ΕΞΟΔΟΣ

Ταβέρνες και μεζεδοπωλεία για δροσιά στα βόρεια προάστια

Χαλικόστρωτες αυλές, δέντρα και λαχταριστοί μεζέδες στα δροσερά, στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

29.07.2022| Updated: 30.06.2023
Ταβέρνες και μεζεδοπωλεία για δροσιά στα βόρεια προάστια

Το πιο δροσερό Βραστό

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Η οικογενειακή ταβέρνα στη Ρεματιά Χαλανδρίου, που πήρε το όνομά της από την κλασική ελληνική κρεατόσουπα, η οποία πρωτάνοιξε το 1969, στα χέρια της νέας γενιάς της οικογένειας Συλύρα παραμένει αγαπημένη επιλογή στην περιοχή. Το βραστό τους το χειμώνα είναι… βάλσαμο. Τώρα το καλοκαίρι, που όλη η δράση μεταφέρεται στην ευρύχωρη πράσινη αυλή, αναλαμβάνουν οι χορτόπιτες, τα ωραία τυροπιτάκια τους, που τα φτιάχνουν με ανθότυρο, φέτα και τουλουμοτύρι Καρύστου και τα κεφτεδάκια, τα ψητά –από συκώτι σχάρας και καπνιστή χοιρινή μπριζόλα μέχρι rib eye και σπαλομπριζόλες – και τα νόστιμα μαγειρευτά τους που αλλάζουν κάθε μέρα σχεδόν. Α.Σ.

Ρόδων 3, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.776

 

Βουτιές στην… Καραβαϊκή

Το όμορφο μεζεδοπωλείο με τα έπιπλα φερ φοζέ, τις καρέκλες θερινού σινεμά και τις κουρελούδες που δίνουν χρώμα στην διακόσμηση είναι μια έκπληξη στην γειτονιά της Νέας Πεντέλης. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι το παρεΐστικο μεζεδοπωλείο είναι ωραία ιδέα για να δροσιστείτε, μιας και η θερμοκρασία εκεί πάνω πέφτει αρκετούς βαθμούς σε σχέση με το κέντρο. Κάτι ανάμεσα σε καντίνα, αυλή σπιτιού ή αθηναϊκού κήπου ή beach bar είναι η Καραβαϊκή εκεί απολαμβάνουμε εκτός από μπίρες και ρακές νόστιμους μεζέδες σε πολύ καλές τιμές. Ξεχωρίσαμε τα μπιφτεκάκια και το πεϊνιρλί και για επιδόρπιο το κιουνεφέ με παγωτό. Μ.Π.

25ης Μαρτίου 3, Νέα Πεντέλη, Τ/ 210-60.96.165

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο βάθος κήπος: 10 κρυμμένες αυλές για φαγητό και ποτό στην ΑθήναΣτο βάθος κήπος: 10 κρυμμένες αυλές για φαγητό και ποτό στην Αθήνα

Το Κουτούκι (Πρώην Καλοζύμη): Μια χωριάτικη αυλή στο Χαλάνδρι

Φωτο: Μαρίνα Πετρίδου

Φωτο: Μαρίνα Πετρίδου

Φωτο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτο: Μαρίνα Πετρίδου

Πίσω από μια διπλοκατοικία στο Χαλάνδρι κρύβεται ένα ταβερνάκι με ατμοσφαιρική, νοσταλγική αυλή. Επιγραφή δεν υπάρχει. Θα δείτε μόνο λίγες λέξεις γραμμένες στο στον τοίχο, στο στενό διαδρομάκι που χωρίζει το ένα κτίριο από το διπλανό του. Προσπεράστε τα αυτοκίνητα των κατοίκων που παρκάρουν εκεί και έπειτα την ανοιχτή καγκελόπορτα για να βγείτε ξαφνικά σε μια εντελώς χωριάτικη αυλή με ασβεστωμένα δεντράκια, γλάστρες και γατούλες. Θα σας σερβίρουν κλασικούς ταβερνίσους μεζέδες: φάβα, ρεβύθια φούρνου και μπακαλιάρο σκορδαλιά και παϊδάκια. Έχουν και πιο έμπειρα κοψίδια όπως γαρδουμπάκια λαδορίγανη, σουβλάκι με πρόβειο κρέας και ωραίο αγριογούρουνο. Γ.Π.

Υψηλάντου 5, Χαλάνδρι, Τ/ 210-68.54.234

 

Ιορδάνης: Χοιρινά καλαμάκια μέσα στα δέντρα

Στην αναζωογονητικά δροσερή Παλαιά Πεντέλη, σκαρφαλωμένη στο βουνό που ακόμη και αν στην Αθήνα βράζει ο τόπος εκεί χρειάζεσαι φούτερ, πηγαίνουμε για χοιρινά καλαμάκια στου Ιορδάνη. Ρετρό σκηνικό εξοχικής ψησταριάς χαλικάκι στην αυλή και μια ψησταριά που βγάζει νοστιμιές εδώ και σαράντα χρόνια. Είναι ένα από το πιο διάσημα σουβλάκια των βορείων προαστίων, με φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, από ανθρώπους που έρχονται από κάθε γωνιά της Αθήνας για να το απολαύσουν, μαζί με λίγη από τη δροσιά του βουνού.Το μοναδικό καλαμάκι του Ιορδάνη παραμένει ίδιο, ζουμερό και λαχταριστό, με συνοδεία καψαλιασμένου ψωμιού, σερβιρισμένο πάνω σε ένα στρώμα από ψιλοκομμένες φέτες κρεμμυδιού. Ο Ιορδάνης δεν έβαλε ποτέ πίτα στο σουβλάκι του, έμεινε πιστός στο καλαμάκι και το ψωμί μέχρι το τέλος, τελειοποιώντας τον τρόπο παρασκευής και ψησίματος. Η οικογένεια Σαμλίδη είναι Πόντιοι μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα την δεκαετία του ’70 από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Ιορδάνης ήταν ο πρώτος από τα αδέρφια που άνοιξε σουβλατζίδικο το 1978 σε έναν μικρό χώρο σαν περίπτερο κοντά στην πλατεία Χαραυγής, στην Παλιά Πεντέλη. Εκεί μέσα ετοίμαζε μόνος τα χοιρινά καλαμάκια και τα έψηνε στα κάρβουνα, φέρνοντας μαζί του από τη Ρωσία τη συνταγή για το μαρινάρισμα του σασλίκ (το ρώσικο σουβλάκι). Οι επιρροές από το σασλίκ είναι εμφανείς στο σουβλάκι του Ιορδάνη και του δίνουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά. Μ.Π.

Πλατεία Χαραυγής, Παλιά Πεντέλη, Τ/ 210-80.40.543

 

Ένα «Αυθαίρετο» μέσα στο πράσινο

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Σε μια κατάφυτη γωνιά στο Μαρούσι, ανάμεσα σε ψηλά πεύκα και δίπλα σε ένα ρέμα το Αυθαίρετο έχει το δικό του δροσερό μικροκλίμα. Βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Κηφισίας, αφού περάσετε το δάσος Συγγρού, την Eλληνογαλλική σχολή Ουρσουλινών και το κτήμα Βορρέ. Θέλει ψάξιμο, αξίζει όμως. Στη κουζίνα μαγειρεύουν κλασικά αλλά και πιο ιδιαίτερα μεζεδάκια, με έμφαση στο κρέας – από μπεκρή μεζέ και μπιφτέκι γεμιστό μέχρι αμελέτητα τηγανητά και αρνίσιες γλώσσες με μουστάρδα. Δοκιμάστε επίσης σαρικοπιτάκια και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Γ.Π.

Πευκών 10, Μελίσσια, Τ/ 210-80.29.309

 

Γάκιας: Μεζέδες σε ένα παρεΐστικο καφενείο

Στη χαλικόστρωτη, δροσερή αυλή του Γάκια δοκιμάζουμε μικρούς μεζέδες καφενείου όπως την στραπατσάδα με σουτζούκι, ομελέτα καβουρμά, μαστέλο στη σχάρα, κοπανιστή Μυκόνου ή μελιτζάνες στο πήλινο με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, πατάτα και φέτα Τριπόλεως. Για όποιον δεν προλάβει θέση στη κρυμμένη αυλή υπάρχει και ο πεζόδρομος που προσφέρεται και αυτός για ουζάκια και τσιμπολόγημα. Γ.Π.

Ευαγγελίστριας 16 & Κρήνης, Νέα Ερυθραία, Τ/ 210-62.03.934

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυριακή στην ταβέρνα: 9 αυλές με αύρα παλιάς ΑθήναςΚυριακή στην ταβέρνα: 9 αυλές με αύρα παλιάς Αθήνας

Κίτσουλας: Ταβέρνα με ιστορία

Από το 1946 κρατάει η ιστορική ταβέρνα του Χαλανδρίου προσφέροντας φαγητό που οι θαμώνες περιγράφουν με το ύψιστο κομπλιμάν ως «καλύτερο και από σπιτικό». Σε ένα καταπράσινο σημείο της γειτονιάς, σε έναν χώρο με αυθεντική ατμόσφαιρα ο Κίτσουλας μας χορταίνει τα μεσημέρια με τους φημισμένους του λαχανοντολμάδες, έξοχο αρνάκι φρικασέ και κατσικάκι στον φούρνο, μαμαδίστικες λαδερές μπάμιες, γιούβετσι έπος και ένα σωρό ακόμα καλοδουλεμένα, απλά αλλά καθόλου απλοϊκά πιάτα που αγαπάμε από το ελληνικό συνταγολόγιο. Γ.Π.

Φιλικής Εταιρείας 25Δ, Χαλάνδρι, Τ/210-68.14.798

 

Στο Σισλί για… Ανατολή

Το πέτρινο κτίριο που το στεγάζει ήταν άλλοτε χάνι όπου στάθμευαν όσοι πήγαιναν για τα Μεσόγεια. Έχει χτιστεί σε δύο φάσεις. Το ένα κομμάτι το 1923, πατάει τον αιώνα σχεδόν. Το άλλο προστέθηκε μια εικοσαετία μετά. Το εσωτερικό κρατάει κάτι από την αύρα του παρελθόντος, έχει ωραία ατμόσφαιρα, τώρα όμως την τιμητική της έχει η αυλή – πλάι στα δέντρα της θα δοκιμάσετε τη νόστιμη σμυρναίικη – πολίτικη με ολίγον από ποντιακή κουζίνα του. Στον κατάλογο θα βρείτε μουχαμάρα, καγιανάδες με σουτζούκι ή παστουρμά, καλοτυλιγμένα γιαπράκια, κιουρούκ κιοφτέ (μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σουμάκ στα κάρβουνα), ντονέρ, μερακλίδικο φιστικλί κεμπάπ, χουνκιάρ μπεγιεντί κι άλλα πολλά, αλλά και ανατολίτικα γλυκά: κιουνεφέ, κατμέρ, καζάν ντιπί…. Α.Σ.

Λεωφόρος Μεσογείων 376, Αγία Παρασκευή. Τ/210-60.08.885

 

Και για μπίρα

Local pub: Εκεί μας δροσίζουν οι παγωμένες μπίρες

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Η μικρή παμπ στα αγγλικά-ιρλανδέζικα πρότυπα, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο στην Χαϊμαντά μπορεί να μην βρίσκεται σε κάποιο πάρκο ή άλσος μας δροσίζει όμως με παγωμένες craft μπίρες. Η «τοπική», όπως τη λένε χαρακτηριστικά οι ντόπιοι, ήταν ένα από τα πρώτα μαγαζιά που έβαλε στις κάνουλές του ελληνικές craft μπίρες και στήριξε τις προσπάθειες των μικροζυθοποιείων και των νομάδων ζυθοποιών. Ο Φώτης Αναστασίου, μετά από αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό και εντυπωσιασμένος από τον μαγικό κόσμο του ζύθου, αποφάσισε, εν μέσω κρίσης, να ανοίξει την παμπ. Η προσπάθεια του πέτυχε και πλέον έχει φτιάξει και τη δική του μικροζυθοποιια «Ζυθοποιεία Αναστασίου», η οποία βρίσκεται δίπλα ακριβώς. Στη local pub πίνουμε craft μπίρες από βαρέλι που αλλάζουν τακτικά. Από τη ζυθοποιία Αναστασίου, την Καθημερινή, μια δροσιστική lager, την Αστερόεσσα, μία αυθεντική Pale Αle και την δυνατή αλλά ευκολόπιοτη stout Άλκιμη. Από τη ζυθοποιία Magania πίνουμε την IPA και από την Sparta επίσης την IPA. Μ.Π.

Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, T/ 694-086.4443

 

Στο τέλος για γλυκό

Βάρσος: «Σε πείσμα των καιρών» και παντός καιρού

Φωτο: Αλίνα Λέφα

Φωτο: Αλίνα Λέφα

Φωτο: Αλίνα Λέφα

Τον χειμώνα δεν υπάρχει πρόβλημα, κάθομαι μέσα κατά προτίμηση δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Το καλοκαίρι όμως, μπέρδεμα. Μ’ αρέσουν και οι θέσεις μπροστά, στα τραπεζάκια κάτω από τον πλάτανο, χαζεύοντας το πέρα δώθε, κατεβάζοντας θερμοκρασία με παγωτό βανίλια. Από την άλλη η πίσω αυλή με τα δέντρα είναι από τις πιο ωραίες της Αθήνας. Κλείστε μου μια θέση στον Βάρσο για όλο το καλοκαίρι. Το πρωί για το πιο απροσποίητο brunch της πόλης με ομελέτες των παιδικών χρόνων, ονειρεμένες, παχουλές τυρόπιτες ταψιού και μπίρες, και από το μεσημέρι και μετά για παγωτά σε μεταλλικό μπολάκι, ρυζόγαλα, κρέμες, μπριοσάκια και ό, τι άλλο προλάβω. Γ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210-80.12.472

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚάτω στον Πειραιά: Πού τρώμε πρωί και βράδυ γύρω από το λιμάνιΚάτω στον Πειραιά: Πού τρώμε πρωί και βράδυ γύρω από το λιμάνι ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔέκα ουζερί της Λέσβου που πρέπει να πας10 ουζερί της Λέσβου που πρέπει να πας

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αγία Παρασκευή

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Κηφισιά

Νέα Ερυθραία

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών