστήριό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπλήξεις είναι μέρος του μενού. Σταθερή παρουσία στον κατάλογο έχουν και τα κοκτέιλ με κάποιο αναζωογονητικά πικάντικο στοιχείο, σε ωραίο ισορροπία με τα υπόλοιπα υλικά. Από τα φλογερά χιτ που έχουμε δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό στο Bar in Front of the Βar ξεχωρίζουμε το daiquiri με ανανά, λικέρ αφροξυλιάς, τσίλι και εσπεριδοειδή, όπως και την Margarita με γεύση τάκος (βλ. τεκίλα με κόλιανδρο, χαλαπένιος, ήπια καπνιστή και “σοκολατένια” πιπεριά morita, νερό ντομάτας και αλάτι με καλαμπόκι).

Πετράκη 1, Σύνταγμα, T/ 698-06.35.896

Η διαφορετική Margarita του Ostomachion

Στο Ostomachion, το καινούργιο μπαρ του κέντρου που βρίσκεται στην ταράτσα του ξενοδοχείου Mosaikon, τα κοκτέιλ έχουν φρέσκα υλικά, σωστές ποσότητες αλκοόλ και μικρά, νόστιμα twists, όπως τα σκέφτηκε και τα σχεδίασε η Πόπη Σεβαστού (bar manager στα Nolan & Proveleggios). Xαζεύοντας την πόλη από ψηλά, προτείνουμε να δοκιμάσετε την διαφορετική, πικάντικη Margarita με ροδάκινο, αρωματικό χαμομήλι και τσίλι.

Κολοκοτρώνη 61, Αθήνα, Τ/ 210-32.35.000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣdaiquiri κοκτέιλDaiquiri: Η ιστορία του πιο καλοκαιρινού κοκτέιλ και 4 συνταγές

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Μπαρ

Αθήνα

Νέος Κόσμος

Παγκράτι

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών