Διάφορα υλικά μπορούν να πάρουν τη θέση τους στη βασιλόπιτα. Φρούτα, φρέσκα και αποξηραμένα, ξηροί καρποί, μπαχαρικά, ποικίλα ζαχαρωτά και στολίδια. Γι’ αυτό κι εμείς σας δίνουμε εδώ 23 απίθανες ιδέες για παραδοσιακές βασιλόπιτες –πολίτικη, σαν τσουρέκι, που μοσχοβολάει μαχλέπι, σμυρναίικη, σαν αφράτο κέικ ή τριφτή– και για άλλες που ξεφεύγουν από την κλασική γραμμή και αφήνουν χώρο για δημιουργικότητα. Ποιος δεν θα λατρέψει τον συνδυασμό σοκολάτα με φουντούκια ή με αμύγδαλα; Ποιος δεν θα λαχταρήσει δεύτερο κομμάτι από μια βασιλόπιτα με ρούμι και λαχταριστά αποξηραμένα φρούτα; Και μετά είναι και η βασιλόπιτα με μανταρίνι, κάστανα και μέλι, μια άλλη με ελαιολάδο, καρύδια και σταφίδες και ένα σωρό άλλες ιδιαίτερες παραλλαγές. Παρακάτω, θα βρείτε συνταγές και για γαλλική galette des rois, ισπανικό roscón de reyes και μια ακόμη γλυκιά γιορτινή πίτα εμπνευσμένη από το αγγλικό Christmas cake.

Οι πρώτες ύλες κάνουν τη διαφορά

Όπως σε όλα τα απλά στην παρασκευή τους φαγητά και γλυκά, τη διαφορά κάνουν τα ποιοτικά υλικά. Προμηθευόμαστε φρέσκα μικρά ελληνικά καρύδια, προτιμότερο από καλό ξηροκαρπάδικο – τα δοκιμάζουμε προτού τα χρησιμοποιήσουμε, δεν πρέπει να είναι ταγγισμένα. Τα πορτοκάλια πρέπει να έχουν αρωματικό φλούδι: όσο πιο φρεσκοκομμένα είναι τόσο πιο μυρωδάτα – προτιμάμε αυτά που έχουν πράσινα δροσερά φύλλα, σημάδι ότι έχουν κοπεί πρόσφατα. Μπαχαρικά παίρνουμε φρεσκοαλεσμένα από το μπαχαράδικο, για να είναι το άρωμά τους έντονο και καθαρό.

Ιδέες για τη διακόσμηση

  • Κλασικά, μπορούμε να φτιάξουμε το 2024 με ένα χαρτόνι και να το τοποθετήσουμε πάνω, πριν αχνίσουμε την πίτα.
  • Μπορούμε επίσης να τη διακοσμήσουμε με σπυριά από ρόδια, καρύδια, φέτες από φρουί γκλασέ πορτοκάλι, χριστουγεννιάτικα στολίδια και ζαχαρωτά κ.λπ.
  • Μια άλλη ιδέα είναι να βάλουμε μια δαντέλα περιφερειακά ή και σε όλη την επιφάνεια, πριν αχνίσουμε την πίτα. Όταν θα αφαιρέσουμε τη δαντέλα, θα μείνει το αποτύπωμά της, όπως κάνουμε με τις φανουρόπιτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλόπιτα: η ιστορία της τελετουργικής πίτας από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο έως σήμεραΒασιλόπιτα: η ιστορία της τελετουργικής πίτας από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο έως σήμερα

Γλάσα για βασιλόπιτες

Απλό νερογλάσο

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 250 γρ. ζάχαρη άχνη με 45 γρ. νερό με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να γίνει ένα λευκό ημίρρευστο και κάπως κολλώδες γλάσο. Αν είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγη ακόμα άχνη, ενώ αν είναι πολύ στεγνό, ρίχνουμε ελάχιστο νερό. Αδειάζουμε το γλάσο πάνω από το κέικ, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια ή γράφουμε με αυτό το 2024 πάνω στην πίτα χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με λεπτή μύτη.

Γλάσο από κρέμα τυριού

Ανακατεύουμε 200 γρ. τυρί κρέμα light με 1/4 κούπας ζάχαρη άχνη και 1/2 κούπα γιαούρτι και καλύπτουμε τη βασιλόπιτα. Αν θέλουμε μπορούμε να δοκιμάσουμε και κάποιο επιδόρπιο γιαουρτιού με γεύση φρούτου π.χ. γιαούρτι με γεύση μπανάνα.

Επικάλυψη με λευκή σοκολάτα

Ζεσταίνουμε 75 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και, λίγο πριν κάψει, την αδειάζουμε σε ένα μπολ με 50 γρ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα. Το αδειάζουμε πάνω από τη βασιλόπιτα μέχρι να την καλύψει όλη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σταθεροποιηθεί. Ή περιμένουμε πρώτα να σταθεροποιηθεί το μείγμα, τόσο που να αλείφεται (περίπου 1 ώρα) και μετά το απλώνουμε πάνω στη βασιλόπιτα με μια σπάτουλα δημιουργώντας κυματισμούς. Το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό – επιλέγουμε όποιον τρόπο προτιμάμε.

Δείτε εδώ 24 συνταγές για βασιλόπιτες:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών