ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚις με αρακά και γραβιέραΚις με αρακά και γραβιέρα

Μια κλασική συνταγή της γαλλικής κουζίνας που άρεσε πολύ στην οικογένεια των Μπενάκηδων. Η προσθήκη του καρδάμωμου, στον οποίο γίνονται αναφορές στο βιβλίο της Π. Δέλτα Παραμύθι χωρίς όνομα, είναι μια μικρή πονηριά της σεφ Νένας Ίσμυρνόγλου.

45' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα 26-28 εκ., για 8 μερίδες

Για τη βάση

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε quiche με ζαμπόν, αρωματισμένη με καρδάμωμο, ξεκινάμε με τη βάση ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο και χτυπάμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
  3. Στη ζύμη πρέπει να φαίνονται μικρά κομμάτια βουτύρου που δεν έχουν ομογενοποιηθεί με το αλεύρι.
  4. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό μέχρι να φτιάξουμε μια τραχιά, εύθρυπτη ζύμη. Τη μαζεύουμε με τα χέρια, πιέζοντας, για να γίνει μια μπάλα.
  5. Τη βάζουμε σε καθαρή επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι.
  6. Ζυμώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα με τα χέρια, ίσα να ενσωματωθεί το βούτυρο χωρίς να λιώσει παντού. Δεν τη ζυμώνουμε παραπάνω, για να μη ζεσταθεί το βούτυρο από τη θερμοκρασία των χεριών μας και λιώσει.
  7. Την πιέζουμε με τις παλάμες μας να απλώσει σε δίσκο όσο ένα πιάτο περίπου, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Τη βγάζουμε από το ψυγείο, την ξετυλίγουμε και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πιο λεπτό δίσκο με διάμετρο κατά 6-7 εκ. μεγαλύτερη από αυτήν της ταρτιέρας.
  10. Βουτυρώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα και στρώνουμε εκεί τη ζύμη, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα. Κόβουμε με μαχαιράκι τις άκρες που εξέχουν.
  11. Την καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα, τη γεμίζουμε με φασόλια ή ρύζι και φουρνίζουμε.
  12. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια (τα οποία δεν πετάμε, αλλά διατηρούμε σε ένα βαζάκι για μελλοντικό παρόμοιο ψήσιμο τάρτας). Ψήνουμε τη βάση για άλλα 10 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για περίπου 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τους κύβους ζαμπόν για 2 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε και τους αφήνουμε να γίνουν χλιαροί. Χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, αλάτι, πιπέρι, το σχοινόπρασο και το καρδάμωμο.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε ξανά τον φούρνο στους 180°C.
  2. Στρώνουμε το ζαμπόν στη μισοψημένη βάση και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα αυγών. Πασπαλίζουμε με το τυρί και ανακατεύουμε πολύ απαλά με το κουτάλι.
  3. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσαφένια η ζύμη και να ροδίσει η γέμιση.

Συνοδευτικό (προαιρετικά)

  1. Λιώνουμε τα σμέουρα σε ένα μπολ με πιρούνι, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών