Η φημισμένη αγιορείτικη κουζίνα είναι πληθωρική, πολυσυλλεκτική και την ίδια στιγμή λιτή. Κάθε συνταγή και ένα μάθημα ότι με μεράκι το πιο απλό φαγητό μπορεί να γίνει εμπειρία. Βασισμένη στο λάδι, στα χόρτα, στα όσπρια και στα θαλασσινά, η κουζίνα του Αγίου Όρους χρησιμοποιεί άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά ενώ αξιοποιεί τεχνικές παλιές και καινούργιες. Καθοριστικός για τη διαμόρφωση της ταυτότητάς της είναι ο βασικός κανόνας που διέπει την καλογερική διατροφή: οι μοναχοί στα κοινόβια μοναστήρια δεν επιτρέπεται να τρώνε κρέας και προϊόντα ζωικά. Ψάρι είναι το «καλό» φαγητό των γιορτών, των πανηγύρεων, του Πάσχα. Τον υπόλοιπο χρόνο τρώνε λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά και θαλασσινά και μαθαίνουν να τα φτιάχνουν έτσι ώστε, όχι μόνο να μην είναι βαρετά, αλλά να μένουν αξέχαστα.

Η νηστήσιμη μαγειρική του Αγίου Ορους Η νηστήσιμη μαγειρική του Αγίου Ορους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουπιές με μάραθαΤα νηστίσιμα της Εύης Βουτσινά: 40 κορυφαίες συνταγές της σπουδαίας μαγείρισσας Η συλλογή συνταγών που ακολουθεί ίσως σας κάνει να δείτε το μαγείρεμα με άλλο μάτι. Το σίγουρο είναι ότι θα νοστιμεύσει το τραπέζι σας, είτε νηστεύετε είτε όχι. Από τα πράσα στον ταβά με φλούδες πορτοκαλιού και τις θαυμάσιες πατάτες γιαχνί του Μοναχού Επιφάνιου μέχρι τη ρεβυθάδα με τσάι δεντρολίβανου και την αγιορείτικη μαγειρίτσα που φτιάχνεται με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά, αυτές οι συνταγές από το Άγιο Όρος είναι ό,τι πρέπει για τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και για κάθε μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα άλαδα του οικομενικού πατριαρχείουΤα άλαδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου: 5 απρόσμενα νόστιμες νηστίσιμες συνταγές

Δείτε εδώ 40 αγιορείτικες συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT