ΕΞΟΔΟΣ

Οι αυλές των Αθηνών: φαγητό και ποτό στις δροσιές του κέντρου

Οι νέες και οι παλιές, οι δημοφιλείς και οι «κρυμμένες», οι κλασικές κι οι εναλλακτικές αυλές όπου θα παίρνουμε τις ανάσες μας αυτό το καλοκαίρι στο κέντρο της Αθήνας.

09.06.2023| Updated: 10.06.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Οι αυλές των Αθηνών: φαγητό και ποτό στις δροσιές του κέντρου

Δίπλα σε πολυκατοικίες, καταστήματα και κτίρια γραφείων, υπάρχουν, σπαρμένα εδώ κι εκεί, μικρά πράσινα ξέφωτα, για καφέ, φαγητό, ποτό, ανασυγκρότηση και λίγη δροσιά όταν η πόλη καψώνει. Σε μια ταβερνίσια αυλή βγαλμένη θαρρείς από ελληνική ταινία, σε πρώην θερινό σινεμά που έγινε μπαρ-εστιατόριο, σε έναν αχρησιμοποίητο ως πρόσφατα χώρο που μεταμορφώθηκε ή έναν κήπο μουσείου ή δίπλα σε ένα skate bowl σε περιμένουν από freddo και παγωμένες μπίρες μέχρι ιδιαίτερα τζιν τόνικ, κι από παϊδάκια και αρνάκι στη γάστρα μέχρι πίτσα, ένα θαλασσινό ταρτάρ ή μια ιδιαίτερη παέγια. Το κέντρο πολλές αυλές μπορεί να μην έχει, αλλά έχει μια για κάθε διάθεση.

Το Λοκάλι: τζιν και κεφτεδάκια

Στο bar–restaurant του Ψυρρή σε υποδέχεται μια μικρή ζούγκλα από δέντρα και αναρριχητικά φυτά. Και στη μέση, στα ρετρό τραπεζοκαθίσματα πιάνεις θέση για να ευχαριστηθείς comfort φαγητό και πιάτα για τσιμπολόγημα – από ελαφρώς πικάντικες μπάμιες tempura και τηγανητά κεφτεδάκια μέχρι καρπάτσιο χταποδιού και flatbread με μελιτζάνα και καπνιστό τυρί. Όσο για τα κοκτέιλ, το φετινό καλοκαίρι την τιμητική του έχει το τζιν, το αγαπημένο του bar manager και συνιδιοκτήτη του μπαρ, Δημήτρη Κιάκου. Ανάμεσα σε όσα έχει ετοιμάσει: ένα τζιν τόνικ με φύλλο συκής και θυμάρι, ένα άλλο με εστραγκόν και φράουλα, το «Summerish Martini on the rocks», στο οποίο το τζιν και το βερμούτ συνυπάρχουν με φύλλα shiso, τζίντζερ και φράουλα. Γ.Π.

Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/690-610.3005

34 Athens: Μια κρυφή αυλή πίσω από τα κτίρια της Καρύτση

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 34 Athens (@34athens)

Ένα βράδυ πριν από λίγο καιρό που περνούσα από την πλατεία Καρύτση αναρωτιόμουν που οδηγεί αυτός ο περίεργα φωτισμένος διάδρομος και γιατί δεν τον είχα προσέξει. Μπαίνεις, και μερικά βήματα μετά είσαι σε μια αυλή, μισή σκεπασμένη, μισή ανοικτή, μισή παλιά Αθήνα, μισή μοντέρνα. Στο 34 Athens, που είναι δημιουργημα της ομάδας του μπαρ Pairidaeza (βρίσκεται κυριολεκτικά δύο βήματα παραπέρα), η λίστα των κοκτέιλ με υπογραφή του Μιχαήλ Άγγελου Ζεϊμπέκη είναι ανάλαφρη και καλοκαιρινή και παίζει με τα φρούτα και τις ανθρακώσεις – πίνεις ας πούμε δροσερό κοκτέιλ με gin, μαστίχα, πράσινο μήλο και γιούζου ή ένα highball με gin, λουίζα και καρπούζι. Η νέα αυλή του κέντρου, που ανοίγει καθημερινά (εκτός Δευτέρας) στις 5 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από τις 3 μ.μ., έχει και φαγητό, που λέω να το τσεκάρω κάποια επόμενη φορά. Σκανάροντας τον κατάλογο είδα από ταραμά, τεμπούρα λαχανικών και ψαροταρτάρ μέχρι ραβιόλι με αρακά και γκορκοντζόλα ή αρνίσιο χεράκι με λουίζα και πουρέ πατάτας. Α.Σ.

Πλατεία Καρύτση 8, Τ/210-32.27.477

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλευσίνα: Οι πιο νόστιμες στάσεις στη φετινή Πολιτιστική ΠρωτεύουσαΕλευσίνα: Οι πιο νόστιμες στάσεις στη φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Κληματαριά: για τη γάστρα, τα ψητά και τη σκιά

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αγαπάμε αυτή την ιστορική ταβέρνα στην καρδιά της Αθήνας που μέχρι το 1927 λειτούργησε ως καφενείο της εκκλησίας για τα μνημόσυνα. Ο πρώτος ιδιοκτήτης, ήταν ο Γεροδήμος, ο οποίος της έδωσε το όνομα Κληματαριά. Εδώ και αρκετά χρόνια το μαγαζί είναι εξαιρετικά δημοφιλές και στους τουρίστες που έρχονται να πάρουν μια αυθεντική γεύση της παραδοσιακής ελληνικής ταβέρνας. Τρώμε τα σαλιγκάρια στιφάδο στον καιρό τους που είναι όνειρο, όπως και το χουνκιάρ μπεγεντί και οι ξεροψημένοι γίγαντες πλακί. Έχουν κι άλλα νόστιμα φαγητά, όπως καρνίγερι (μουσακάς με τυρί), λαδερά, όπως σελινόριζα, αγκινάρες και μανιτάρια στιφάδο, και πάντα υπάρχει κάποια πίτα με φύλλο δικό τους, ντοματόπιτα, κολοκυθόπιτα, και άλλες. Στις δυο αυτοσχέδιες γάστρες με το πυρόχωμα ψήνονται οι σπεσιαλίτε τους: αρνάκι και χοιρινό κότσι αργομαγειρεμένα μαζί με πατάτες που γίνονται λουκούμι. Μ.Π.

Πλατεία Θεάτρου 2, Τ/210-32.16.629

Latraac: ποτά και skaters

Μια εναλλακτική αυλή για skaters και όχι μόνο μας περιμένει στον Κεραμεικό. Το Latraac με το εντυπωσιακό skate bowl λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και φιλοξενεί καθημερινά DJs της alternative και underground σκηνής. Διοργανώνει πάρτι και διάφορα events και προσελκύει ένα mixed crowd – τουρίστες, skaters, γείτονες και όσους θέλουν να χαλαρώσουν σε μια δροσερή αυλή στο κέντρο της πόλης. Σερβίρει απλά, καθαρά ποτά, με το τζιν να πρωταγωνιστεί, και παγωμένες μπίρες. Τις καθημερινές σερβίρουν νόστιμο μπραντς που περιλαμβάνει πικαντικό αβοκάντο σάντουιτς και hummus σάντουιτς αλλά και ένα ωραίο δροσιστικό τσίζκεϊκ με λάιμ. Τα Σαββατοκυριακα διοργανώνουν μπάρμπεκιου με κρεατένιες λιχουδιές. Μ.Π.

Λεωνιδίου 63-65, Κεραμεικός, Τ/213-04.53.377

Noah: σαν νησιωτικό beach bar

Tην αίσθηση πως κάνεις διακοπές ή βρίσκεσαι σε κάποιο νησιωτικό beach bar σου δίνει το Noah Athens που ωστόσο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Το εξωτικό μπαρ με το χαρακτηριστικό γλυπτό-συντριβάνι, ένα χέρι το οποίο σχηματίζει τη λέξη «σ’ αγαπώ» στη νοηματική, άνοιξε το 2020 στο όμορφο Πάρκο Ελευθερίας που για πολλούς Αθηναίους είναι μια ανάσα δροσιάς και πολυπόθητου πράσινου. Είναι στέκι για όσους θέλουν να ακούσουν live DJ sets από hot ονόματα της ηλεκτρονικής και house σκηνής, να πιουν signature κοκτέιλ και να απολαύσουν νόστιμα πιάτα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στο Νoah Athens το πρωινό μας πάντα περιλαμβάνει αυγά μάτια, με ψητά λαχανικά, γκουακαμόλε με ποσέ αυγά και τραγανό προσούτο. Από το μεσημεριανό μενού δεν παραλείπουμε το strigoli με μεδούλι, σκόρδο, ξίσμα λεμονιού και ξινομυζήθρα και την παέγια για δύο με κουνέλι, εστραγκόν και μυλοκόπι. Μ.Π.

Ευζώνων Πάρκο Ελευθερίας Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα, Τ/210-72.33.419

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο κρυφό μου στέκι: 8 Αθηναίοι μοιράζονται τα αγαπημένα τους «μυστικά» μαγαζιάΤο κρυφό μου στέκι: 8 Αθηναίοι μοιράζονται τα αγαπημένα τους «μυστικά» μαγαζιά

Το Στέκι του Ηλία: παϊδάκια στο Θησείο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Γεωργία Παπαστάμου

Σταθερή αξία για παϊδάκια στο κέντρο. Από τη μία μεριά του πεζόδρομου έχεις τη σάλα (καπηλειού, με παλιά κρασοβάρελα και ανάλογη ατμόσφαιρα) και απ΄ την άλλη την όμορφη αυλή. Τα Σαββατοκύριακα μαζεύει πολύ κόσμο γι’ αυτό την προτιμώ τις καθημερινές, την ώρα που αρχίζει να πέφτει ο ήλιος. Έχει δέντρα για δροσιά, δεντρολίβανα, λεβάντες και όλα όσα χρειάζονται για να φανταστείς ότι βρέθηκες για λίγο σε χωριό. Έχει και μαστόρικα ψημένα παϊδάκια που είναι και η ειδικότης του μαγαζιού, πατάτες κομμένες στο χέρι και 5-6 κλασικά ταβερνίσια συνοδευτικά, όπως γλυκά κολοκυθάκια και ωραία βρασμένα χόρτα. Γ.Π.

Επταχάλκου 5, Θησείο, Τ/210- 34.58.052

To καφέ στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Έχει συζητηθεί αρκετά αυτός ο κήπος για να τον πει κανείς κρυφό, αλλά ακόμα και αν έχεις ξαναπάει δεν μπορείς παρά να εκπλαγείς τη στιγμή που περνώντας τη σιδερένια πύλη, από τη φασαρία του κέντρου μεταφέρεσαι σε μια ατμοσφαιρική αυλή με μεσογειακά φυτά και αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγαλμάτων. Εκεί, στην πίσω πλευρά της κατοικίας που σχεδίασε ο Τσίλλερ για τον Ερρίκο Σλήμαν –τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο που ανακάλυψε την Τροία και τις Μυκήνες–, βρίσκεται το καφέ του Νομισματικού Μουσείου, που απλώνει τραπέζια δίπλα σε ροδιές, κληματαριές και ανθισμένα παρτέρια. Τα προσφερόμενα είναι απλά (μερικές σαλάτες, σάντουιτς και αλμυρές τάρτες) και σίγουρα επιδέχονται βελτίωσης αλλά έστω για έναν καφέ ή ένα αρωματικό τσάι αξίζει να κάνεις μια στάση εκεί. Γ.Π.

Πανεπιστημίου 12, Κέντρο, Τ/210-36.10.067

The Foundry: μια αυλή πάνω από την πόλη

Αυτή είναι μια αυλή σαν παλιού αθηναϊκού σπιτιού, που σκαρφάλωσε στα ψηλά. Είναι στην ταράτσα ενός μπουτίκ ξενοδοχείου, οπότε αντί να περάσεις την αυλόπορτα παίρνεις το ασανσέρ, αλλά είναι πιο πράσινη από πολλές άλλες, σπαρμένη με εξήντα διαφορετικά φυτά. Κάθεσαι σε έναν από τους ξύλινους πάγκους, σε σεζλόνγκ ή στα μαξιλαράκια της και τριγύρω σου έχεις ελιές, ροδιές, άγριες τριανταφυλλιές, ρυγχόσπερμα, λεβάντες, αμπέλια που σκαρφαλώνουν σε μεταλλικές πέργκολες. Και απέναντι την Ακρόπολη, το Αστεροσκοπείο, το Γκάζι. Είναι το πέμπτο καλοκαίρι που λειτουργεί, και μ’ αρέσει που το στιλ της είναι πάντα χαλαρό, με ποτά –φέτος έχουν αποφασίσει να σερβίρουν τα δέκα πιο αγαπημένα κοκτέιλ που έφτιαξαν αυτά τα χρόνια, όπως το Zeus, η Griega Margarita και το Cobbler-, κρασιά μικρών Ελληνων παραγωγών, μπίρες από ντόπιες μικροζυθοποιίες και πίτσες που βγαίνουν από τον φούρνο που βρίσκεται κι αυτός εκεί πάνω, δίπλα στο μπαρ. Α.Σ.

The Foundry Suites Athens, Σαρρή 40, Ψυρρή, Τ/211-18.24.604

Άμα Λάχει: με την παρέα στην Καλλιδρομίου

Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη

Είναι περιποιημένη, γεμάτη δέντρα και λουλούδια, η αυλή του παλιού Δημοτικού της Καλλιδρομίου που στεγάζει το Άμα Λάχει. Σκιερή τα μεσημέρια, φωτισμένη με σειρές από γλομπάκια από την ώρα που πιάνει να σουρουπώνει, έχει πολλούς μεζέδες να διαλέξεις, στεριανούς και θαλασσινούς: σουσαμάτους λουκουμάδες φέτας και κολοκυθοκεφτέδες, σαρδέλες ψητές με φάβα και χόρτα, τηνιακά λουκάνικα, τηγανιές και μπριζολάκια κι άλλα που μπαίνουν στη μέση και μοιράζονται. A.Σ.

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, Τ/210-38.45.978 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Κυρά Ουρανία έχει μεγαλώσει την Ηλιούπολη με τα μπιφτεκάκια τηςΗ Κυρά Ουρανία έχει μεγαλώσει την Ηλιούπολη με τα μπιφτεκάκια της

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

All day

Εστιατόρια

Καφέ

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μπαρ

Αθήνα

Εξάρχεια

Θησείο

Κεραμεικός

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών