ΑΓΟΡΑ

5 πάστες σεράνο που πρέπει να δοκιμάσεις στην Αθήνα

Ποια είναι η καλύτερη πάστα σεράνο της πόλης και ποιες άλλες συμπληρώνουν το δικό μας top 5.

11.05.2022| Updated: 16.05.2022
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Σεράνο γλυκό στην Αθήνα

Είναι το γλυκό που πάει χέρι χέρι με το ποντικάκι, την αμυγδάλου και τη σοκολατίνα. Ανήκει δηλαδή στην τετραλογία των κλασικών, κάπως ρετρό πια, γλυκών που βρίσκουμε ακόμα και στο πιο μικρό συνοικιακό ζαχαροπλαστείο. Περιέχει στρώσεις από παντεσπάνι και ανάμεσά τους μια αφράτη και παχιά μους σοκολάτας εμπλουτισμένη με κιγιέ (ιταλική μαρέγκα – αυτή η μαρέγκα φτιάχνεται με ασπράδια και σιρόπι αντί για σκέτη ζάχαρη, είναι πολύ ιδιαίτερη, πολύ σταθερή και χρησιμοποιείται για να αφρατέψει μους, σε σεμιφρέντο αλλά και ως επικάλυψη στη lemon pie). Από πάνω η σεράνο στολίζεται με ροζέτες ή γραμμές από την ίδια αυτή μους σχηματισμένες με σακούλα κορνέ, αντί για το κολλώδες χαρακτηριστικό γλάσο που βάζουν στη σοκολατίνα. Τα κερασάκια γκλασέ είναι επίσης μια χαρακτηριστική προσθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπαμπάδες με ρούμι: η ιστορία τους και οι 12 καλύτεροι της ΑθήναςΜπαμπάδες με ρούμι: η ιστορία τους και οι 12 καλύτεροι της Αθήνας

Ποια είναι η top σεράνο της πόλης

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 🇬🇷 (@steliosparliaros)

Του Στέλιου Παρλιάρου και δεν το διαπραγματεύομαι. Πρώτη φορά έφαγα τη σεράνο του όταν την έφτιαξα μόνη μου στο σπίτι με τη δική του συνταγή που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό του, αρχικά στις «Γλυκές ιστορίες» και μετέπειτα -με κάποιες μικρές αλλαγές- στις «Γλυκές αλχημείες». Από τότε έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά και την έχω φτιάξει τουλάχιστον τέσσερις φορές, η μία όμως ίσως δεν μετράει γιατί την τελευταία στιγμή, όταν την είχα συναρμολογήσει στο τσέρκι και την έβαζα στο ψυγείο, μου έπεσε από τα χέρια στο πάτωμα. Έσπασε η πιατέλα και το γλυκό χύθηκε στο μωσαϊκό. Θυμός, απογοήτευση, πίκρα, νεύρα, κλάματα, υστερία. Και το χειρότερο ήταν ότι έπρεπε να τα καθαρίσω κιόλας. Τέλος πάντων, δεν έχω ξαναφτιάξει έκτοτε αλλά ευτυχώς ο Στέλιος Παρλιάρος αποφάσισε κάποια στιγμή να τη βγάλει και στο ζαχαροπλαστείο του. Η κάθε παστούλα μπαίνει σε πλαστικό διάφανο ατομικό σκεύος που αφήνει τις στρώσεις να φανούν από το πλάι. Ισορροπημένη, χωρίς τη γλυκερή και λιπαρή επίγευση της παιδικής παστούλας που θυμόμαστε, είναι η πιο ενήλικη εκδοχή της πάστας σεράνο, ένα γλυκό που ξεπερνά το κλασικό και για το οποίο θα επιστρέψεις στο Κολωνάκι ξανά και ξανά.

Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡοζίτα Σεράνο: η τραγουδίστρια που έγινε πάσταΡοζίτα Σεράνο: Η τραγουδίστρια που έγινε… πάστα

Ποιες συμπληρώνουν την πεντάδα στο δικό μας Top 5

Ασημακόπουλος: Το τέλειο καρέ! Τετράγωνη και φίνα, κλάσικ ολ δε γουέι. Τρεις στρώσεις παντεσπάνι, ένα κερασάκι στην κορυφή και στη μια μεριά, καλύπτεται με τρούφα.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092

Desiré: Το αριστοκρατικό ζαχαροπλαστείο του κέντρου με την ωραία ρετρό σάλα δεν μας έχει απογοητεύσει ακόμα στα ρετρό γλυκά. Η σεράνο τους αξίζει σίγουρα δοκιμής. Είναι μισοκαλυμμένη με γλάσο σοκολάτας (σαν σοκολατίνα), ένα ωραίο πυκνό και γυαλιστερό γλάσο. Όπως σημειώνουν, η σοκολάτα τους είναι γυαλιστερή γιατί δουλεύεται πάνω σε ειδικό πάγκο σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες από τον ζαχαροπλάστη τους.

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.32.333

Παπαπαρασκευάς: Δεν έχει μεγάλη παστούλα σεράνο, έχει όμως μικρά ορθογώνια κεράσματα σεράνο. Σαν τρυφερές μικρογραφίες του κλασικού γλυκού, καλυμμένα όμως με σοκολατένια επικάλυψη από νόστιμη πικρή κουβερτούρα.

Ανδρέα Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, Τ/210-89.80.220

Select: Αξίζει να επιστρέψουμε στον τόπο του εγκλήματος για να δοκιμάσουμε την αυθεντική (θεωρητικώς) πάστα σεράνο, εκεί όπου πρωτοδημιουργήθηκε, στο θρυλικό καφέ-μπαρ της Φωκίωνος Νέγρη.

Φωκίωνος Νέγρη 26 και Επτανήσου, Κυψέλη, Τ/210-82.18.681

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο νοσταλγικά γλυκά της ΑθήναςΤα πιο νοσταλγικά γλυκά της Αθήνας

Ζαχαροπλαστεία

Γλυφάδα

Εξάρχεια

Κολωνάκι

Κυψέλη

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών