ΕΞΟΔΟΣ

Στο βάθος κήπος: 10 κρυμμένες αυλές για φαγητό και ποτό στην Αθήνα

Σε σημεία της πόλης όπου δεν το περιμένεις, όμορφες αυλές προσφέρουν δροσιά και νοστιμιές.

20.05.2022
Στο βάθος κήπος: 10 κρυμμένες αυλές για φαγητό και ποτό στην Αθήνα

Αντίδοτο στη ζέστη και τη φασαρία της πόλης, οι αυλές της Αθήνας είναι αυτή την εποχή ο αγαπημένος μας προορισμός για φαγητό, ποτό και ανασυγκρότηση. Κρυμμένες ανάμεσα στις πολυκατοικίες προσφέρουν αυτές τις μικρές αλλά τόσο απαραίτητες ανάσες δροσιάς που χρειαζόμαστε.

Καφενείο Γάκιας στη Νέα Ερυθραία

Σε στυλ μπακαλοταβέρνας με -κυρίως- μικρούς μεζέδες καφενείου, στου Γάκια η ατμόσφαιρα είναι παρεΐστικη και η κρυμμένη αυλή σούπερ δροσερή. Εμείς δεν το ξέραμε ότι υπήρχε και την πρώτη φορά καθίσαμε στα τραπεζάκια έξω, στον πεζόδρομο. Ωραία κι αυτά, αλλά στη χαλικόστρωτη αυλή είναι αλλιώς. Παραγγείλαμε ούζα και τσίπουρα, μυκονιάτικη κοπανιστή, γαρίδες σπετζοφάι και ομελέτα καβουρμά, πήραμε βαθιά ανάσα και καλωσορίσαμε το καλοκαίρι ξανά. Ν.Μ.

Ευαγγελίστριας 16 & Κρήνης, Νέα Ερυθραία, Τ/ 210-62.03.934.

 

Τα Κανάρια στο Μοσχάτο

Βγαλμένη από ελληνική ταινία του ‘50 μοιάζει αυτή η αυλή στο Μοσχάτο. Σε ένα ήσυχο σημείο, στο ισόγειο μιας παλιάς μονοκατοικίας, τα Κανάρια σερβίρουν κυρίως μεγάλες, ζουμερές και γλυκές γαρίδες Πλαταμώνα. Έχουν όμως και μπαρμπούνια ή κανένα άλλο ψαράκι που έτυχε να βρουν εκείνη την ημέρα. Τα συνοδευτικά είναι λίγα και καλά. Η ντοματοσαλάτα με το κρεμμύδι και την έξτρα τριμμένη ντομάτα είναι λιτή, αλλά μερακλήδικη. Έχουν και ελιές. Και φέτα. Και κάπου εκεί εξαντλείται ο κατάλογος. Θα τα απολαύσετε όλα στη δροσιά, κάτω από τα δέντρα, περιτριγυρισμένοι από τις περιποιημένες γλαστρούλες. Γ.Π.

Κανάρη 119, Μοσχάτο, Τ/ 210-94.22.119.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρυμμένα φαγάδικα; Ναι, υπάρχουν παντού στην πόλη. Κρατάτε μυστικό;Κρυμμένα φαγάδικα; Ναι, υπάρχουν παντού στην πόλη. Κρατάτε μυστικό;

Latraac στον Κεραμεικό

Μια εναλλακτική αυλή για skaters και όχι μόνο μας περιμένει στον Κεραμεικό. Το Latraac με το εντυπωσιακό skate bowl λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και φιλοξενεί καθημερινά djs της alternative και underground σκηνής. Διοργανώνει πάρτι και διάφορα events και προσελκύει ένα mix crowd από τουρίστες, skaters, γείτονες και όσους θέλουν να χαλαρώσουν σε μια δροσερή αυλή στο κέντρο της πόλης. Σερβίρει απλά, καθαρά ποτά -με το τζιν να πρωταγωνιστεί- και παγωμένες μπίρες. Μ.Π.

Λεωνιδίου 63-65, Κεραμεικός, Τ/ 213-04.53.377, Τρίτη-Κυριακή 17.00-01.00.

 

Το Στέκι του Ηλία στο Θησείο

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Με τουριστική αφίσα μοιάζει μερικές φορές αυτή η αυλή. Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, καθισμένος σε ένα από τα τραπέζια που απλώνονται πάνω στο χαλίκι -ειδικά σε εκείνα άκρη άκρη, δίπλα στον βράχο και τα δεντρολίβανα-, νιώθεις πως βρίσκεσαι στην ελληνική επαρχία κι ας είσαι μόλις δύο βήματα από το πολύβουο κέντρο της πόλης. Κοντά στον σταθμό του Θησείου, το Στέκι του Ηλία σερβίρει το καλοκαίρι στην απέναντι από το μαγαζί αυλή, κρυμμένη στις φυλλωσιές, λεπτοκομμένα παϊδάκια, πατάτες κομμένες στο χέρι, γλυκά κολοκυθάκια και τα άλλα κλασικά εδέσματα της ελληνικής ταβέρνας. Γ.Π.

Επταχάλκου 5, Θησείο, Τ/ 210- 34.58.052.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι15 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι

Momo στη Καλλιθέα

Το αγαπημένο καφέ της πλατείας Κύπρου, στην Καλλιθέα, κρύβει μια πανέμορφη αυλή με λεμονιές και έπιπλα φερ φορζέ. Προσφέρει όλη μέρα καφέ, κοκτέιλ και γλυκά, καθώς και burgers, hot dog και νόστιμα σάντουιτς. Το brunch του έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και τις Κυριακές που σερβίρεται, από τις 12.00 ως τις 17.00, δεν πέφτει καρφίτσα! Τα all time classic αυγά benedict με sauce Bearnaise, ζαμπόν μελιού, ψημένο ψωμί brioche και αυγά ποσέ περιλαμβάνονται πάντα στις προτιμήσεις μας, όπως επίσης τα pancakes με αλεύρι βρόμης και ολικής, συνοδευόμενα από σιρόπι σφενδάμου, μαρμελάδα φράουλα δικής τους παραγωγής και λαχταριστή πραλίνα. Το σάντουιτς με ψητό μοσχάρι, αυγό και spread μοτσαρέλας σε λευκό ψωμί που περιλαμβάνεται στο καθημερινό μενού είναι επίσης ιδανική επιλογή για brunch, ενώ μια ευχάριστη έκπληξη είναι το Bloody Mary – ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο hangover. Μ.Π.

Σαπφούς 95, Καλλιθέα, Τ/ 210-95.62.300, καθημερινά 9.00-01.00.

 

Ο Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου στο κέντρο

Φωτο: Ολυμπία Ορνεράκη

Κρυμμένος ανάμεσα στις πρασινάδες από 700 (!) είδη φυτών, ο κήπος-αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μένει ανοιχτός όλο τον χρόνο, χωρίς να είναι απαραίτητη η πληρωμή εισόδου για το Μουσείο – μπορείτε όμως και να τα συνδυάσετε. Στο καφέ σερβίρουν παραδοσιακά γλυκά, όπως πορτοκαλόπιτα και καρυδόπιτα, δροσιστική σπιτική λεμονάδα, καφέ ή εμφιαλωμένο κρασί. Παράλληλα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα καλλιτεχνών και κατά καιρούς εκθέματα από τις αποθήκες του Μουσείου, όπου υπάρχει αστείρευτο αρχαιολογικό υλικό. Μ.Π.

28ης Οκτωβρίου 44, Τ/ 210-88.10.777.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ3 νέα μπαρ για να βγείτε απόψε στην Αθήνα3 νέα μπαρ για να βγείτε απόψε στην Αθήνα

Το Teras στον Νέο Κόσμο

Φωτο: Θάλεια Γαλανοπούλου
Φωτο: Θάλεια Γαλανοπούλου

Λίγο πίσω από το ΕΜΣΤ, ένα γοητευτικό νεοκλασικό του ‘30 λειτουργεί ως ολοήμερο καφέ-μπαρ. Η όμορφη είσοδος στο χρώμα της τερακότας τραβάει τη ματιά, που «πιάνει» και λίγο από το μπαρ στο εσωτερικό του. Το πραγματικό στολίδι όμως εδώ είναι η πίσω αυλή. Κάτω από τις συκιές και τις ελιές, σερβίρονται από καφέ και brunch μέχρι ανάλαφρα πιάτα με λατινοαμερικάνικες επιρροές για μεσημεριανό και βραδινό, ενώ ο bartender Φίλιππος Τάσουλας φροντίζει για την προσεγμένη λίστα με τα κοκτέιλ. Γ.Π.

Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, T/ 211-41.80.653.

 

To καφέ στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτο: Άλκης Καλούδης

Περνώντας την εντυπωσιακή σιδερένια πύλη στον αριθμό 12 της οδού Πανεπιστημίου, μεταφέρεσαι ξαφνικά από τη ζέστη και τη φασαρία της πόλης, σε έναν πανέμορφο κήπο με μεσογειακά φυτά και αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγαλμάτων. Στη πίσω πλευρά της κατοικίας που σχεδίασε ο Τσίλλερ για τον Ερρίκο Σλήμαν -τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο που ανακάλυψε την Τροία και τις Μυκήνες-, βρίσκεται το καφέ του Νομισματικού Μουσείου, μια μικρή καλοκαιρινή όαση με τραπεζάκια δίπλα στις ροδιές, τις κληματαριές και τα ανθισμένα παρτέρια. Το μενού του είναι απλό -μερικές σαλάτες, σάντουιτς και αλμυρές τάρτες-, αλλά ακόμα και με έναν καφέ ή ένα αρωματικό τσάι αξίζει να περάσει κανείς λίγο χρόνο σ’ αυτό το δροσερό καταφύγιο. Κάθε Πέμπτη φιλοξενούνται μουσικές βραδιές, συνήθως με jazz. Γ.Π.

Πανεπιστημίου 12, Τ/ 210-36.10.067.

 

Το six d.o.g.s στο Μοναστηράκι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη six d.o.g.s (@sixdogsgr)

Είναι μεν κρυμμένη, αλλά πλέον κοινό μυστικό των Αθηναίων. Θυμηθείτε όμως το ξάφνιασμα της πρώτης σας φοράς! Κατεβαίνεις σκαλιά σε ένα μουντό στενάκι κέντρο καράκεντρο και, τσουπ, βγαίνεις σε μια αμφιθεατρική αυλή του ονείρου, με ψηλά δέντρα και δυνατή μουσική. Δεν είναι σκηνικό, είναι αλήθεια και την αγαπώ. Σερβίρουν κοκτέιλ, μιλκσέικ, παγωτά, σπιτικές λεμονάδες, βυσσινάδες, καρπουζάδες, ice tea, γλυκά, draught μπίρες, σούπες, hot dog και έθνικ φαγητό. Είναι μια αυλή για να ξημεροβραδιάζεσαι και πολλές φορές και για να ξημερώνεσαι. Ν.Μ.

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Τ/ 210-32.10.510.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗλιούπολη: Κρυμμένα μαγειρεία, παλιά γαλατάδικα, ωραίες μπιραρίεςΗλιούπολη: Κρυμμένα μαγειρεία, παλιά γαλατάδικα, ωραίες μπιραρίες

Η Μάστρα στα Ιλίσια

Απ’ έξω ο χαμός της Παπαδιαμαντοπούλου, κίνηση και φασαρία. Αν σταθείς μόνο στην πρόσοψη και την ταμπέλα, θα προσπεράσεις τη Μάστρα χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν αποφασίσεις να μπεις, θα αντικρύσεις μια τυπική σάλα παραδοσιακού ψαρομάγαζου με τα αναμενόμενα νησιώτικα στοιχεία. Η έκπληξη όμως θα σε περιμένει στην πίσω αυλή – ένα πράσινο κηπάκι ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Το μαγαζί φημίζεται για την ψαρόσουπα, αλλά σερβίρει και άλλες νοστιμιές της θάλασσας – από τραγανά καλαμαράκια και γαύρο μαρινάτο μέχρι μεγαλύτερα ψάρια. Οι σπιτικές τηγανητές πατάτες και το ευγενικό σέρβις στα «συν» του μαγαζιού. Γ.Π.

Παπαδιαμαντοπούλου 34, Ιλίσια, Τ/ 210-74.82.642.

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Θησείο

Ιλίσια

Καλλιθέα

Κεραμεικός

Μοναστηράκι

Νέα Ερυθραία

Νέος Κόσμος

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών