ΑΓΟΡΑ

Τα ωραιότερα σορμπέ που μας ξεδιψάνε τώρα στην Αθήνα

Αυτά είναι μερικά από τα πιο αναζωογονητικά, δροσερά σορμπέ που βρίσκουμε αυτή την εποχή στην πόλη.

10.08.2023
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα
Τα ωραιότερα σορμπέ που μας ξεδιψάνε τώρα στην Αθήνα

Μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού δεν υπάρχει τίποτα πιο δροσιστικό και αναζωογονητικό από τα σορμπέ. Η διαφορά τους από τα παγωτά; Παρασκευάζονται με φρούτα, νερό και ζάχαρη και δεν περιέχουν λιπαρές ύλες. Σε αντίθεση με τις γρανίτες που είναι πιο τραγανές και θυμίζουν τριμμένο πάγο, η υφή τους είναι πιο κρεμώδης και λεία. Τα ζουμερά φρούτα που υπάρχουν σε αφθονία αυτή την εποχή είναι μια επιπλέον αφορμή να τα αναζητήσουμε ξεδιψαστικά σορμπέ. Η άλλη είναι ότι οι Αθηναίοι τζελατιέριδες ασχολούνται με όλο και περισσότερο πάθος με αυτά. Χρησιμοποιούν τα φρέσκα, ζουμερά φρούτα της εποχής και πειραματίζονται με ασυνήθιστα υλικά. Ειδικά αυτή τη σεζόν προτείνουν μερικά από τα πιο αρωματικά, ισορροπημένα και φρεσκάτα σορμπέ που δοκιμάσαμε ποτέ. Ι

Τα σορμπέ του Django έχουν τη γεύση του Αυγούστου

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Αρωματικό, δροσιστικό, με γεύση ατόφια κι ωραία φρεσκάδα, το σορμπέ πεπόνι, που ήταν το πρώτο πράγμα που δοκίμασα όταν άνοιξε το μαγαζί στο Κουκάκι, εξακολουθεί να είναι η αδυναμία μου. Γεμίζει το στόμα σου καλοκαίρι. Το ροζουλί σορμπέ καρπούζι –ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης του βάζει λίγη μαρέγκα για να αποκτήσει σώμα και έτσι προκύπτει και το χρώμα– έχει μια ωραία φυσική γλύκα, χωρίς να το παρακάνει, και το ροδάκινο, που φιγουράρει στη βιτρίνα παραδίπλα είναι ζουμερό και γεμάτο, πολύ ωραίο και αυτό. Αλλά αυτές τις μέρες στη βιτρίνα του δημοφιλούς παγωτατζίδικου παίρνει τη θέση του και το παγωτό σύκο, που δεν έχει τύχει να το δοκιμάσω. Τα παραπάνω φρούτα τα παίρνουν από τη βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη αλλά τα σύκα έρχονται από τη Σύρο, όπου βρίσκεται το πρωτότοκο αδερφάκι του Django Gelato, και όπως μου λέει ο Κωνσταντίνος, παίρνουν γεύση από το αλάτι και τις θυμαριές. Α.Σ.

Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/ 211-42.22.029

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μπαρ θα μας σώσουν: 10 δροσιστικά κοκτέιλ που πίνουμε τώρα στην ΑθήναΤα μπαρ θα μας σώσουν: 10 δροσιστικά κοκτέιλ που πίνουμε τώρα στην Αθήνα

Μυρωδάτο πεπόνι και «ηλεκτρισμένο» λεμόνι στο Le Greche

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Le Greche (@le_greche)

Εδώ και χρόνια κάνω στάση στο Le Greche για ένα από τα πιο λεμονάτα, «ηλεκτρισμένα» σορμπέ λεμόνι της πόλης. Ιδανική επιλογή μετά από ένα πλούσιο γεύμα έτσι, με μια ισορροπημένη δόση δυόσμου, σε ξυπνάει με τη φρεσκάδα. Αυτή τη σεζόν δύο νέες γεύσεις προστέθηκαν στη γκάμα του καλού παγωτατζίδικου: μυρωδάτο πεπόνι και ανανάς. Και τα δύο μου αρέσουν γιατί δεν παραείναι γλυκά (όπως πολλά σορμπέ τείνουν να είναι) και γιατί έχουν λίγο «δάγκωμα», μια ελαφρά μασηστερή αίσθηση από τα σαρκώδη φρούτα που παράγονται. Γ.Π.

Μητροπόλεως 16, Αθήνα, Τ/216-70.06.458, Λυκούργου 2, Ψυχικό, Τ/ 213-04.16.299 & Λ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, Τ/ 210-01.01.617, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 16, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.44.989

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι λαχταράμε να φάμε στις διακοπές μας;Τι λαχταράμε να φάμε στις διακοπές μας;

 

Μαραμπού: Καρπούζι, αβοκάντο ή μήπως χαλαπένιος;

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Η Βίκυ Περιστάνογλου και ο Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου, το ζευγάρι πίσω από Μαραμπού παίρνουν φρέσκα φρούτα, μυρωδικά, βότανα, καρπούς, βούτυρα καρπών και άλλα ακόμα πιο πρωτότυπα υλικά (από μπίρα μέχρι χαλαπένιος) και μ’ αυτά εφεύρουν συνέχεια νέες συνταγές. Κάθε μέρα ο μαυροπίνακας του Μαραμπού έχει και μια έκπληξη, σε μορφή παγωτού ή σορμπέ μικρής παραγωγής. Το βελούδινο σορμπέ σοκολάτας με αβοκάντο και το πλούσιο σορμπέ φυστίκι κάνουν συχνές εμφανίσεις. Το σορμπέ καρπούζι που δοκιμάσαμε πρόσφατα είναι αναζωογονητικό ενώ το σορμπέ από κάσιους έχει ωραία γεύση, πυκνότητα, και τραγανά κομμάτια του ξηρού καρπού. Μας άρεσε πολύ και η ιδέα του σορμπέ ανανά με λίγη κάψα από χαλαπένιος. Γ.Π.

Αρχελάου 17, Παγκράτι, Τ/210-72.47.037

Σορμπέ βασιλικό σύκο στο Epik Gelato

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Epik Gelato (@epikgelato)

Στο χαριτωμένα ρετρό παγωτατζίδικο της πλατείας Μαβίλη φτιάχνουν διάφορα σορμπέ: φράουλα και βατόμουρο για όσους αγαπούν τα κόκκινα φρούτα, λεμόνι με βασιλικό για όσους θέλουν κάτι αναζωογονητικά ξινό, σορμπέ αμύγδαλο για κάτι πιο ξηροκαρπάτο, αλλά και σορμπέ μαύρης σοκολάτας, που έχει πολλούε φίλους και μόνιμη θέση στη βιτρίνα. Τώρα στην κολεξιόν προστέθηκε και το σορμπέ από βασιλικά σύκα Bραυρώνας. Οι ίδιοι προτείνουν να το συνδυάσετε με μια φέτα κατσικίσιας γραβιέρας Ίου που παίρνουν από τα Καραμανλίδικα του Φάνη – είναι ωραία ιδέα. Α.Σ.

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105

Φράουλα, βερίκοκο και λεμόνι-καρύδα Στο La Maison

Στο ζαχαροπλαστείο του Θανάση Τσαγκλιώτη στην Καλλιθέα φτιάχνουν διάφορα σορμπέ και προσέχουν να μην είναι πολύ γλυκά. Αυτό τον καιρό στη βιτρίνα βρίσκεις φράουλα, νόστιμη και μυρωδάτη, με τα σποράκια της και μικρά κομματάκια φρούτου να τραγανίζουν στο στόμα, καθώς επίσης και βερίκοκο, αρωματικό με ωραία υφή. Για κάτι πιο εξωτικό μπορείτε να επιλέξετε το δροσιστικό σορμπέ λεμόνι-καρύδα της μικρής συλλογής, είναι ωραίος συνδυαμός ή το ξινούτσικο, ξεδιψαστικό passion fruit. Εμείς πάντως θα σας προτρέψουμε να λοξοδρομήσετε και προς το παγωτό και να δοκιμάσετε το φυστίκι και τη μονοποικιλιακή σοκολάτα από το Εκουαδόρ.  Έχετε κατά νου ότι το κατάστημα θα είναι κλειστό από τις 16 Αυγούστου ως το τέλος του μήνα. Α.Σ.

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/216-70.06.518

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Ζαχαροπλαστεία

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Καλλιθέα

Κουκάκι

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών