ΕΞΟΔΟΣ

Μια foodie βόλτα στην Αθήνα με τα κορίτσια από τα patinia

Για παγωτό λουκούμι και σικάγο στη Μαβίλη ή  για μπαγκλαντεσιανό street food στη Γερανίου; Οργώνουμε την πόλη με τις patinia και πάμε μαζί στα αγαπημένα τους στέκια για φαγητό και ποτό.

30.05.2023| Updated: 20.06.2023
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Μια foodie βόλτα στην Αθήνα με τα κορίτσια από τα patinia

«Μου αρέσει πολύ που έχει τόσες εναλλακτικές για φαγητό η Αθήνα», λέει η Ακυλίνα. «Μπορείς να φας από μπαγκλαντεσιανές λιχουδιές μέχρι μεζέδες με φρέσκα ψάρια και άλλες νοστιμιές. Αγαπάμε πολύ τα παραδοσιακά στέκια με γεύσεις που έχουν μείνει αναλλοίωτες στον χρόνο», προσθέτει. Βρεθήκαμε σε μια γαστρονομική βόλτα της ομάδας «patinia», γνωρίσαμε την ιδρύτρια Ακυλίνα Παλιανοπούλου, τις Σαββίνα Τσαφταρίδου, Μόνικα Τσαραντάνη και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και πήγαμε μαζί τους στα αγαπημένα τους στέκια για φαγητό και ποτό.

Όταν η Ακυλίνα Παλιανοπούλου δημιούργησε μέσα στην πανδημία την ομάδα «patinia» δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν τόσο δημοφιλής. Η ομάδα ξεκίνησε με λίγες φίλες που είχαν κοινή αγάπη για τα πατίνια –quads ή roller skates. Έβγαιναν βόλτες μετά τη δουλειά για να ξεσκάσουν. Σιγά σιγά η ομάδα μεγάλωνε μέχρι που έγινε ολόκληρη κοινότητα με πάνω από 1400 ενεργά μέλη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Τα μέλη είναι όλων των ηλικίων και προέρχονται από διαφορετικά επαγγέλματα. Από μηχανικοί πολεμικών αεροσκαφών και σοπράνο μέχρι καπετάνιοι, γιατροί, τραγουδίστριες και δικηγόροι. Κάνουν συναντήσεις με σκοπό να γνωριστούν, να αθληθούν και να ξεφύγουν από την πιεστική καθημερινότητα. «Όταν γυρνάω από τη δουλειά και φοράω τα πατίνια τα ξεχνάω όλα νιώθω ότι γίνομαι πάλι παιδί», λέει η Σαββίνα. «Όταν πρωτοπήγα σε συνάντηση δεν ήξερα κανέναν αλλά ένιωσα αμέσως αποδεκτή. Μας δίνει αυτοπεποίθηση και βοηθάει στην ψυχική μας υγεία. Άσε που ανακαλύπτουμε την πόλη και νέα μέρη για φαγητό και ποτό», προσθέτει η Αλεξάνδρα. «Η συμπερίληψη, η βοήθεια και η αποδοχή όλων μελών είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες στην κοινότητα μας», τονίζει η Ακυλίνα.

Διοργανώνουν μια μηνιαία μεγάλη πατινοβόλτα που απευθύνεται ακόμη και σε αρχάριους, πάρτι, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ αλλά και βόλτες με γαστρονομικές στάσεις στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔημήτρης Liem: O σεφ του Kitschen μάς πάει στη Νίκαια για φαγητόΔημήτρης Liem: O σεφ του Kitschen μάς πάει στη Νίκαια για φαγητό
Από αριστερά: Ακυλίνα Παλιανοπούλου, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Μόνικα Τσαραντάνη και Σαββίνα Τσαφταρίδου.
Πατίνια έτοιμα να φορεθούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ2 μικρά καλτ μεζεδοπωλεία κρυμμένα σε δύο στοές της Ομόνοιας2 μικρά καλτ μεζεδοπωλεία κρυμμένα σε δύο στοές της Ομόνοιας

Στο Epik για παγωτό λουκούμι και σικάγο

Παγωτό Σικάγο στο Epik

Σορμπέ φράουλας γλυκό όσο πρέπει

Πρώτη στάση στην αγαπημένη τζελατερία στη Μαβίλη με τα λευκά πλακάκια και τη ρετρό ατμόσφαιρα. Τα παγωτά φτιάχνονται με φρέσκο γάλα από το μοναστήρι Τιμίου Σταυρού στην Κόρινθο και υλικά από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Τα κορίτσια από τα patinia προτείνουν τη νόστιμη κρέμα με τη γαλατένια επίγευση, και το δροσιστικό σορμπέ φράουλα, που μπορείτε να συνδυάσετε με παγωτό αλατισμένο φυστίκι Αιγίνης, ή με παγωτό γιαούρτι. Αγαπημένες επιλογές τους είναι και τo παγωτά συριανό λουκούμι τριαντάφυλλο αλλά και σικάγο.

Epik, Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πρώτα παγωτά της σεζόν είναι εδώ: Τι δοκιμάσαμε σε 6 αθηναϊκά παγωτατζίδικαΤα πρώτα παγωτά της σεζόν είναι εδώ: Τι δοκιμάσαμε σε 6 αθηναϊκά παγωτατζίδικα

Στο Dhaka House για σαμόσας και καυτερό κάρι

Ινδικό κοτόπουλο στην καρδιά της Αθήνας

Επόμενη στάση στην καρδιά του κέντρου, όπου βρίσκεται ένα ταβερνάκι με αυθεντικές γεύσεις από την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Το κοτόπουλο με την κίτρινη κόρμα, η παραδοσιακή φάβα με τα χορταρικά και τα καρυκεύματά της και το απλό μπασμάτι είναι ωραία και γευστικά πιάτα. Έχουν και χορτοπιτάκια σαμόσας με καυτερή σάλτσα, πίτα ναν, και κοτόπουλο μασάλα με έντονο τζίντζερ. «Έχει περίεργο ωράριο οπότε αν δεν το βρούμε ανοιχτό πηγαίνουμε στην ψαροταβέρνα «Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς» για τηγανητό ψαράκι και φρέσκιες σαλάτες ή στη στοά 42 όπου ένας γλυκύτατος κύριος στο βάθος της στοάς πουλάει σπιτικό μαγειρευτό φαγητό», λέει η Μόνικα.

– Dhaka House, Γερανίου 26, Ομόνοια

– Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς, Λέκκα 22, Σύνταγμα, T/210-32.27.298

Στη Γερανίου για μπαγκλαντεσιανό street food

Δεκάδες αρωματικά και μπαχαρικά στους πάγκους των Μπαγκλαντεσιανών στη Γερανίου

Διογκωμένο ρύζι με μιξ από μπαχαρικά.

Η Ακυλίνα δοκιμάζει νέες γεύσεις

«Από τις βόλτες μας δεν λείπει ποτέ το street food», λέει η Αλεξάνδρα. «Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ένα γιατί υπάρχουν τόσα πολλά στην Αθήνα. Τώρα τελευταία πηγαίνουμε στη Γερανίου όπου πλανόδιοι μπαγκλαντεσιανοί πωλητές έχουν στήσει τα καροτσάκια τους και πουλάνε jhalmuri- διογκωμένο ρύζι με διάφορα μπαχαρικά και τσίλι. Μετά τρώμε paan με έντονη γεύση γαρύφαλου και διάφορα άλλα μπαχαρικά. Πηγαίνουμε και στο φαλαφελάδικο του φίλου μας του Αιγύπτιου Ιμπραήμ στην πλατεία Βάθης. Εκτός από φαλάφελ τρώμε το πικάντικο κοτόπουλο που είναι όνειρο», προσθέτει. «Ένα άλλο στέκι για γρήγορο φαγητό μετά από μια εξαντλητική μέρα στα πατίνια είναι το σουβλάκι του Κουτρούλη στην Πανόρμου», λέει η Ακυλίνα.

– Φαλάφελ Ιμπραήμ, Λιοσίων 1, Πλατεία Βάθης, Τ/210-52.24880

– Κουτρούλης Σουβλάκια, Βαρνακιώτη 4, Πανόρμου, Τ/210-69.93.225

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Βασίλης Καλλίδης μας ξεναγεί σε 10 κρυμμένες γωνιές της ΟμόνοιαςΟ Βασίλης Καλλίδης μας ξεναγεί σε 10 κρυμμένες γωνιές της Ομόνοιας

Στο ουζερί του Λάκη για μεζέδες και τσίπουρο

Για φρέσκο ψάρι και μεζέδες στο Ουζερί του Λάκη

«Το αγαπημένο μου στέκι σε όλη την Αθήνα είναι το Ουζερί του Λάκη», λέει η Ακυλίνα. «Πηγαίνουμε είτε πριν είτε μετά τις συναντήσεις. Έχει αποκλειστικά φρέσκο ψάρι με υπέροχες λιχουδιές που φτιάχνουν καθημερινά η Άννα και ο Γιώργος. Τρώμε σαλάχι αχνιστό και καυτερό, κολιό κοκκινιστό και γαλέο με σκορδαλιά – μυστική συνταγή της Άννας.

– Ουζερί του Λάκη, Ελπίδος 16, Βικτώρια, Τ/ 210-82.13.776

Στο Apoteka για μπίρα και χορό

Το πάτωμα στο Apoteka είναι ότι πρέπει για χορευτικές κινήσεις

Τελευταία στάση στο Apoteka, το μπαρ που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες ο Στέφανος Κονιδάρης σε ένα στενάκι πίσω από την πλατεία Βικτώριας. To μπαρ λειτουργούσε παλιά ως χαρτοπαιχτική λέσχη. Η χαρακτηριστική ’80s διακόσμηση του μαγαζιού με τα ρετρό video games, τους ροζ καναπέδες και τα σκαμπό κερδίζουν τις εντυπώσεις. Λειτουργεί από το πρωί για καφέ και σνακ μέχρι το βράδυ που σερβίρουν μπίρες και old school κοκτέιλ. Διοργανωνουν συχνά παρτυ με djs από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Το πάτωμα εδώ είναι ιδανικό για χορό με τα πατίνια», λέει η Ακυλίνα.

– Apoteka, Δερίγνυ 31, Βικτώρια, Τ/ 211-75.05.347

 

Για τις δράσεις της ομάδας μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδα στο Instagram @patinia_ και στη σελίδα τους στο Facebook 

All day

Street food

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μπαρ

Σουβλάκια

Αθήνα

Ομόνοια

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών