ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣαλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα φέτα δυόσμο και χωριάτικο φύλλοΚολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα (αλμυρή)
30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Κομμάτια: περίπου 40

Για γλυκιά γέμιση

Για αλμυρή γέμιση

Διαδικασία

  1. Τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη την ψίχα από τη γλυκιά κολοκύθα, την αλατίζουμε, τρίβουμε με τα χέρια να βγάλει τα περιττά υγρά της, τη στύβουμε καλά και τη βάζουμε σε μια λεκάνη.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Για γλυκιά κολοκυθόπιτα

  1. Αν θέλουμε να φτιάξουμε γλυκιά κολοκυθόπιτα, προσθέτουμε στην κολοκύθα τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την κανέλα και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Για αλμυρή κολοκυθόπιτα

  1. Αν φτιάξουμε αλμυρή κολοκυθόπιτα, προσθέτουμε στη στυμμένη κολοκύθα, τη φέτα, την πάπρικα και αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση

  1. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και στρώνουμε μέσα τα φύλλα, βουτυρωμένα ή λαδωμένα ένα-ένα, σκορπίζοντας ανάμεσά τους μικρές δόσεις από το μείγμα της γέμισης που επιλέξαμε. Κάθε φύλλο που στρώνουμε, αφήνουμε τις άκρες του να κρέμονται προς τα έξω. Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο και το λαδώνουμε ή το βουτυρώνουμε. Πιάνουμε όλες μαζί τις άκρες των φύλλων και τις τυλίγουμε προς τα μέσα, φτιάχνοντας έναν κόθρο γύρω γύρω στο ταψί.
  2. Χαράσσουμε την κολοκυθόπιτα σε μικρά κομμάτια, βουτυρώνουμε την επιφάνειά της και ψήνουμε για 50 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών