ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕκ των ενόντωνΚαλούμε φίλους στο σπίτι για ένα τραπέζι ρεφενέ! Τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε: άλλος φέρνει το κρασί, άλλος το κρέας και άλλος το γλυκό σε ένα τραπέζι ρεφενέ. Το γλυκό λοιπόν που έφερε η Χριστίνα Τζιάλλα ήταν νόστιμο, πρωτότυπο και μέσα στην εποχή, αφού το βασικό υλικό του είναι η κολοκύθα.

Εκ των ενόντων

30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: για φόρμα κέικ με τρύπα

Για την επιφάνεια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το αφράτο κέικ μαρμπρέ με ψητή κολοκύθα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και το τζίντζερ.
  3. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τα δύο είδη ζάχαρης σε ένα μπολ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, μέχρι να αναμειχθούν.
  4. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, τη βανίλια και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  6. Σε άλλο μπολ αδειάζουμε το 1/3 της ζύμης και το ανακατεύουμε με το κακάο και την κανέλα.
  7. Ρίχνουμε το 1/3 της ζύμης με την κολοκύθα στη φόρμα και από πάνω το 1/3 της ζύμης με το κακάο σε μια πολύ λεπτή στρώση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές, μέχρι να τελειώσουν και οι 2 ζύμες.
  8. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να γίνει το κέικ και να φουσκώσει.
  9. Δοκιμάζουμε τρυπώντας το κέικ με ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα.
  10. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  11. Ξεφορμάρουμε το κέικ σε μια πιατέλα.
  12. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το μείγμα μπαχαρικών.
  13. Μόλις κρυώσει καλά το κέικ, κοσκινίζουμε το μείγμα της ζάχαρης σε όλη την επιφάνεια.

Μυστικά

*Σπιτικός πουρές κολοκύθας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Κόβουμε στη μέση δύο μικρές κόκκινες κολοκύθες ή μία μεγαλύτερη συνολικού αρχικού βάρους περίπου 1.200 γρ. Βάζουμε τα κομμάτια στο ταψί με την κομμένη σάρκα προς τα κάτω και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Δοκιμάζουμε πιέζοντάς τα με τη ράχη ενός κουταλιού – θα πρέπει η φλούδα να υποχωρεί και να βουλιάζει από την πίεση. Βγάζουμε τη σάρκα με το κουτάλι και την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών