ΕΞΟΔΟΣ

5 εστιατόρια για καλό λατινοαμερικάνικο φαγητό στην Αθήνα

Από τάκος και χρυσαφένιες τηγανητές empanadas μέχρι καυτερά σεβίτσε και anticucho.

15.07.2022
5 εστιατόρια για καλό λατινοαμερικάνικο φαγητό στην Αθήνα

Nikkei: o εξωτικός κήπος της πλατείας Δεξαμενής

Με έναν ελέφαντα στην πάνω κι έναν στην κάτω είσοδο, έναν «ουρανό» από πολύχρωμες κλωστές, πλεκτά ψάθινα φωτιστικά, τραπέζια από κορμούς δέντρων και αφράτα μαξιλάρια στήνει πολυτελές τροπικό σκηνικό στο Κολωνάκι. Ο Σπύρος Μαυροειδής στην κουζίνα κι η Μαίρη Ταλαιπώρου στη μπάρα είναι δυνατό ντουέτο. Ο πρώτος έχει στη φαρέτρα του αρωματικά, πολύ εκφραστικά σεβίτσε, που είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά του μενού, τάκος με χταπόδι και τσορίθο, gyozas με pata negra, ζουμερό αρνάκι με sriracha-kimchi και πολλά ακόμη ιαπωνοπερουβιανά πιάτα αξιώσεων με ωραίες εντάσεις και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Η δεύτερη βάζει στην εξίσωση εξαιρετικά pisco sours, που πάντα έχουν ειδικό βάρος εδώ −τo Picante, που συνδυάζει το παραδοσιακό ποτό του Περού με πιπεριές χαλαπένιο, πράσινο μήλο και οξαλίδα αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε−, αλλά και αναθεωρημένα κλασικά κοκτέιλ που παίζουν με τις γεύσεις της νοτιαμερικάνικης χώρας. Το Duranzo, ένα Negroni με Campari μαγειρεμένο με λευκόσαρκα ροδάκινα, πιπέρι Ιάβας και bitter fuji είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσετε τη βραδιά. Έχετε υπόψη ότι η Μαίρη φτιάχνει και απίθανα Bloody Mary. Α.Σ.

Ξανθίππου 10 & Δεινοκράτους, Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, T/ 210.72.39.366

 

Loco: η τακερία ανάμεσα στα υφασματάδικα

Να και ένα μεξικάνικο που αφήνει τη Φρίντα Κάλο στην ησυχία της! Αυτό και μόνο είναι ανακουφιστικό. Το Loco αποφεύγει τα πολλά κλισέ, απλώνει τραπέζια στον πεζόδρομο ανάμεσα στα υφασματάδικα της Καλαμιώτου, στήνει μεγάλους ψηλούς πάγκους και προσπαθεί να αναπαράγει την ατμόσφαιρα της τακερίας, ενός «μεξικάνικου σουβλατζίδικου» όπως λέει και ο Αθηναγόρας Κωστάκος, που υπογράφει το γαστρονομικό κομμάτι του πρότζεκτ. Το φαγητό είναι γρήγορο, το ίδιο και το περιποιητικό σέρβις, αλλά πίσω από τα πιάτα υπάρχει προσοχή και μπόλικες προετοιμασίες. Εκεί τρώμε πραγματικά νόστιμα τάκος όπως τα κλασικά al pastor με χοιρινό «γύρο» ιμπέρικο με mole μαύρου σκόρδου και salsa verde ή εκείνα με το medium rare βοδινό strip loin και τη σάλτσα chipotle. Οι τηγανητές empanadas (κρεατοπιτάκια), το ολόσωστο guacamole με τα φυστίκια (ωραία ιδέα), το καλαμπόκι elote και τα πολύ πετυχημένα, γεμάτα σπιρτάδα σεβίτσε είναι πάντα στην παραγγελία μας, όπως και το κέικ tres leches με παντεσπάνι από καλαμπόκι που περιβρέχεται με ζαχαρούχο γάλα, γάλα εβαπορέ και μεσκάλ. Στα ατού του μαγαζιού και τα κοκτέιλ με βάση την τεκίλα και το μεσκάλ, σε επιμέλεια του Νίκου Σουρμπάτη. Γ.Π.

Kαλαμιώτου 15, Κέντρο, Τ/210-33.18.778

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο Saitama τα κεμπάπ και τα νουντλς δεν είναι όπως τα ξέρειςΣτο Saitama τα κεμπάπ και τα νουντλς δεν είναι όπως τα ξέρεις

Poncho είναι ο Μεξικάνος (όντως) της Καρύτση

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δεν είναι σπάνιο να πετύχεις Μεξικάνους της Αθήνας στο μαγαζάκι-τρύπα της Καρύτση. Ο Αλφόνσο Άλβαρες (ή αλλιώς Πόντσo) έστησε μαζί με τον φίλο του Φάνη Κλήσσα την τακερία του στην άκρη της πλατείας πριν από περίπου έναν χρόνο και έγινε στέκι για ξενιτεμένους λατινοαμερικάνους και πεινασμένους ντόπιους. Το μενού είναι πολύ μικρό −δυό τάκος και δυο quesadillas− αλλά όλα φτιάχνονται από την αρχή από το ντουέτο των μαγείρων-ιδιοκτητών. Τις τορτίγιες τις ετοιμάζουν μόνοι τους κάθε πρωί αλέθοντας καλαμπόκι με την παραδοσιακή διαδικασία. Την ώρα της παραγγελίας θα τους δεις να πιέζουν τη ζύμη στην ειδική πρέσα και να τις ψήνουν επιτόπου. Το χοιρινό al pastor που μαρινάρεται με μπαχαρικά και φρουτένιες και καπνιστές πιπεριές guajillo ψήνεται στην κάθετη σούβλα με ένα μεγάλο κομμάτι ανανά στην κορυφή, όπως στο Μεξικό. Προτείνουμε οι φαν των καυτερών να ζητήσουν τα δικά τους τάκος με τη σπιτική σάλτσα cabron. Για το «σβήσιμο» έχουν aguas locas: κρύα ροφήματα από ιβίσκο ή ταμάρινδο, στα οποία όποιος έχει κέφια μπορεί να ζητήσει να του προσθέσουν μια δόση από τεκίλα ή μεσκάλ. Γ.Π.

Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 10, Αθήνα, T/210-33.17.538

 

Στο Ancho για γρήγορο μεξικάνικο που το φτιάχνεις όπως θέλεις

Πάνε δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε στο Χαλάνδρι με ένα φιλικό, τίμιο σενάριο, γρήγορου Τex-Μex φαγητού, κοντά στη λογική των καλιφορνέζινων burrito bars. Το καλό στο είδος του, χαλαρό, αγαπητό στο νεανικό κοινό στέκι που από την αρχή πρόσεχε τα υλικά του, αρχικά επεκτάθηκε στην Κηφισιά, στη συνέχεια στη Γλυφάδα και εδώ και λίγες μέρες άνοιξε και στο κέντρο, σε ένα διώροφο στον πεζόδρομο της Αιόλου, δύο βήματα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Έχει αρκετές σταθερές επιλογές. Κεσαδίγια με μοσχάρι σχάρας, λόγου χάρη, ή μπουρίτο με τορτίγια ολικής άλεσης, ψητό κοτόπουλο και μεσκλάν. Σου δίνει όμως τη δυνατότητα για πιάτα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σου στη λογική του «φτιάχτο μόνος σου». Διαλέγεις βάση (νάτσος, burrito bowls κτλ), μετά τη γέμιση (barbacoa, μεξικάνικο γύρο al pastor, κοτόπουλο), τη salsa (έχουν πολλές, άλλες ήσυχες κι άλλες που καίνε παραπάνω) και τα συνοδευτικά και κλείνεις απαραίτητα με τσούρος, με σοκολάτα ή αν αγαπάς την καραμέλα −εγώ την προτιμώ− με dulce de leche. Έχουν αρκετές μπίρες που στέκονται ωραιότατα στο πλάι όλων των παραπάνω, έχουν και horchata, το γαλακτώδες ποτό του Μεξικό με ρύζι και κανέλα. Α.Σ.

Αιόλου 25, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, T/ 698-04.36.301, Κασσαβέτη 9, Κηφισιά, T/ 211-18.31.882, Κολοκοτρώνη & Γρηγορίου Γυφτοπούλου 9, Χαλάνδρι, T/ 210-68.01.097 & Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, T/ 216-80.01.887

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑπεριτίφ: Εδώ το Παγκράτι πίνει spritz κάτω απ’ τον πλάτανοΑπεριτίφ: Εδώ το Παγκράτι πίνει spritz κάτω απ’ τον πλάτανο

Dos Hermanos: ο βετεράνος Μεξικανός της Κηφισιάς

Ήταν εκεί από την εποχή που τάκος, μπουρίτος, κεσαδίγιας και εντσιλάδας ήταν άγνωστες λέξεις. Έχει πλέον κλείσει τριάντα χρόνια στην Κηφισιά. Τώρα που πολλά νέα μεξικάνικα διαφόρων τύπων έχουν καρφώσει το σημαιάκι τους στον χάρτη με τα λατινοαμερικάνικα εστιατόρια της πόλης, εκείνο μένει πιστό στη συνταγή του. Στα τραπέζια μέσα και στην πλακόστρωτη, πολύχρωμη αυλή που θυμίζει γειτονιά του Μεξικό κυκλοφορούν δεκάδες πιάτα για κάθε γούστο, από νάτσος με τσίλι κον κάρνε μέχρι ομελέτες με κάκτο κι από τάκος και τσιμιτσάνγκα μέχρι μεξικάνικα μπέργκερ ή μόλε. Την ώρα που στην κουζίνα σεφ και ιδιοκτήτης Πίτερ Μαραγκός με την ομάδα του τα φτιάχνουν όλα από το μηδέν, στα δύο μπαρ, ένα πάνω και ένα κάτω, ετοιμάζουν ακούραστα Margarita σε πολλές εκδοχές, με την Paloma να ακολουθεί πλέον κατά πόδας. Την εικόνα συμπληρώνει μια πλούσια συλλογή από τεκίλες και μεσκάλ που φροντίζουν να την εμπλουτίζουν με κάθε ευκαιρία. Α.Σ.

Κυριαζή 24, Κηφισιά, Τ/210-80.87.906 & 210-80.17.337

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣArtisanal: σαν χαλαρό ντίνερ πάρτι στον κήπο των ονείρων σουArtisanal: σαν χαλαρό ντίνερ πάρτι στον κήπο των ονείρων σου

Street food

Εστιατόρια

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Κηφισιά

Κολωνάκι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών