Υπάρχει χώρος να βελτιώσει κανείς το τέλειο κρουασάν; Αυτό το αέρινο, ζυμαρένιο μισοφέγγαρο, στην καλύτερη εκδοχή του, εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω μια ελαφριά αίσθηση βουτύρου και μπόλικα ψίχουλα. Για να είμαι ειλικρινής συνήθως επιλέγω το κλασικό, κρουασάν βουτύρου αντί για οτιδήποτε άλλο. Πού και πού όμως όλοι έχουμε όρεξη για δοκιμές. Το γεγονός ότι οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας πειραματίζονται και ξεφουρνίζουν όλο και περισσότερες εναλλακτικές εκδοχές του εμβληματικού γαλλικού αρτοσκευάσματος είναι ένα κίνητρο. Από το κρουασάν-σπανακόπιτα μέχρι εκείνο με τη γέμιση από μυζήθρα και μέλι, που θυμίζει καλτσούνι, τα ακόλουθα είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα.
Από το Παρίσι στην Κρήτη
Με ωραία ζύμη και σχετικά άγλυκη, ισορροπημένη γέμιση, το κρουασάν-καλτσούνι του Fika εμπνέεται τόσο από τις λιχουδιές του Παρισιού όσο και της Κρήτης. Διπλωμένο μέσα σε ζύμη κρουασάν, το συγκεκριμένο υβρίδιο έχει μυζήθρα, μέλι και λίγο αποξηραμένο σύκο που του πάει πολύ. Συν ένα ελαφρύ πασπάλισμα με σουσάμι και άλλους σπόρους. Από το micro-bakery της Ακρόπολης αξίζει να δοκιμάσει κανείς και το κρουασάν-cardamom bun, με έντονη γεύση κάρδαμου και υπερ-τραγανή αίσθηση.
Fika, Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.26.010
Και σπανακόπιτα και κρουασάν
Ένα από τα best sellers του Overoll, από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του, είναι η σπανακόπιτα με ζύμη κρουασάν. Το υβρίδιο της croissanterie που μαζεύει ουρές κάθε πρωί, είναι ένα αλμυρόγλυκο «σαλιγκάρι» από βουτυράτη ζύμη κρουασάν με τη γέμιση της σπανακοτυρόπιτας, πασπαλισμένο με άνηθο, τρίμματα φέτας και σουσάμι. Στις προθήκες τους βρίσκουμε επίσης κρουασάν cheesecake (εκείνο με τις κόκκινες ρίγες), με γέμιση κρέμα και μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, αλλά και ένα κράφιν-τιραμισού.
Overoll, Πραξιτέλους 27, Τ/ 211-41.98.151 & Κατσουλιέρη 10, Χαλάνδρι, Τ/211-00.10.588
Συγνώμη, τι είναι το cheese torsade;
Μη σας μπερδεύει το όνομα. Το cheese torsade, που μπήκε πριν λίγες ημέρες στην γκάμα με τα σφολιατοειδή της Kora, είναι μια «στριμμένη» ζύμη κρουασάν, ψημμένη μαζί με μείγμα τυριών. Πιο συγκεκριμένα, πεκορίνο, γραβιέρα, παρμεζάνα και ροκφόρ. Με την ίδια, γευστική, αργής ωρίμανσης, ζύμη φτιάχνουν και ένα ρολό με σπανάκι, ανθότυρο και άνηθο, που θυμίζει και αυτό σπανακοτυρόπιτα.
Kora, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855
Τα αμερικάνικα pancakes συνάντησαν το κρουασάν
Ο Αλέξανδρος Κόνιαρης, Αθηναίος ζαχαροπλάστης με προϋπηρεσία στο Λονδίνο, συνδυάζει σε ένα ρολάκι τη ζύμη του γαλλικού κρουασάν με τo πιο χαρακτηριστικά αμερικάνικο συνοδευτικό για pancakes: σιρόπι σφενδάμου και μπέικον. Και η νοστιμιά δεν χάνεται στη μετάφραση. Δοκιμάστε αυτό το αλμυρο-γλυκό σνακ, τρώγεται σκέτο, ταιριάζει και με καφέ.
Φίλινγκς, Πύρρωνος 23, Παγκράτι, Τ/210-75.64.760
Κράφιν με κρέμα yuzu
View this post on Instagram
Ζύμη κρουσάν, σχήμα και σαν μάφιν. Αυτό είναι το κράφιν, μια από τις εκατοντάδες διασταυρώσεις γλυκών που έχουν γίνει μόδα την τελευταία δεκαετία (βλ. κρόνατ, κρέτσελ, ντάφιν κ.ο.κ.). Παρά τα φαιδρά ονόματα, κάποια από αυτά έχουν ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα αυτό το δημιούργημα του Sweet Nolan που είναι ρολαρισμένο σε ζάχαρη και γεμιστό με δροσερή κρέμα yuzu.
Sweet Nolan, Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.40.698