Τα τυροπιτάκια φτιάχνονται με ή χωρίς φύλλο ζύμης και άλλα υλικά, ψήνονται στον φούρνο ή στο τηγάνι και έχουν διάφορες ονομασίες και μορφές, ανάλογα από που προέρχονται. Τα κρητικά κατημέρια για παράδειγμα είναι τηγανητά πιτάκια και έχουν χαρακτηριστικό σχήμα σαλίγκαρου, τα μαλακερά –πάλι από την Κρήτη– φημίζονται για την υπέροχα κρατσανιστή ζύμη και τα ευβοιώτικα τηγανοκούλουρα, με τα οποία οι μανάδες ξεγελούσαν τα παιδιά όταν δεν είχαν γλυκό, είναι σαν γεμιστά ψωμάκια. Υπάρχουν και τα τυροπιτάκια που είναι αλμυρά αλλά και γλυκά μαζί, όπως τα τσιμπητά της Τήνου, τα μελιτίνια Σαντορίνης ή τα λυχναράκια από την Κρήτη. Χαρακτηριστικά είναι τα ανοιχτά τυροπιτάκια Κύθνου, που γεμίζονται με ανθότυρο, άνηθο και κανέλα και μοιάζουν σαν ζυμαρένια στεφάνια, αλλά και οι κυπριακές φλαούνες με το τρίγωνο σχήμα, την τσουρεκένια ζύμη και την αρωματική γέμιση.
Συμβουλές ψησίματος
- Οι πίτες χωρίς φύλλο αλλά με χυλό ενδέχεται να κολλήσουν στο ταψί. Για να το αποφύγουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία των αντιστάσεων. Σκορπίζουμε στο ταψί ομοιόμορφα το βούτυρο σε μικρά κυβάκια ή το ελαιόλαδο στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο, μέχρι να λιώσει και να ζεσταθεί καλά η λιπαρή ουσία αλλά και το ταψί. Βγάζουμε το ταψί προσεκτικά, διότι θα είναι καυτό, και ρίχνουμε αμέσως το χυλό και το φουρνίζουμε. Με τον τρόπο αυτό ροδίζει το κάτω μέρος της πίτας και βγαίνει από το ταψί ευκολότερα.
- Όταν ψήνουμε πιτάκια, φροντίζουμε να τα βάλουμε σε μία από τις χαμηλές θέσεις μέσα στον φούρνο, σε κοντινή δηλαδή απόσταση από την κάτω αντίσταση. Αυτό το κάνουμε γιατί έτσι ψήνονται καλύτερα και το κάτω φύλλο της πίτας, το οποίο «κουβαλάει» το βάρος και την υγρασία της γέμισης.
- Για τα τηγανητά πιτάκια ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις γυρίζοντάς τα μερικές φορές. Δεν ξεχνάμε να στραγγίξουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και να τα σερβίρουμε ζεστά.