ΕΞΟΔΟΣ

Τα ντοματένια της Αθήνας: 8 αξέχαστα πιάτα με ντομάτα και που τα βρίσκουμε

Ζουμερές και ολόγλυκες, οι αυγουστιάτικες ντομάτες πρωταγωνιστούν σε αυτά τα πιάτα που αξίζει να αναζητήσει κανείς στα εστιατόρια της Αθήνας.

25.08.2023
Φωτογραφία: Dimitris Michailaras
Τα ντοματένια της Αθήνας: 8 αξέχαστα πιάτα με ντομάτα και που τα βρίσκουμε

Τώρα που η ντομάτα είναι στην καλύτερη εποχή της, βρίσκουμε τα πιο ωραία ντοματένια πιάτα στα εστιατόρια της και στις ταβέρνας Αθήνας. Ζουμερή, ολόγλυκη, έχοντας μαζέψει τον ήλιο του καλοκαιριού εμφανίζεται, πιο νόστιμη από ποτέ, στα μαγαζιά της πόλης. Ακολουθούν μερικοί από τους αγαπημένους μας τρόπους να απολαμβάνουμε την ντομάτα όταν βγαίνουμε για φαγητό.

Το ψωμί με ντομάτες και σαρδέλα στο Υπερωκεάνιο

Όσο απλός άλλο τόσο νόστιμος αυτός ο μεζές. Όταν κατεβαίνουμε για θαλασσινό αεράκι προς το Χατζηκυριάκειο και κάνουμε στάση στο Υπερωκεάνιο δύο πιάτα δεν λείπουν ποτέ από τη παραγγελία. Το ένα είναι τα τηγανητά μύδια με το σκορδάτο γιαούρτι. Το άλλο, που αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά του, είναι το ψωμί (προζυμένιο και ελαφρά φρυγανισμένο) με χοντρές φέτες κατακόκκινης ντομάτας και φιλεταρισμένη ψητή σαρδέλα. Όλα αυτά ραντισμένα με πολύ και καλό ελαιόλαδο. Γ.Π.

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, Τ/210-41.80.030

Η ντοματοσαλάτα, με έξτρα τριμμένη ντομάτα, στα Κανάρια

Σε μια αυλή-χρονοκάψουλα στο Μοσχάτο που μοιάζει να βγήκε απευθείας από ελληνική ταινία του ‘50 τα τραπέζια είναι στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα, μια μεγάλη συκιά ρίχνει τη σκιά της και ο κατάλογος έχει πέντε-έξι πράγματα μετρημένα. Οι γαρίδες Πλαταμώνα που σερβίρουν είναι φημισμένες -έρχονται τηγανισμένες και αλατισμένες στην εντέλεια. Το ίδιο ισχύει όμως και για την μερακλήδικη ντοματοσαλάτα τους που έχει μόνο ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο, συν έξτρα τριμμένη ντομάτα από πάνω για απερίγραπτες βουτιές. Γ.Π.

Κανάρη 119, Μοσχάτο, Τ/ 210-94.22.119

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠρώτα βουτιές, μετά κεφτές: Οι νησιώτικοι κεφτέδες που ονειρευόμαστεΠρώτα βουτιές, μετά κεφτές: Οι νησιώτικοι κεφτέδες που ονειρευόμαστε

Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και κόκκινες πίτσες στο Napul’è

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Nαπολιτάνικη κουζίνα χωρίς ντομάτα δε γίνεται, και η τρατορία της Μάγκυ Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio στη Βάρη –που από αυτό το καλοκαίρι τη βρίσκουμε και στην Τήνο με έξτρα συνταγές– έχει πολλά πιάτα, με άμεση νοστιμιά, που την τιμούν. Εκείνους τους ωραίους κοκκινιστούς κεφτέδες με κουκουνάρι και σταφίδες, ας πούμε, ή την πληθωρική τηγανητή μπουράτα μπουφάλα που τυλίγεται με μορταδέλα και ζύμη πίτσας και φτάνει στο τραπέζι πάνω σε ντοματένια σάλτσα, την πίτσα Bufalina με τη λεπτή, τραγανή ζύμη, γλυκοξινούτσικη σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό… Α.Σ.

Κωνσταντίνου 43, Βάρη, Τ/210-96.55.815. Το κατάστημα είναι κλειστό για λίγες ημέρες τον Αύγουστο, μέχρι τις 29/08.

Η κουκουβάγια στο Αλάργα

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Βρίσκεις πολλά ωραία στον κατάλογο του ρακάδικου που αραδιάζει τα τραπέζια του απέναντι από την πλατεία του Υμηττού. Ορεκτικά τουρσάκια για την πρώτη τσικουδιά, πολλά καλοκαμωμένα ορεκτικά, πλούσιες πίτες, μαγειρευτά της στεριάς και της θάλασσας. Ό,τι και να διαλέξετε, όμως, αξίζει να πάρετε και την κουκουβάγια με την γλυκοφάγωτη τριμμένη ντομάτα, μπόλικη μπόλικη, και τη γαλομυζήθρα, που στέκονται πάνω σε πολύ ωραίο παξιμάδι ψημένο σε ξυλόφουρνο στο Ατσιπόπουλο του Ρεθύμνου και βρεγμένο με γενναιόδωρα ελαιόλαδο. Έχει όλη την νοστιμιά των απλών υλικών που συναντιούνται και δένουν αβίαστα. Α.Σ

Αμισού 1, Υμηττός, Τ/ 210-76.22.392.

Η ντοματοσαλάτα στα Άκρα

Να είναι που ο σεφ Γιάννης Λουκάκης είναι τόσο εμμονικός με την καλή πρώτη ύλη; Ή μήπως είναι το βαρύ, όλο γεύση χωριάτικο ψωμί του Σπύρου Πεδιαδιτάκη που έρχεται ζεστό ζεστό και πάει τρελά με αυτή τη σαλάτα; Όπως και να έχει η ντοματοσαλάτα στα Ακρα -χωρίς να έχει κάτι εξεζητημένο- είναι από τις πιο ωραίες που φάγαμε τελευταία. Ντοματάκια, φρέσκο μαλακό κατσικίσιο τυρί, καπαρόφυλλα και μια μικρή ποσότητα από φρυγανισμένα ψίχουλα ψωμιού για λίγη τραγανή υφή. Γ.Π.
Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/210-72.51.116 

Σεβίτσε λαβράκι με ντομάτα στο Piscis

Το ντοματένιο σεβίτσε του Παναγιώτη Γιακαλή / φωτογραφία: Dimitris Michailaras

Την ώρα που σουρουπώνει κι ανάβουν τα φαναράκια στα τραπέζια / φωτογραφία: Dimitris Michailaras

Το λαβράκι σεβίτσε του Παναγιώτη Γιακαλή στο σύγχρονο θαλασσινό εστιατόριο που άνοιξε αυτό το καλοκαίρι στο Μικρολίμανο είναι -τι άλλο;- μεσογειακό. Στο στιλ του. Με πίκλα αγγουριού, κρεμμύδι, αλμύρα και καβουδισμένο κουκουνάρι και ένα νοστιμότατο κόκκινο ζουμάκι ντομάτας με μια ιδέα από τσίλι και λάδι δυόσμου. Άλλο ντοματένιο πιάτο, η λίγο διαφορετική χωριάτικη, που έρχεται με τα υλικά της τακτοποιημένα και θέλει να τα μπλέξεις: ανακατεύεις τα ντοματίνια, το αγγούρι, την πιπεριά, τις ελιές και την κάπαρη με την κρέμα φέτας, παίρνεις και λίγο ψημένο προζυμένιο ψωμί κι έχεις μια μπουκιά συμπυκνωμένη, λιχούδικη και δροσερή μαζί. Α.Σ.

Ακτή Κουμουνδούρου 30, Πειραιάς, T/ 210-41.70.772 

Κι άλλο ντοματένιο σεβίτσε, του Πέσκια αυτό, στο Balthazar

Έχω γράψει πολλές φορές για αυτό το πιάτο αλλά πάμε άλλη μια. Γιατί το ελληνοεμπνευσμένο καρπάτσιο λαβράκι που φτιάχνει ο Χριστόφορος με νερό ντομάτας, passion fruit, πιπεριά κέρατο, λεμόνι και ελαιόλαδο, με αχινό και τρίμμα αυγοτάραχου είναι εξαιρετικό. Πολυεπίπεδο, με ωραίες εντάσεις, απίθανα νόστιμο, είναι «κέντημα» θαλασσινό. Δεν υπάρχει φορά που να βρεθώ στον κήπο του εστιατορίου της οδού Τσόχα και να μην το παραγγείλω. Α.Σ.

Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, Τ/210-64.41.215

«Φέτα Μπουγιουρντί» στο Αrtisanal

Από τότε που πρωτοέφτιαξε αυτό το ορεκτικό που αντλεί έμπνευση από την ελληνική ταβέρνα, ο Δημήτρης Δημητριάδης, δεν το έχει βγάλει από το μενού του εστιατορίου της Κηφισιάς. Σ’ αυτό το πολύ νόστιμο και ραφινάτο μπουγιουρντί η φέτα, που συνδυάζεται με λιαστό ντοματίνι, πράσινη πιπεριά τσίλι, αγγούρι και αρωματικά, τυλίγεται σε βρώσιμο φύλλο ασημιού. Η ντοματοσαλάτα του, με βιολογικές ντομάτες στη σχάρα, κρεμμύδι τουρσί, κρίταμο, χαρούπι, σταμνοτύρι, λάδι ρίγανης και παλαιωμένο βαλσάμικο είναι επίσης πολύ ωραία. Την επόμενη φορά θέλω να δοκιμάσω και το μπριάμ, που ο σεφ του βάζει ξινομυζήθρα, σάλτσα ταχινιού και λάδι μαϊντανού. Α.Σ.

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, T/210-80.86.111

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα ωραιότερα σορμπέ που μας ξεδιψάνε τώρα στην ΑθήναΤα ωραιότερα σορμπέ που μας ξεδιψάνε τώρα στην Αθήνα

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Κολωνάκι

Ομόνοια

Παγκράτι

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών