ΕΞΟΔΟΣ

Βόλτα στη Λέκκα, έναν μικρό δρόμο με πολλές νοστιμιές

Λίγα μέτρα απ’ τη πλατεία Συντάγματος, ένας μικρός δρόμος συγκεντρώνει πολλά νόστιμα μαγαζιά.

17.05.2022
Βόλτα στη Λέκκα, έναν μικρό δρόμο με πολλές νοστιμιές

Λίγα μέτρα από την Ερμού, η μικρή οδός Λέκκα «τρέχει» για λίγα μόνο τετράγωνα αλλά συγκεντρώνει μέσα σε αυτά μερικά από τα πιο αγαπημένα μας, νόστιμα μαγαζιά του Συντάγματος. Όσοι ψάχνουν κάτι γρήγορο στο χέρι για να τσιμπήσουν και να ανασυγκροτηθούν αλλά και όσοι αναζητούν κανονικό γεύμα στο κέντρο, γύρω από τη Λέκκα έχουν καλές πιθανότητες να βρουν κάτι που θα τους ικανοποιήσει.

Ξεκινώντας από το πεζοδρομημένο κομμάτι της Λέκκα (που έχει μετονομαστεί σε Αξαρλιάν) βρίσκουμε τις χειροποίητες πίτες του Harry’s Kitchen (Αξαρλιάν 2, T/ 211-11.52.864), ενός σχεδόν κωμικά μικρού, χαριτωμένου καταστήματος. Η μίνι βιτρίνα με τα προϊόντα καλύπτει σχεδόν όλη την είσοδο απ’ όπου ίσα που χωράνε και μπαινοβγαίνουν οι ιδιοκτήτες. Η κυρία Γιούλη και ο κύριος Χάρης, το ζευγάρι πίσω από το Harry’s Kitchen, ετοιμάζουν καθημερινά φρέσκες πίτες σε περίπου δέκα διαφορετικές εκδοχές. Με τη συνταγή της γιαγιάς του, ο κύριος Χάρης ανοίγει το φύλλο στο χέρι, ενώ η σύζυγός του αναλαμβάνει τις γεμίσεις. Πρέπει να περάσεις νωρίς για να βρεις όλη τη γκάμα που περιλαμβάνει: πίτες με καγιανά, παστουρμαδόπιτες, κρεμμυδόπιτες με καραμελωμένα κρεμμύδια και φρέσκια ρίγανη, πίτες με φουρτάλια (ομελέτα με χωριάτικο λουκάνικο) και πολλές ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣOι καλύτερες τυρόπιτες της ΑθήναςOι καλύτερες τυρόπιτες της Αθήνας
Σάντουιτς και σαλάτες στο Marketta

Στο αριθμό δέκα μας υποδέχεται η Έρικα, η ιδιοκτήτρια και μαγειρισσα του Marketta (Λέκκα 10, Σύνταγμα, T/ 210-32.25.388). Η βιτρίνα είναι πάντα στολισμένη με βάζα γεμάτα παστά λεμόνια και πίκλες λαχανικών που φτιάχνει η ίδια. Με τέτοιου είδους υλικά δίνει ένταση και αρώματα στα πιάτα της κάζουαλ κουζίνας της. Σαλάτες, σάντουιτς με χειροποίητη φοκάτσια, λεμονάδες, παγωμένο τσάι με ιβίσκο είναι μερικά απ΄όσα φτιάχνει στο λιλιπούτειο μπιστρό της.

Παρόλο που το φαγητό είναι απλό, η σημασία στη λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Πάρτε για παράδειγμα «St.Viateur, I Miss You» με φοκάτσια, τόνο, κορδέλες αγγουριού, μαρουλάκια, φινόκιο, κρεμμύδι, φύτρες άλφα-άλφα, σπιτική μαγιονέζα με άνηθο και αγγουράκι τουρσί. Όλα είναι διαθέσιμα για take away αλλά μπορείς να τα απολαύσεις και καθισμένος σε ένα από τα μόλις δύο τραπεζάκια που χωράνε στο εσωτερικό του μαγαζιού.

Η πίτσα του Granello είναι της ναπολιτάνικης σχολής

Ακριβώς απέναντι, εκεί που η Λέκκα συναντά τη Περικλέους βρίσκεται η αγαπημένη μας πιτσαρία του κέντρου, το Granello (Περικλέους 18, Σύνταγμα, Τ/210-32.26.542). Το ζυμάρι, μαλακό και λεπτό, της ναπολιτάνικης σχολής, φτιάχνεται με φυσική προζύμη από τον pizzaiolo Κυριάκο Λιοδάκη. Εκτός από διανομές έχουν και λίγα τραπεζάκια απλωμένα στο πεζοδρόμιο όπου μπορείς να φας στα γρήγορα κάποια από τις σχεδόν είκοσι πίτσες του. Από τις αγαπημένες μας είναι η Piccante με σάλτσα ντομάτας San Marzano, μοτσαρέλα φιορ ντι λάτε, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι, μέλι με τσίλι και φρέσκο βασιλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5+1 μαγαζιά με άψογη πίτσα στην Αθήνα5+1 μαγαζιά με άψογη πίτσα στην Αθήνα
Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς προσφέρεται για οικονομική ψαροφαγία στο κέντρο

Κοινό μυστικό για τους εργαζόμενους του κέντρου Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς (Λέκκα 22, Σύνταγμα, T/ 210-32.27.298), μέσα στη στοά. Η αξιόπιστη ψαροταβέρνα δίνει την λύση για όσους ψάχνουν οικονομικό και ποιοτικό φαγητό στο κέντρο σερβίροντας φρέσκα ψαρικά, λίγα βήματα από τη λαοθάλασσα της Ερμού. Οι τηγανητές κουτσομούρες, η ταραμοσαλάτα, οι φιλεταρισμένες ψητές σαρδέλες και η σαλάτα με τα βραστά λαχανικά και τα μαυρομάτικα είναι από τα σουξέ του μαγαζιού.

Για καφεδάκι έχουμε το A tot (Λέκκα 28, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.22.426). Σημαίνει «μπόμπιρας» και δικαιολογεί το όνομά του λειτουργώντας μέσα σε μόλις 13 τετραγωνικά. Παίρνουν τον καφέ τους από την ελληνική εταιρεία Samba, έχουν ένα μικρό παγκάκι για να σταθείς και μικρές γλυκές λιχουδιές για να συνοδεύσεις το ρόφημά σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜισεγιάννης: Το πιο όμορφο καφεκοπτείο της Αθήνας άνοιξε το 1914Μισεγιάννης: Το πιο όμορφο καφεκοπτείο της Αθήνας άνοιξε το 1914

Low budget

Pizza

Street food

Εστιατόριο για ψάρι

Αθήνα

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών