ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμα ελιοπιτάκια βήμα βήμαΝηστίσιμα ελιοπιτάκια βήμα βήμα
20' προετοιμασία
40' ψήσιμο
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 8

Για τη ζύμη κουρού

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις τυρόπιτες κουρού με μπισκοτένια ζύμη, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και τα ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας, μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους, αλλά να μη γίνουν ομοιογενές μείγμα.
  2. Το μυστικό είναι να δουλέψουμε τα υλικά όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να μην ομογενοποιηθούν, όπως κάνουμε δηλαδή με τη ζύμη σαμπλέ για τάρτες. Αυτό θα της δώσει την μπισκοτένια, θρυπτή υφή της.
  3. Ζυμώνουμε το πολύ για 1 λεπτό με απαλές κινήσεις, τυλίγουμε το ζυμάρι σε διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  4. Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  7. Κόβουμε το ζυμάρι σε 8 κομμάτια με βάρος περίπου 150 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  8. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την κάθε μπάλα με την παλάμη μας σε δίσκο με πάχος σχεδόν 1,5 εκ.
  9. Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου από 2 γεμάτες κουτ. σούπας γέμιση και κλείνουμε τον δίσκο σε μισοφέγγαρο.
  10. Βάζουμε τις τυρόπιτες σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα και τις αλείφουμε με τον κρόκο.
  11. Ψήνουμε τις τυρόπιτες κουρού για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 149.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών