Το πετιμέζι μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα και απλά μόνοι μας στο σπίτι. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μούστος. Βέβαια, προσέξτε. Για να γίνει καλό το πετιμέζι πρέπει να έχει υψηλούς βαθμούς μπωμέ (baume) ο μούστος. Το 12 είναι το ελάχιστο. Γενικά, όσο πιο υψηλός ο βαθμός τόσο το καλύτερο. Μην ακούτε τις φήμες ότι είναι μπελάς και ότι οι γιαγιάδες το έβραζαν σε καζάνι από το πρωί ως το βράδυ κ.λπ., κ.λπ. Εκείνες έφτιαχναν μεγάλη ποσότητα για να αντικαθιστούν τη ζάχαρη όλο τον χρόνο, καλύπτοντας τις ανάγκες πολυμελών οικογενειών. Πολλές έβαζαν και στον καφέ τους ακόμα πετιμέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣύκα και σταφύλια με ξινοτύρι και λούζαΣταφύλια: 22 συνταγές για το ολόγλυκο και αγαπημένο φρούτο

Πώς το φτιάχνουμε

Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά όσο μούστο θέλουμε μέχρι να συμπυκνωθεί στο 1/3 της αρχικής ποσότητας. Εγώ βάζω ταυτόχρονα 2 κατσαρόλες, με 5 λίτρα μούστο στην καθεμιά και φτιάχνω τουλάχιστον 3 λίτρα από το διαμαντένιο σιρόπι. Μούστο θα ζητήσουμε από οινοπεία κοντά μας ή από γνωστό μας παντοπωλείο ή φούρνο να μας προμηθεύσει. Αλλά και έτοιμο πετιμέζι βρίσκουμε πλέον σε όλα τα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, ντέλι και φούρνους.

Οι χρήσεις του στην κουζίνα

Πολλά και διάφορα μπορούμε να φτιάξουμε με πετιμέζι, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με έναν σπιτικό μπακλαβά σιροπιασμένο με πετιμέζι ή με μια καρυδόπιτα. Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες γαστρονομικές απαιτήσεις: λίγο υπόξινο και εντελώς φυσικό. Πρέπει να αναφέρω ότι πριν γενικευτεί η χρήση της ζάχαρης, τα γλυκά κουταλιού δεν είχαν τη μορφή που έχουν σήμερα. Στον αγροτικό χώρο ο μούστος προερχόταν από την οικογενειακή παραγωγή – όπως και τα φρούτα άλλωστε. Έτσι, τα έβραζαν μέσα στο πετιμέζι. Αυτά ήταν τα ρετσέλια. Σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, τόπους εύφορους, με μπόλικα νερά άρα και ζαρζαβατικά, έφτιαχναν (και ακόμα φτιάχνουν) ρετσέλια με φέτες μελιτζάνας ή κολοκυθιού, που γίνονται γλυκά και νόστιμα όπως τα φρούτα.

Δείτε εδώ 13 συνταγές με πετιμέζι:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κινόα

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT