Στη ζεστή της µορφή είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό πιάτο. Η κρύα ονοµάζεται vichyssoise και λέγεται ότι είναι δηµιουργία ενός Γάλλου σεφ από το Vichy που εργαζόταν στο ξενοδοχείο Carlton-Ritz της Νέας Υόρκης.
10'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σούπα με πράσο και πατάτα, αρχικά λιώνουµε το βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουµε το κρεµµύδι, το πράσο, το σέλερι και το σκόρδο.
- Σκεπάζουµε και σοτάρουµε σε χαµηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, για 15 λεπτά ή µέχρι τα λαχανικά να µαλακώσουν αλλά να µην πάρουν χρώµα.
- Προσθέτουµε τις πατάτες και τον ζωµό ή το νερό, δυναµώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε το φαγητό να πάρει βράση.
- Ξαναχαµηλώνουµε τη φωτιά και το αφήνουµε να σιγοβράσει, σκεπασµένο, για 20 λεπτά.
- Αφήνουµε τη σούπα να κρυώσει λίγο και κατόπιν τη χτυπάµε στο µπλέντερ (σε δόσεις), να γίνει σαν πουρές.
- Ξαναβάζουµε τη σούπα σε καθαρή κατσαρόλα και την αφήνουµε να ξαναπάρει βράση σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος, καρυκεύουµε µε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουµε για 1 λεπτό.
- Αποσύρουµε από τη φωτιά.
- Σκορπίζουµε το σχοινόπρασο και τη σερβίρουµε την σούπα με πράσο και πατάτα καυτή ή χλιαρή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Γαλλία».