ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθόπιτα αλμυρή, ανοιχτή σαν τάρταΚολοκυθόπιτα αλμυρή, ανοιχτή σαν τάρτα

Ο Κώστας Τσουμάνης με τον αδερφό του Σπύρο διατηρούν εδώ και 20 χρόνια το εστιατόριο Astra στο Μεγάλο Πάπιγκο (τ/26530-42.108), ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργούν και ξενώνα δίπλα στο εστιατόριο. Τα δύο αδέρφια μαγειρεύουν καλά την παράδοση. Τα τυροκομικά και το αιγοπρόβειο κρέας προέρχονται από τους κτηνοτρόφους γονείς τους, ενώ τα χοιρινά από την Άρτα. Στη συνταγή αυτή έχουν τοποθετηθεί στη γέμιση ξερά, ψημένα φύλλα, για να διατηρηθούν τραγανά και να μη λασπώσουν από την υγρασία της γέμισης.

1 ώρα και 30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 1 μεγάλο στρογγυλό ταψί

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε κολοκυθόπιτα με ψημένα ενδιάμεσα φύλλα, αρχικά τρίβουμε την κολοκύθα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
  2. Στη συνέχεια, τη ρίχνουμε σε μεγάλο σουρωτήρι, την αλατίζουμε, την τρίβουμε με τα χέρια μας για να βγάλει τα υγρά της και την αφήνουμε για 30 λεπτά, για να στραγγίξει καλά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα.
  4. Στύβουμε καλά με τα χέρια μας την τριμμένη κολοκύθα και τη ρίχνουμε σε μια λεκάνη.
  5. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, ένα ένα τα αυγά, το γαλοτύρι, τη φέτα και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα. (δεν αλατίζουμε, γιατί είναι ήδη αλατισμένη η κολοκύθα και η φέτα αλμυρή.)

Φύλλα και πίτα

  1. Αναποδογυρίζουμε το πιο μεγάλο στρογγυλό ταψί που έχουμε (το πιο μεγάλο που χωράει ο φούρνος μας, ιδανικά διαμέτρου 50 εκ.) ή τη λαμαρίνα του φούρνου, έτσι ώστε το άνοιγμα να είναι προς τα κάτω.
  2. Λαδώνουμε την επιφάνεια αυτή και τοποθετούμε εκεί το ένα φύλλο.
  3. Ψήνουμε για περίπου 3 λεπτά μέχρι να στεγνώσει ελαφρώς και να γίνει τραγανό. Προσέχουμε να μην καεί.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, για συνολικά 3 φύλλα, και τα κρατάμε στην άκρη.
  5. Καθαρίζουμε το ταψί, το γυρίζουμε από την κανονική του πλευρά και λαδώνουμε το εσωτερικό του.
  6. Απλώνουμε ένα άψητο φύλλο, έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες του από το ταψί.
  7. Αλείφουμε με λίγο λάδι και προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο, που να εξέχουν οι άκρες του.
  8. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με ακόμα ένα άψητο φύλλο.
  9. Παίρνουμε λίγη από τη γέμιση και «ραντίζουμε» το φύλλο, δεν θέλουμε να πέσει πολλή αλλά αραιά καθώς θα δημιουργήσουμε πέντε στρώσεις.
  10. Απλώνουμε από πάνω ένα ψημένο φύλλο, ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση και επαναλαμβάνουμε με τα ψημένα φύλλα, μέχρι να τελειώσει το μείγμα της γέμισης.
  11. Προσθέτουμε ένα άψητο φύλλο, αλείφουμε με λάδι και ολοκληρώνουμε με το τελευταίο άψητο φύλλο.
  12. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν στο ταψί και με τα δάχτυλα σχηματίζουμε τον κόθρο (ένα στεφάνι από ζύμη) τυλίγοντας τα φύλλα περιμετρικά του ταψιού.
  13. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει και από κάτω.
  14. Αφήνουμε, την κολοκυθόπιτα, να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών