ΕΞΟΔΟΣ

Πρώτα βουτιές, μετά κεφτές: Οι νησιώτικοι κεφτέδες που ονειρευόμαστε

Τι είναι οι καλοκαιρινές διακοπές αν δεν είναι τηγανητοί κεφτέδες και μπίρα μετά το μπάνιο; Απ' την Τήνο μέχρι την Κέρκυρα και απ' τη Νάξο μέχρι την Κρήτη αυτοί είναι οι κεφτεδοπροορισμοί που αγαπάμε.

11.08.2023
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Πρώτα βουτιές, μετά κεφτές: Οι νησιώτικοι κεφτέδες που ονειρευόμαστε

Τα κεφτεδάκια πάντα είναι ωραία αλλά το καλοκαίρι, όταν τρώγονται κατά τη διάρκεια των διακοπών, με την πείνα που σε πιάνει μετά τις βουτιές, έχουν άλλη χάρη. Είναι και τα ωραία κρέατα και τα έμπειρα τηγάνια των νησιώτικων ταβερνών που τελειοποιούν το αγαπημένο φαγητό. Ευχόμαστε σύντομα να τρώμε όλοι κεφτέδες και να πίνουμε κρύα μπίρα με θέα τη θάλασσα. Μέχρι τότε γράφουμε για τους αγαπημένους κεφτεδοπροορισμούς του καλοκαιριού.

Το Καφενείο του Μπακόγια στη Μύκονο

Εδώ θα δείτε ποιο είναι το couleur local της Μυκόνου. Αυτό το ουζερί-καφενές είναι αγαπημένο στέκι των ντόπιων, που έρχονται εδώ για να φλυαρήσουν εφ’ όλης της ύλης. Παραγγείλτε το ουζάκι σας και δοκιμάστε μεζέδες όπως ψητό μυκονιάτικο λουκάνικο, μόστρα με κοπανιστή, ομελέτες φουσκωτές, ψαράκια και καλοτηγανισμένους κεφτέδες με φρεσκοκομμένο κρέας, μυρωδάτους, φουσκωτούς και αλάδωτους. Ν.Μ.

Ακτή Καμπάνη (Γιαλός), Μύκονος, Τ/22890-23.552

Το Αγνάντι στην Τήνο

Φωτογραφίες: Έβελυν Φωσκόλου

Αγνάντι όνομα και πράγμα. Να κάθεσαι στην ασβεστωμένη βεράντα και να αγναντεύεις, από τη μία την θάλασσα και από την άλλη τους μεζέδες της κυρά Λένης και του κυρ Γιάννη. Σε αυτή την παλιά ταβέρνα της Τήνου που λειτουργεί από το 1931 στον Κτικάδο όλα σε μεταφέρουν στα καλοκαίρια των παιδικών χρόνων: από το απαράλλαχτο μέσα στα χρόνια σκηνικό μέχρι τις απλές, ατόφιες γεύσεις. Τα κεφτεδάκια τους είναι βάλσαμο μετά το μπάνιο. Στο διπλανό αποθηκάκι έχουν και μερικά τοπικά προϊόντα προς πώληση, όπως φύλλα κάπαρης και άγριες τηνιακές αγκινάρες στο λάδι. Γ.Π.

Κτικάδος, Τήνος, Τ/ 22830-21.095

Ο Καφενές του Καμπανά στην Κέρκυρα

Στη συνοικία Καμπιέλο, στο ισόγειο ενός κτιρίου του 18ου αιώνα, εκεί όπου υπήρχε σχεδόν από πάντα οινομαγειρείο, βρίσκουμε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα καφενεία της Κέρκυρας που σερβίρει ελληνικό καφέ, αλλά και φρέντο και φραπέ, και κάτι μικρά θαύματα, κεφτεδάκια ζυμωμένα με ούζο που τρώγονται σα στραγάλια. Τραβάνε μπόλικο τσίπουρο, και για συνοδεία θέλουν και τυροπιτάκια, συκώτι τηγανητό και πατάτες τηγανητές με τα αυγά. Ν.Μ.

Μανιαρίζη Αρλιώτη 4, Κέρκυρα, Τ/26610-33.520

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοσηIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοση

Η στροφή της Γεύσης στο Ρέθυμνο

Στην αυλή του παπά του χωριού δεν μπορεί παρά να νιώσετε ευλογημένοι, από την καλή μοίρα που σας έφερε εδώ. Ο πατέρας Μανώλης και η σύζυγος Ελένη Σταυρουλάκη διατηρούν ζωντανό ένα ολόκληρο χωριό. Πριν μερικά χρόνια λίγοι μόνο ήξεραν για το μαγαζί και το φαγητό τους. Πλέον το Βυζάρι είναι προορισμός χάρη στο μαγειρείο τους. Δυο τρία φαγητά καθ’εκάστη, σίγουρα τσιγαριαστό και κάτι στον ξυλόφουρνο. Κεφτέδες δεν έχουν καθημερινά, τους κάνουν όμως συχνά με ανάμεικτο κιμά. Ευμεγέθεις, πλατιοί και τραγανοί.Τους έχουμε φάει μαζί με φοβερές τηγανητές πατάτες- μακριές και ψωμωμένες, αργοτηγανισμένες σε καλό ελαιόλαδο. Όλα ιδιοπαραγώμενα. Ν.Δ.

Βυζάρι Ρεθύμνου, Κρήτη, Τ/ 28330-41.258

Καφενείο Αλευράς στο Ηράκλειο

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Καταπληκτικοί κεφτέδες μικρασιάτικοι με τη ρίγανη, τραγανοί απ’ έξω και μαλακοί στο κέντρο, στο συνοικιακό μαγαζί που άνοιξε το ‘87 ο αείμνηστος Αντώνης Παναγιώταρος ή Αλευράς όπως είναι το οικογενειακό παρατσούκλι που το κονόμησαν από έναν θείο μυλωνά στη Σμύρνη. Είναι ο κορυφαίος μεζές της ρακής, καρυκευμένος με μπόλικο μαϊντανό, ξερή ρίγανη, κρεμμύδι και ντομάτα. Κυρίως όμως, είναι η τέχνη της κυρά Πόπης στο τηγάνι που τους κάνει ασυναγώνιστους. Ν.Μ.

Σερρών και Νεαπόλεως, Ηράκλειο, Κρήτη, Τ/694-50.23.158

Το Σταυρί του Παπέλι στη Λέσβο

Αν υπάρχουν είκοσι μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα που δεν θα θέλαμε ποτέ να χαθούν, για να μην ορφανέψει η γαστρονομία, ένα ίσως να είναι αυτό. Δεν είναι μόνο οι συνταγές, που βέβαια είναι πρώτης τάξης, είναι η ωραία αίσθηση της χορτασμένης ύπαρξης: να σιγοτρως, να σιγοπίνεις ξέροντας πως δεν χρειάζεσαι πολλά για να περνάς καλά. Καθισμένη σε αυτές τις καρέκλες του καφενείου στο υψηλότερο σημείο μιας ανηφόρας, σε ένα από τα ομορφότερα χωριάς της Λέσβου, θα φάτε λογιών κεφτέδες: χόρτινους το χειμώνα, ψωμένιους και βέβαια κρεάτινους- κυρίως με μοσχάρι. Μοσχοβολάνε, ενώ κάνουν μια ωραία κρούστα από το αλεύρι καθώς αυτό καβουρδίζεται μέσα στο καυτό λεσβιακό ελαιόλαδο. Παλιά τους σέρβιραν μέσα σε ένα μεταλλικό δισκάκι. Δίπλα στο ποτηράκι έχει ούζο. Ν.Δ.

Αγιάσος, Λέσβος, Τ/2252-02.29.36

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι πιο ωραίοι μεζέδες για ούζο στα μαγαζιά της ΑθήναςΟι πιο ωραίοι μεζέδες για ούζο στα μαγαζιά της Αθήνας

Το Ω! Χαμός στη Μήλο

Στην πολύχρωμη αυλή στην παραλία Παπικινού στον Αδάμαντα γίνεται πραγματικά χαμός. Θέλει οπωσδήποτε κράτηση για να βρείτε τραπέζι. Σ’ αυτή την οικογενειακή ταβέρνα μαγειρεύουν πολύ νόστιμα με πρώτες ύλες του νησιού – τα κρέατα και τα τυριά είναι δικής τους παραγωγής. Στον χειρόγραφο κατάλογο βρίσκεις πολλά ωραία. Τα σπιτικά κεφτεδάκια τους πάρτε τα οπωσδήποτε, δοκιμάστε όμως και τα μηλαίικα πιταράκια με δικό τους ξερό τυρί, κρεμμύδι και πιπέρι κι εκείνα τα απίθανα σκοτυροκολόκυθα, κολοκυθάκια δηλαδή που τηγανίζονται και ύστερα επιστρέφουν στο τηγάνι με σκοτύρι – κι αυτό δικό τους, τη ρεβυθάδα, το «σουρτούκικο» αρνάκι… Α.Σ.

Παραλία Παπικινού, Αδάμαντας, Μήλος, Τ/22870-21.672

Η Rizes Farm στη Μύκονο

Οι χοιροσφαΐσιοι κεφτέδες τους είναι έξοχοι και φτιάχνονται με χοιρινό κιμά από δικά τους ζώα, χοντροκομμένο παραδοσιακά, με τα μαχαίρια, και καρυκευμένο με θρύμπι να μυρίσει. Το μίγμα του κεφτέ είναι ζυμωμένο με μπαγιάτικο ψωμί μιγάδι που φτιάχνουν στον ξυλόφουρνο με ολικής και λευκό αλεύρι ανάμικτο. Όλα αυτά μες στη μέση της Μυκόνου, σε λαϊκά τραπέζια με καρό γαλανόλευκα τραπεζομάντηλα, σε μια ωραία ύπαιθρο με τους ήχους της φύσης και τη γεύση της απλότητας. Ν.Μ.

Μαού, Άνω Μερά, Μύκονος, Τ/6944-22.02.33

Το σπιτικό γαλακτομπούρεκο στη Νάξο

Μη σας μπερδεύει το όνομα. Σε έναν προπολεμικό καφενέ στο πανέμορφο Χαλκί της Νάξου βρήκα τους ωραιότερους κεφτέδες του νησιού, που συναγωνίζονται ακόμα και τη σπεσιαλιτέ τους, το γαλακτομπούρεκο δηλαδή, που το έχουνε καμάρι. Τα απογεύματα που παίρνουν μπρος τα τηγάνια, βγαίνουν χρυσοτηγανισμένοι οι κεφτέδες, και τρώγονται απνευστοί, μαζί με κρύα μπίρα, ντόπιο ξινότυρο κι αρσενικό τυρί. Ν.Μ.

Επαρχιακή Οδός Νάξου-Απειράνθου, Χαλκί, Νάξος, Τ/22850-32.280

Ο Λιλής στη Σύρο

Η ταβέρνα του Λιλή βρίσκεται στον λόφο της Άνω Σύρου, στη γειτονιά που ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη με το ρεμπέτικο τραγούδι. Σε μια κουζίνα με θέα στην Ερμούπολη να τρίβεις τα μάτια σου, πλάθονται τα ρετρό κεφτεδάκια του παππού, παμπάλαια όσο και η ταβέρνα που λειτουργεί από το 1950. Ο εγγονός του Λιλή, ο Λεονάρδος Ρούσσος, κρατάει απαράλλαχτη τη συνταγή που περιέχει γενναία ποσότητα από αφράτο ψωμί πολυτελείας. Γεύση για τους νοσταλγούς και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τη φτωχική και αυθεντική εκδοχή του κεφτέ, παρέα με ντόπιο λευκό, εμφιαλωμένο κρασί. Ν.Μ.

Άνω Σύρος, Τ/22810-88.087

Ο Τσιτσάνης στην Πάρο

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Εδώ και πάνω από μισό αιώνα λειτουργεί η ταβέρνα της οικογένειας Ρούσσου στην είσοδο του όμορφου χωριού Πρόδρομος στην Πάρο. Οι κεφτέδες τους είναι μυρωδάτοι και ζουμεροί, και οι πατάτες που τους συνοδεύουν χρυσές. Μαζί με αμπελοφάσουλα καλά λαδολεμονιασμένα, και μια χωριάτικη με υπέροχες ντομάτες γινωμένες και ξινομυζήθρα, συνιστούν το απόλυτο καλοκαιρινό γεύμα. Ν.Μ.

Πρόδρομος, Πάρος, Τ/22840-41.375

Η Τερέζα στην Τήνο

Στην Τήνο του croque madame και των σεβίτσε, η Τερέζα και η οικογένειά της μοιάζουν σαν επίμονοι Γαλάτες που αντιστέκονται από το κουζινάκι του μπακάλικου που διατηρούν, προσπαθώντας να σώσουν το μικρό χωριό τους από το gentrification. Καθισμένoι στα δροσερά πεζούλια του χωριού Μυρσίνη, νιώθουμε και πάλι μωρά παιδιά, τρώμε μακαρόνια με κόκορα κοκκινιστό, ομελέτα με πατάτες και φοβερά κεφτεδάκια, με ρίγανη και μάλλον λίγο σκορδάκι. Αφρός ο κεφτές τους. Τα περισσότερα ζαρζαβατικά είναι από το χωράφι της οικογένειας. Μόλις τελειώσει το φαγητό μας, διαλέγουμε από τον καταψύκτη του παντοπωλείου ένα παγωτό «περιπτέρου». Ν.Δ.

Μυρσινη, Τήνος, Τ/2283-04.13.20

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεφτεδάκια: το φαγητό του καλοκαιριού! 24 συνταγές με μοσχαρίσιο κιμάΚεφτεδάκια: το φαγητό του καλοκαιριού! 24 συνταγές με μοσχαρίσιο κιμά

Το Σταυρί του Παπέλι στη Λέσβο

Αν υπάρχουν είκοσι μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα που δεν θα θέλαμε ποτέ να χαθούν, για να μην ορφανέψει η γαστρονομία, ένα ίσως να είναι αυτό. Δεν είναι μόνο οι συνταγές, που βέβαια είναι πρώτης τάξης, είναι η ωραία αίσθηση της χορτασμένης ύπαρξης: να σιγοτρως, να σιγοπίνεις ξέροντας πως δεν χρειάζεσαι πολλά για να περνάς καλά. Καθισμένη σε αυτές τις καρέκλες του καφενείου στο υψηλότερο σημείο μιας ανηφόρας, σε ένα από τα ομορφότερα χωριάς της Λέσβου, θα φάτε λογιών κεφτέδες: χόρτινους το χειμώνα, ψωμένιους και βέβαια κρεάτινους- κυρίως με μοσχάρι. Μοσχοβολάνε, ενώ κάνουν μια ωραία κρούστα από το αλεύρι καθώς αυτό καβουρδίζεται μέσα στο καυτό λεσβιακό ελαιόλαδο. Παλιά τους σέρβιραν μέσα σε ένα μεταλλικό δισκάκι. Δίπλα στο ποτηράκι έχει ούζο. Ν.Δ.

Αγιάσος, Λέσβος, Τ/2252-02.29.36

Το Μπαρμπα-Γιάννης και Μαρίτσα στην Σκύρο

Τούτο το απλό οινομαγειρείο-καφενείο είναι από το ’54 στην ίδια θέση, στο κεντρικό σοκάκι της Χώρας της Σκύρου, και για τα τραπέζια του πολλές φορές γίνεται μάχη. Φταίνε και οι κεφτέδες που μοσχοβολάνε δυόσμο και που μαζί με τις τηγανητές πατάτες είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά και οι τροφαντοί κολοκυθοκεφτέδες που φτιάχνουν η Άννα, κόρη του μπαρμπα-Γιάννη και της Μαρίτσας, και η Στέλλα στην κουζίνα. Α.Σ.

Χώρα, Σκύρος, Τ/22220-91.276

 

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόρια

Κρήτη

Λέσβος

Μήλος

Μύκονος

Νάξος

Πάρος

Σύρος

Τήνος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών