Η σούπα µε πράσο και πατάτες σερβίρεται ζεστή ή κρύα. Στη ζεστή της µορφή είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό πιάτο. Η κρύα ονοµάζεται vichyssoise και λέγεται ότι είναι δηµιουργία ενός Γάλλου σεφ από το Vichy που εργαζόταν στο ξενοδοχείο Carlton-Ritz της Νέας Υόρκης.
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Διαδικασία
- Λιώνουµε το βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουµε το κρεµµύδι, το πράσο, το σέλερι και το σκόρδο. Σκεπάζουµε και σοτάρουµε σε χαµηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, για 15 λεπτά ή µέχρι τα λαχανικά να µαλακώσουν αλλά να µην πάρουν χρώµα. Προσθέτουµε τις πατάτες και τον ζωµό ή το νερό, δυναµώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε το φαγητό να πάρει βράση. Ξαναχαµηλώνουµε τη φωτιά και το αφήνουµε να σιγοβράσει, σκεπασµένο, για 20 λεπτά.
- Αφήνουµε τη σούπα να κρυώσει λίγο και κατόπιν τη χτυπάµε στο µπλέντερ (σε δόσεις), να γίνει σαν πουρές.
- Ξαναβάζουµε τη σούπα σε καθαρή κατσαρόλα και την αφήνουµε να ξαναπάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος, καρυκεύουµε µε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουµε για 1 λεπτό και αποσύρουµε από τη φωτιά. Σκορπίζουµε το σχοινόπρασο και τη σερβίρουµε καυτή ή χλιαρή.