ΕΞΟΔΟΣ

Τρώμε γύρω από τις ανοιχτές κουζίνες της Αθήνας: 8 εστιατόρια με ζεστασιά και ατμόσφαιρα

Σε σκαμνιά ή σε καρέκλες, πλάι σε γνωστούς και αγνώστους, έχοντας μπροστά σου μια ιδιαίτερη μαγειρική «παράσταση», σ' αυτές τις ανοιχτές κουζίνες τρως ωραία και περνάς, εγγυημένα, καλά.

23.02.2024| Updated: 27.02.2024
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
Τρώμε γύρω από τις ανοιχτές κουζίνες της Αθήνας: 8 εστιατόρια με ζεστασιά και ατμόσφαιρα

Έχει κάτι ελκυστικό η ανοιχτή κουζίνα σε ένα εστιατόριο και βγάζει οικειότητα. Σε προδιαθέτει ότι θα φας καλά γιατί θα δεις το φαγητό να ετοιμάζεται μπροστά σου και θα το λαχταρήσεις πριν καν καταλήξει στο πιάτο σου. Έχει ωραία ατμόσφαιρα, έχει ενδιαφέρον. Δε νιώθεις ποτέ μόνος, γιατί ακόμα και οι άγνωστοι που κάθονται δίπλα σου μοιράζονται την ίδια εμπειρία. Υπάρχει μια ωραία συνενοχή σε όλο αυτό.

Στην Αθήνα υπάρχουν μαγαζιά που ξέρεις ότι στις ανοιχτές κουζίνες τους θα φας και θα πιεις καλά. Τα ακόλουθα είναι αυτά στα οποία επιστρέφουμε ξανά και ξανά. Ανάμεσά τους, ένα εστιατόριο τόσο φιλικό που είναι σαν να τρώμε σε σπίτι φίλων, ένα άλλο με μόνο δώδεκα θέσεις, ένα στο οποίο όλη η δράση συμβαίνει πίσω από την μπάρα, στην ανοιχτή κουζίνα, και στο οποίο ζεις μια ξεχωριστή fine dining εμπειρία, κι ένα που κατά κοινή ομολογία έχει την πιο feel good μπάρα του κέντρου. Εκεί τρώμε yakitori κοτόπουλου, βοδινού ή προβατίνας και σβήνουμε τη δίψα μας με σπάνια ιαπωνικά ουίσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 αγαπημένες ταβέρνες της Αθήνας και οι σπεσιαλιτέ τους10 αγαπημένες ταβέρνες της Αθήνας και οι σπεσιαλιτέ τους

Sushimou: Καλώς ήρθατε στην παράσταση

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Μια μπάρα είναι όλο κι όλο το μαγαζί, με δώδεκα θέσεις τριγύρω. Δώδεκα θέσεις για τους ενόρκους που θα βγάλουν την ετυμηγορία. Άξιζε η εμπειρία; Δεν ξέρουμε πώς να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση χωρίς να φανούμε άκριτα ενθουσιώδεις. Για εμάς είναι μια μικρή τελετουργία το να τρώμε εδώ, μια εμπειρία επαναφόρτισης και διαφυγής. Καθόμαστε στις θέσεις μας και παρακολουθούμε τον σεφ Αντώνη Δρακουλαράκο να πλάθει το ρύζι, να φιλετάρει τα ψάρια και να στοιχίζει τα νιγκίρι του στο πιατελάκι που θα αφήσει μπροστά μας, με υπνωτιστικές κινήσεις που επαναλαμβάνονται όλη τη βραδιά, όσο περιποιείται και φροντίζει τους καλεσμένους του. Σολομός, τόνος, χέλι, λαβράκι, οι συνήθεις ύποπτοι. Μαζί και τσιπούρα, την οποία διαχειρίζεται σε μια λογική head-to-tail: σασίμι τα φιλέτα της, τηγανητή η ραχοκοκαλιά και το κεφάλι. Αλλά και πιο ασυνήθιστα ψάρια, όπως ντάσκες, σαρδέλες, παλαμίδες. Χ.Τ.

Σκούφου 6, Αθήνα, Τ/211-40.78.457. Δευτέρα-Παρασκευή από τις 18.00. Κόστος: 50 €/άτομο χωρίς ποτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίσω στην Καρύτση! Νέες στάσεις για φαγητό και ποτό στην αγαπημένη πλατείαΠίσω στην Καρύτση! Νέες στάσεις για φαγητό και ποτό στην αγαπημένη πλατεία

Ντύλαν: Ωραίες γεύσεις και οικειότητα στην ανοιχτή κουζίνα

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Στα ηχεία παίζει κλασικό ροκ από τις δεκαετίες 1960 έως 1990, καθώς καθόμαστε στο ενιαίο, γωνιακό τραπέζι που χωράει γύρω στα δέκα άτομα. Μπροστά η ανοιχτή κουζίνα, όπου ετοιμάζονται τα πιάτα και σερβίρονται απευθείας στους πελάτες. Αυτό είναι όλο κι όλο το μαγαζί. Βγάζει μια οικειότητα το στήσιμο. Η αίσθηση αυτή περνάει και στο σέρβις, που είναι ζεστό και απροσποίητο, χωρίς να σου αφήνει απορίες. Το μενού είναι στημένο στη φιλοσοφία του μοιράσματος: έξι μικρά πιάτα συν το ψωμί και το γλυκό. Είναι δομημένα έτσι ώστε να συμπληρώνουν το ένα το άλλο και να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Γι’ αυτό ο σεφ προτείνει να παραγγείλουμε ολόκληρο το μενού για δύο άτομα. Ο σεφ Βαγγέλης Βέης το βλέπει σαν μικρογραφία ενός ελληνικού τραπεζιού, όπου όλα τα πιάτα σερβίρονται στη μέση και ο καθένας παίρνει όσο θέλει. Μ.Π.

Αγίας Ζώνης 38, Κυψέλη, Τ/210-86.68.899

Kitschen: Κοκτέιλ, dim sum και καλοπέραση

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο σεφ Δημήτρης Λίεμ και ο bartender Σπύρος Μινέτος είναι κολλητοί φίλοι και η ωραία ενέργεια που βγάζουν στην ανοιχτή κουζίνα κάνει γκελ και στους πελάτες που κάθονται μπροστά τους. Τα ντάμπλινγκ φτιάχνονται στον ατμό και έχουν γεμίσεις από παντζάρι, χοιρινό ή γαρίδα, γλυκιά σάλτσα ponzu και μικρά κομμάτια καρυδιού. Υπέροχες μπουκίτσες γεμάτες γεύση. Τα dim sum είναι όνειρο, ιδίως εκείνα με τη λαχταριστή γέμιση χοιρινού που είναι τα αγαπημένα μου. Όλα συνδυάζονται άψογα με τα signature κοκτέιλ του μαγαζιού. Μ.Π.

Κανάρη 5-7, Πειραιάς, Τ/211-73.51.205

Lisa: Πίτσα και θέαμα

Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας

 

Πιάνοντας μια θέση στον πάγκο του Lisa θα χαρείς τόσο την πίτσα, όσο και τα «αεροπλανικά» του pizzaiolo, Σταύρου Τσάμη, που χειρίζεται με μαεστρία τα ζυμάρια. Τα ντιζαϊνάτα θολωτά φουρνάκια καίνε στο βάθος και δεν σταματάνε να ψήνουν όσα ετοιμάζονται στο ανοιχτό παρασκευαστήριο. Το φυσικό προζύμι δίνει έξτρα νοστιμιά στην πίτσα που φτιάχνεται στα πρότυπα της Νάπολης αλλά σε πιο σύγχρονη ερμηνεία, με λεπτό, μαλακό ζυμάρι αλλά στεφάνι μικρότερο και λιγότερο «ψωμένιο». Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη Marinara και συνεχίστε με τη Lucifer, με πικάντικο ιταλικό λουκάνικο nduja, ή την pepperoni με σάλτσα ντομάτας, σαλάμι spianata, προβολόνε, παρμεζάνα και χαλαπένιος. Γ.Π.

Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη, Τ/ 693-67.72.165

Hervé: Fine dining χωρίς επιτήδευση

Τελευταία φορά επισκεφτήκαμε το Hervé λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η κατάκτηση του πρώτου Mισελέν. Αν μας ρωτάτε, την άξιζε τη διάκριση γιατί προσφέρει μία από τις πιο ωραίες γαστρονομικές εμπειρίες στην πόλη. Χαρήκαμε όμως πιο πολύ, γιατί, ενώ έχει όλα τα στοιχεία ενός fine dining, τα προσφέρει ανάλαφρα. Όλη η δράση συμβαίνει πίσω και γύρω από την μπάρα που περιβάλλει την ανοιχτή κουζίνα. Ζευγάρια, παρέες αλλά και μοναχικοί πελάτες απολαμβάνουν χαλαρά το άψογο και απροσποίητο σέρβις. Η ηλεκτρονική μουσική που παίζει στα ηχεία δίνει τον κουλ τόνο και η θέα του φαγητού που ετοιμάζεται μας κάνει να το επιθυμούμε πριν καν καταλήξει μπροστά μας. Οι έμπειροι σεφ δουλεύουν με εντυπωσιακή ακρίβεια, ενώ σου δίνουν την αίσθηση ότι το διασκεδάζουν. Από τα amuse bouche, όπως το υπέροχο macaron με γαρίδα κοιλάδος και καλαμπόκι, μέχρι τα κύρια πιάτα, όπως το ορτύκι με κολοκύθα, μύρτιλο, φουντούκι και χουρμά, και τα επιδόρπια, όπως το αχλάδι με αμαρέτο, πεκάν και σαμπαγιόν, η διαδοχή και αλληλουχία είναι συντονισμένη και ρυθμική. Οι σομελιέ προτείνουν τα επιτυχημένα pairing κρασιού με επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Μ.Π.

Τριών Ιεραρχών 170, Πετράλωνα, T/210-34.71.332. Μενού γευσιγνωσίας 14 σταδίων από 95 € και δύο επιλογές wine pairing 75 και 85 €.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι πιο ωραίες μακαρονάδες που φάγαμε τελευταία στην ΑθήναΟι πιο ωραίες μακαρονάδες που φάγαμε τελευταία στην Αθήνα

Birdman/Ekiben: Γιαπωνέζικα σουβλάκια και το νούμερο ένα μπέργκερ της πόλης

Γιαπωνέζικη παμπ δεν είχαμε ονειρευτεί για την Αθήνα. Την ονειρεύτηκε για εμάς ο Άρης Βεζενές. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που άνοιξε, σε ένα μακρόστενο, διαμπερές μαγαζί στην καρδιά του Συντάγματος, και ο ενθουσιασμός δεν λέει να ξεθυμάνει. Στη feel good μπάρα του μικρού izakaya απολαμβάνουμε κατευθείαν από τις σχάρες της γιαπωνέζικης ψησταριάς nose-to-tail σουβλάκια κοτόπουλου, βοδινού, προβατίνας, πάπιας και λαχανικών, κι ακόμα δοκιμάζουμε donburi bowls και φίνα nigiri από εκλεκτές ράτσες βοδινών, επιλέγοντας από τη σοβαρή λίστα με γιαπωνέζικα ουίσκι. Παράλληλα, με το κλείσιμο των καταστημάτων επί καραντίνας, δημιουργήθηκε και το ghost kitchen Ekiben, ένα πρότζεκτ για ντελίβερι φαγητού εμπνευσμένο από την ιδέα του Birdman και υλοποιημένο από την ίδια ομάδα. Στη μετά κορωνοϊό εποχή, το Ekiben μετακόμισε σε ένα μικρό μαγαζί στον ίδιο δρόμο. Λειτουργεί ταυτόχρονα ως γιαπωνέζικο μάρκετ, προσφέροντας και το ανάλογο φαγητό δρόμου, είτε στο χέρι είτε στον μικρό πάγκο στο κέντρο του καταστήματος. Στο Ekiben βρίσκουμε και το γκραν σουξέ του Βεζενέ, που δεν είναι άλλο από το περιβόητο Birdman smash, το απόλυτο μπέργκερ της μικρής μας πόλης. Ν.Μ.

Birdman, Σκούφου 2 και Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/210-32.12.800. Ekiben, Σκούφου 15, Σύνταγμα, Τ/210-32.50.535

Tanpopo: Υδρατμοί και καυτό ράμεν

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μαρμίτες με ζωμούς που βράζουν με τις ώρες, ζεματιστά νουντλς που κάνουν «βουτιές», υδρατμοί. Όλες οι θέσεις στο Tanpopo κοιτάνε προς αυτή την ήσυχη παράσταση που παίζεται στην ανοιχτή κουζίνα. Από την τελευταία, έναν διαμπερή κύβο στη μέση του μαγαζιού με πάγκους τριγύρω, προβάλουν κάθε τόσο χέρια που παραδίδουν γαβάθες γεμάτες ράμεν στους πελάτες. Εκτός από τη διάσημη ιαπωνική σούπα, το μενού έχει ωραιότατα ντάμπλινγκς, ταρτάρ με ασιατικές επιρροές, katsukare (ιαπωνικό «σνίτσελ» με σάλτσα κάρι και ρύζι ατμού) και άλλες νοστιμιές που αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα. Γ.Π.

Αριστείδου 1, Ευριπίδου 2, Αθήνα, Τ/ 210-70.00.252

ΦΙΤΑ: Απέναντι από τον (νέο) σεφ

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΦΙΤΑ (@phitathens)

Έχει αρκετά τραπέζια και μέσα και έξω το μαγαζί του Νέου Κόσμου, αλλά μπορείς να καθίσεις και στον πάγκο που πιάνει την μια πλευρά της ανοιχτής κουζίνας −εκεί θα βρεις έξι θέσεις– και να χαζεύεις τις σχάρες, τα τηγάνια και τους χειριστές τους σε δράση. Θα δεις τον Δημήτρη Δημητριάδη, που ανέλαβε πρόσφατα την κουζίνα, να κόβει το ψωμί που φτιάχνει ο ίδιος – λαδένια με τραχανά, χωριάτικο με χαρούπι… Τι άλλο ωραίο φτιάχνει; Μπακαλιάρο με πατάτες αλά σπετσιώτα, γίγαντες Φενεού με σάλτσα γραβιέρας Σύρου, βασιλικό, μανιτάρια πλευρώτους και σκόνη πράσου αλλά και  γιουβαρλάκια με ψητά λάχανα και αυγολέμονο αγκινάρας, προβατίνα με ξινόχοντρο τραχανά ή προφυγάκια μπουρδέτο. Το μενού στο ΦΙΤΑ αλλάζει ανάλογα με τις διαθέσεις του σεφ και τι βρίσκει καθημερινά στην αγορά. Α.Σ.  

Ντουρμ 1,  Νέος Κόσμος, Τ/211-41.48.624

 

Εστιατόρια

Εστιατόριο για κρέας

Εστιατόριο για ψάρι

Αθήνα

Εξάρχεια

Νέος Κόσμος

Πετράλωνα

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών