Μπαίνουμε στον Φεβρουάριο με όρεξη! Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες, ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε το εβδομαδιαίο μας συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ανεβάζουμε την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως κάνουμε τα ψώνια μας. Ισορροπημένο, περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Και ένα γλυκό για όποτε το λαχταρήσετε.
Δευτέρα – Σπανακόρυζο στον φούρνο με αυγά και ανθότυρο
Ξεκινάμε την εβδομάδα με ένα πρωτότυπο σπανακόρυζο από την αείμνηστη Εύη Βουτσινά. Γίνεται στον φούρνο και έτσι αποκτά υπέροχη καπνιστή γεύση και εμπλουτίζεται με αυγά μάτια, κατά προτίμηση μελάτα, ώστε όταν τα σπάσουμε ο κρόκος να γίνει μια μελωμένη, λιχούδικη σάλτσα. Το θρυμματισμένο ανθότυρο στην επιφάνεια λιώνει απαλά και σχηματίζει μια ροδαλή, τραγανή κρούστα.
Τρίτη – Σμυρναίικα γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Το comfort food στα ελληνικά. Γιουβαρλάκια μαγειρεμένα με καρότο, πατάτα, ρύζι και ζωμό, σε πηχτή βελούδινη σούπα με αυγολέμονο. Τα λατρεύεις με την πρώτη ζεστή, καθησυχαστική κουταλιά.
Τετάρτη – Πατάτες γιαχνί αγιορείτικες, με συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου – οι καλύτερες που έχουμε φάει
Κόκκινο γλυκό πιπέρι, κανέλα, κίμινο και ντοματοπελτές νοστιμίζουν τις ταπεινές πατάτες και δημιουργούν ένα γιαχνί περιωπής. Απολαύστε τις σκέτες, με καλό χωριάτικο ψωμί ή, αν θέλετε, μαζί με μαλακή, βουτυράτη φέτα.
Πέμπτη – Κοκκινιστό φιλέτο κοτόπουλου με παπαρδέλες
Ντοματένια σάλτσα με λίγο σκόρδο και βασιλικό, κοτόπουλο σε φιλέτο και τα αγαπημένα μας ζυμαρικά συνθέτουν ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό. Αντί για παπαρδέλες, μπορούμε να βάλουμε μακριές χυλοπίτες, ταλιατέλες ή άλλο μακρόσχημο ζυμαρικό της αρεσκείας μας.
Παρασκευή – Ρεβύθια με πράσο, δυόσμο και σύγλινο
Μια πλούσια, χυλωμένη ρεβυθάδα για την ημέρα που παραδοσιακά ετοιμάζουμε όσπρια. Νόστιμες προσθήκες είναι τα πράσα, η πάπρικα και φυσικά το εκλεκτό αλλαντικό.
Σάββατο – Ψάρι ψητό με σαλάτα από φασόλια
Προμηθευόμαστε το ψάρι της αρεσκείας μας σε φέτες ή φιλέτα και έτσι δεν προβληματιζόμαστε για τα κόκαλα, και τα ψήνουμε σε μια απίθανα μυρωδάτη σάλτσα. Μαζί με τη σαλάτα από φασόλια που είναι ονειρεμένη, ας κάνουμε και μια τηγανιά πατάτες, για… τα παιδιά.
Κυριακή – Μπούτι χοιρινό με μέλι στον φούρνο
Εύκολη, νόστιμη και επίσημη συνταγή. Προγραμματίζουμε να μαρινάρουμε το χοιρινό μπούτι με το μέλι και τα μυρωδικά από το Σάββατο βράδυ και την Κυριακή απλώς το φουρνίζουμε. Το συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ένα αφράτο πιλάφι.
Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Εύκολη σοκολατόπιτα με 4 υλικά, ζουμερή και υγρή σαν σουφλέ σοκολάτας!
Για όλες τις ώρες της ημέρας, το αγαπημένο εύκολο γλυκό για μικρούς και μεγάλους. Αααα! Δεν έχει και γλουτένη!