Έχει γίνει μυθικό αυτό το τσίζκεϊκ που διεκδικεί το βραβείο του πιο άσχημου τσίζκεϊκ στον κόσμο. Με σκούρα επιφάνεια, καμένη εδώ κι εκεί, μεγάλες ρωγμές και καμένη λαδόκολλα τριγύρω, μπορεί να σε μπερδέψει ότι κάτι πήγε τελείως λάθος! Κι όμως, είναι από τα πιο νόστιμα τσίζκεϊκ, όπως συμφωνούν όσοι το έχουν δοκιμάσει, και είναι πολλοί. Διάσημοι σεφ έχουν προσπαθήσει να το αναπαράγουν και το έχουν βάλει στα μενού τους -όπως ο Tomos Parry από το Brat (Λονδίνο), οι Grant Achatz, Mike Bagale και David Beran των εστιατορίων Alinea και Next (Σικάγο) και ο δικός μας Σωτήρης Κοντιζάς στο Proveleggios στον Κεραμεικό-, και bloggers και instagrammers σε όλο τον κόσμο το έχουν ποστάρει δημιουργώντας μια τεράστια μόδα γύρω από ένα γλυκό που είναι γνωστό ως καμένο τσιζκεϊκ των Βάσκων ή burnt basque cheesecake. Στην πατρίδα του, όμως, στο Σαν Σεμπαστιάν είναι γνωστό απλώς ως Tarta de queso de la Vina, δηλαδή τάρτα τυριού από το la Vina. Πρόκειται για μια σύγχρονη δημιουργία του σεφ Santiago Rivera, ο οποίος ξεκίνησε να το φτιάχνει το 1990 για το εστιατόριό του La Vina στο Σαν Σεμπαστιάν. Η συνταγή του δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό, την έχει δείξει ο ίδιος σε βίντεο και είναι πρόθυμος να τη μοιραστεί με κάθε τουρίστα που πηγαίνει στο εστιατόριο. Το γλυκό είναι διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας και σύμφωνα με το site του εστιατορίου, στο top 10 των ισπανικών τσίζκεϊκ που δημοσίευσε η εφημερίδα ΑΒC κατέχει την έκτη θέση. Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι τα πέντε προηγούμενα, αφού πραγματικά η γεύση του είναι θεϊκή και δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε κάτι καλύτερο.

Ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης στη συνταγή που μας δίνει, μας προτείνει, αν θέλουμε, να συνοδεύσουμε το burnt cheesecake με καραμελωμένες φράουλες που θα «διασκεδάσουν» την πλούσια, λιπαρή αίσθηση του τυριού με την ανάλαφρη ξινούτσικη φρεσκάδα τους. Η πρόταση αυτή είναι για όσους δεν θέλουν να αισθανθούν τόσο έντονα την τυρένια γεύση. Κανονικά, όμως, το burnt cheesecake τρώγεται σκέτο και είναι υπέροχο, ίσως ακόμα ωραιότερο έτσι.

Είναι μαλακό και κρεμώδες, πλούσιο στο στόμα χωρίς τίποτα να διακόπτει αυτή τη μαλακή αίσθηση, αφού δεν έχει βάση από μπισκότο ή ζύμη. Έχει περίπλοκα αρώματα, τυριού, κρέμας και καραμέλας και θα σας θυμίσει ταυτοχρόνως τσίζκεϊκ, κρεμ καραμελέ και καζάν ντιπί!

Για 6 ή για 12 κομμάτια;

Η συνταγή που σας δίνουμε εδώ είναι για ένα τσέρκι διαμέτρου 16 εκ., που βγάζει 6 κομμάτια. Αν θέλετε να το φτιάξετε σε μεγαλύτερο τσέρκι ή σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 24-25 εκ. (12 κομμάτια), διπλασιάστε όλα τα υλικά.

20' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: Για 6 κομμάτια (τσέρκι διαμέτρου 16 εκ.)

Για το burnt cheesecake

Για τις καραμελωμένες φράουλες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Ντύνουμε με δυο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι διαμέτρου 16 εκ. και ύψους 5 εκ. αφήνοντας τις άκρες του χαρτιού να εξέχουν αρκετά πάνω από το χείλος. Δεν μας προβληματίζει που τσαλακώνεται το χαρτί στα πλαϊνά και δεν χρειάζεται να το ισιώσουμε. Πιέζουμε απλώς να εφαρμόσει καλά στον πάτο.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι. Ανακατεύουμε.
  3. Προσθετουμε το τυρί κρέμα και το ένα αυγό και ανακατεύουμε με σύρμα.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα υπόλοιπα αυγά και ανακατεύουμε ξανά.
  5. Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι που έχουμε προετοιμάσει.
  7. Χτυπάμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα, ώστε να απλώσει καλά το μείγμα. Έπειτα χτυπάμε το τσέρκι πάνω στον πάγκο 1-2 φορές, για να φύγουν τυχόν φυσαλίδες αέρα από το εσωτερικό του μείγματος.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (με λειτουργία αέρα και πάνω αντίστασης) στους 240 °C για 22-30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Για τσέρκι 24 εκ., θα ψήσουμε για 35-45 λεπτα. Στο τέλος η επιφάνεια θα πρέπει να έχει μαυρίσει.
  9. Βγαζουμε το cheesecake και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν βγει από τον φούρνο πρέπει να είναι τρεμουλιαστό.
  10. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε σε πιάτα. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με τις καραμελωμένες φράουλες.
  1. Καθαρίζουμε τις φράουλες από το κοτσάνι και τις ψιλοκόβουμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ελαφρώς μέχρι να καραμελώσει.
  3. Προσθέτουμε τις φράουλες. Ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό μέχρι να πάρουν έναν βρασμό και προσθετουμε τον χυμό λεμονιού.
  4. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει κάπως το σιρόπι.
  5. Αδειάζουμε τις καραμελωμένες φράουλες σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν.

Μυστικά

Αν θέλουμε να φτιάξουμε το cheesecake σε τσέρκι 24 εκ. (12 ατόμων), θα διπλασιάσουμε όλα τα υλικά.

Περισσότερα VIDEOS

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών