
20'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: για 1 φόρμα του κέικ, περίπου 12 μερίδεςΔιαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C και λαδώνουμε ελαφρώς τη φόρμα του κέικ.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το μαχλέπι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ το πορτοκάλι, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθεί, προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και τη σόδα, και συνεχίζουμε το χτύπημα, για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο με το αλεύρι και χτυπάμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ώστε να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά.
- Ελέγχουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ και, αν βγει στεγνή, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Διαφορετικά ψήνουμε για περίπου άλλα 5 - 7 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ σε μια πιατέλα.
- Μόλις κρυώσει το κέικ, το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.