Εντάξει, μια ψαροταβέρνα δεν είναι το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό όταν κάνεις πλάνα για την Τσικνοπέμπτη, αλλά αν το καλοσκεφτείς, είναι καλή ιδέα. Γλιτώνεις από τον συνωστισμό, τη βαβούρα και τα αμφιβόλου προελεύσεως κρεατικά που διοχετεύονται μαζικά σε πολλές ταβέρνες. Χάνεις ομολογουμένως μερικά κοψίδια (που εκεί θα είναι και αύριο) και μερικά γαργαλιστικά ντουμάνια, αλλά κερδίζεις μια πιο ήσυχη και νόστιμη βραδιά με το ταίρι ή την παρέα σου. Είναι καλή ιδέα και αν δεν έχεις κλείσει τραπέζι. Και τελευταία στιγμή ακόμη, είναι πολύ πιθανό να βρεις να καθίσεις. Κάποιες ψαροταβέρνες σήμερα θα είναι κλειστές, οι παρακάτω όμως θα είναι ανοικτές κι έτοιμες να υποδεχτούν όσους αποφασίσουν να λοξοδρομήσουν προς την πλευρά της θάλασσας, με τηγάνι και σχάρα σε δράση, και θαλασσινά και ψάρια σε πολλές παραλλαγές. Ανάμεσά τους θα βρείτε και δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις: μια που παίζει σε διπλό ταμπλό και μία ακόμη σε… κόντρα ρόλο.
Πεζούλας: Εδώ τσικνίζουν με χταπόδια και γαρίδες!
Διατηρεί την απλότητα και την αίσθηση κουτουκιού που μας ταξιδεύει στις εποχές που μαζεύονταν οι μεγάλοι λαϊκοί τραγουδιστές. Στο μενού μπήκαν νέες γεύσεις, αλλά η ψαρόσουπα έχει ακόμη την ψήφο των μερακλήδων και πολλοί έρχονται μόνο και μόνο γι’ αυτήν. Δοκιμάστε τις ψητές καραβίδες, τη φάβα με καπνιστό χέλι, το χταπόδι με σταμναγκάθι και τα τηγανητά μπαρμπουνάκια. Στο μενού έχουν προστεθεί και κάποια πιάτα πιο μοντέρνα, όπως το λαβράκι carpaccio και το ceviche τσιπούρας, που κάπως μας βγάζουν από την ατμόσφαιρα της παραδοσιακής ψαροταβέρνας. Τα ψάρια πάντα ημέρας, (από τη Χαλκίδα, τη Βαρβάκειο, την ψαραγορά του Ρέντη) και πάντα μας καλούν στην κουζίνα για να διαλέξουμε το ψάρι που θέλουμε να μας ψήσουν. Στην κάβα τους έχουν εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά, περίπου 14 ετικέτες. Μ.Π.
Πεισιστράτου 11, Καλλιθέα, Τ/210-94.22.684
Ιωνικός: Σαρδέλα σαν… κρέας
Συνοικιακή ψαροταβέρνα που σε ξαφνιάζει τόσο με την ποιότητά της όσο και με την φιλική τιμολόγηση. Ακριβώς δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Νίκαια, ο Ιωνικός σερβίρει την πιο ωραία σαρδέλα που έχω φάει ποτέ – ψωμωμένη, ψημένη τέλεια, καλύτερη και από κοψίδια! Και δεν είναι μόνο αυτή, όλα όσα βγαίνουν από την κουζίνα του Ιωνικού είναι ένα και ένα: τα βουτυράτα χόρτα, η φάβα, η ανάλαφρα τηγανισμένη ψίχα γαρίδας, οι κουτσομούρες με το χρυσαφί τραγανό περίβλημα. Η ατμόσφαιρα της γειτονιάς δίνει έξτρα πόντους σε αυτό το υποδειγματικό ψαρομάγαζο. Γ.Π.
Προύσης 17, Νίκαια, Τ/ 210-49.20.202
Ψαροκαστέλλα: Τσικνοπέμπτη με γάμπαρες στην Καστέλα
Είναι χωμένη σε ένα δρομάκι της Καστέλλας, ανάμεσα σε παλιές μονοκατοικίες και μοντέρνες πολυκατοικίες. Εδώ δύσκολα σε βγάζει ο δρόμος. Η Μαρία, ο σύζυγός της Κώστας και τα δυο τους παιδιά, ο Νέστορας και ο Κωνσταντίνος, που δουλεύουν όλοι στο μαγαζί, μας υποδέχονται πάντα με χαμόγελο και ευγένεια. Η Μαρία έμαθε τα μυστικά και τις συνταγές από τους γονείς τους που είχαν την ταβέρνα πριν. Το χταπόδι –από τη Χίο– το φτιάχνουν μελωμένο, το σβήνουν με ημίγλυκο κρασί και βάζουν στο τέλος λίγο φρέσκο λάδι και χειροποίητο ξύδι από την Κρήτη. Η σπεσιαλιτέ της μαγείρισσας είναι οι γαρίδες σε πιπεράτη σάλτσα – με αρώματα εσπεριδοειδών, λίγο γλυκιά, λίγο ξινή και λιγουλάκι πικάντικη. Τα θαλασσινά είναι πάντα φρέσκα, γιατί αγοράζουν ό,τι βρίσκουν. Τα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, οι γυαλιστερές, τα κυδώνια και τα χτένια, έρχονται μόνο επί παραγγελία, μία μέρα πριν. Το ψωμί τους είναι μετσοβίτικο και το παίρνουν από έναν φούρνο στον Προφήτη Ηλεία, τα λαχανικά τους είναι εποχής και ο μανάβης συνεργάτης τους χρόνια. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε τις τηγανητές πατάτες, τις τηγανίζουν σε ένα τσουκάλι –ούτε φριτέζες ούτε τηγάνια– σε φρέσκο λάδι και βγαίνουν όνειρο: χρυσαφένιες, τραγανές και πεντανόστιμες. Μ.Π.
Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237
Καπηλειό του Ζάχου: Και θαλασσινά και κρεατικά!
Σβέλτο σέρβις, ατμόσφαιρα παλιού κουτουκιού και φαγητό τίμιο και νόστιμο. Εδώ τρώμε ωραίες, φρέσκες καραβίδες και τηγανητά καλαμαράκια, πεσκανδρίτσα ζουμερή ψημένη στον φούρνο, βραστά λαχανικά και χόρτα, φάβα και πατάτες κομμένες στο χέρι, σε μερίδες τεράστιες. Μια ιδιαίτερη νοστιμιά της κυρίας Βάιας (της ιδιοκτήτριας) είναι η πρασοτηγανιά με καρδιτσιώτικη συνταγή, το λουκάνικο, και αυτό από την Καρδίτσα, και το φημισμένο μισόκιλο μπιφτέκι του Ζάχου με γέμιση ή χωρίς. Στην κουζίνα μαγειρεύουν και ψήνουν μόνο γυναίκες μαγείρισσες και ό,τι περνάει από τα χέρια τους βγαίνει πεντανόστιμο. Στο τέλος, κερνάνε ένα γλυκάκι όλο νοστιμιά, κόκκινο μήλο Ζαγοράς, κομμένο σε φέτες και από πάνω σπιτικό γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Μ.Π.
Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/210-48.13.325
Ουζερί του Λάκη: Βάζει ψάρι στη φωτιά
Θα ψήνουν μελανούρια και σαργούς, καλαμάρια και χταπόδια, γαρίδες και καραβίδες, για όσους θέλουν τη μέρα του κρέατος να… τραβήξουν προς τη θάλασσα. Στο μικρό ουζερί της πλατείας Βικτωρίας που πρόσφατα μεγάλωσε –πήραν κι έναν χώρο απέναντι, οπότε έχουν μια έξτρα σάλα–, θα βάλετε στη μέση και φέτα τηγανητή με σιμιγδάλι και πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας, ρεγκοσαλάτα, χταποδοκεφτέδες και χταπόδι κοκκινιστό με ταλιατέλες από το Δίστομο κι άλλα πολλά που φτιάχνει στο κουζινάκι του η καλομαγείρισσα Άννα Πασσά. Βάλτε κι ένα ούζο – τα αγαπάει ο Γιώργος Λάμπρου, ο γιος του Λάκη, που τρέχει εδώ και χρόνια το μαγαζί, και τα μαζεύει με πολύ μεράκι. Μαζί με τα τσίπουρα, έχει στη συλλογή του καμιά 180αριά. Α.Σ.
Ελπίδος 16, Βικτώρια, Τ/210-82.13.776
Υπερωκεάνειον: Δεν κλείνει ούτε την Τσικνοπέμπτη!
Η αρχή γίνεται με σαρδέλες ψητές με ντομάτα σε καψαλισμένο ψωμί και κάποιο από τα μαρινάτα, η συνέχεια γράφεται με λαδένια, τηγανητά μύδια Θεσσαλονίκης, κριθαράκι θαλασσινών ή σουπιές ψητές με ταχίνι και κάποια από τα τηγανητά ή ψητά ψαράκια. Όσο για το φινάλε, έχει παγωτό καϊμάκι. Αυτό το πειραιώτικο στέκι φέρνει, χρόνια τώρα, κόσμο από όλη την Αθήνα στη γειτονιά του Χατζηκυριάκειου. Πιάνεις με την παρέα σου από μια καρέκλα μέσα ή έξω και ξεκινάς θαλασσινό… δρομολόγιο. Μ.Π.
Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, Τ/210-41.80.030
Θαλασσινός: Την Τσικνοπέμπτη αλλάζει ρότα
Αν πάτε σήμερα στην ψαροταβέρνα που πλέον κοντεύει τα 35 χρόνια στις Τζιτζιφιές θα νομίσετε ότι είστε αλλού. Από την κουζίνα θα βγαίνουν παϊδάκια αρνίσια και προβατίνας, συκωταριές, μπιφτέκια, μπουγιουρντί και τυροκαυτερές. Τα αλίπαστα, τα ωμά, οι ψαρομεζέδες και οι θαλασσινές μακαρονάδες θα επιστρέψουν την επομένη. Έχει καμιά δεκαριά χρόνια που η Τσικνοπέμπτη φέρνει τα πάνω κάτω στην κουζίνα του Θαλασσινού. Την πρώτη φορά έστησαν μια μικρή κρεατοφιέστα για τους ίδιους και μερικούς κοντινούς φίλους, μια που ήταν μέρα που δεν είχαν πολύ δουλειά, μετά το ξανάκαναν και μετά έγινε… παράδοση. Θα είναι και γλεντζέδικη βραδιά, με τη Λένα Κιτσοπούλου να τραγουδάει παλιά λαϊκά Α.Σ.
Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, Τ/210-94.04.518
Μαργαρώ: Τηγανιτζίδικο για βραβείο
Η Μαργαρώ στο τέρμα της λεωφόρου Χατζηκυριακού είναι γνωστή για το λιτό, αδιαπραγμάτευτο μενού της, που αγγίζει τα όρια της εμμονικής μονοφαγίας: έχει μόνο μπαρμπουνάκι ή κουτσομούρα, γαρίδες ή καραβίδες και χωριάτικη. Αυτά. Ούτε καν τηγανητές πατάτες. Επίσης, δουλεύει αποκλειστικά τηγάνι, κι αυτό δεν έχει αλλάξει από όταν το μαγαζί το κρατούσε η περίφημη κυρα-Μαργαρώ η Μυκονιάτισσα, ταΐζοντας τα μαστόρια, τους ναυτικούς και τους εργάτες της περιοχής. Σήμερα, έξω από το μαγαζί παρκάρουν κάτι θηρία αυτοκίνητα που έρχονται από κάθε μεριά της Αθήνας και του Πειραιά. Χ.Τ.
Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226.
Καπετάνιος: Ραντεβού με τη θάλασσα σε ένα αδιέξοδο στη Λεύκα
Σαράντα (και βάλε) χρόνια κρατάει το οικογενειακό ταβερνάκι του Πειραιά. Πίσω από τον πάγκο με την αναλογική ζυγαριά θα σας δείξουν τα ψάρια της ημέρας και θα τα ζυγίσουν μπροστά σας πριν τα πάνε προς τη σχάρα. Και τι ψήσιμο! Ακόμα και τα πιο δύσκολα ψάρια τα διαχειρίζονται με μαστοριά ώστε τα φτάνουν στο τραπέζι ζουμερά και απολαυστικά. Οι τηγανιτές πατάτες είναι σαν σπιτικές και εντελώς εθιστικές. Οι ζουμερές γαρίδες, το ξιδάτο χταπόδι με το δικό τους τουρσάκι, τα τηγανητά καλαμάρια-λουκούμι είναι μερικά απ’ όσα αξίζει να δοκιμάσετε σ΄ αυτό το κρυμμένο διαμαντάκι σε ένα αδιέξοδο της Λεύκας. Γ.Π.
Τενέδου 4, Πειραιάς, Τ/210-42.06.539