30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το κέικ
Για την επικάλυψη με κάστανο
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
Διαδικασία
Κέικ
- Για να φτιάξουμε κέικ κάστανο με ρόδι και σοκολάτα γάλακτος, αρχικά, χτυπάμε στον πολυκόφτη τα κάστανα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να αναμειχθούν.
- Έπειτα, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα μαζί με το ρόδι και τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε με σύρμα.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ ή σε μικρή στρογγυλή φόρμα ή τσέρκι με διάμετρο 16 εκ. (αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι, κλείνουμε το κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο, φτιάχνοντας έναν πάτο, και ντύνουμε εσωτερικά το τσέρκι με αντικολλητικό χαρτί).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Επικάλυψη
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα κάστανα με το κακάο και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα, χωρίς κομμάτια.
- Ξεφορμάρουμε το κέικ κάστανο και απλώνουμε την επικάλυψη.
- Αν θέλουμε, διακοσμούμε το κέικ με κομμάτια από κάστανο που έχουμε πασπαλίσει με άχνη ζάχαρη και με σπόρους ροδιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.