ΕΞΟΔΟΣ

Για καφέ και φαγητό στο μουσείο – 7 επιλογές για όλη την οικογένεια

Ιδέες για έξοδο, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στα καφέ και τα εστιατόρια των αθηναϊκών μουσείων. Με παιδιά ή χωρίς παιδιά, αυτές είναι οι επιλογές μας.

04.11.2022| Updated: 09.11.2022
Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανάκης
Για καφέ και φαγητό στο μουσείο – 7 επιλογές για όλη την οικογένεια

Πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι θέλουμε να πάμε κάπου διαφορετικά, κάπου που να μην είναι all day, εστιατόριο, καφέ. Κάπου που θα έχουμε την ησυχία μας να δουλέψουμε λίγο στο λάπτοπ ή να διαβάσουμε χαλαρά το βιβλίο μας. Κάπου που να πάρουμε μαζί τα παιδιά αλλά να έχουν χώρο να παίξουν ή κάπου που να τους προσφέρει και μια δημιουργική απασχόληση. Βασικά όλα τα παραπάνω τα έχουν οι κήποι και οι χώροι των μουσείων. Αλλά πολλές φορές δεν τους σκεφτόμαστε. Γι αυτό κάναμε αυτό το θέμα, για να σας παρακινήσουμε να τους επισκεφτείτε μόνοι ή με τους φίλους σας ή/και τα παιδιά σας. Γιατί αξίζουν. Έχουν ησυχία, σίγουρα κάτι να φας αν πεινάς, και μαζί βλέπεις και μια έκθεση ή κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα. Κι έτσι η έξοδος γίνεται είσοδος στον πολιτισμό!

10.00: Στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή για καφέ με το laptop μαζί

Αφού ανεβοκατεβαίνοντας στους ορόφους του πάρεις μια γερή δόση νεότερης και σύγχρονης τέχνης −από Cézanne, van Gogh, Gauguin, Monet και Degas σε Παρθένη, Μόραλη, Τέτση− και περιηγηθείς στην έκθεση «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους», το επετειακό αφιέρωμα στον σπουδαίο δάσκαλο που παρουσιάζεται αυτό τον καιρό, όλο και θα κάνεις μια στάση στο καφε-εστιατόριο. Εμένα πάντως ο μικρός στιλάτος κήπος του μ’ αρέσει και τα πρωινά που, ιδίως μεσοβδόμαδα, είναι στα πιο ήσυχά του: εκείνη την ώρα μπορείς να καθίσεις σε έναν από τους μεταλλικούς πάγκους-καναπέδες κάτω από την πέργκολα που μοιάζει να… παίζει κρυφτό με τον ουρανό, να παραγγείλεις έναν καφέ και να ανοίξεις το laptop. Θα τσεκάρεις τα μέιλ σου, θα κάνεις κάνεις λίγη δουλειά, θα μασουλήσεις ένα τοστ με ελληνικά τυριά ή αυγόφετες από τσουρέκι, με θυμαρίσιο μέλι και φρέσκα μύρτιλα ή θα διαλέξεις μια ομελέτα μ’ ασπράδια από βιολογικά αυγά, πιπεριές Φλωρίνης και μανιτάρια. Για πιο μετά στο μενού, το οποίο έχει πλέον αναλάβει το Δειπνοσοφιστήριον, θα βρεις αρκετές ιδέες για μεσημεριανό με την υπογραφή του Δημήτρη Σκαρμούτσου, κρασιά- επιλογές του Άρη Σκλαβενίτη και κοκτέιλ σε συνταγές του Άρη Χατζηαντωνίου. Α.Σ.

Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, Τ/ 210-75.62.895,Τετάρτη – Δευτέρα:10.00 – 18.00, Παρασκευή:10.00 – 20.00, Τρίτη: Κλειστά.

12:00: Για brunch στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η μόνιμη συλλογή αλλά και οι ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι πάντα λόγος για βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικά αυτές τις μέρες το μουσείο φιλοξενεί την έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής» με µαρµάρινα κυκλαδικά ειδώλια που αναπαριστούν τη γυναικεία µορφή καθώς και πρωτοκυκλαδικά αγγεία από μάρμαρο, στεατίτη και πηλό, τα οποία χρονολογούνται από το 5300 έως το 2300 π.Χ. Άλλος ένας λόγος που μας βγάζει συχνά στην Νεοφύτου Δούκα είναι το πολύ προσεγμένο καφέ-εστιατόριο του μουσείου. Φωτεινό και περιτριγυρισμένο από φυτά το Cycladic Café σερβίρει αξιόλογο brunch με κλασικές αλλά και παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Με τον καφέ μας δοκιμάζουμε καλοφτιαγμένα αυγά σκραμπλ με λίγο τσίλι, λάιμ και φρέσκο κρεμμυδάκι σε προζυμένιο ψωμί ή κυκλαδίτικη φρουτάλια με κολοκύθι, μπρόκολο, πατάτα, καλαθάκι Λήμνου και μυρωδικά. Εκτός από αυγά, το brunch έχει επίσης πίτες ημέρας και ωραία σάντουιτς που φτιάχνονται την ώρα της παραγγελίας. Γ.Π.

Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, T/210-72.28.321-3, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: κλειστά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 εκτός πιάτσας γαστρονομικά διαμαντάκια9 εκτός πιάτσας γαστρονομικά διαμαντάκια

15:00: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο για γλυκό

Κρυμμένος ανάμεσα στις πρασινάδες από 700 (!) είδη φυτών, ο κήπος-αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μένει ανοιχτός όσο λειτουργεί το μουσείο. Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή εισόδου για το Μουσείο – μπορείτε όμως και να τα συνδυάσετε. Στο καφέ σερβίρουν παραδοσιακά γλυκά, όπως πορτοκαλόπιτα και καρυδόπιτα, δροσιστική σπιτική λεμονάδα, καφέ ή εμφιαλωμένο κρασί. Παράλληλα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα καλλιτεχνών και κατά καιρούς εκθέματα από τις αποθήκες του Μουσείου, όπου υπάρχει αστείρευτο αρχαιολογικό υλικό. Μ.Π.

28ης Οκτωβρίου 44, Τ/ 210-88.10.777, Τετάρτη – Δευτέρα: 08.30-15.30, Τρίτη 13.00-20.00

18:00: Για aperitivo στο Μουσείο της Ακρόπολης

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στον δεύτερο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης η θέα είναι συγκλονιστική. Βγάζοντας μηδενικό εισιτήριο από το φουαγιέ, μπορεί κανείς να πάρει το ασανσέρ και να βρεθεί αμέσως στο πιο προνομιούχο μπαλκόνι της πόλης όπου βρίσκεται το καφέ και το εστιατόριο του μουσείου. Μας αρέσει να κάνουμε στάση για aperitivo ή για ένα ποτήρι κρασί από την εκτενή λίστα με ετικέτες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Γ.Π.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Τ/210-90.00.900, Δευτέρα 08.00-16.00, Παρασκευή & Σάββατο: 08.00-24.00, Τρίτη-Πέμπτη, Κυριακή: 08.00-20.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒόλτα στο Σύνταγμα; 19 σημεία για φαί και ποτό ανάμεσα στα ψώνιαΒόλτα στο Σύνταγμα; 19 σημεία για φαί και ποτό ανάμεσα στα ψώνια

19.00: Στο Μπενάκη της Κουμπάρη για ποτάκι after office

φωτογραφίες: Ζακ Βιεμόν

Στο υπέροχο μπαλκόνι του νεοκλασικού της Κουμπάρη, με θέα στον Εθνικό Κήπο, το Κοινοβούλιο αλλά και τον Λυκαβηττό, πας άνετα για ένα ποτό ή/και φαγητό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, όμως το σημείο είναι σε τόσο καίρια θέση, που το καθιστά ιδανικό για συναντήσεις μετά το γραφείο. Τις γεύσεις του εστιατορίου επιμελείται και εδώ ο executive chef του Δειπνοσοφιστηρίου Δημήτρης Σκαρμούτσος (προτείνω ριζότο μανιταριών ανεπιφύλακτα αν πεινάσεις), τις οινικές επιλογές ο Άρης Σκλαβενίτης, ενώ τα avant garde cocktails ο mixologist Άρης Χατζηαντωνίου. Το εστιατόριο που ανανεώθηκε πολύ πρόσφατα και έκανε μόλις στις 31 Οκτωβρίου εγκαίνια, φιλοξενεί στον χώρο του το Βερολίνο των δεκαετιών του 1970, του ’80 και του ’90, το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη, μέσα από έργα τέχνης και ντοκουμέντα. Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Αρχείο Ακριθάκη έφερε στην Αθήνα για πρώτη φορά έργα καλλιτεχνών και σημειώματα από το προσωπικό αρχείο της Φώφης Ακριθάκη, ζωντανεύοντας στιγμές διεθνών προσωπικοτήτων της τέχνης, των γραμμάτων, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας, της μουσικής αλλά και της πολιτικής. Την εγκατάσταση επιμελήθηκαν η Χλόη Ακριθάκη και ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας. Ν.Λ.

Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα, Τ/210-36.71.030. Δευτέρα–Κυριακή: 10:00 – 01:00, Τρίτη κλειστά.

21.00: Στο Μπενάκη/Πειραιώς 138 για ένα ταξίδι στη μικρασιάτικη κουζίνα

φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Το pop-up εστιατόριο «Βεγγέρα στη Σμύρνη» που έστησαν ο Γαστρονόμος και η Μastercard σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη έχει μεταμορφώσει τον χώρο του καφε-εστιατορίου του μουσείου σε μια τραπεζαρία με ιδιαίτερη αύρα, που σε μεταφέρει, με έναν σύγχρονο τρόπο, στη Σμύρνη των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Το κλίμα είναι γιορτινό, φιλόξενο, αρχοντικό και παρεϊστικο μαζί. Και το φαγητό ένα ταξίδι, γεμάτο εικόνες και γεύσεις, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές. Λακέρδα και τουρσιά -δια την όρεξιν-, λαχανοντολμάδες και σουτζουκάκια, ψάρι παπατζίδικο με ξίδι και σαφράν και ζουμερός μικρασιάτικος μουσακάς, που δεν έχει μπεσαμέλ, έχει όμως άλλες χάρες, είναι λίγα μόνο από όσα έχει βάλει η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου στο πλούσιο μενού, συνδυάζοντας όσα μαγείρευε η οικογένειά της −η ίδια έχει τριπλή καταγωγή από την Μικρά Ασία− και όσα έχει συγκεντρώσει στις έρευνές του ο Γαστρονόμος. Το μενού σερβίρεται τα βράδια, Πέμπτη με Κυριακή, και το πρωί όμως ή το μεσημέρι να καθίσετε για καφέ και κάποιο σνακ στο καφε-εστιατόριο, μετά την περιήγησή σας στην έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», που φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του μικρασιατικού ελληνισμού, θα μπείτε στο κλίμα. Α.Σ.

Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138, Πέμπτη – Κυριακή, 21:00-00:00, μέχρι τις 18/12, κρατήσεις στο Τ/698-16.92.689 και online στο benaki.org/smyrnirestaurant

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡαντεβού στο πατάρι ενός φαρμακείου… για παταταύγουλα και κοκτέιλ!Ραντεβού στο πατάρι ενός φαρμακείου… για παταταύγουλα και κοκτέιλ!

Σαββατοκύριακο με τα παιδιά στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανάκης

φωτογραφία: Ζακ Βιεμόν

φωτογραφία: Ζακ Βιεμόν

Όταν έχεις παιδιά, το πρώτο που ψάχνεις να βρεις αν θες να βγεις και να περάσεις καλά είναι ένα μέρος με χώρο για να παίζουν. Διότι δεν υπάρχει παιδί που θα το βάλεις να κάτσει στην καρέκλα και θα κάτσει. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά έχει έναν υπέροχο κήπο και πολλά μικρά σεπαρέ για να πάτε με τα παιδιά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αν δεν προτιμήσετε το όμορφο cafe Αμμωνίτες με τη λιμνούλα (έχει και ψάρια, ναι!), τότε θα πάτε στο εστιατόριο Natu, είτε για φαγητό είτε για brunch. Τα Χοιρινά ribs με δαμάσκηνα και τα vegan νιόκι παντζαριού είναι πιάτα δημοφιλή και αγαπημένα, ενώ στις μεγάλες πείνες, κερδίζουν οι φρέσκιες παπαρδέλες με ραγού από μοσχάρι βιολογικής εκτροφής και το πληθωρικό black angus burger με μαγιονέζα βασιλικού, crispy mozzarella και πανσέτα. Από τα γλυκά ξεχωρίζει η πάστα αμυγδάλου με crème patisserie, ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σάλτσα καραμέλας. Σημειώστε ότι κάθε Σάββατο από τις 11 έως τις 12.30 το μουσείο έχει και Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 4-6 ετών, οπότε τι καλύτερο από το να το συνδυάσετε τη βόλτα με τα παιδιά με κάτι διασκεδαστικό και επιμορφωτικό; Διαφορετικά υπάρχει μόνιμη έκθεση με ζώα, έντομα και βότανα, που σίγουρα ενδιαφέρει τα παιδιά ανεξάρτητα από ηλικίες και η μόνιμη διαδραστική έκθεση στο Γαία “Κλιματική αλλαγή και εμείς” (Τ/210-80.15.870). Ν.Λ.

Δευτέρα – Κυριακή aπό τις 10.00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. T/210-75.46.097

Εστιατόρια

Καφέ

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Κηφισιά

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών