ΕΞΟΔΟΣ

Πού βγαίνει η Θεσσαλονίκη τώρα: ένας οδηγός με 20 καλοκαιρινά στέκια

Αναζητάμε δροσιά σε κοσμοπολίτικες ταράτσες, αυτοσχέδιες αυλές, σύγχρονα αναψυκτήρια και παραθαλάσσιες ταβέρνες. Αυτά είναι τα στέκια της καλοκαιρινής Θεσσαλονίκης.

08.07.2022| Updated: 17.09.2022
Φωτογραφία: Όλγα Δέικου
Πού βγαίνει η Θεσσαλονίκη τώρα: ένας οδηγός με 20 καλοκαιρινά στέκια

Η εισαγωγή αυτή είναι ένα προσωπικό σημείωμα. Το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ δύσκολο, οριακά βασανιστικό, οι ημέρες κυλούν με δυσκολία, οι νύχτες με μια ανατολίτικη νωχελικότητα. Παρότι η οπτική επαφή με τη θάλασσα δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ανοιχτοσύνης, δροσιάς, αισθάνεσαι ότι η ζέστη πηγάζει από παντού: από το τσιμέντο των πολυκατοικιών, την άσφαλτο, τους ηλιακούς θερμοσίφωνες που λαμπυρίζουν στο φως της ημέρας σαν κόκκοι άμμου, τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Λες και σε κυνηγάει. Για να γλιτώσεις από αυτή την ατμόσφαιρα του μόνιμου καύσωνα και της υγρασίας, ψάχνεις να βρεις μέρη με δροσιά, να γλιτώσεις από τον εκνευρισμό των ρούχων που κολλάνε μανιακά στο δέρμα σου σαν βδέλλες. Ευτυχώς είναι αρκετά, όχι τόσο για εστιατορικό φαγητό, καθώς η ραγδαία αύξηση των τιμών έχει πιέσει πολύ τους καταστηματάρχες που δυσκολεύονται να κρατήσουν την ποιότητά τους, όσο κυρίως για ποτό και street food. Η πλειοψηφία των μαγαζιών που κατέγραψα λειτουργούν αποκλειστικά το καλοκαίρι, προσφέροντας ωραίους τρόπους διαφυγής.

Ανφάν Γκατέ in Guadeloupe: η εξωτική αυλή του Τελλογλείου Ιδρύματος

Τα καλοκαίρια, η αυλή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ., μεταμορφώνεται σε έναν εξωτικό χώρο με ψάθινες ομπρέλες, χρωματιστά κιλίμια και μαξιλάρες στα σκαλοπάτια, εντυπωσιακές τοιχογραφίες, όπως αυτή της Φρίντας Κάλο, και λογής-λογής φυτά. Εδώ, μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου με τον πρώτο καφέ, να κάνεις ένα μεσημεριανό διάλειμμα για να τσιμπήσεις κάτι από το μεσογειακό μενού και να πιεις ένα ποτήρι κρασί -η λίστα έχει αρκετά ενδιαφέρουσες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και μετρημένες στα δάχτυλα από τον διεθνή-, ή να έρθεις το βράδυ για να απολαύσεις κάποιο από τα κοκτέιλ. Το zombie, το negroni και η pina colada παραμένουν σταθερές αξίες του μαγαζιού, που κάθε χρόνο φροντίζει να ανανεώνει και τη λίστα με τα κοκτέιλ που φέρουν την υπογραφή του.

Αγίου Δημητρίου 159Α, Τ/2310-247.307. Ώρες λειτουργίας: Μάιος-Σεπτέμβριος, Δευτέρα-Κυριακή, 10:00-02:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο Ergon Beach House στη Χαλκιδική τρως με τα πόδια στην άμμοΣτο Ergon Beach House στη Χαλκιδική τρως με τα πόδια στην άμμο

Kokonat Bay: για κοκτέιλ σοκοφρέτα κουκουρούκου

Ψηλοί φοίνικες, αιωρούμενα λαμπάκια με θερμό φως, νέον επιγραφές, ξύλινες σεζλόνγκ και επίπλωση σε παστέλ χρώματα «στήνουν» ένα καλιφορνέζικο σκηνικό στο Kokonat Bay στην περιοχή των Σφαγείων, το οποίο ενδείκνυται για χορό. Φέτος, η ομάδα του Γορίλα που επιμελείται τη λίστα με τα κοκτέιλ, προτείνει έναν κατάλογο με έμπνευση από τα παιδικά μας καλοκαίρια στην Ελλάδα. Τότε, που ανέμελοι τρώγαμε ροδάκινο στην ακτή και νιώθαμε την αλμύρα της θάλασσας στα χείλη. Ξεχωρίζει το κοκτέιλ «Υποβρύχιο βανίλια». Μία βότκα ολντ φάσιον περνιέται μέσα από καϊμάκι και γάλα, φέρνοντας στον νου το παραδοσιακό γλυκό των ελληνικών καφενείων. Εξίσου εντυπωσιακό κοκτέιλ και η «Σοκοφρέτα κουκουρούκου»!

Λητούς 1, Τ/694-40.62.045. Ώρες λειτουργίας: Μάιος-Σεπτέμβριος, Δευτέρα-Κυριακή, 20:00-03:00

Hibou Seih Sou: ξανά στο υπαίθριο σαλόνι του Σέιχ Σου

To Hibou είναι από τις πιο φρέσκες προσθήκες της πόλης, καθώς άνοιξε αρχές Ιουλίου στο δάσος του Σέιχ Σου, ύστερα από είκοσι χρόνια που παρέμενε κλειστό. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αναψυκτήριο που απλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα και διαθέτει εστιατόριο, μπαρ, ένα «σαλόνι» με μαξιλάρες για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα με θέα τον Θερμαϊκό, και καφέ. Στον χώρο του βρίσκεται το μουσουλμανικό μνημείο με τη βρύση του Σεΐχη, από όπου πήρε το όνομα του το περιαστικό δάσος της πόλης. Σέιχ Σου σημαίνει το «νερό του Σεΐχη». Περιβάλλεται από μια μεγάλη ποικιλία δέντρων, που προσφέρουν παχιά σκιά από το πρωί, εκτός από πέτρα η αυλή του περιλαμβάνει και χοντρό χαλίκι, ενώ διαθέτει έναν ενδιαφέροντα κατάλογο με έθνικ κοκτέιλ, μια μεγάλη λίστα με κρασιά, και ένα μενού για φαγητό που περιλαμβάνει από τάκος με σιγομαγειρεμένο χοιρινό και ρύζι τζάσμιν μέχρι γαρίδες τεμπούρα με γουακαμόλε και πίκλα καρότου.

Λεωφόρος Όχι 27, Τ/2310-218.090. Ώρες λειτουργίας: (οι μήνες αναφέρονται ενδεικτικά γιατί μόλις άνοιξε, εξαρτάται από τον καιρό) Μάιος-Οκτώβριος, Δευτέρα-Κυριακή, 09:00-02:00

Kalokeri Apallou: κόνσεπτ… απ’ αλλού φερμένο

Τον φετινό Μάρτιο στην ανατολική Θεσσαλονίκη άνοιξε δίπλα στη θάλασσα το βενζινάδικο του μέλλοντος, το On Board. Πρόκειται για έναν ντράιβ-θρου πολυθεματικό χώρο, στον οποίο όσο φορτίζεις το ηλεκτρικό όχημα σου, μπορείς να πιεις καφέ, να φας και να ψωνίσεις από το ντελικατέσεν του. Στο ίδιο οικόπεδο λοιπόν, αναμένεται να λειτουργήσει εντός ημερών το Kalokeri Apallou, ένα μπαρ με προσεγμένα κοκτέιλ, τα οποία επιμελείται η ομάδα του Apallou, και φαγητό. Το μενού είναι στημένο έξυπνα για να συνοδεύεις το ποτό σου, καθώς περιλαμβάνει πίτσες στον φούρνο και μπρουσκέτες, ενώ η λίστα των ποτών διαθέτει μια ευρεία ποικιλία κοκτέιλ, μαζί και μη αλκοολούχα και μια ειδική κατηγορία απεριτίβο, ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, με μια-δυο προσθήκες από τον διεθνή, και κάποιες σαμπάνιες. Το επισκεφθήκαμε πριν τα εγκαίνια, οπότε δεν δοκιμάσαμε κάτι από το μενού, ωστόσο όλο το σκηνικό, με το χαλίκι, την άμμο, τον ξύλινο φράχτη και τον ήχο των κυμάτων, είναι πολύ καλοκαιρινό. Μην παραξενευτείτε αν στο πάτωμα παρατηρήσετε ορισμένα σίδερα, είναι απομεινάρια του παλιού ναυπηγείου.

Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 68, Τ/2310-253.878. Ώρες λειτουργίας: Μάιος-Σεπτέμβριος, Δευτέρα-Κυριακή, 19:00-με όσο τραβήξει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρμενοβίλΑρμενοβίλ ή μπουγάτσα; 6 εμβληματικές συνταγές της Θεσσαλονίκης

 

Μιμόζα Αναψυκτήριον: το πιο σουρεάλ αναψυκτήριο της χώρας

Η Μιμόζα, που άνοιξε πέρσι και πήρε το όνομα της από το ομώνυμο φυτό, είναι μακράν το πιο σουρεαλιστικό μέρος της Θεσσαλονίκης. Η πρώην πισίνα του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η «Ατλαντίδα», που παρέμενε «χαμένη» (δηλαδή εγκαταλελειμμένη) για πάνω από δύο δεκαετίες, έχει μετατραπεί σε ένα αστικό αναψυκτήριο που αποπνέει μια γλυκιά καλτίλα. Μέσα στην πισίνα υπάρχει μια ξύλινη εξέδρα με χαμηλά τραπεζάκια, κάτω από το καρουζέλ έχουν στηθεί μεταλλικές καρέκλες, στο μικρό θέατρο είναι απλωμένα χαλάκια για να απολαμβάνεις το ποτό σου χαλαρός, ενώ απ’ άκρη σε άκρη αιωρούνται πολύχρωμα σημαιάκια, λες και κάθε μέρα γίνεται γιορτή. Το μαγαζί, που είναι σελφ σέρβις, διαθέτει ροφήματα και παγωτό, μπίρες, κρασιά, κάποια κοκτέιλ και ένα πολύ νόστιμο και οικονομικό street food μενού, το οποίο επιμελείται ο Θοδωρής Παστουρματζής του Καρτέλ των Γεύσεων. Τα μπέργκερ έχουν την τιμητική τους!

Λαγκαδά 167 με Ακριτών γωνία, πάροδος Διός, Τ/694-92.39.864. Ώρες λειτουργίας: Απρίλιος-Οκτώβριος, Δευτέρα-Κυριακή, 09:00-02:00

Food Truck Park SKG: ένα «λούνα παρκ» χαράς και νοστιμιάς

To πρώτο ουσιαστικά υπαίθριο πάρκο με καντίνες που άνοιξε πέρσι στη Θεσσαλονίκη, το Food Truck Park, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ που «σπάει» το τσιμέντο της πόλης και δίνει ζωντάνια στην Πυλαία. Πολύχρωμες καρέκλες πάνω σε χαλίκι, ξύλινα τραπεζάκια και πάγκοι και ένας διάδρομος βαμμένος σαν ανάκατο ουράνιο τόξο, δημιουργούν μια πολύ ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα, που τη νύχτα από ψηλά μοιάζει με λούνα-παρκ. Τρία διαφορετικά βανς προσφέρουν το ένα γλυκά, το άλλο ροφήματα, ποτά και αλκοολούχα ποτά, και το τρίτο street food σε συνεργασία με το Καρτέλ των Γεύσεων. Δεκαπέντε διαφορετικά κρέατα, από βουβαλίσιο κιμά μέχρι χοιρινά μπριζολάκια και κοτόπουλο πανέ, σερβίρονται σε φρέσκα ψωμιά ημέρας, είτε σε μπέργκερ είτε σε μπαγκέτα. Δοκιμάστε τη νέα γεύση, το «Fried Carolina Chicken», με μαριναρισμένο-παναρισμένο κοτόπουλο, το οποίο είναι κριτσανιστό και συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες.

Καπετάν Ντόγρα 31, T/695.57.68.730. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 09:00-01:30

 

Casablanca Social Club: η κρυμμένη αυλή των θαυμάτων

To Casablanca Social Club, που άνοιξε το 2018 στην ιστορική οικία Μιχαηλίδη, ένα διώροφο διατηρητέο κτίριο του 1888, λειτουργεί όλο τον χρόνο, την αυλή του όμως, που είναι κρυμμένη από ψηλά δέντρα, μπορείς να την χαρείς περισσότερο το καλοκαίρι. Το all day καφέ-μπαρ-εστιατόριο διαθέτει τρεις πολύ προσεγμένους καταλόγους, έναν για καφέ και πρωινό-μπραντς, έναν για το εστιατόριο, ο οποίος συνοδεύεται από μια πλούσια λίστα κρασιών με επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, και έναν για κοκτέιλ, τον οποίο επιμελείται ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης. Η ταυτότητα του φαγητού είναι μεσογειακή κουζίνα με έθνικ στοιχεία, δημιουργική στη βάση της αλλά με ισορροπία ώστε και οι «αμύητοι» να δοκιμάζουν άφοβα κάποια πιο ιδιαίτερα πιάτα, όπως την μπουράτα με τα ψητά ροδάκινα και τη σαλάτα με φρέγκολα. Τα κοκτέιλ, που «μαγειρεύονται» όλα στο μπαρ και προετοιμάζονται στο εργαστήριο, είναι όλα ενδιαφέροντα και αρκετά πρωτότυπα. Ξεχωρίσαμε την μπλε pina colada, φτιαγμένη με ρούμι, ανανά, μπλε καρύδα και γιούζου.

Βασιλίσσης Όλγας 18, Τ/2311-243.609. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 09:30-03:30

Μπάρ/Μπά/Μπεν: κοκτέιλ στη ζούγκλα

Ανάμεσα στα θεριά-πολυκατοικίες και το αποπνικτικό τσιμέντο υπάρχει μια μικρή ζούγκλα, περιστοιχισμένη από έναν ξύλινο φράχτη, η αστική καντίνα Μπαρ Μπα Μπεν, η οποία έχει πάρει το όνομα της από τη γνωστή μάρκα ρυζιού. Αυτό το τροπικό μπαρ, με το χοντρό χαλίκι στο έδαφος, τα πυκνά δέντρα, που είναι διακοσμημένα με πολύχρωμες κλωστές, την αιώρα, την κούνια και τον διακριτικό φωτισμό, προσφέρει από το 2019 ποιοτικά κοκτέιλ, αλλά και καφέ τις πρωινές ώρες. Η λίστα των κοκτέιλ χωρίζεται σε κλασικά, μη αλκοολούχα, απογευματινά που έχουν λιγότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και σε αυτά που φέρουν τη σφραγίδα του μαγαζιού, όπως το γλυκό και δροσιστικό «Leyla»: μίξη από ρούμια, φράουλα εμβαπτισμένη σε πικραμύγδαλο και τόνκα φασόλια.

Κωνσταντίνου Καραμανλή 29 & Κατσιμίδη, Τ/694.78.08.848. Ώρες λειτουργίας: Απρίλιος-Οκτώβριος, Δευτέρα-Κυριακή, 10:00-01:30, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο ως τις 02:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 στέκια για ούζο και «έμπειρους» μεζέδες στη Θεσσαλονίκη7 στέκια για ούζο και «έμπειρους» μεζέδες στη Θεσσαλονίκη

Νectar Distillery: η Θεσσαλονίκη από ψηλά

To Nectar Distillery, το καφέ-μπαρ του μοντέρνου hostel Zeus is loose, με θέα στον βυζαντινό ναό της Παναγίας των Χαλκέων και στην πλατεία Δικαστηρίων, έχει εξασφαλισμένη δροσιά το καλοκαίρι λόγω υψομέτρου, καθώς βρίσκεται στον έβδομο όροφο. Μάλιστα, αποτελεί και ένα από τα ψηλότερα σημεία στη Θεσσαλονίκη όπου μπορείς να απολαύσεις το ποτό ή τον καφέ σου. Εδώ θα συναντήσεις κυρίως νεανικό κοινό, μούλτι-κούλτι, αφού και οι διαμένοντες στο hostel το προτιμούν, το οποίο θέλει να διασκεδάσει χωρίς πολλές φιοριτούρες. Η λίστα των κοκτέιλ του Δημήτρη Καϊταλίδη ακολουθεί τη φιλοσοφία μηδενικών απορριμμάτων στην παρασκευή της, μαγειρεύεται εξ ολοκλήρου στο μπαρ και φέρει τον τίτλο «Μυθικά Πλάσματα». Ανάμεσά τους ο φύλακας «Κέρβερος», ένα κοκτέιλ με ιρλανδέζικο ουίσκι, ρούμι καρύδας και σόδα καφέ, που όπως αναφέρει και ο κατάλογος, έχει εγκριθεί απευθείας από τον… Άδη.

Κλεισούρας 13, Τ/2311-118.713. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 09:00-01:00, Παρασκευή και Σάββατο ως τις 02:00

Vanilla Gelateria: τζελάτο με εποχικά φρούτα

Οχτώ χρόνια λειτουργίας κλείνει φέτος το Vanilla Gelateria και παραμένει σταθερό, με μια αξιοζήλευτη εμμονή, στην αρχική του φιλοσοφία: ελάχιστη ζάχαρη κατά την παρασκευή, αποκλειστικά φρέσκα φρούτα εποχής και επιλογή ποιοτικών πρώτων υλών. Φερ’ ειπείν, το φυστίκι καταφθάνει από την Αίγινα, πολτοποιείται, γίνεται δηλαδή σαν ταχίνι, και προστίθεται αυτούσιο στο παγωτό. Όταν επισκέφθηκα στην αρχή του μήνα τον Λουίζο Συμεωνίδη, τον ιδιοκτήτη αυτού του θαυματουργού παγωτατζίδικου, στη βιτρίνα του είχε βερίκοκο σορμπέ. «Ακολουθεί νεκταρίνι, γιατί αυτά που βρίσκω τώρα δεν είναι ακόμη έτοιμα, μετά ροδάκινο και για το τέλος σύκο», εξηγεί και μου φέρνει να δοκιμάσω μια καινούργια γεύση, σορμπέ σοκολάτα με αμαρένα (άγρια κεράσια).

Μητροπόλεως 129, Τ/2310-225.566. Ώρες λειτουργίας: Μάρτιος-Οκτώβριος, Δευτέρα-Κυριακή 11:00-23:00

Στην ταράτσα: Dj, προβολές ταινιών και ξεδιψαστικά κοκτέιλ

Το παλιό Fragile, η πρώτη ταράτσα της Θεσσαλονίκης που άνοιξε το 2011, πέρσι άλλαξε ιδιοκτησία και μετονομάστηκε «Στην ταράτσα». Πρόκειται για ένα καθημερινό, χαλαρό και φιλόξενο μαγαζί, με λιτή διακόσμηση που δίνει έμφαση στα κοκτέιλ και στην καλή μουσική. Εδώ, οι μουσικές λίστες απαγορεύονται, αφού καθημερινά παίζει Dj. Η λίστα με τα κοκτέιλ που φέρουν την υπογραφή του είναι μετρημένη και προσεγμένη. Ξεχωρίζει το πολύ δροσιστικό και γλυκόξινο «Rocket Man», φτιαγμένο με ρούμι, καρύδα, λάιμ και σπιτική σόδα από φρούτα του πάθους. Στον τοίχο, εκτός από μια μπασκέτα που έχει ξεμείνει από προηγούμενη εκδήλωση, μπορείτε να απολαύσετε και ταινίες του ’80 και του ’90. Καθημερινά πραγματοποιούνται τρεις προβολές.

Βαλαωρίτου 29, Τ/2310-544.473. Ώρες λειτουργίας: Μάιος-Οκτώβριος, Δευτέρα-Κυριακή, 19:00-03:00, Παρασκευή & Σάββατο τραβάει ως τις 04:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣύρος: ο απόλυτος οδηγός με τα καλύτερα εστιατόρια, μπαρ, ζαχαροπλαστείαΣύρος: ο απόλυτος οδηγός με τα καλύτερα εστιατόρια, μπαρ, ζαχαροπλαστεία

Urania Bar (Rooftop): κοκτέιλ κάτω από τον ουρανό

Κάθε καλοκαίρι από το 2014, στην ταράτσα του ψηλοτάβανου νεοκλασικού, μετακομίζει από τους κάτω ορόφους το χειμερινό Urania, που το προσεχές διάστημα πρόκειται να δημιουργήσει και ένα εργαστήρι παρασκευής κοκτέιλ. Πολύχρωμες καρέκλες και στουλ, φυτά γύρω-γύρω και μια αγέρωχη ελιά, συνθέτουν ένα ταξιδιάρικο σκηνικό μπροστά από το μπαρ με την κεραμοσκεπή που μοιάζει με σπιτάκι ξεχασμένο στον ουρανό. Τα ονόματα των κοκτέιλ είναι εμφανώς συνδεδεμένα με το θέρος, όπως το «Εκείνο το καλοκαίρι», που σου βγάζει μια νοσταλγία στο άκουσμα και σε δροσίζει με το περγαμόντο, το καρπούζι και τα διάφορα μεσογειακά αποστάγματα. Αν πεινάσεις, μπορείς να συνοδεύσεις το ποτό σου με μια νόστιμη πίτσα. Δεν έχει πολλές, όσες πρέπει.

Πάικου 4 & Καποδιστρίου 7, Τ/2315-527.999. Ώρες λειτουργίας: Μάιος-Σεπτέμβριος, Δευτέρα-Κυριακή, 19:00-03:00

Cloud Bar: εκπλήξεις στον όγδοο

Με θέα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χαλαρή επίπλωση για να νιώθεις ότι είσαι καλεσμένος σε φίλο σου και ένα τηλεσκόπιο για να χαζεύεις τα αστέρια στον θερινό ουρανό, το Cloud Bar στον όγδοο όροφο του ξενοδοχείου Onoma αποτελεί κυριολεκτικά μια αστική όαση που κρύβει πολλές εκπλήξεις. Καταρχάς, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου προσωπικό κοκτέιλ εκείνη τη στιγμή στο μπαρ, και αν είναι πετυχημένο, ίσως να το δεις σε λίγες μέρες να φιγουράρει στη λίστα του. Δεύτερον, ο κατάλογος του φαγητού, που παρότι είναι κατά βάση διεθνές street food, έχει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως το χοτ-ντογκ με λουκάνικο Τζουμαγιάς. Τέλος, οι βραδιές σούσι κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, όπου ο sushi master γνωστής αλυσίδας πρωταγωνιστεί στον πάγκο με τις ωμές κοπές. Το μενού διαθέτει κάποιες σταθερές επιλογές και φιλοξενεί, ανάλογα τη διαθέσιμη πρώτη ύλη, διαφορετικά πιάτα.

Μοναστηρίου 24, T/2314-423.300. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 10:00-01:30

Τριακτίς: μια ψαροταβέρνα με νορμάλ τιμές και αύρα κινηματογραφική

Παραθαλάσσια ψαροταβέρνα, στην αρχή της Καλαμαριάς, εντός του Ομίλου Θαλάσσιων Αθλημάτων, που είναι βγαλμένη από ταινία του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου. Λιτή στην επίπλωση της, με ψάθινες καρέκλες και ξύλινα τραπέζια πάνω στο τσιμέντο, προσφέρει ένα νοικοκυρεμένο μενού που βασίζεται στην απλότητα των γεύσεων. Η πλειοψηφία των θαλασσινών έρχεται από την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας. Με τους γλάρους να πετούν γύρω μου και ένα δροσερό αεράκι να με φυσά μέσα από τη θάλασσα, δοκίμασα μύδια αχνιστά, μια νόστιμη φέτα σχάρας, γαύρο ξιδάτο και ένα καλοψημένο θράψαλο. Νορμάλ τιμές, προσεγμένα πιάτα και νοστιμάδα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ανάμεσα στο προσωπικό εντόπισα και δυο σερβιτόρους που συνεννοούνταν στη νοηματική. Μακάρι αυτή η φούσκα της «συμπερίληψης» να γίνει πράξη και από άλλους επιχειρηματίες της εστίασης.

Θεμιστοκλή Σοφούλη 58β, Τ/2310-423.800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 12:00-01:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε αυτές τις «καντίνες» της Αθήνας αράζεις με τις ώρεςΣε αυτές τις «καντίνες» της Αθήνας αράζεις με τις ώρες

Ακτή Ντοβίλ: ψαρολιχουδιές στην Καλαμαριά

Στην Ακτή Ντοβίλ στην Καλαμαριά, σε ένα σημείο δίπλα στη θάλασσα που προσφέρει θέα σε όλη την πόλη, εκεί που μέχρι πρότινος λειτουργούσε το Azzuro, άνοιξε τον Μάρτιο το ομώνυμο εστιατόριο θαλασσινών. Πρόκειται για έναν μεγάλο, φιλόξενο χώρο, με εσωτερική σάλα και τραπέζια στην αυλή και στο ντεκ του, του οποίου η διακόσμηση βασίζεται σε γήινες αποχρώσεις. Καθισμένος στην κλασική καρέκλα του σκηνοθέτη, με τις γαλάζιες ρίγες, χαζεύοντας τους γλάρους και τις κουρούνες που βουτούσαν στη θάλασσα για να βρουν τροφή, δοκίμασα νόστιμα αχνιστά μύδια με φινόκιο και τσίλι, φρέσκα στρείδια, μια πλούσια σαλάτα με ντοματίνια και παξιμάδια, και σουβλάκια τόνου με λεμονόχορτο και πράσινο σιτάρι. Πολυσυλλεκτική η λίστα κρασιών, με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα και με λογικές τιμές.

Θεμιστοκλή Σοφούλη 86, Τ/2310-407.000. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 13:00-00:00

Ergon Agora East: σημείο χαρούμενης αναφοράς

φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Από τα εγκαίνια του πέρσι την άνοιξη μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο μαγαζί έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, κυρίως για το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα με φόντο τον Θερμαϊκό και την αβίαστα χαλαρή ατμόσφαιρα του. Το καλοκαίρι φυσικά μπορείς να απολαύσεις καλύτερα τον τεράστιο κήπο του, με τις καντίνες του, το υπαίθριο μπαρ του, τις σεζλόνγκ του στην άμμο και το θερινό σινεμά. Ο καφές είναι TAF, η λίστα με τα κοκτέιλ στο μπαρ «Docs» φέρει την υπογραφή της ομάδας «Vogatsikou 3», ενώ το φαγητό το επιμελείται ο Οδυσσέας Μπόγιογλου και περιλαμβάνει επιλογές που τρώγονται αποκλειστικά με τα χέρια. Στη μία καντίνα θα δοκιμάσετε καλοψημένα μπέργκερς και στην άλλη νάτσος και μπουρίτος. Εντός των ημέρων, αναμένεται και μια τρίτη που θα σερβίρει κοκτέιλς, εναρμονισμένη και αυτή με το «Balboa concept», το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη δεκαετία του ’90 και προτείνει ουσιαστικά street food νοστιμιές χωρίς κόμπλεξ.

Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 50, Τ/2311-119.222. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 12:00-01:00

Salonica Garden: υπεροχή δια χειρός Ευαγγέλου

Στην αυλή του ξενοδοχείου «Makedonia Palace», πάνω από την πισίνα, ανάμεσα σε δάφνες, γεράνια, ελιές και ένα σωρό άλλα φυτά και δέντρα, η θερινή εκδοχή του εστιατορίου «Salonica» προσφέρει ένα πολύ γευστικό μενού που βασίζεται στα θαλασσινά και στην ποιοτική πρώτη ύλη. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε ωμά ψάρια, που σερβίρονται μαριναρισμένα, καρπάτσιο ή ταρτάρ, όπως για παράδειγμα η μαριναρισμένη συναγρίδα σαβόρο που συναντάται κυρίως στις Κυκλάδες, και πολλά ενδιαφέροντα ορεκτικά. Ξεχωρίζουν το λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα, οι γαρίδες στο τηγάνι που είναι φλαμπαρισμένες με ούζο και η καπνιστή μελιτζάνα του εστιατορίου που φτιάχνεται μπροστά στον πελάτη με υλικά της επιθυμίας του. Ωραία η δυνατότητα που σου δίνουν να απολαύσεις το ψάρι της ημέρας όπως το θες, δηλαδή ψητό, αχνιστό ή με αυγολέμονο. Αν πάλι δεν θες θαλασσινά, τα διαθέσιμα πιάτα, φερ’ ειπείν το κοτόπουλο με τη σάλτσα καλοκαιρινής τρούφας, θα σε καλύψουν. Συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις για τον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και την ομάδα του.

Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, T/2310-897.176. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 13:00-23:45

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαγκράτι: 20 στέκια για να απολαύσουμε το καλοκαίρι στην πόληΠαγκράτι: 20 στέκια για να απολαύσουμε το καλοκαίρι στην πόλη

Οsten: το πολυθεματικό στέκι της Θέρμης

To Osten, που άνοιξε πέρσι στην ανερχόμενη Θέρμη, είναι ένα πολυθεματικό καφέ-εστιατόριο που δεν έχει συγκεκριμένη ταυτότητα. Υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα ήταν μειονέκτημα, ωστόσο στον συγκεκριμένο χώρο αποτελεί το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα. Από τον καφέ του, που είναι ένα χαρμάνι αράμπικα από Γουατεμάλα και Αιθιοπία, μέχρι τα γευστικά του σνακ και τις ιδιαίτερες πίτσες του με ζυμάρι αργής ωρίμανσης, που είναι εμπνευσμένες από την πίτσα ρομάνα, όλα είναι προσεγμένα και πολύ καλά εκτελεσμένα/μαγειρεμένα. Μάλιστα, τα περισσότερα φτιάχνονται με βιολογικά υλικά ή με πρώτη ύλη που έρχεται απευθείας από το μικρό τους μποστάνι. Εντυπωσιακό σε επιλογές είναι και το μενού του εστιατορίου, στο οποίο πρωταγωνιστεί το βραζιλιάνικο γκαλιχαντά, ένα ρύζι μαγειρεμένο σε ζωμό από κόκαλα κότας, σαφράν, κάρι και διάφορα λαχανικά και αρωματικά, το οποίο ψήνεται στον ξυλόφουρνο και σερβίρεται με φτερούγες κοτόπουλου, γαρίδα και μαγιονέζα κάρι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το παγωτό του, που είναι σε σισιλιάνικο στυλ και αφρατεύεται με κουτάλες μπροστά σου.

4ο χλμ Χαριλάου-Θέρμης, T/2310-383.986. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 08:00-23:00

Sky Bar: dolce vita αφ’ υψηλού

Ξύλινο ντεκ, λευκές απέριττες καρέκλες, δέντρα σε μεγάλες στρογγυλές γλάστρες, μια μεγάλη, μακρόστενη πισίνα, που το φωτεινό γαλάζιο χρώμα της σου φτιάχνει τη διάθεση το βράδυ, και ανεμπόδιστη θέα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι το κοσμοπολίτικο Sky Bar στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου Met, το οποίο το βράδυ προσφέρει ένα καλοφτιαγμένο μενού για δείπνο και μια περιποιημένη λίστα με κρασιά, που ρίχνει το βάρος της στον ελληνικό αμπελώνα αλλά φιλοξενεί αρμονικά και διεθνείς ετικέτες. Αν δεν έχεις όρεξη για ωμά, δηλαδή για μάκι ρολς ή για σασίμι, υπάρχουν ωραίες επιλογές, όπως η χοιρινή καπνιστή μπριζόλα με σάλτσα ρίγανης, καρμπονάρα με κρητικά σκιουφιχτά και το φιλέτο κιτρινόπτερου τόνου με ντοματίνια και φρέσκο θυμάρι. Προσωπικά, μου αρέσει να συνδυάζω τη μαργαρίτα μου με το ρολό καλιφόρνια, που φτιάχνεται με καβούρι, μαγιονέζα, αβοκάντο και μαύρο σουσάμι.

26ης Οκτωβρίου 48, T/2310-017.000. Ώρες λειτουργίας: Μάιος-Σεπτέμβριος (για το Sky Bar, το Pool Bar λειτουργεί καθημερινά 10:00-18:00) Δευτέρα-Κυριακή, 20:00-01:30

Αναντάμ Παπαντάμ: πελαγίσιο ψάρι στην αυλή

Το Αναντάμ Παπαντάμ, που σημαίνει «από γενιά σε γενιά», είναι από τις λίγες περιπτώσεις μαγαζιών εστίασης στη Θεσσαλονίκη που πραγματικά η μια γενιά διαδέχεται την επόμενη καθώς η ιστορία του ξεκινάει από το 1963. Η πλακόστρωτη αυλή του, που ανοίγει την άνοιξη και είναι περιστοιχισμένη από λιγούστρα, προσφέρεται για τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια. Το μενού ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και στη μοντέρνα κουζίνα, ενώ βασίζεται στα φρέσκα, εποχικά υλικά. Για παράδειγμα το ντοματόρυζο με λαβράκι και τα ρολάκια μελιτζάνας με τσιπούρα, τα βρίσκεις μόνο όταν υπάρχει διαθέσιμο φρέσκο πελαγίσιο ψάρι και όχι ιχθυοκαλλιέργειας. Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν τα φαλάφελ γαρίδας και από τις σαλάτες το κολοκύθι καρπάτσιο με μανιτάρι. Πολύ αξιόλογη και η λίστα με τα κρασιά που περιλαμβάνει αρκετούς μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Πολυτεχνείου 13, Τ/2310-323.666. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 13:00-00:00

All day

Low budget

Street food

Εστιατόρια

Καφέ

Μπαρ

Θεσσαλονίκη

Μακεδονία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών