Μια γιορτή εν κινήσει ήταν αυτά τα βραβεία του Γαστρονόμου στην Αγορά Μοδιάνο, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, μία μέρα πριν ξανανοίξει τις πόρτες της, καινούργια, στο κοινό. Στον εξώστη έγινε η απονομή, στους διαδρόμους της ξετυλίχθηκε η συνέχεια, με τους σεφ να παίρνουν τη σκυτάλη, απλώνοντας, ανάμεσα στα νέα καταστήματα, τη δημιουργική «πραμάτεια» τους, μεζέδες σύγχρονους και «παλιούς» μαζί, εμπνευσμένους από το πλούσιο ανάγλυφο της μικρασιατικής μαγειρικής κληρονομιάς που έδωσε τον τόνο στη φετινή διοργάνωση.

Το φαγοπότι, μια γιορτή του τότε και του τώρα
Από αριστερά: Λευτέρης Λαζάρου και Χριστόφορος Πέσκιας στην αγορά Μοδιάνο

Το φαγοπότι, μια γιορτή του τότε και του τώρα

Ο Λευτέρης Λαζάρου έφτιαξε γλυκοφάγωτο χοιρινό πρασοσέλινο και τας κεμπάπ πάνω σε απαλή κρέμα τραχανά κι ο Χριστόφορος Πέσκιας αχνιστά μύδια με καυτερό σουτζούκι Καισαρείας και μια ανατολίτικη πλιγουροσαλάτα με ρόδι, ξίδι ροδιού και δροσερό αγγουράκι – την είχε δοκιμάσει κάποτε, στο πιο κλασικό της, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αστέριος Κουστούδης έβγαλε μια μίνι φασολάδα με παστουρμά και λάχανο τουρσί κι έναν καλοκαρυκευμένο, μυρωδάτο κιμά, λουσμένο με μια πολύ νόστιμη κρέμα κουνουπιδιού. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου εμφάνισε τζιγεροσαρμάδες σε μικρές μπουκίτσες και ένα πολύ ωραίο χουνκιάρ μπεγιεντί και η Νένα Ισμυρνόγλου έβγαλε χταπόδι ψητό με μια ανάλαφρη σκορδαλιά αμυγδάλου, μικρασιατικό μουσακά εν είδει finger food με κασέρι και ντομάτα και τύλιξε σε φύλλο γιουφκά παστουρμά και κασέρι Ξάνθης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοντοσώρος: Γαστρονομικός προορισμός στις εσχατιές του χάρτηΚοντοσώρος: Γαστρονομικός προορισμός στις εσχατιές του χάρτη
Το φαγοπότι, μια γιορτή του τότε και του τώρα
Ο Αστέριος Κουστούδης σέρβιρε τους μεζέδες του ο ίδιος
Το φαγοπότι, μια γιορτή του τότε και του τώρα
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου με τη Νένα Ισμυρνόγλου
Το φαγοπότι, μια γιορτή του τότε και του τώρα
Η Νένα Ισμυρνόγλου στον πάγκο της σε θέση «μάχης!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί φέτος ο «Γαστρονόμος» βραβεύει εστιατόρια;Γιατί φέτος ο «Γαστρονόμος» βραβεύει εστιατόρια;

Στον πάγκο της Lidl Ελλάς, στη λογική της βιωσιμότητας και της μείωσης της σπατάλης, η Νένα Ισμυρνόγλου με όσα περίσσεψαν από τις παραπάνω συνταγές της έφτιαξε κι άλλα ωραία, όπως μια ομελέτα με ό,τι έμεινε από τη γέμιση εκείνου του μουσακά που λέγαμε ή ένα nο-waste μικρασιατικό πλιγούρι με θαλασσινά, ενώ ακριβώς δίπλα ο Σάκης Βενέτης με τον Γιώργο Βαγιωνά και τον Βαγγέλη Αλούπη από το ξενοδοχείο Electra Palace τράταραν όσους στάθμευ- αν μπροστά τους, μους σιμιγδαλένιου χαλβά με τζελ σταφίδας, τραγανά, σουσαμένια παστελάκια κι εκμέκ τσουρέκι με κρέμα μαστίχας και καραμελωμένα αμύγδαλα. Με την αγορά γεμάτη παραγωγούς, μάγειρες, μαγαζάτορες, κόσμο που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει να κάνει με τη γεύση, στα μικρά πηγαδάκια που δημιουργούνταν εδώ κι εκεί, γύρω από τους σεφ και τις ομάδες τους, αλλά και πλάι στις βιτρίνες, στους πάγκους και στα φορτωμένα με προϊόντα ράφια της αναγεννημένης Αγοράς, «άναψαν» πολλές κουβέντες. Τη μια ο Σωτήρης Ευαγγέλου μάς έλεγε πόσο σημαντικό είναι για μια πόλη ένα σημείο συνάντησης άμεσα συνδεδεμένο με το τρόφιμο, το φαγητό και την κουλτούρα του, την άλλη ο Αστέριος Κουστούδης θυμόταν μια θαυμάσια ρίγανη που προμηθευόταν από μια κυρία εκεί στην Αγορά, όταν δούλευε στη Θεσσαλονίκη. Πολλά ακούσαμε για τα ραντεβού στη Μυροβόλο Σμύρνη μετά τα ψώνια – η παλιά ταμπέλα είναι ακόμη εκεί, μαζί με δύο τρεις ακόμη, θυμίζοντας τα ανταμώματα και τα αυτοσχέδια γλέντια αλλοτινών καιρών.

Το φαγοπότι, μια γιορτή του τότε και του τώρα

Το φαγοπότι, μια γιορτή του τότε και του τώρα
Από τις «δυνατές» στιγμές ο μουσακάς finger food της Νένας Ισμυρνόγλου, το κουνουπίδι γιαχνί με κιμά του Αστέριου Κουστούδη, τα τζιγεροσαρμαδάκια του Σωτήρη Ευαγγέλου, τα μύδια με πικάντικο σουτζούκι του Χριστόφορου Πέσκια και το χοιρινό πρασοσέλινο του Λευτέρη Λαζάρου.
Τα γλυκά της εκδήλωσης ετοίμασαν οι Σάκης Βενέτης, Γιώργος Βαγιωνάς και Βαγγέλης Αλούπης από το Electra Palace.

Το φαγοπότι, μια γιορτή του τότε και του τώρα

Με πάνω κάτω, πέρα δώθε και μπρος πίσω στον χρόνο, περιοδεύοντας από πάγκο σε πάγκο κι από μαγαζί σε μαγαζί και βρίσκοντας νοστιμιές κάθε λογής –κι ανθρώπους κι ανθρώπους!– κύλησε αυτό το ξεχωριστό μεσημέρι στις μικρές «γειτονιές» της Αγοράς. Με κρασιά του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, μπίρες Kaiser, νερά κι αναψυκτικά Ζαγόρι και οργανικούς καφέδες της Nespresso να βάζουν κι αυτά τη δική τους πινελιά στη γιορτή, στήνοντας μικρές γωνιές ανάμεσα σε ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία, μανάβικα, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, κάβες, ντελικατέσεν, με τα καλούδια τους παραταγμένα, και πολλά ακόμη μαγαζιά. Δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερο μέρος για να βραβεύσεις και να τιμήσεις τους παραγωγούς από μια αγορά. Τόπος συνύπαρξης και συναντήσεων κάθε λογής, ανθρώπων, γεύσεων, προϊόντων, ζωντανό χαρμάνι, είναι το πιο κατάλληλο σημείο. Τα πρώτα εκτός έδρας βραβεία του Γαστρονόμου ήταν από τα πιο ωραία μας.

Στη φωτογραφία ανοίγματος: Οι σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, Νένα Ισμυρνόγλου, Λευτέρης Λαζάρου, Αστέριος Κουστούδης και Σωτήρης Ευαγγέλου άφησαν για λίγο τους πάγκους με τους εκλεκτούς μεζέδες που είχαν ετοιμάσει για την περίσταση, για να ποζάρουν αγκαλιασμένοι στον φακό του «Γ».

Νόστιμες μαγειρικές σερβιρισμένες σε μικρά μπολάκια για μεζέ. Ό,τι περισσέψει το απολαμβάνουμε την επομένη σε κανονικές, γενναίες μερίδες.

Δείτε εδώ τις συνταγές με τους μικρασιατικούς μεζέδες που έφτιαξαν οι σεφ στη γιορτή των βραβείων του «γαστρονόμου»:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Βραβεία 2023

Βραβεία 2021

Βραβεία 2020

Βραβεία 2019

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών