ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαρδέλες στο φούρνο με μυρωδάτη κρούσταΣαρδέλες στον φούρνο με μυρωδάτη κρούστα
20' προετοιμασία
8' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 28'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις σαρδέλες

Για το μείγμα escabeche

Διαδικασία

Σαρδέλες

  1. Για να φτιάξουμε σαρδέλες escabeche (σαν σαβόρο) αρχικά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά.
  2. Αλατίζουμε, αλευρώνουμε τις σαρδέλες και τις τινάζουμε ελαφρά.
  3. Τις τηγανίζουμε σε δόσεις, για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά, ίσα που να ροδίσουν.
  4. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε ένα μικρό πυρέξ.

Μείγμα escabeche

  1. Πετάμε το λάδι από το τηγάνι και σκουπίζουμε καλά το σκεύος με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο στο καθαρό πια τηγάνι, σε δυνατή φωτιά.
  3. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, την καυτερή πιπερίτσα και το σκόρδο, για 20 δευτερόλεπτα.
  4. Προσθέτουμε το ξίδι, το ξύσμα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τη δάφνη και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
  5. Τέλος, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  6. Περιχύνουμε τις σαρδέλες με το ζεστό μείγμα του τηγανιού και αφήνουμε κατά μέρος, ώσπου να κρυώσει.
  7. Βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο για όλο το βράδυ, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη.
  8. Σερβίρουμε τις σαρδέλες escabeche (σαν σαβόρο) κρύες, με την ιδιότυπη μαρινάδα-σάλτσα τους και συνοδεύουμε με ψωμί και πράσινη σαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 41.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Σαρδέλα

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών