Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς, όπως κάθε εβδομάδα, ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάξαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν λέει όχι σε ένα γλυκό.
Για την εβδομάδα 8 -14/4 έχουμε να προτείνουμε πολλά νόστιμα φαγητά: από ψητά ρεβύθια με σάλτσα ταχινιού και αγκινάρες και σελινόριζα με γιαουρτολέμονο μέχρι ζουμερά μπιφτέκια με χοιρινό κιμά και κλασικό κοτόπουλο μιλανέζα. Αν νηστεύετε τώρα τη Σαρακοστή, δείτε εδώ το πλήρες νηστίσιμο μενού που σχεδιάσαμε για τις ίδιες μέρες.
Δευτέρα – Σουπιές φρικασέ με μαρούλια
Ξεκινάμε την εβδομάδα με ένα λαχταριστό ανοιξιάτικο φαγητό με τα τρυφερά μαρούλια της εποχής, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια και ζουμερές, αρωματικές σουπιές. Μια τηγανιά πατάτες, ζεστό προζυμένιο ψωμί και μαύρες ελιές είναι τα ταιριαστά συνοδευτικά του.
Τρίτη – Κοτόπουλο γιουβέτσι, με σπανάκι και κοφτό μακαρονάκι
Ζουμερό κοτόπουλο, ανοιξιάτικο σπανάκι, κοφτό μακαρονάκι και φρέσκα μυρωδικά μαγειρεύονται σε κόκκινη σάλτσα και φουρνίζονται για περισσότερη γεύση, μελωμένη υφή και καπνιστή νοστιμιά. Συνοδέψτε το με μια δροσερή πράσινη σαλάτα με ρόκα και λαδόξιδο, ελιές θρούμπες και το ψωμί που προτιμάτε.
Τετάρτη – Αγκινάρες και σελινόριζα αλά πολίτα με γιαουρτολέμονο
Οι αγκινάρες κάνουν την εμφάνισή τους στις λαϊκές αγορές και εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία να ετοιμάσουμε ένα από τα νοστιμότερα φαγητά της εποχής. Τις συμμαγειρεύουμε με καρότα, αρακά, πατάτες, πράσα, ρίζες και μυρωδικά και τις «δένουμε» με νόστιμο αυγολέμονο με γιαούρτι. Ταιριαστά συνοδευτικά, μια πράσινη σαλάτα, προζυμένιο ψωμί, φέτα βαρελίσια και ελιές Καλαμών.
Πέμπτη – Μπιφτέκια χοιρινά με λαδοπουρέ
Αυτά τα μπιφτέκια είναι ζυμωμένα με χοιρινό κιμά, πατάτα και ντομάτα, και έτσι γίνονται απίθανα νόστιμα και ζουμερά. Τα συνοδεύουμε με τον ρουστίκ λαδοπουρέ. Μια σαλάτα με βραστά χόρτα και λαδολέμονο, μερικά τραγανά παξιμάδια και έτοιμο το τραπέζι.
Παρασκευή – Ρεβύθια ψητά, με σάλτσα ταχίνι
Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και σας υποσχόμαστε ότι θα ανατρέχετε σε αυτήν ξανά και ξανά. Βράζουμε και φουρνίζουμε τα ρεβύθια και στο τέλος τα περιχύνουμε με μια μυρωδάτη σάλτσα ταχινιού. Ονειρεμένα! Συνοδεύονται ιδανικά με πράσινη σαλάτα με ντοματίνια και τραγανά παξιμαδάκια.
Σάββατο – Ψάρι με αγκινάρες και άγρια χόρτα
Φέτες εκλεκτού ψαριού της αρεσκείας μας, χόρτα, μυρωδικά, μάραθος και αγκινάρες συνθέτουν ένα μοναδικής νοστιμιάς ανοιξιάτικο πιάτο. Συνοδεύουμε με ζεστό προζυμένιο ψωμί, ελιές θρούμπες και αφράτη ταραμοσαλάτα.
Κυριακή – Κοτόπουλο μιλανέζα
Ο ορισμός του κυριακάτικου φαγητού! Θυμίζει λίγο τα τραπέζια της μαμάς και της γιαγιάς όπου η φροντίδα και η περιποίηση περίσσευε. Έχει ανυπέρβλητη νοστιμιά αυτό το αστικό πιάτο. Το πιλάφι, βρασμένο στον ζωμό του κοτόπουλου, μπαίνει σε στρώσεις μαζί με το βρασμένο πουλερικό και μια κρεμώδη σάλτσα σαν μπεσαμέλ. Βγάλτε λοιπόν τη φόρμα από το ντουλάπι, βγάλτε και το καλό τραπεζομάντηλο και ετοιμαστείτε για ένα από τα ωραιότερα κυριακάτικα τραπέζια.
Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Εύκολη σοκολατόπιτα με 4 υλικά, ζουμερή και υγρή σαν σουφλέ σοκολάτας!
Μια σοκολατόπιτα σκέτη κόλαση! Μόνο με τέσσερα υλικά, γίνεται εύκολα και γρήγορα και δεν έχει και γλουτένη! Θα την απολαύσουμε μόνη της, με παγωτό ή θα συνοδέψει υπέροχα τον καφέ, το τσάι ή το αγαπημένο μας ρόφημα.