Αν οι Αμερικανοί έχουν τα πάνκεϊκ, οι Βρετανοί και οι υπόλοιπες χώρες της Κοινοπολιτείας είχαν από πολύ πριν τα crumpets. Είναι κάτι σαν αφράτες, άγλυκες τηγανίτες με μαγιά, που τις σερβίρουν κυριολεκτικά με τα πάντα, ακόμη και αλμυρές, όπως προτείνει εδώ ο σεφ, με κρέμα παρμεζάνας. Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να ψήσουμε τα χρονοβόρα ντοματίνια έως 2 ημέρες νωρίτερα.
Για να φτιάξουμε τις τηγανίτες crumpets, θα χρειαστούμε τα ειδικά στρογγυλά τσέρκια με διάμετρο περίπου 8 εκ. και με αρκετό ύψος, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι σεφ για να φορμάρουν ρύζι στο σερβίρισμα. Τα βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυγά ποσέ με σος BeaujolaisΑυγά ποσέ με σος Beaujolais
30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
1 ώρα και 10' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τις τηγανίτες crumpets

Για την κρέμα παρμεζάνας

Για τα ντοματίνια φούρνου και το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ντοματίνια φούρνου

  1. Για να φτιάξουμε εγγλέζικα crumpets με κρέμα παρμεζάνας, αυγά ποσέ, μπέικον και ντοματίνια φούρνου αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  3. Αραδιάζουμε τα ντοματίνια στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Πανκέικ crumpets

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη μαγιά με το ζεστό νερό, σκεπάζουμε τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το ζεστό γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν.
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύρρευστο κουρκούτι.
  4. Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε το διαλυμένο μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε πάλι τον κάδο και αφήνουμε κατά μέρος για άλλα 30 λεπτά, μέχρι το κουρκούτι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι με λίγο από το επιπλέον βούτυρο.
  7. Βουτυρώνουμε επίσης τις μεταλλικές στρογγυλές φόρμες που θα χρησιμοποιήσουμε.
  8. Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει, βάζουμε μέσα όσες φόρμες χωράνε (2-3, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού).
  9. Ρίχνουμε στις φόρμες τόσο κουρκούτι ώστε να φτάσει σε ύψος τα 2 εκ.
  10. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι, κατά προτίμηση διάφανο, και ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι τα crumpets να φουσκώσουν καλά και να εμφανίσουν τρυπούλες στην επιφάνειά τους, όπως τα κλασικά πανκέικ.
  11. Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι, αναποδογυρίζουμε τις φόρμες (το μείγμα δεν θα χυθεί, έχει ήδη σταθεροποιηθεί) και ψήνουμε πάντα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εμφανιστούν τρυπούλες και σε αυτή την επιφάνεια, περίπου για 2 λεπτά.
  12. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να ψήσουμε όλο το κουρκούτι. Θα βγουν περίπου 8 crumpets.
  13. Τα διατηρούμε ζεστά.

Κρέμα παρμεζάνας

  1. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μια λεία «λάσπη» (ρου), όπως όταν φτιάχνουμε μπεσαμέλ.
  3. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ απαλά, και ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα ώστε να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Μαγειρεύουμε μέχρι η κρέμα να δέσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει εντελώς. Εναλλακτικά, χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει ένα μείγμα εντελώς λείο. Αφήνουμε κατά μέρος.
  6. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και, όταν κάψει καλά, ρίχνουμε το μπέικον.
  7. Το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ωραία και το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Αυγά ποσέ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και το ξίδι και τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και με μια κουτάλα ανακατεύουμε το νερό κυκλικά μέχρι να σχηματιστεί μια δίνη.
  3. Λίγο πριν η δίνη σταματήσει, σπάμε το ένα από τα αυγά στο κέντρο της, από πολύ χαμηλό ύψος, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
  4. Αφήνουμε για 3 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι, αλλά ο κρόκος να παραμείνει μελάτος.
  5. Βγάζουμε το αυγό με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
  6. Βάζουμε ξανά να βράσει το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το επόμενο αυγό.
  7. Συνεχίζουμε μέχρι να ποσάρουμε και τα τέσσερα αυγά.
  8. Με ένα ψαλίδι κόβουμε τις ξεφτισμένες άκρες των ασπραδιών.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε τα crumpets σε πιάτα και βάζουμε πάνω τους από 1 αυγό ποσέ.
  2. Περιχύνουμε με την κρέμα παρμεζάνας και συμπληρώνουμε με το μπέικον και τα ντοματίνια φούρνου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Μπέικον

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών