ΕΞΟΔΟΣ

Τα μαγαζιά που σερβίρουν ακόμα Σικάγο, Πες Μελμπά και Banana Split

Εδώ θα βρούμε τις παγωμένες απολαύσεις που τρώγαμε ως παιδιά όταν βγαίναμε βόλτα με τους γονείς μας. Η νοσταλγία χτύπησε κόκκινο!

13.05.2022| Updated: 16.05.2022
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Τα μαγαζιά που σερβίρουν ακόμα Σικάγο, Πες Μελμπά και Banana Split

Η κυριακάτικη βόλτα μας στην ανθοκομική έκθεση της Κηφισιάς μας ξύπνησε μια νοσταλγική διάθεση. Αφού περπατήσαμε κάτω από τα πλατάνια και ψωνίσαμε ζουμπούλια και βιολέτες, αποφασίσαμε να πάμε για παγωτό στον Βάρσο. Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο των βορείων προαστίων έχει πολλές νόστιμες επιλογές, όπως γρανίτα σύκο -από αληθινά σύκα, καϊμάκι από πρόβειο γάλα και το κλασικό παρφέ. Αλλά αυτό που μας κάνει να το επισκεπτόμαστε κάθε φορά που βρισκόμαστε στη γειτονιά, είναι τα ρετρό παγωτά του, που έχουν την ίδια γεύση και σερβίρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εδώ και δεκαετίες. Σικάγο, Banana Split, Πες Μελμπά, Baked Alaska, Ice Cream Soda, γεύσεις από την παιδική μας ηλικία που δεν θέλουμε με τίποτα να ξεχάσουμε. Ανακαλύψαμε και άλλα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα, για ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για ρετρό παγωμένες απολαύσεις. 

Ice Cream Soda
Σικάγο και Banana Split
Μια απολαυστική μπουκιά Ice Cream Soda
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαγωτό σικάγοΠαγωτό σικάγο

Βάρσος

Πες Μελμπά

Σικάγο

Εδώ το Σικάγο έχει την τιμητική του. Ο έμπειρος σερβιτόρος το φέρνει σε κολωνάτο γυάλινο ποτήρι, γεμάτο ολόφρεσκο παγωτό σοκολάτα, πλούσιο σιρόπι μαύρης σοκολάτας, χειροποίητη σαντιγί και από πάνω τριμμένα αμύγδαλα και μπισκοτάκια-γλώσσες από το εργαστήριό τους. Το ρετρό δημιούργημα του Βάρσου δεν μας λίγωσε καθόλου και μας θύμισε την ανεμελιά της παιδικής μας ηλικίας. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται πολλές ακόμα τέτοιες απολαύσεις, όπως το Ice Cream Soda που το φέρνουν σε ένα ποτήρι με παγωτό βανίλια, βύσσινο και σαντιγί, με τη σόδα στο πλάι για να συμπληρώσουμε όση θέλουμε. Στα σικ μεταλλικά σκεύη με το λογότυπο του Βάρσου έρχεται η Mαρέγκα σπέσιαλ, με παγωτό βανίλια, σαντιγί, βύσσινο, αμύγδαλο και τις φημισμένες του μαρέγκες, ενώ η Βάρκα σπέσιαλ με τρεις γεύσεις παγωτού, σαντιγί, βύσσινο και αμύγδαλο είναι από τις πιο χαρακτηριστικές παγωμένες λιχουδιές του. Το Κασάτο, με παγωτό σοκολάτα κάτω, βανίλια πάνω και σαντιγί με κεράσια στο ενδιάμεσο έχει κι αυτό τη γλύκα του. Ο «μαθουσάλας της ζάχαρης» στην Κηφισιά είναι επίσης ένα από τα τελευταία μέρη στα οποία βρίσκουμε σήμερα Πες Μελμπά – σε ποτηράκι, με παγωτό βανίλια, κομπόστα ροδάκινο και το κλασικό τρίπτυχο από σαντιγί, βύσσινο και αμύγδαλο.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472

Συντριβάνι

Το καϊμάκι, το παρφέ και το Σικάγο -με χειροποίητη σαντιγί, λιωμένη σοκολάτα και αμύγδαλο φιλέ- είναι μερικά από τα παγωτά που βρίσκεις στο ρετρό ζαχαροπλαστείο της Νέας Φιλαδέλφειας. Τα γλυκά τους φτιάχνονται χωρίς χρωστικές, σταθεροποιητές και ενισχυτικά, ενώ το γάλα είναι φρέσκο και πρόβειο.

Ειρήνης 4, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/210-25.18.152

 

Χαρά

Το Σικάγο στη Χαρά

Σε ένα ακόμα διάσημο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας σερβίρεται το Σικάγο σε διάφορες εκδοχές – όπως Εκμέκ Σικάγο, Σικάγο με βουβαλίσιο καϊμάκι και Σικάγο παρφέ. Τα παγωτά παράγονται από αττικό γάλα, από το 1969.

Πατησίων 339, Αθήνα, Τ/210-22.87.266

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣεράνο γλυκό στην Αθήνα5 πάστες σεράνο που πρέπει να δοκιμάσεις στην Αθήνα

Athénée (πρώην Zonar’s)

Στου Ζonar’s πρωτοδοκίμασαν οι Αθηναίοι το διάσημο παγωτό Σικάγο, μαζί με την πάστα αμυγδάλου και τα σοκολατάκια μέντας. Tο 2001 το ιστορικό στέκι έκλεισε για λίγο και αφού ανακαινίστηκε, άνοιξε τον Οκτώβριο του 2007 ως Athénée. Μπορεί να ξεκίνησε μια νέα εποχή γι’ αυτό, διατήρησε όμως τις κλασικές ελληνικές συνταγές γλυκών, τα art deco στοιχεία και τον αστικό του αέρα.

Βουκουρεστίου 9, Σύνταγμα, Τ/210-32.51.430

 

Epik Gelato

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Epik Gelato (@epikgelato)

Το παγωτό εδώ παράγεται καθημερινά στο εργαστήριό τους με πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Βρίσκουμε το αγαπημένο μας old school Σικάγο, που το σερβίρουν με τον κλασικό τρόπο, εντυπωσιακό, με στρώσεις, σε πλαστικό ποτήρι για να μπορείς να το πάρεις μαζί σου. Βγαίνει και σε μίνι εκδοχή. Αναμφισβήτητα επική είναι και η Baked Alaska, στην οποία ένα βουνό από καψαλισμένη μαρέγκα σκεπάζει στρώσεις από παγωτό κρέμα, σοκολάτα και φράουλα – αδύνατον να περάσει απαρατήρητη!

Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105

 

Tillas

Στο παλιό ζαχαροπλαστείο της Νέας Φιλαδέλφειας σερβίρουν Σικάγο με παγωτό σοκολάτα -ή παρφέ σοκολάτα κατ’ επιλογή-, σιρόπι σοκολάτας, καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου, τρούφα υγείας και τη δική τους σαντιγί. Για όποιον, βέβαια, το απλό Σικάγο δεν φαντάζει αρκετά υπερπαραγωγή, μπορεί να το ζητήσει σερβιρισμένο πάνω σε προφιτερόλ ή σε βάση εκμέκ. Σε ψηλό ποτήρι γρανίτας έρχεται το Ice Cream Soda, με τα κερασάκια στον πάτο να κολυμπάνε στο σιρόπι τους, καλυμμένα από παγωτό καϊμάκι και σαντιγί. Προσθέστε σόδα και δείτε τα να επιπλέουν χαρούμενα σε ένα ροζ, γαλατένιο και ανθρακούχο vintage όνειρο! Αν, πάλι, είδατε κάποια ταινία των ‘50s και λαχταράτε ένα Banana Split, θα το βρείτε κι αυτό εδώ: μια φρέσκια μπανάνα κόβεται κατά μήκος για να δημιουργήσει τη «γόνδολα», μέσα στην οποία θα «επιβιβαστούν» τρεις μπάλες παγωτού – το κλασικό είναι βανίλια, σοκολάτα και φράουλα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε. Σιρόπι με γεύση κεράσι, αμύγδαλο, σαντιγί, ξανά πάλι σιρόπι κεράσι και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης ολοκληρώνουν το σύνολο.

Ελευθερίου Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/210-25.14.077

 

Aqua Marina

Για το ζαχαροπλαστείο της Βουλιαγμένης που λειτουργεί από το 1970 έχουν γράψει ακόμα και οι New York Times, υμνώντας την υπέροχη τοποθεσία, την αυθεντική του ατμόσφαιρα, τα 70s στοιχεία στη διακόσμηση, τα παραδοσιακά γλυκά και το νόστιμο ελληνικό πρωινό. Εμείς πηγαίνουμε για το ξακουστό Σικάγο κι εκεί, στα τραπεζάκια στη λιακάδα, απολαμβάνουμε το αιώνιο καλοκαίρι της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Αγίου Παντελεήμονος 15, Βουλιαγμένη, Τ/210-89.61.214

Καφέ

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Βουλιαγμένη

Κηφισιά

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών