ΕΞΟΔΟΣ

Βγαίνουμε στα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της Αθήνας

Ένα ωραίο ποτό σε ένα ωραίο μπαρ -εννοείται με καλή παρέα- είναι από μόνο του αφορμή για γιορτή. Πόσο μάλλον πολλά.

28.12.2022| Updated: 14.02.2023
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Βγαίνουμε στα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της Αθήνας

Η Αθήνα μας καλεί, ειδικά τις βραδινές ώρες που είναι όλα πιο όμορφα και ατμοσφαιρικά, και μαζί της μας καλούν και τα μπαρ της, με ιδιαίτερα κοκτέιλ, σπάνια αποστάγματα, χαρούμενες μουσικές και νόστιμο bar food.

Στο CV Distiller για τα 900 ουίσκι

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το CV Distiller, που λειτουργεί στα Ιλίσια από το 2012, σε έναν εντυπωσιακό χώρο με ημικυκλικό μπαρ και ένα υπόγειο, ατμοσφαιρικό «κρυφό» κελάρι, είναι το πιο ενημερωμένο whisky bar της πόλης. Το μενού ξεκινάει με ουίσκι από αποστακτήρια που δεν λειτουργούν πια και αυτό τους δίνει το στοιχείο του συλλεκτικού, σπάνιου και δυσεύρετου. Μπορεί η τιμή του ενός ποτηριού ουίσκι Port Ellen, του θρυλικού σκωτσέζικου distillery, που λειτούργησε μεταξύ 1825-1983 να φτάνει τα 400 ευρώ, η εμπειρία, όμως, ειδικά για τους φανατικούς είναι μοναδική. Ευτυχώς στο μενού βρίσκουμε άλλες 900 ετικέτες από τις βασικές χώρες παραγωγούς, με τη Σκωτία να έχει τις περισσότερες επιλογές – ακολουθεί η Ιρλανδία, η Αμερική και η Ιαπωνία. Αυτές τι μέρες σερβίρουν cocktail από το καινούργιο μενού που έχουν ως βάση το ουίσκι αλλά όχι μόνο, και εμπνέονται από εμβληματικές ταινίες του Hollywood. Εκείνη την παραλλαγή του Rob Roy με ένα ζελεδάκι από Campari την έχουμε αγαπήσει ήδη. Έχουν και μερικά πιάτα με comfort μπουκίτσες, από burger και πίτσα μέχρι γαρίδες tempura και arancini με μοτσαρέλα. Μ.Π.

Χατζηγιάννη Μέξη 7, Ιλίσσια, T/210-72.31.767

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣAfter office: 10 μπαρ στην Αθήνα για να βγούμε μετά το γραφείοAfter office: 10 μπαρ στην Αθήνα για να βγούμε μετά το γραφείο

Το Αλεξανδρινό βάζει τα καλά του

Το Παριζιάνικου στιλ cafe-bistrot των Εξαρχείων άνοιξε το 2006 και αμέσως έγινε αγαπημένο μας. Μας αρέσει η τζαζ μουσική, οι ντυμένοι με στολή bartenders, η διακόσμηση με το κόκκινο και το μαύρο να κυριαρχούν και φυσικά τα old fashioned κοκτέιλ τους. Παίρνουμε dry martini ή μία από τις έξι επιλογές gin & τόνικ και το απολαμβάνουμε με προσεγμένο και νόστιμο bar food: μπρουσκέτα με μανιτάρια, γραβιέρα και λιαστή, σάντουιτς με ψητά λαχανικά και κατσικίσιο τυρί και δροσερή σαλάτα με σολομό, ντοματίνια και κατίκι Δομοκού. Μ.Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α, Εξάρχεια, Τ/210-38.10.117

Jazz in Jazz: Just because

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Ο Κώστας Σπανός άνοιξε το μπαρ στο Κολωνάκι το 1994 όπου εσκεμμένα επέλεξε ένα κρυφό στενάκι για να χρειάζεται να ψάξει κάποιος να το βρει. Ο Βαγγέλης Σπανός, ο ανιψιός του, σχεδόν μεγάλωσε εδώ μέσα. Από πιτσιρικάς βοηθούσε τον θείο του στο μαγαζί κι όταν εκείνος κάποια στιγμή του πρότεινε να το αναλάβει, δέχτηκε με χαρά. Τα τελευταία 12 χρόνια το τρέχει αυτός με μεγάλη επιτυχία, συνεχίζοντας την παράδοση. Στο Jazz in Jazz παίζει σχεδόν αποκλειστικά τζαζ μουσική, σπανιότερα θα ακούσεις και μπλουζ ή κλασική, ενώ κάποιες ιδιαίτερες βραδιές βάζουν και γραμμόφωνο. Στην κάβα τους βρίσκουμε γύρω στις 150 ετικέτες ουίσκι από όλον τον κόσμο και την τιμητική του έχει το κοκτέιλ Old Fashioned. Το μπαρ ανοίγει μετά τις 7 το απόγευμα και σχεδόν κάθε μέρα γεμίζει με κόσμο κάθε ηλικίας – θα δεις θαμώνες από 18 έως 85 χρονών, αλλά και τουρίστες που έχουν διαβάσει γι’ αυτό σε κάποιον ψαγμένο οδηγό. Είναι ένα από τα αγαπημένα μας μπαρ στο Κολωνάκι και μάλλον σε όλη την Αθήνα. Μ.Π.

Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι Τ/ 210-72.25.2460

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛύσσανδρος Παπαθεωδόρου, ο βετεράνος των μπαρΤελευταίο «Au Revoir» στον Λύσανδρο Παπαθεοδώρου, τον βετεράνο των μπαρ

Low Profile: Το whisky bar στη στοά

Είτε το επιλέξετε σαν στάση ανάμεσα στα ψώνια ή ως βραδινή έξοδο στο Low Profile θα περάσετε υπέροχα. Θα χαλαρώσετε και πιείτε καλά ποτά, κυρίως ουίσκι. Επιλέγουμε το ουίσκι μια και διαθέτουν μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Blended και malt από τη Σκωτία, την Ιρλανδία και μια μικρή ποικιλία από ασιατικά ουίσκι κυρίως από την Ιαπωνία. Λειτουργεί από τις 11.00 το πρωί και όπως μας ενημερώνει ο μπάρμαν: «συνήθως δεν μας ζητάνε ουίσκι τόσο νωρίς αλλά όποιος θέλει μπορεί να παραγγείλει». Στο μαγαζί βλέπεις ανθρώπους να συζητούν πάνω από ένα ποτήρι ουίσκι χωρίς να κρατούν κινητό (δεν πιάνει καθόλου σήμα στο εσωτερικό του μαγαζιού), μια εικόνα σχεδόν από άλλη εποχή που πολύ απολαμβάνουμε. Στον κατάλογό τους βρίσκουμε και whisky cocktails, όπως το Old Fashioned και μερικά πιάτα όπως πίτσα Καλαμβρίας με λιαστή ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης και αντζούγιες και μπρουσκέτες με προβολόνε και παστράμι για να τσιμπήσουμε με το ποτό μας.

Βουλής 7 – Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, Τ/213-03.52.114

Baba αu rum: Για τέλεια κοκτέιλ

Το εδώ και χρόνια πλασαρισμένο σε πολύ καλή θέση στην κατάταξη των World’s 50 Best Bars Baba au Rum, που με τα 50’s και 60’s έπιπλα, το παλιό μωσαϊκό και διάφορες όμορφες λεπτομέρειες εδώ κι εκεί εκπέμπει χαρούμενα ρετρό vibes, έχει μια ικανότατη συλλογή από ρούμι στα ράφια του, και μια σειρά από εξαιρετικά κοκτέιλ στην κομψότατη λίστα του. Ανάμεσα στο κλασικό πια, πάντοτε εξαιρετικά δημοφιλές Spicy Baba, το βοτανικό/αρωματικό Les Fleurs du Mal, εμπνευσμένο από τα Άνθη του Κακού του Μποντλέρ, το ιδιαίτερο, πολυεπίπεδο Buccaneer’s Negroni που το φτιάχνουν με παλαιωμένο ρούμι κι όλα τα υπόλοιπα που προτείνουν ο Θάνος Προυναρούς και η ομάδα του, θα βρείτε και το καινούργιο Basquiat Daisy, που συνδυάζει σπιτικό κρασί από σμέουρα, λεμόνι, Lillet Rouge και τζιν αρωματισμένο με γιασεμί κι εσπεριδοειδή – ένα μικρό, δελεαστικό teaser για την επόμενη λίστα. Α.Σ.

Κλειτίου 6, Αθήνα, Τ/ 211-71.09.140

 

Galaxy, με τη γοητεία του κλασικού

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο πιο κλασικό ποτάδικο του κέντρου, οι παραγγελίες ετοιμάζονται σβέλτα, οι πελάτες ακουμπούν στην εμβληματική μπάρα με τη δερμάτινη επένδυση και η μουσική παίζει χαμηλά – να μην εμποδίζει την κουβέντα και τις αναλύσεις. Ο κύριος Γιάννης Αλαμπάνος υποδέχεται, χαιρετάει, φροντίζει τους πελάτες: τo σουβέρ εδώ, το ποτήρι λίγο πιο κει, όλα στη θέση τους. Στο μπαρ-θεσμό που άνοιξε το 1972, η ατμόσφαιρα είναι πάντοτε ζεστή. Γ.Π.

Σταδίου 10, Σύνταγμα, T/210-32.27.733 

 

Στο Barreldier για ένα κοκτέιλ από βαρελάκι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Barreldier (@barreldier)

Εδώ, και στη μπάρα και στα τραπέζια στη στοά και στο πεζοδρόμιο έχω πιει ουκ ολίγα κοκτέιλ, κλασικά-κλασικά ή κλασικά με twist – άμα κινούμαι στο κέντρο, όλο και κάνω μια στάση σύντομη ή μη. Αλλά αυτό στο οποίο ορκίζομαι είναι το γλυκόπικρο παλαιωμένο Negroni (με δικό τους βερμούτ και μπίτερ) που περιμένει υπομονετικά στο βαρελάκι του μέχρι να το ζητήσεις και να βρεθεί λίγο αργότερα μπροστά σου, στολισμένο με ένα κουμκουάτ που του πάει πολύ. Και το Manhattan είναι πολύ καλό, με τη βαθιά γεύση και την πολυπλοκότητα που του δίνει η παραμονή του στο βαρελάκι, ενώ ο Mario Basso και η ομάδα του παλαιώνουν για τέσσερις μήνες σε γυάλινα βάζα Boulevardier με κυδώνι και λευκό Negroni με πράσινο μήλο – ολόκληρο το φρούτο, όπως γίνεται κάποιες φορές στα eaux de vie. Μια που το μπαρ είναι ανοικτό από το πρωί, άνετα ξεκινάς να πίνεις από νωρίς. Το καταλογάκι που θα σου φέρουν μαζί με τη λίστα, το οποίο κρύβει μια γιορτινή τριάδα, λειτουργεί ως έμμεση προτροπή: έχει Mistletoe Kiss με τζιν, λικέρ πορτοκάλι, χυμό μανταρίνι και λεμόνι και lemongrass, White Grinch με ρούμι λικέρ κακάο, γάλα αμυγδάλου και Aquafaba και ζεστό Glühwein με κόκκινο κρασί, Μetaxa, brandy βερίκοκου και τα απαραίτητα μπαχαρικά. Α.Σ.

Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Τ/210-32.54.711 

Στο 56 για ένα ουίσκι ακόμη

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Ανεβαίνοντας τα σκαλάκια της Πλουτάρχου θα το δεις στα δεξιά, χωμένο στο ημιυπόγειο μιας πολυκατοικίας. Στα στρογγυλά τραπεζάκια τα πίνουν θαμώνες κάθε λογής, αλλά αν θέλεις, η ατμόσφαιρα βοηθάει να φανταστείς πως περιβάλλεσαι από γκάνγκστερς σε ασπρόμαυρη ταινία. Ακούμπησε στην άκρη του μπαρ -είναι επενδυμένη με δερμάτινο μαξιλαράκι όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοιο «ίδρυμα» που σέβεται τον εαυτό του- και άσε τον κύριο Παναγιώτη να σε βοηθήσει με την επιλογή του ουίσκι. Με καπνό ή άκαπνο; Αρωματικό, γλυκό, βαρύ; Στη μεγάλη συλλογή του διαθέτει δυσεύρετα malt (αρκετά από μικρά αποστακτήρια), σκοτσέζικα, ιρλανδικά και ιαπωνικά, καθώς και bourbons. Μεζούρες δεν υπάρχουν εδώ. Σερβίρουν με το μάτι. Και το μάτι είναι γενναιόδωρο. Γ.Π.

Πλουτάρχου 56, Κολωνάκι, Τ/210-72.31.424​

Στο Duende υπό το φως των κεριών

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο Αλέξανδρος Μπίστικας ταξίδευε για χρόνια στις θάλασσες ως καπετάνιος, μέχρι που στη δεκαετία του ‘90 αποφάσισε να «πιάσει λιμάνι» λίγο κάτω από την Ακρόπολη. Έφτιαξε λοιπόν το Duende, ένα ιδιαίτερο μπαρ που συνδυάζει τις αρετές του κλασικού ποτάδικου με αυτές ενός ρομαντικού μπιστρό. Το κοινό που συχνάζει εδώ είναι ετερόκλητο και όλων των ηλικιών, ενώ μεγάλο μέρος του είναι θεατρόφιλοι που το προτιμούν για έξοδο μετά από παράσταση, καθώς σερβίρει φαγητό μέχρι αργά. Η σύζυγος του Αλέξανδρου, Ρένα, είναι επικεφαλής της κουζίνας και μαγειρεύει απλά, καλοφτιαγμένα old school πιάτα – σπεσιαλιτέ της τα μακαρόνια με κιμά. Όταν είναι αργά και πεινάμε ή έχουμε όρεξη για ένα περιποιημένο μπράντι ή για ένα ουισκάκι υπό το φως των κεριών, βάζουμε πλώρη για το στενάκι της Τζιραίων. Γ.Π.

Τζιραίων 2, Ακρόπολη, Τ/210-92.47.069

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρώμε στις μπάρες: Το bar food της Αθήνας είναι στα πάνω τουΤρώμε στις μπάρες: Το bar food της Αθήνας είναι στα πάνω του

Μπαρ

Εξάρχεια

Ιλίσια

Κολωνάκι

Νέος Κόσμος

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών