ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ ζέβρα με ελαιόλαδοΚέικ ζέβρα με ελαιόλαδο
20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
5' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: για 1 φόρμα του κέικ, περίπου 12 μερίδες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ πορτοκάλι με μαχλέπι, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  2. Στη συνέχεια, λαδώνουμε ελαφρώς τη φόρμα του κέικ.
  3. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το μαχλέπι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  4. Χτυπάμε στο μπλέντερ το πορτοκάλι, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθεί.
  5. Προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκάλι, τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα, για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο με το αλεύρι και χτυπάμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  7. Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ώστε να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
  9. Ψήνουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά.
  10. Ελέγχουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ και, αν βγει στεγνή, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Διαφορετικά ψήνουμε για περίπου άλλα 5 - 7 λεπτά.
  11. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ σε μια πιατέλα.
  12. Μόλις κρυώσει το κέικ, το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών