Παρακάτω θα βρείτε όλη τη διαδικασία της συνταγής αναλυτικά

Βγάζουμε τη ζύμη, την πλάθουμε σε μπάλα και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τη χωρίζουμε στα τέσσερα. Πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης με αλεύρι και το πλάθουμε πάνω στον πάγκο, να γίνει στρογγυλό μπαλάκι.

 

Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε δίσκο διαμέτρου 25 εκ., πασπαλίζοντας με αλεύρι αν χρειαστεί.
Τοποθετούμε τον έναν δίσκο ζύμης πάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με το 1/3 του μείγματος ζάχαρης-κανέλας.
Τοποθετούμε στο κέντρο του δίσκου ένα ποτήρι (ανάποδα, με το χείλος προς τα κάτω) ή ένα τσέρκι διαμέτρου 7 εκ. χωρίς να το πιέσουμε μέσα, γιατί δεν θέλουμε να κοπεί η ζύμη. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη γύρω από το ποτήρι σε 16 τρίγωνα κομμάτια, φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι κάτω, έτσι ώστε να κόψουμε ταυτόχρονα και τους τέσσερις δίσκους.
Πιάνουμε ένα κομμάτι και το στριφογυρίζουμε δύο φορές σαν να φτιάχναμε ένα στριφτάρι. Πιάνουμε μετά το διπλανό του κομμάτι και το στριφογυρίζουμε και αυτό δύο φορές, αλλά με αντίθετη φορά.
Στο τέλος ενώνουμε τα δύο αυτά κομμάτια στην άκρη τους και πιέζουμε σε εκείνο το σημείο να κολλήσουν.

Όλη τη διαδικασία της συνταγής αναλυτικά:

35' προετοιμασία
25' ψήσιμο
6 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6 άτομα

Ζύμη

Γέμιση

Διαδικασία

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά, το αλάτι, τα αυγά, το μέλι και το λιωμένο βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ. Αν δεν έχουμε μίξερ, μπορούμε να ανακατέψουμε με μια κουτάλα, αλλά προς το τέλος θα βρέξουμε τα χέρια μας και θα ζυμώσουμε λίγο με αυτά, για να ενσωματωθεί καλά όλο το αλεύρι.
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες. Στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για άλλες 3 ώρες.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη, την πλάθουμε σε μπάλα και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τη χωρίζουμε στα τέσσερα. Πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης με αλεύρι και το πλάθουμε πάνω στον πάγκο, να γίνει στρογγυλό μπαλάκι.
  5. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε δίσκο διαμέτρου 25 εκ., πασπαλίζοντας με αλεύρι αν χρειαστεί.
  6. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, δηλαδή τη 1/2 κούπα ζάχαρη με την κανέλα.
  7. Τοποθετούμε τον έναν δίσκο ζύμης πάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με το 1/3 του μείγματος ζάχαρης-κανέλας.
  8. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, βάζοντας από πάνω τους άλλους δύο δίσκους ζύμης και ενδιάμεσα ζάχαρη-κανέλα. Στο τέλος καλύπτουμε με τον τέταρτο δίσκο ζύμης, τον οποίο δεν πασπαλίζουμε με κάτι.
  9. Τοποθετούμε στο κέντρο του δίσκου ένα ποτήρι (ανάποδα, με το χείλος προς τα κάτω) ή ένα τσέρκι διαμέτρου 7 εκ. χωρίς να το πιέσουμε μέσα, γιατί δεν θέλουμε να κοπεί η ζύμη.
  10. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη γύρω από το ποτήρι σε 16 τρίγωνα κομμάτια, φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι κάτω, έτσι ώστε να κόψουμε ταυτόχρονα και τους τέσσερις δίσκους.
  11. Πιάνουμε ένα κομμάτι και το στριφογυρίζουμε δύο φορές σαν να φτιάχναμε ένα στριφτάρι. Πιάνουμε μετά το διπλανό του κομμάτι και το στριφογυρίζουμε και αυτό δύο φορές, αλλά με αντίθετη φορά. Στο τέλος ενώνουμε τα δύο αυτά κομμάτια στην άκρη τους και πιέζουμε σε εκείνο το σημείο να κολλήσουν.
  12. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια, ώστε να σχηματιστεί ένα αστέρι με 8 ακτίνες. Αφαιρούμε το ποτήρι ή το τσέρκι.
  13. Καλύπτουμε το αστέρι χαλαρά με μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 1½ ώρα.
  14. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε το αστέρι με το αυγό που έχουμε ανακατέψει με λίγο γάλα.
  15. Πασπαλίζουμε το κέντρο του αστεριού με κρυσταλλική ζάχαρη ή χοντρή διακοσμητική ζάχαρη.
  16. Μεταφέρουμε το αστέρι μαζί με το χαρτί απευθείας πάνω στη σχάρα του φούρνου, την οποία τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι.
  17. Ψήνουμε για 25-30’, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα.

Μυστικά

H ζύμη μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 5 ημέρες. Αντί για ζάχαρη με κανέλα, μπορούμε να αλείψουμε κάθε δίσκο ζύμης με 3 κουτ. σούπας κόκκινη μαρμελάδα ή μερέντα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών