ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοχλιοί μπουμπουριστοί, σαν σαβόροΧοχλιοί μπουμπουριστοί, σαν σαβόρο
1 ώρα προετοιμασία
30' μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

Για τους χοχλιούς

  1. Για να φτιάξουμε χοχλιούς μπουμπουριστούς, αρχικά ρίχνουμε τους χοχλιούς σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ή σε μια μεγάλη λεκάνη) και τους καλύπτουμε καλά με κρύο νερό.
  2. Αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα.
  3. Στη συνέχεια, ελέγχουμε πόσοι χοχλιοί έχουν ανεβεί στην επιφάνεια, χωρίς να βγάλουν το κεφάλι τους έξω από το κέλυφος. Οι χοχλιοί αυτοί ήταν ήδη νεκροί πριν τους ρίξουμε στο νερό, οπότε τους βγάζουμε και τους πετάμε.
  4. Στραγγίζουμε τους υπόλοιπους και τους ρίχνουμε σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα.
  5. Ρίχνουμε το κρασί και νερό τόσο ώστε να τους καλύψει πολύ καλά.
  6. Προσθέτουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, το κρεμμύδι, το σέλινο και τη δάφνη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, για 20 - 25 λεπτά.
  7. Όταν χρειάζεται, ξαφρίζουμε.
  8. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τους χοχλιούς να κρυώσουν μέσα στο ζουμί τους.
  9. Τους στραγγίζουμε καλά και τους απλώνουμε σε βαμβακερές πετσέτες μέχρι να στεγνώσουν.
  10. Στη συνέχεια, τους πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντρό, θαλασσινό αλάτι.
  11. Σε ένα φαρδύ μπολ ρίχνουμε αρκετό αλεύρι.
  12. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  13. Ρίχνουμε τους χοχλιούς στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα.
  14. Τους βγάζουμε, τους τινάζουμε για να φύγει η περιττή ποσότητα αλευριού και τους βάζουμε στο σκεύος με το άνοιγμα προς τα κάτω (μπουμπουριστούς).
  15. Τους τηγανίζουμε για 2 - 3 λεπτά, χωρίς να τους ανακατέψουμε.
  16. Σβήνουμε με το ξίδι και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο.
  17. Μαγειρεύουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, πάντα χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να εξατμιστεί όλο το ξίδι και να σκορπιστεί το άρωμα του δεντρολίβανου.
  18. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρουμε, τους χοχλιούς μπουμπουριστούς, αμέσως.

Μυστικά

Αν δεν έχουμε μεγάλο σκεύος για τηγάνισμα που να χωράει όλους μαζί τους χοχλιούς, τους τηγανίζουμε σε δύο δόσεις, μοιράζοντας στη μέση και τα ανάλογα υλικά (αλεύρι, λάδι, ξίδι και δεντρολίβανο).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 64.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών