30'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Κομμάτια: περίπου 40Για γλυκιά γέμιση
Για αλμυρή γέμιση
Διαδικασία
- Τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη την ψίχα από τη γλυκιά κολοκύθα, την αλατίζουμε, τρίβουμε με τα χέρια να βγάλει τα περιττά υγρά της, τη στύβουμε καλά και τη βάζουμε σε μια λεκάνη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Για γλυκιά κολοκυθόπιτα
- Αν θέλουμε να φτιάξουμε γλυκιά κολοκυθόπιτα, προσθέτουμε στην κολοκύθα τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την κανέλα και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Για αλμυρή κολοκυθόπιτα
- Αν φτιάξουμε αλμυρή κολοκυθόπιτα, προσθέτουμε στη στυμμένη κολοκύθα, τη φέτα, την πάπρικα και αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Συναρμολόγηση
- Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και στρώνουμε μέσα τα φύλλα, βουτυρωμένα ή λαδωμένα ένα-ένα, σκορπίζοντας ανάμεσά τους μικρές δόσεις από το μείγμα της γέμισης που επιλέξαμε. Κάθε φύλλο που στρώνουμε, αφήνουμε τις άκρες του να κρέμονται προς τα έξω. Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο και το λαδώνουμε ή το βουτυρώνουμε. Πιάνουμε όλες μαζί τις άκρες των φύλλων και τις τυλίγουμε προς τα μέσα, φτιάχνοντας έναν κόθρο γύρω γύρω στο ταψί.
- Χαράσσουμε την κολοκυθόπιτα σε μικρά κομμάτια, βουτυρώνουμε την επιφάνειά της και ψήνουμε για 50 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.