ΕΞΟΔΟΣ

Πού θα τρώμε φέτος στην Αθήνα; 10 εστιατόρια τελευταίας κοπής κι άλλα 12 που έρχονται

Όσα προστέθηκαν τελευταία κι όσα ετοιμάζονται να καρφώσουν το σημαιάκι τους στον εστιατορικό χάρτη της πόλης σε μια χορταστική λίστα.

19.09.2023| Updated: 16.02.2024
Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα
Πού θα τρώμε φέτος στην Αθήνα; 10 εστιατόρια τελευταίας κοπής κι άλλα 12 που έρχονται

Τι έχουμε εδώ; Γνωστούς παίκτες της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής σε νέες περιπέτειες, καινούργιες συνεργασίες, σενάρια χαλαρά και πιο γκράντε και γεύσεις με διάφορες πηγές έμπνευσης. Εστιατόρια που άνοιξαν μέσα στο καλοκαίρι, και που λίγο οι διακοπές –όπου φύγει φύγει από το αττικό καμίνι–, λίγο άλλοι λόγοι, πολλοί δεν έχουν καταφέρει να δοκιμάσουν ακόμη, αυτά που ξεκίνησαν ή ξεκινάνε αυτές τις μέρες κι αυτά που είναι «υπό κατασκευή» και θα κάνουν πρεμιέρα τους επόμενους μήνες. Ανάμεσα τους και δύο ζαχαροπλαστικά σενάρια για τους γλυκατζήδες.

Είναι ήδη εδώ

10 Urban Roof: Ο Ερβέ Προνζάτο και πάλι στο Park

Το καινούργιο εστιατόριο του roof garden έχει απέναντί του την Ακρόπολη

Ο Ερβέ Προνζάτο επιμελείται την κουζίνα

Τα πιάτα συνδυάζουν στοιχεία της Μεσογείου και της Ασίας

Παίρνεις το ασανσέρ για τον ένατο όροφο του Radisson Blue Park, ανεβαίνεις μερικά σκαλιά, βγαίνεις στον δέκατο και βλέπεις μπροστά σου την γαλαζοπράσινη πισίνα, τριγυρισμένη από τροπικά φυτά, και το φωτισμένο μπαρ απέναντι – τα κοκτέιλ επιμελείται ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Λίγα σκαλιά ακόμη κι είσαι στο εστιατόριο, που πέρα από την πανοραμική θέα έχει ένα ακόμη δυνατό χαρτί, μαγειρικό αυτό. Το μενού του 10 Urban Roof, που μόλις έκανε επίσημη πρεμιέρα, υπογράφει ο εξαιρετικά δημιουργικός Ερβέ Προνζάτο, ο οποίος έβαλε το ξενοδοχείο στο γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας αποσπώντας, με τη μεσογειακή με γαλλικό χρώμα κουζίνα που παρουσίασε στο εστιατόριο St’ Astra, πολλές διακρίσεις. Τώρα, αρκετά χρόνια μετά, ο Γαλλοϊταλός σεφ επιστρέφει με μια μεσογειακή κουζίνα με ασιατικά στοιχεία και πιάτα όπως rib eye με άγρια μανιτάρια, πουρέ τοπιναμπούρ και τερίνα πατάτας σε σάλτσα Porto, ριζότο με λευκά σπαράγγια, guanciale, πεκορίνο και φουντούκια ή λαυράκι σε σάλτσα καρύδας, με μοσχολέμονο, κόλιανδρο και κρέμα αβοκάντο. A.Σ.

Radisson Blu Park, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, Τ/210-88.94.550

Το Ρίνι δίπλα στο μουσείο: εδώ κάθε μέρα τρως κάτι διαφορετικό

Το Ρίνι άνοιξε τον περασμένο μήνα η Μαρίνα Χρονά / φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας

Είναι κάθε βράδυ fully booked το γαστρομαγειρείο που άνοιξε μέσα στον Αύγουστο η Μαρίνα Χρονά. Το μικρό φιλόξενο μαγαζί είναι κρυμμένο σε ένα μικρό δρομάκι δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και κάθε μέρα σερβίρει νοστιμιές που μαγειρεύει η ταλαντούχα σεφ στη μικρή κουζίνα της. Η Μαρίνα έχει μεγάλη αγάπη για τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και τα ψάχνει πολύ. Της αρέσει να εμπνέεται από το ίδιο το υλικό, την εποχή, τις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης και από τα μέρη που επισκέπτεται. Το μενού αλλάζει συχνά και σχεδόν κaθημερινά έχουν διαφορετικό πιάτο ημέρας. Στο μενού βρίσκουμε επίσης ωραία κοκτέιλ και απεριτίφ και craft μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Για τη λίστα κρασιών συνεργάζονται με το Τανίνη Αγάπη μου. Μ.Π.

Ρεθύμνου 8, Αθήνα, Τ/210-88.36.781

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρχαιολογικό Μουσείο: 6 νόστιμες στάσεις στη νέα πιάτσαΑρχαιολογικό Μουσείο: 6 νόστιμες στάσεις στη νέα πιάτσα

Καφενείο Αλλιώς, το νέο στέκι της Κυψέλης

«Μου αρέσουν οι γεύσεις που είναι κάπως παλιακές, για πολλούς νοσταλγικές, που δεν τις αγγίζουν τα σύγχρονα μεζεδοπωλεία. Θέλω να τις ξαναδώ με μια πιο φρέσκια ματιά και με έμφαση στις πρώτες ύλες», λέει η Μαρίνα Φαρασοπούλου / φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μετράει λίγες εβδομάδες και έχει ήδη αποκτήσει το κοινό του. Ένα αλλιώτικο στέκι στην καρδιά της Κυψέλης, που φέρνει αέρα ανανέωσης στην περιοχή. Η διακόσμηση είναι λιτή από άποψη. Τα χρώματα στις αποχρώσεις του καφέ και του μπεζ. Θυμίζει καφενείο, αλλά στην πιο επιμελημένη εκδοχή του. Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το μενού. Στην ανοιχτή κουζίνα βρίσκεται η Μαρίνα Φαρασοπούλου. Οι ιδέες της βασίζονται στη λογική του καφενείου ή ενός συνοικιακού ταβερνείου, αλλά το πάει ένα βήμα παραπέρα. Ψάχνει πολύ τις πρώτες ύλες και μαγειρεύει πιάτα απλά, νόστιμα και κάπως νοσταλγικά. Μ.Π.

Κερκύρας 17-19, Κυψέλη, Τ/ 6955-113.063

Esthio: για μοντέρνα κουζίνα δική μας και των γειτόνων

O Έλβι-Δημήτρης Ζύμπα επί το έργον

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο μικρό νέο εστιατόριο που άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε στο Κουκάκι ο Έλβι-Δημήτρης Ζύμπα προτείνει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνική βάση και επιρροές από διάφορες χώρες των Βαλκανίων. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης του Esthio φτιάχνει άιβαρ και ταραμά, παίζει με τις υφές της βουλγάρικης σαλάτας sopska, μετατρέπει τα γεμιστά και το σέρβικο ćevapi (κεμπάπ) σε πιάτα θαλασσινά και ξαναφτιάχνει τον νόστιμο γιαουρτοταβά με το ρύζι και τα αρνίσια γλυκάδια που σέρβιρε παλιότερα στο πρώτο του εστιατορικό εγχείρημα, το Aλφicon στο Παγκράτι. Τα δοκιμάζεις καθισμένος στο ξύλινο ντεκ πάνω στη Δημητρακοπούλου, συνοδεύοντας τα με κάποιο από τα κρασιά ήπιας οινοποίησης της λίστας και χαζεύοντας το πήγαινε-έλα του δρόμου. Α.Σ.

Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι, Τ/213-04.52.865

The Zillers Pastry Bar: ένα ζαχαροπλαστείο αλλιώτικο από τα άλλα, εστιατορικό

Ο Γιώργος Πλατινός θα προτείνει γλυκά για το σπίτι, viennoiserie αλλά και πιο «γαστρονομικά» γλυκά à la carte / φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Την πρώτη φορά που μπήκαμε, πριν λίγο καιρό, δοκίμαζαν τους φούρνους και έβαζαν τις τελευταίες πινελιές. Τώρα πλέον το ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο που δημιούργησε ο Γιάννης Βλαχογιάννης του The Zillers, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία σε ένα πιο ευρύ κοινό να γνωρίσει τη δουλειά του εξαιρετικού pastry chef Γιώργου Πλατινού, είναι έτοιμο. Τo Τhe Zillers Pastry Bar, που άνοιξε τις πόρτες του χτες είναι… πολλών ταχυτήτων. Ξεκινάει από το πρωί με καφέ και viennoiserie, στη λευκή μαρμάρινη βιτρίνα του βρίσκονται γλυκά που μπορείς να αγοράσεις για το σπίτι, ενώ στα τραπέζια του σε μερικές ημέρες θα σερβίρονται άλλα, πιο «εστιατορικά», άλλα το το μεσημέρι –όπως κρεμ μπριλέ με κρεμέ βανίλια και σοκολάτα, παγωτό καφέ και καρύδι, ή κλαφουτί με καραμελωμένο μπριός, σορμπέ βατόμουρο και παγωτό βανίλια, κι άλλα το βράδυ, όπως η σοκολάτα με καραμελωμένο πεκάν, σαφράν, πορτοκάλι και ρόφημα ζεστής σοκολάτας. Θα μπορεί κανείς να τα συνοδεύσει με κρασί ή κάποιο κοκτέιλ. Οι δημιουργοί του θέλησαν, όπως λένε, να επαναφέρουν το «ραντεβού στο ζαχαροπλαστείο». Το γλυκό ως αφορμή για έξοδο, όπως γινόταν παλιά. Το περιβάλλον, το οποίο που έχει κάτι από 60’s-70’s, μαζί με τις μεταλλικές αψίδες θυμίζουν λίγο τις αθηναϊκές στοές, σιγοντάρει αυτή την επιστροφή. Α.Σ.
Μπενιζέλου Παλαιολόγου 6, T/210-32.41.651

 

Σεράμικο: η αθηναϊκή βερσιόν του Σέμπρικο

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Seramiko (@seramikoathens)


Πρόκειται για την αθηναϊκή εκδοχή του θεσσαλονικιώτικου Σέμπρικο, που μετράει μόλις λίγες εβδομάδες στη γειτονιά του Κεραμεικού. Στην κουζίνα βρίσκεται ο σεφ Γιώργος Μποϊδάνης, ο οποίος ετοιμάζει ελληνικά πιάτα με έμφαση στην ποιοτική πρώτη ύλη. Το κατσικάκι σε γάστρα και πουρέ φάβας είναι μια ωραία πρόταση. Στη λίστα κρασιών, που είναι επικεντρωμένη στον ελληνικό αμπελώνα, βρίσκουμε αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές. Το μενού για τα γλυκά έχει επιμεληθεί ζαχαροπλάστης Γιώργος Χατζηπαναγιώτης. Μ.Π.

Μεγ. Αλεξάνδρου 109-111, Κεραμεικός, Τ/ 210-34.21.080

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣMέχρι 10 ευρώ: Τι ωραίο τρώμε στην Αθήνα με χαμηλό budgetMέχρι 10 ευρώ: Τι ωραίο τρώμε στην Αθήνα με χαμηλό budget

Μια Στέπα στα Εξάρχεια

Η Στέπα κατάφερε να γίνει το νέο στέκι του κέντρου – θέμα συζήτησης και σημείο συνάντησης για ευχάριστα ετερόκλητο κοινό /φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Στέκι του καλοκαιριού που μόλις έκλεισε κατάφερε να γίνει σε πολύ μικρό διάστημα η Στέπα. Βρίσκεται στην Ασκληπιού, σε ωραίο σημείο-γωνία με τον πεζόδρομο της Δερβενίων και θέα στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων με τις πρασινάδες του. Ένα από τα δυνατά σημεία του μαγαζιού είναι πως για κάθε πιάτο του καταλόγου που περιλαμβάνει κρέας, ψάρι ή γαλακτοκομικά, υπάρχει και μία εμπνευσμένη vegan εναλλακτική. Εδώ θα φας από αγγουροσαλάτα με τσίλι και σορμπέ ροδάκινο, μέχρι κεφτεδάκια και vegan «σεβίτσε» με αβοκάντο και τοπιναμπούρ, πίνοντας κοκτέιλ βασισμένα σε αρκετές χειροποίητες παρασκευές. Γ.Π.

Ασκληπιού 61, Εξάρχεια, Τ/ 210-36.25.552

Oh! Dio: ένας νέος χώρος με άξονα το κρασί

Πίσω από το wine bar που άνοιξε μόλις στην οδό Αδριανού βρίσκονται η Φωτεινή Παντζιά των By the Glass, Cardinale και όχι μόνο, μαζί με τον Άγγελο Δαμουλιάνο της διαδικτυακής κάβας botilia.gr. Το όνομά του, Oh! Dio, παραπέμπει ηχητικά στο «ωδείο», μια που βρίσκεται στο διατηρητέο νεοκλασικό του Ωδείου Αthenaeum-Μαρία Κάλλας -– μια τοιχογραφία της Ελληνίδας ντίβας της όπερας στη σάλα τραβάει το βλέμμα. Η λίστα κρασιών αντλεί κατά κύριο λόγο από τον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς να λείπουν και διεθνείς ετικέτες, με το σύστημα Coravin να σου επιτρέπει να δοκιμάσεις πολλά κρασιά με το ποτήρι, ενώ οι στις his & hers επιλογές, θα βρείτε τα κρασιά που προτείνουν οι δύο δημιουργοί του νέου χώρου. Μοσχάρι καρπάτσιο με τυρί κυανό, ριζότο «αγκινάρα αλά πολίτα» και ψητό κοτόπουλο με θρακιώτικο κουσκουσάκι είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που συναντά κανείς στον ελληνικής-μεσογειακής κατεύθυνσης κατάλογο, που θα εμπλουτιστεί πολύ σύντομα με όσα θα ψήνονται ή θα τελειώνουν στον ξυλόφουρνο που ήδη έχει πάρει θέση δίπλα στο μπαρ. Α.Σ.

Αδριανού 3, Αθήνα, T/210-32.13.170

Pavlov στο Σύνταγμα: Και πάβλοβα στιγμής και αλμυρά

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Η διακόσμηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά το Pavlov έχει μπει ήδη δυναμικά στο παιχνίδι της εστίασης του κέντρου. Πρόκειται για τη συνέχεια του Pavlov’s Lab στην Νέα Ερυθραία. Εκτός από γλυκά έχουν και αλμυρά. Τα σάντουιτς είναι προσεγμένα και φτιάχνονται με ποιοτικά υλικά στο Pavlov. Προτιμώ το σάντουιτς tartufo με χοιρινό fouantre, κατσικίσια γραβιέρα και κρέμα τυριού με πάστα τρούφας και το reuben με ψημένο μοσχάρι, ελβετικό τυρί, ξινό λάχανο και Russian dressing. Μετά το αλμυρό προχωράμε στο γλυκό. Η τάρτα με φυστίκι και σύκα ή το κουίν αμάν με μια μπάλα παγωτό είναι must. Μ.Π.

Φιλελλήνων 4, Σύνταγμα, T/ 210-32.26.087

Το Okra της Μητροπόλεως

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη okra.athens (@okra.athens)

Ένα καινούργιο μπιστρό με θέα την Ακρόπολη λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στα χαμηλά της Μητροπόλεως, κοντά στην πλατεία Μοναστηρακίου. Το φαγητό επιμελείται ο Γιώργος Ζαχείλας, που είχε δείξει δείγματα δουλειάς στο Lost Athens του Παγκρατίου ενώ τα επιδόρπια έχει αναλάβει ο Άλεξ Κόνιαρης του επιτυχημένου ζαχαροπλαστείου Φίλινγκς στο Παγκράτι. Γ.Π.

Μητροπόλεως 82, Μοναστηράκι, Τ/210-32.17.700

 

Αυτά που περιμένουμε

Makris, με ορμή από την Κέρκυρα

O Πέτρος Δήμας στην είσοδο του νέου εστιατορίου στην Αδριανού

Το εστιατόριο MAKRIS ξεκίνησε το γαστρονομικό του ταξίδι το 2018, στο ξενοδοχείο Domes Miramare στην Κέρκυρα. Ο όμιλος, που διαθέτει ξενοδοχεία και resort σε επτά προορισμούς στην Ευρώπη, αποφάσισε να προσφέρει στους πελάτες του την εμπειρία ενός φίνου γεύματος και στην Αθήνα. Έτσι, στις 23 Σεπτεμβρίου η πρωτεύουσα υποδέχεται το δικό της Makris στο Θησείο, στο εντυπωσιακό νεοκλασικό που βρίσκαμε παλιότερα το Επτά. Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Πέτρος Δήμας. Ο σεφ, με θητεία στη Hytra, στη Σπονδή και σε κουζίνες διακεκριμένων εστιατορίων στο Λονδίνο, έχει δημιουργήσει δυο μενού degustation προσεγγίζοντας το fine dining μέσω της ελληνικής κουζίνας. Το ένα λέγεται «Γένεσις» και περιλαμβάνει 8 στάδια και το άλλο «Ουτοπία», με 13 στάδια, μέσα από τα οποία απολαμβάνει κανείς πιάτα με χρώματα, λουλούδια, τέλεια σχήματα και κεντήματα – ο Δήμας είναι γνωστός για την δημιουργία συνθέσεων που είναι χάρμα οφθαλμών. Η λίστα κρασιού περιλαμβάνει κάτι λιγότερο από 1000 ετικέτες, με ελληνικό αμπελώνα και διεθνείς επιλογές σε upscale ετικέτες. Ακόμα, τα κοκτέιλ και τον καφέ (Taf) επιμελείται ο Χρήστος Κλουβάτος (Line Athens). Ν.Δ.

Ερμού 119, Τ/216-00.47.777

Gallina, τέχνη και φυσαλίδες

Θεωρείται το hot project της χρονιάς. Ιδρυτής είναι ο φιλότεχνος Φίλιππος Τσαγκρίδης Παναγόπουλος, που για πρώτη φορά επενδύει στην εστίαση. Το Gallina ανοίγει μέσα στον Οκτώβρη στο Κουκάκι. Πρόκειται για ένα εστιατόριο στο οποίο η τέχνη και η γαστρονομία θα συνδιαλέγονται. Τον χώρο, δημιούργημα των Lot Architects, Ελένης Πεταλωτή και Λεωνίδα Τραμπούκη, κοσμούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ πολλά design αντικείμενα τοποθετημένα σοφά, όπως ένα δεσπόζον φωτιστικό, αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα. Από το instagram ρίξαμε μια ματιά και στο χειροποίητο…πάτωμα, ένα μωσαϊκό που φτιάχτηκε κομμάτι κομμάτι από τον ταλαντούχο εικαστικό Βασίλη Παπαγεωργίου. Κάποια από τα έπιπλα, όπως οι καρέκλες, ανήκουν στη συλλογή του στούντιο Objects Of Common Interest. Μεγάλη έμφαση δίνεται και στο κρασί. Η λίστα τους περιλαμβάνει αρκετές ετικέτες σε αποκλειστική εισαγωγή –Παλιός και Νέος κόσμος– και υπόσχεται πολύ αφρό, αρκετή Jura και άφθονη Βουργουνδία. Πολλές θα είναι και οι επιλογές σε ποτήρι, που θα αλλάζουν συχνά. Όσο για το φαγητό, στην κουζίνα θα κυματίζουν τρεις σημαίες, Ελλάδας, Γαλλίας και (αν αυτή υπήρχε) Σκανδιναβίας, σε μια σίγουρα ενδιαφέρουσα έκφραση της σύγχρονης κουζίνας. Ο Παύλος Κυριάκης (ένα αστέρι Michelin για το The Zillers) μαζί με την Caecilia Sophia Stamatis (που βρισκόταν στην κουζίνα του δανέζικου Kadeau) και τον Χρήστο Χίτο. Από τα χέρια του τελευταίου είχα δοκιμάσει μερικές πολύ νόστιμες μεταμορφώσεις του ελληνικού μεζέ πριν χρόνια στο αδερφάκι της Selene, Meze & Wine και δεν ξέχασα το όνομά του. Από την σύμπραξη των τριών περιμένουμε φινέτσα, αρκετά πολυτελή υλικά και υψηλές τεχνικές. Όσο για το πως προέκυψε το όνομα, οι υπεύθυνοι επιθυμούν να το κρατήσουν ακόμα κρυφό για να το ανακαλύψουν οι καλεσμένοι τους. Ν.Δ.

Ex Machina: το πρώτο εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά

Ο Άνταμ Κοντοβάς σε ένα από τα ταξίδια του στην Αίγυπτο / φωτογραφία: Ιnstagram

Θα ανοίξει μέσα στον Οκτώβριο στην οδό Εμπεδοκλέους στο Παγκράτι, λίγα βήματα μακριά από την πλατεία Βαρνάβα. Ο ίδιος το περιγράφει ως μπιστρό, με τα βασικά υλικά να είναι ελληνικής παραγωγής, η έμπνευση από το φαγητό της νησιώτικης ταβέρνας και ένα μικρό μενού με μόνο λίγες άγνωστες λέξεις. Ο Κοντοβάς, που έχει επιλέξει ακόμα και την μουσική που θα παίζει στο Ex Machina, υπόσχεται πως θα είναι ένα cool μέρος με ωραία ποτά και κρασί και νόστιμο φαγητό, χωρίς ταμπέλες. «Περιμένουν από μένα να κάνω γκιόζα, αλλά δεν θα κάνω. Επιθυμία μου είναι να βάλω την Ελλάδα στην εξίσωση του δικού μου fusion. Ως τώρα αυτό το μιξ με την fusion φιλοσοφία και αισθητική το έκανα με έμπνευση από την Ασία. Αυτή τη φορά θέλω να συμμετέχει και ο τόπος μου και η Μέση Ανατολή. Πηγαίνω πλέον συχνά στην Αίγυπτο και κάθε φορά επισκέπτομαι την αγορά για μπαχαρικά και άλλα συστατικά. Ανέκαθεν τα υλικά είναι οδηγοί μου και προσπαθώ να βρίσκω για κάθε πιάτο ένα στοιχείο με το οποίο οι καλεσμένοι μου μπορούν να συνδεθούν», λέει. Ν.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο τέλειο Gibson και σέρβις πέντε αστέρων σε ένα μπαρ που φιλοδοξεί να γίνει προορισμός στην αθηναϊκή ριβιέραΤο τέλειο Gibson και σέρβις πέντε αστέρων σε ένα μπαρ που φιλοδοξεί να γίνει προορισμός στην αθηναϊκή ριβιέρα

Bless me Father στην Καρύτση

Ο Δημήτρης Τσάλας (Bank Job) έχει βάλει στόχο να ξαναδώσει ζωή στην πλατεία Καρύτση, την άλλοτε αγαπημένη πλατεία των Αθηναίων. Το Bless me father είναι το νέο του project. To μαγαζί βρίσκεται στα τελειώματα και θα ανοίξει προς το τέλος του μήνα. Θα είναι ένα all day στέκι που θα σερβίρει από το πρωί speciality καφέ και brunch. Από το μεσημέρι θα προσφέρει  πιάτα στη φιλοσοφία του μοιράσματος, λίγα ωμά, κάποια τηγανητά, φρέσκες σαλάτες και santo burgers. Το μενού έχει επιμεληθεί ο καταξιωμένος σεφ Ασημάκης Χανιώτης. Η wine list θα έχει επιλογές κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα και τη λίστα με τα κοκτέιλ έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος. Μ.Π.

Gorlomi: ένα καινούργιο ιταλικό εστιατόριο με ταραντινικό όνομα

Ο Λούκα Πισκάτσι / φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Σε μια σκηνή του Άδωξοι Μπάσταρδη του Ταραντίνο ο Αμερικανός υπολοχαγός Άλντο Ρέιν (aka Μπράντ Πιτ) θέλοντας να περάσει για Ιταλός, συστήνεται στον συνταγματάρχη των Ες-Ες Χανς Λάντα (Κρίστοφ Βάλτς) ως  Έντζο Γκορλόμι. Δεν ξέρω πώς και γιατί, από εκεί πάντως προκύπτει το όνομα του fine dining ιταλικού εστιατορίου που ετοιμάζει ο Χάρης Σπύρου (βλ. Zurbaran και μυκονιάτικο Alemagou) στο Κολωνάκι. Θα το γνωρίσουμε σε δύο εβδομάδες, σε έναν χώρο στη συμβολή Πλουτάρχου και Καρνεάδου, που παλιά στέγαζε το Messiah και είχε μείνει για χρόνια κλειστός. Στην ατμοσφαιρική σάλα με τα γύψινα στο ταβάνι αλλά και στην αυλή, το Gorlomi θα σερβίρει πιάτα ιταλικής κουζίνας με την υπογραφή του σεφ του Pelagos (1 αστέρι Michelin) Λούκα Πισκάτσι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στα θαλασσινά. Όσο για την λίστα κρασιών, θα δίνει κι εκείνη τον πρώτο λόγο στην Ιταλία, με τον αμπελώνα της να καταλαμβάνει το 80% της λίστας. Αναμένουμε… Α.Σ.

Ένα καινούργιο BaseGrill στη Γλυφάδα κι ένα εστιατόριο-ντελικατέσεν στο κέντρο

Δεν χρειάζεται συστάσεις το BaseGrill των αδερφών Λιάκου. Όλοι οι φανατικοί κρεατοφάγοι της πόλης έχουν πάει μέχρι το Περιστέρι για χάρη του. Σε λίγο καιρό θα έχουν και την εναλλακτική της Γλυφάδας, μια που στο δίδυμο αδερφάκι του, που είναι στα σκαριά, η εμπειρία θα είναι ακριβώς ίδια – «ό,τι συμβαίνει στο ένα θα συμβαίνει και στο άλλο», βεβαιώνει ο Σπύρος Λιάκος, και μας μαρτυράει ότι θα προστεθούν νέα πιάτα, ανάμεσά τους και μεδούλι. Το άλλο νέο είναι ότι ετοιμάζουν κι ένα ντελικατέσεν και εστιατόριο, σε ένα διώροφο, ιστορικό κτίριο του 1831, στο νούμερο 52 της Αιόλου, όπου θα διαθέτουν τα προϊόντα της Metameat, που φτιάχνουν στο παρασκευαστήριό τους, όπως τα απίθανα λουκάνικα, xωρίς πρόσθετα, το προσούτο, την εξαιρετική μορταδέλα και πολλά ακόμη. Aυτή τη στιγμή έχουν στη γκάμα τους 18 διαφορετικά αλλαντικά, φτιαγμένα με κρέας από αυτόχθονες ελληνικές ράτσες, όπως αγελάδες της στεπικής φυλής, μαύρο χοίρο ή καλαρρύτικο πρόβατο, ακόμη και ζαμπόν από κουνέλι. «Είναι η προσέγγιση των μαγείρων», λέει ο Σπύρος Λιάκος, «ψάχνουμε να βρούμε μικρά διαμαντάκια», εξηγώντας ότι το νέο μαγαζί θα έχει προϊόντα που θα ήθελαν εκείνοι να βρίσκουν στην αγορά. Ιδιαίτερα τυριά, διαλεχτά όσπρια, και πολλά ακόμη θα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, την οποία έχει αναλάβει ο σεφ Νίκος Καραθάνος, που συμμετέχει στο νέο εγχείρημα. Την εικόνα συμπληρώνουν κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα που θα μπορείς να ψωνίσεις και φυσικά να καταναλώσεις. Α.Σ.

Αορίτης: Ο Σήφης Μανουσέλης σε τερέν κρητικό

Ο Σήφης Μανουσέλης με την δημοσιογράφο του «Γ» Άντζελα Σταματιάδου / φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το όνομα του σημαίνει «βουνίσιος» και δεν απέχει πολύ από το Tsiftis Gastrokoutouki, τη γαστροταβέρνα που ο σεφ Σήφης Μανουσέλης άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι σε έναν πεζόδρομο κάθετο στη Μιχαλακοπούλου μαζί με τους Μπάμπη Καζάνα και Βάιο Κορομηλά. Βρίσκεται κι αυτό στα Ιλίσια, 400 μέτρα πιο πέρα, στην οδό Μαιάνδρου. Το νέο κρητικό εστιατόριο θα έχει τους ίδιους βασικούς συντελεστές που θέλησαν να νιώθεις σαν σε κρητικό σπίτι. Το ξύλο θα κυριαρχεί. Στα τραπέζια του, μέσα κι έξω, θα τρώμε κουκόφαβα και σαλάτες με σιτηρά, χοχλιούς με ξινόχοντρο, γαμοπίλαφο, αντικριστό και σφακιανό κατσίκι τσιγαριαστό –ο Σήφης κατάγεται από τον Καλλικράτη Σφακίων– και πολλά ακόμη βασισμένα σε εποχικά προϊόντα. Θα πίνουμε κρασιά από τον κρητικό αμπελώνα και μόνο και εμφιαλωμένες ρακές. Το περιμένουμε σε δύο εβδομάδες περίπου, γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου. Α.Σ.

Ox: μια εξελιγμένη «ψησταριά» ετοιμάζεται πίσω από το Χίλτον

Στη Μιχαλακοπούλου, γύρω στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, θα κάνει πρεμιέρα το Ox. Ένας διακοσμημένος σε μοντέρνο στιλ χώρος που θα «πατάει» στα παραδοσιακά της ελληνικής ψησταριάς, που θα τα βρίσκουμε εκεί «στην καλή τους έκδοση», όπως σημειώνει ο Γιώργος Μελισσάρης, που μαζί με τον Γιάννη Μωράκη, τον Thomas Grubac, τον Πάνο Πολίτη και τον Δημήτρη Μεντόγιαννη απαρτίζουν το τιμ των ιδιοκτητών. Στην κουζίνα θα βρίσκεται ο Μιχάλης Νουρλόγλου. Αναμείνατε χειροποίητο ψωμί, τζατζίκι, τυροκαυτερή και άλλα κρύα ορεκτικά που θα εμφανίζονται στον δίσκο για να διαλέξεις, κρέατα από επιλεγμένες φάρμες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, ψητά κρέατα από επιλεγμένες φάρμες –όλα ελληνικά–,  μαζί τους και κάποιες σούβλες (βλ. κοκορετσάκι χωρίς συκώτι, με γλυκάδια και πνευμονάκια) και κρασιά από όλο τον κόσμο στη λίστα. Έχουν δημιουργήσει ένα θάλαμο ξηρής ωρίμανσης, οπότε θα υπάρχουν και κάποιες dry-aged επιλογές. Α.Σ.

Ortsag: «Ανήσυχο» street food αλά Άλεξ Τσιοτίνης

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης

 

Τo νέο πρότζεκτ του Αλέξανδρου Tσιοτίνη στον Κεραμεικό είναι πιο χαλαρό σε σχέση με αυτά που μας έχει συνηθίσει και αφουγκράζεται την ανάγκη της εποχής για πιο βιώσιμες λύσεις όσον αφορά στο φαγητό. Το Ortsag (Gastro γραμμένο ανάποδα), το οποίο ετοιμάζει μαζί με τον chef de cuisine του CTC Χρήστο Ρήγα και τον προκάτοχό του Κώστα Μπαρούτης, κινείται στο τερέν του street food. Σερβιτόρους δεν θα έχει. Θα είναι self service. Kαθισμένος σε κάποιο από τα τραπέζια και στους πάγκους του θα κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά μπέργκερ, ένα με μπιφτέκι, ένα με ξεψαχνισμένο κρέας, ένα με ψάρι κι ένα με θαλασσινά, αλλά και κάποιες προτάσεις που θα κινούνται στον άξονα του zero waste και θα αξιοποιούν τα υλικά που περισσεύουν από το το μισελενάτο εστιατόριο του δημιουργικού σεφ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον νέο χώρο. Πέρα από κάποιο γλυκό, για επιδόρπιο θα έχει παγωτό μηχανής. Α.Σ.

Ελληνικές γεύσεις με την υπογραφή του Πάνου Ιωαννίδη στην Ηρακλειδών

Τα δύο-τρία τελευταία χρόνια απέκτησε αρκετούς νέους ενοίκους ο πεζόδρομος του Θησείου. Εστιατόρια, μπαρ, wine bar… Βάλτε ακόμη έναν. Στο χώρο που στέγαζε το Coyoacan ο Γιώργος Μελισσάρης και ο Γιάννης Μωράκης μαζί με τον Πάνο Πολίτη και τον Πάνο Ιωαννίδη, έχουν στα σκαριά ένα σενάριο ελληνικής κουζίνας που πατάει στην ιδέα του μεζεδοπωλείου. Το κόνσεπτ είναι υπό διαμόρφωση ακόμη, πλην όμως σκοπός είναι να μην κινηθεί σε μια μόνο κατεύθυνση –ο χώρος, που έχει ξεκινήσει να αναδιαμορφώνεται, είναι μεγάλος και προσφέρεται για κάτι τέτοιο– αλλά να παίζει σε πολλά ταμπλό, με αλίπαστα κι ελληνικούς μεζέδες, μαγειρευτά και ψητά στον ξυλόφουρνο, σε value for money λογική. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε τον Πάνο Ιωαννίδη να αφήνει λίγο τα μοντέρνα ιταλικά πιάτα για χάρη των ντόπιων σπεσιαλιτέ. Κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει πρεμιέρα πριν τις γιορτές. Α.Σ.

Μια νέα γευστική πρόταση στο ΚΠΙΣΝ

Πέρα από το Οh! Dio, που λέγαμε παραπάνω, το οποίο λειτουργεί ήδη, η Φωτεινή Παντζιά ετοιμάζει έναν ακόμη νέο χώρο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μαζί με τον γνωστό σεφ Κώστα Τσίγκα, ο οποίος θα επιμελείται το κομμάτι του φαγητού. Θα βρίσκεται στο ισόγειο δίπλα στην Λυρική και θα σερβίρει πρωινό, ελαφρύ μεσημεριανό και βραδινό. Α.Σ.

 

Street food

Wine Bar

Για κρέας

Εστιατόρια

Μπαρ

Ζαχαροπλαστεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών