Υπάρχει στην Αθήνα εστιατόριο που ψήνει πολίτικο γύρο στα κάρβουνα; Πού φτιάχνουν λεπτοκαμωμένα χειροποίητα μαντί και πού τρώμε τα πιο βουτυράτα πιλάφια, δροσάτα ταμπουλέ, πικάντικα κεμπάπ τυλιγμένα σε φύλλο ή μερακλήδικες παστουρμαδόπιτες; Αναζητάμε στην πόλη τις κουζίνες της Ανατολής και ανακαλύπτουμε εστιατόρια που αξίζει να γίνουν στέκια.
Στο Döner Tzh για τουρκικές νοστιμιές
Το Döner Tzh άνοιξαν στη Νέα Σμύρνη, στην οδό Βιζυηνού, ο Γιλμάζ με τη γυναίκα του Σουλτάν, πριν από τρία χρόνια, και από την αρχή είχαν στόχο να σερβίρουν πιάτα της τουρκικής κουζίνας που δύσκολα συναντάμε σε αντίστοιχα μαγαζιά στην Αθήνα. Ψήνουν το ντονέρ σε «ντονέρ μεκάν», μια μαντεμένια κατασκευή, με ειδικά ραφάκια όπου τοποθετούνται και καίγονται τα ξύλα και από μπροστά η κάθετη σούβλα ψήνει το κρέας ομοιόμορφα. Το μενού έχει επίσης, μαντί, χειροποίητα ζυμαράκια γεμιστά με μοσχαρίσιο–αρνίσιο κιμά, τα σερβίρουν με ξινούτσικη σάλτσα από σπιτικό γιαούρτι, σκόρδο, λίγο λιωμένο βούτυρο, δυόσμο, άγριο βασιλικό από την Τουρκία και δύο διαφορετικές καυτερές πιπεριές. Το πιλάφι, που συνοδεύει τα πιάτα με κρέας, είναι μαγειρεμένο με φρέσκο βούτυρο μπασμάτι και αυτό του δίνει μια έξτρα νοστιμιά. Η αραβική μελιτζανοσαλάτα τους είναι ιδιαίτερη, πολύ γευστική – δεν έχει μόνο μελιτζάνα, έχει ταχίνι, σκόρδο και γιαούρτι. Η ταμπουλέ τους είναι φρέσκια και δροσιστική και συνοδεύεται με τσι κεφτέ, που είναι αρωματικοί, χορτοφαγικοί κεφτέδες, λίγο πικάντικοι. Στο τέλος φέρνουν ένα γλυκό πολύ πληθωρικό, κάτι μεταξύ γαλακτομπούρεκου και κιουνεφέ. Μ.Π.
Βιζυηνού 2, Νέα Σμύρνη, Τ/210-93.10.411
Στη Μικρά Ασία για μπεϊτί κεμπάπ και κιουνεφέ
Δεν είναι μία η σπεσιαλιτέ αλλά στη Μικρά Ασία δεν γίνεται να μην παραγγείλεις μπεϊτί κεμπάπ, δηλαδή ζουμερό κεμπάπ ρολαρισμένο σε λεπτή, χειροποίητη πίτα και σερβιρισμένο με ελαφρώς πικάντικη σάλτσα ντομάτας, μπόλικο μαϊντανό, γιαούρτι με σουμάκι και βουτυράτο ρεβιθοπίλαφο. Πάντως εξίσου λαχταριστή είναι η λεπτή και τραγανή παστουρμαδόπιτα, το καυτερό εσμέ (καυτερό άλειμμα από ντομάτα και πιπεριές), το χειροποίητο ντονέρ από μοσχάρι γάλακτος και το γιαουρτλού. Με προσυνεννόηση φτιάχνουν και εξαίσιο ατζέμ πιλάφ. Ναι, δεν μένει πολύς χώρος για επιδόρπιο αλλά έλα που στο κεμπαπτζίδικο φτιάχνουν επίσης ένα από τα πιο ωραία κιουνεφέ της πόλης. Γεμιστό με ένα ήπιο τυρί, το κανταΐφι ξεροψήνεται στα κάρβουνα και σιροπιάζεται γενναία (να σημειώσουμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες το αρχικό κατάστημα της Πλατείας Αμερικής παραμένει κλειστό. Ευτυχώς, το κατάστημα του Παγκρατίου που ανήκει στην ίδια οικογένεια λειτουργεί κανονικά). Γ.Π.
Πλατεία Μεσολογγίου 2-4, Παγκράτι, Τ/210-33.00.733
Σισλί: χαϊντάρι και μαντί σε πράσινη αυλή
Η πολίτικη μελιτζανοσαλάτα, το δροσερό χαϊντάρι (τζατζίκι με καρότο και αγγουράκι τουρσί), η καυτερή εσμέ, οι τα μαντί, τα τουκουρούκ κιοφτέ (μοσχαρίσιοι κεφτέδες ψημένοι στη σχάρα, με σουμάκ) και τα νόστιμα μαντί, που τα φτιάχνουν μεγαλούτσικα και τα περιχύνουν με γιαούρτι και σάλτσα πιπεριάς, τα καλοκαίρια βγαίνουν έξω. Μαζί με τα σουτζουκάκια, τα κεμπάπ, που στο πλάι τους έχουν ψητή πιπεριά και πλιγούρι, τα μπορέκια, τα τας κεμπάπ και τους γεμιστούς κολοκυθανθούς, που φτιάχνουν αυτή την εποχή. Πίσω από το πέτρινο κτίριο, κάποτε χάνι, πάνω στην Μεσογείων, που φιλοξενεί το Σισλί, κρύβεται μια αυλή στρωμένη με χαλικάκι, τριγυρισμένη από πράσινο, με τραπέζια και ξύλινους πάγκους κι ένα ξύλινο παλιό ψυγείο του μπακάλη σε μια γωνιά. Και τα γλυκά έχουν άρωμα Ανατολής σ’ αυτό το μαγαζί που μαγειρεύει νόστιμα πιάτα πολίτικα, σμυρνέικα και ποντιακά. Οπότε κλείνεις με κιουνεφέ, κατμέρ, καζάν ντιπί και όχι μόνο. Α.Σ.
Λεωφόρος Μεσογείων 376, Αγία Παρασκευή. Τ/210-60.08.885
Στο Mangal στα Εξάρχεια για πεϊνιρλί και συκώτι σουβλάκι
View this post on Instagram
Αυτό το φιλικό και απροσποίητο μαγαζί με το κουρδικό, τουρκικό και εν γένει ανατολίτικο φαγητό στα τραπέζια που απλώνει στο πεζοδρόμιο της Σολομού μαζεύει νεαρόκοσμο και πιο μεγάλους, ντόπιους και τουρίστες. Για καλωσόρισμα σου φέρνουν τέσσερα μπολάκια: πικάντικη εσμέ, ξιδάτο, παντζάρι, πιρουνάτη μπαμπαγκανούς (μελιτζανοσαλάτα) και σακσούκα (τηγανητή μελιτζάνα με πιπεριά, ντομάτα και σκόρδο). Μετά μπορείς να συνεχίσεις με την πλούσια σαλάτα κισίρ με μουσκεμένο πλιγούρι, καρύδι, σάλτσα ροδιού, ντομάτα και μαϊντανό, που είναι φρέσκια και τραγανή και, σίγουρα, με πεϊνιρλί, πιο ελαφρύ από ό,τι το έχουμε συνηθίσει, με ζύμη λεπτή και τραγανή, κασέρι και βούτυρο -τόσο όσο- εμείς πήραμε το κουσμπασλί που έχει στεγνομαγειρεμένο μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας και πιπεριές κι ήταν πολύ καλό. Παρότι λίγο παραπάνω ψημένο, το συκώτι, το οποίο έρχεται περασμένο σε μακριές μεταλλικές βέργες, είναι ωραία καρυκευμένο και νόστιμο. Την επόμενη θέλω να δοκιμάσω και γιααγλαμά που φτιάχνει ο Ισμαήλ στην κουζίνα: εκείνες οι πέντε στρώσεις χειροποίητου φύλλου ζύμης, με ενδιάμεσες στρώσεις κοκκινιστού κιμά, φυστίκι, γιαούρτι με καρύδια και μαϊντανό, ακούγονται δελεαστικές. Α.Σ.
Σολομού 12, Εξάρχεια, Τ/213-09.91.652
Sweet Melek: ένα κρυμμένο μεζεδοπωλείο με άρωμα Πόλης
Καφετέρια, ζαχαροπλαστείο ή μεζεδοπωλείο; Τίποτα από αυτά και όλα αυτά μαζί. Στο Sweet Melek η Πολίτισσα Ανούς σερβίρει πικάντικους μεζέδες, μαντί φτιαγμένα στο χέρι και ποτήρια ούζο σε παραδοσιακά μπακιρένια σκεύη με πάγο, για να μένουν δροσερά. Τις λεπτεπίλεπτες φλογέρες από φύλλο γιουφκά τις γεμίζει με αρωματικό κιμά ή παστουρμά, τα ψητά κεφτεδάκια (tukuruk kefte) τα συνοδεύει με βουτυρένιο ρύζι, στολισμένο εδώ κι εκεί με καβουρντισμένο κριθαράκι, ενώ τα πεντανόστιμα συκωτάκια (παναρισμένα και τηγανητά) τα πασπαλίζει με κύμινο, μπούκοβο και ρίγανη, πριν τα ντύσει με άνηθο, μαϊντανό και λεπτοκομμένο κρεμμύδι. Μην παραλείψετε και τα χειροποίητα μαντί – μικρά ζυμαρικά σαν πουγκάκια, γεμιστά με μοσχαρίσιο κρέας. Τα καλύπτει με σκορδάτο γιαούρτι και λιωμένο βούτυρο μαζί τούρκικο κόκκινο καυτερό πιπέρι. Στη βιτρίνα με τα γλυκά θα βρείτε ωραίο μπακλαβά και ποικιλία από κρέμες, όπως κεσκούλ (κρέμα με πικραμύγδαλο), ζερντέ (κρέμα με σαφράν, ρύζι, ροδόνερο και λίγο ρόδι για στολίδι) ή μαλεμπί (κρέμα με μαστίχα). Γ.Π.
Αχιλλέως 31, Παλαιό Φάληρο, Τ/211-18.35.966
Στον Μπαρμπαλέξη της Νέας Χαλκηδόνας για τσεβιζλέ και ταψί κεμπάπ
Η καταγωγή της οικογένειας είναι από την Αντιόχεια. Στην Αθήνα ήρθαν το 1960. Ο Μπαρμπαλέξης στην προσφυγική γειτονιά της Νέας Χαλκηδόνας άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το εσωτερικό είναι περιποιημένο, με όμορφες πινελιές Ανατολής και υπογεγραμμένες φανέλες της ΑΕΚ στους τοίχους κι o εξωτερικός του χώρος στην απέναντι πλευρά του δρόμου έχει την τιμητική του αυτή την εποχή. Οι σερβιτόροι κάνουν ελιγμούς ανάμεσα στα παρκαρισμένα και τα κινούμενα αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τα πιάτα, τα πιτσιρίκια παίζουν στην παιδική χαρά κι οι μεγάλοι μοιράζονται όσα έχουν τικάρει στον κατάλογο- μπλοκάκι, ο οποίος έχει ένα σωρό επιλογές. Πάρτε το τσεβιζλέ, ένα άλειμμα κόκκινης πιπεριάς πικάντικο και καρυδάτο, το φτόιρ, ένα πολύ γευστικό πιτάκι με σπανάκι και τυρί, κι αν δεν κινηθείτε προς ένα κλασικό κεμπάπ, δοκιμάστε το ταψί κεμπάπ, μοσχαρίσιο κρέας δηλαδή, με πατάτα, ντομάτα και πιπεριά, που ψήνεται στον φούρνο καλυμμένο με ζύμη. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, βάλτε στο πλάι τους και λίγο αϊράνι, σβήνει ωραία την κάψα. Από τα γλυκά το καζάν ντιπί δεν με τρέλανε, το κιουνεφέ τους όμως είναι ωραίο φινάλε. Α.Σ.
Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, Τ/210-25.83.415