Το αγαπημένο μας τυρί με την υπέροχη αψάδα και την πλούσια γεύση μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο αλλά και να το προσθέσουμε σε ένα σωρό διαφορετικές συνταγές. Από σαλάτες και ορεκτικά μέχρι πίτες και κυρίως πιάτα, η φέτα δίνει απλόχερα μια τέλεια κρεμώδη υφή και μια μεσογειακή πινελιά σε κάθε συνταγή.
Μπορούμε να φτιάξουμε χωριάτικη σαλάτα, που είναι ίσως το πρώτο πιάτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη φέτα. Οι φρέσκες ζουμερές ντομάτες, με τα δροσιστικά αγγούρια, οι ελιές και οι πιπεριές και το μπόλικο ελαιόλαδο ταιριάζουν τόσο πολύ με τη γεύση της που μας είναι σχεδόν αδύνατο να τα φανταστούμε χώρια. Ετοιμάζουμε ακόμη, πίτες με φέτα σε διάφορες εκδοχές. Από σερραϊκή μπουγάτσα και σαρακατσάνικη τυρόπιτα, μέχρι γκαλέτ και τάρτες. Η φέτα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε λαχταριστά γεμιστά ορεκτικά. Μια δημοφιλής επιλογή είναι οι πιπεριές ή οι ντομάτες γεμιστές με φέτα. Απλώς κόψτε τις πιπεριές ή τις ντομάτες σε φέτες, αφαιρέστε τους σπόρους και γεμίστε τις με ένα μείγμα από θρυμματισμένη φέτα, μυρωδικά και μπαχαρικά. Ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Η φέτα θα προσθέσει ωραία υφή και μια γεμάτη γεύση σε σάλτσες ζυμαρικών, σε ομελέτες και άλλα πιάτα με αυγά και ριζότι. Ταιριάζει υπέροχα με θαλασσινά όπως οι γαρίδες και τα καλαμάρια αλλά και με κρέας όπως μια χοιρινή τηγανιά. Οι χρήσεις της σε συνταγές είναι πραγματικά αμέτρητες και όλες πεντανόστιμες.