ΕΞΟΔΟΣ

Καλοκαίρι στην Καλαμάτα: Οι καλύτερες στάσεις για φαγητό και ποτό

Η Καλαμάτα είναι μια από τις πιο ωραίες πόλεις της Πελοποννήσου και ό,τι πρέπει για επίσκεψη το καλοκαίρι. Αυτές οι 20 στάσεις για φαγητό και ποτό στο κέντρο και στα πέριξ είναι must.

30.06.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Καλοκαίρι στην Καλαμάτα: Οι καλύτερες στάσεις για φαγητό και ποτό

Η αγαπημένη μας μεσσηνιακή πόλη τα έχει όλα. Γαστρομαγειρεία που μαγειρεύουν εποχικά και χρησιμοποιούν ποιοτική πρώτη ύλη. Καλά εστιατόρια που μπλέκουν δημιουργικά τις μεσσηνιακές γεύσεις με διεθνείς επιρροές. Ιστορικές ψαροταβέρνες με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ή καλτ χασαποταβέρνες. Δεν λείπουν τα σουβλάκια τα καλά, τα χειροποίητα και φυσικά η γουρνοπούλα με την κρατσανιστή πετσούλα που τη βάζουν ακόμη και σε μπέργκερ.

Μπλε Καναρίνι

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το γαστρομαγειρείο του Κωνσταντίνου Βασιλειάδη κάθε μέρα έχει διαφορετικό μενού. Συνεργάζεται με ντόπιους παραγωγούς, αγοράζει ψάρια από τους ψαράδες στον μόλο και πηγαίνει στη λαϊκή για φρούτα και λαχανικά. Εντυπωσιακός είναι ο κήπος του –στα λίγα μέτρα από το μαγαζί– όπου καλλιεργεί από αγκινάρες και λάχανα μέχρι ντομάτες και μπρόκολα. Όλα αυτά τα χρησιμοποιεί στις παραδοσιακές μεσσηνιακές συνταγές που ετοιμάζει, όπως η τσιλαδιά (μπακαλιάρος σε κόκκινη σάλτσα με σταφίδες), η μανιάτικη τυρόπιτα, αλλά και στις πιο εξελιγμένες γαστρονομικές προτάσεις, όπως το ψητό καλαμάρι με άγρια χόρτα και ταραμοσαλάτα. Μ.Π.

Κρήτης 34, T/27210-4307

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΙωάννινα: 15 μέρη για φαγητό και γλυκό που αξίζει να πάτεΙωάννινα: 15 μέρη για φαγητό και γλυκό που αξίζει να πάτε

Luna Lounge

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Luna Lounge (@lunalounge_)

Το αγαπημένο στέκι των Καλαματιανών με το ωραίο ξύλινο μπαρ θυμίζει στους ταξιδιώτες Νέα Υόρκη. Από το πρωί εδώ ξεκινούν να σερβίρουν περιποιημένο brunch, έχουν όλη μέρα καφέ και διάφορα πιάτα για τσιμπολόγημα, ενώ το βράδυ συνεχίζουν με νόστιμο bar food, sliders, πίτσες και tacos στα τραπέζια της στοάς. Δεν λείπουν τα κοκτέιλ (όπως το signature El Diablo με τεκίλα και crème de cassis), τα σπάνια αποστάγματα και τα πούρα. Η λίστα κρασιών διαθέτει πάνω από 100 ετικέτες. Μ.Π.

Αριστομένους 23, T/27217-77777

Φλερτ!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Flirt (@flirt_kalamata)

Μετά από θητεία πολλών χρόνων σε γνωστά μαγαζιά στη Μύκονο και αλλού στην Ελλάδα, ο Γιώργος Σακκάς αποφάσισε να γυρίσει στην πόλη του και να ανοίξει τον δικό του χώρο. Το κουκλίστικο all day café «Φλερτ!» είναι ένα μαγαζί με ψυχή. Το μενού περιλαμβάνει πληθωρικό brunch αμερικανικού τύπου, ωραίες craft μπίρες από τη μεσσηνιακή μικροζυθοποιία Νέμα και την μπίρα «Καλαματιανός» με το ρετρό λογότυπο. Το βράδυ σερβίρει κοκτέιλ, όπως το δροσιστικό Summer Love, με gin, μαστίχα, αγγούρι και λεμόνι, που είναι το αγαπημένο του. Δεν λείπουν τα κρασιά που συνοδεύουν τις πίτσες του μενού. Μ.Π.

Αμφείας 34, T/27210-84914

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλευσίνα: Οι πιο νόστιμες στάσεις στη φετινή Πολιτιστική ΠρωτεύουσαΕλευσίνα: Οι πιο νόστιμες στάσεις στη φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Μουριά

Φωτογραφίες: Διονύσης Κουρής

Η Μουριά βρίσκεται στη δυτική παραλία της Καλαμάτας, εκτός κέντρου, αλλά δεν είναι πάνω στη θάλασσα, είναι δύο στενάκια πιο μέσα. Είναι κρυμμένη κάτω από μια μεγάλη μουριά με παχιά σκιά και δεν την πιάνει το μάτι σου. Είναι στέκι ψαράδων, εργατών και γειτόνων. Μενού δεν υπάρχει: τρως ό,τι φέρουν οι ψαράδες από την περιοχή, συνήθως κουτσομουράκια, σαργούς, καλαμάρι φρέσκο, αλλά και σαλάχι και γαρίδες. Τα μαγειρευτά και τα συνοδευτικά λίγα και καλά: πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι, χόρτα βραστά, χάντρες κοκκινιστές, αμπελοφάσουλα και σουπιές στιφάδο. Μ.Π.

Καλλιπόλεως 10, Κορδίας (Ν. Ιωνία), T/ 27210-82112

Στου Κώστα

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Μαγαζί-αστικός μύθος, κρυμμένο μέσα στους μπαξέδες. Παλαιό σκηνικό με ψάθινες καρέκλες και χάρτινα τραπεζομάντιλα. Ο κατάλογος δεν παίζει κανέναν ρόλο, απλώς απαντήστε στο δίλημμα του Κώστα «κρέας ή ψαρικά» και η παραγγελία θα δρομολογηθεί. Ανάλογα με την εποχή, θα βρείτε ψαρόσουπα, ροβίτσα, καγιανά με παστό, ξεροσφέλι στη σχάρα, φρέσκα ψάρια και καλά μαγειρευτά. Γ.Π.

Θέση Μπουρνιάς, πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο – Νέα Είσοδος, T/27210-83957

Βερσαλλίες

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Οι ιδιοκτήτες Μαρία και Γιάννης έχουν φτιάξει μέσα σε ένα μικρό παλιό σπίτι έναν χώρο με υψηλή αισθητική. Τα πιάτα τους βασίζονται σε μια πρωτότυπη ιδέα, στην ουσία όμως είναι πεντανόστιμο, απλό φαγητό. Εδώ γευτήκαμε, μεταξύ άλλων, λαζάνια με κορφάδες αλλά και κανελόνια με καγιανά και σάλτσα φέτας. Το επώνυμο καλαματιανό ελαιόλαδο βρίσκεται πάνω σε κάθε τραπέζι. Υπέροχο το χωριάτικο ψωμί τους. Ν.Δ.

Ευαγγελιστρίας 46, T/27210-81858

Οινοπαντοπωλείο Χρυσσομάλη

Στην κουζίνα αξιοποιούνται τα πιο εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνίας, σε τοπικές συνταγές μαγειρεμένες ανάλαφρα, σύγχρονα. Μαζί και μια υπέροχη λίστα κρασιού, με επιλεγμένες ετικέτες. Ν.Δ.

Υπαπαντής 32, Τ/27210-82.759

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣύρος: τα τοπ 46 μέρη για φαγητό, γλυκό και ποτό του φετινού καλοκαιριούΣύρος: τα τοπ 46 μέρη για φαγητό, γλυκό και ποτό του φετινού καλοκαιριού

Χασαποταβέρνα Λεωνίδας

Πρόκειται για το γαστρονομικό μυστικό της Καλαμάτας. Σε ένα μικρό πετρόκτιστο κτίριο με τζάκι, ο Λεωνίδας τεμαχίζει επιτόπου και σερβίρει εκλεκτά κρέατα. Αρνίσια παϊδάκια, συκωταριές και χοιρινοί μεζέδες έχουν την τιμητική τους. Το μενού συμπληρώνουν τηγανητές πατάτες και κολοκυθάκια, σαλάτες, λουκάνικα και αλοιφές. Γνήσια καλτ ατμόσφαιρα. Γ.Π.

Αριοχώρι,  T/27210-51902

Φοίνο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Βιολογικές πρώτες ύλες, εποχικότητα και μια πλούσια λίστα ελληνικών κρασιών, η οποία υμνεί τον πελοποννησιακό αμπελώνα. Καλαίσθητος χώρος με μεγάλες τζαμαρίες και βιομηχανικές λεπτομέρειες. Ο Γιώργος μαγειρεύει από τραγανό καλαμάρι με μαγιονέζα τσίλι μέχρι κολοκυθοανθούς τεμπούρα με βαρελίσια φέτα, ενώ η Δήμητρα υποδέχεται τους πελάτες και επιμελείται τη λίστα κρασιών. Χρειάζεται κράτηση. Γ.Π.

Υπαπαντής 35, T/6940-886536

Ο Πολίτης

Κλασική ταβέρνα, με αυλή για το καλοκαίρι και σάλα με τζάκι για τον χειμώνα. Σερβίρουν κρέατα και ψάρια φρέσκα και σωστά ψημένα, όπως επίσης μαγειρευτά ημέρας και τον παραδοσιακό μεσσηνιακό καγιανά το καλοκαίρι. Για κέρασμα προσφέρουν σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Μ.Π.

Λαιίκων 57, T/27210-25929

Ξημέρωμα-Κουρκουτάς

Εδώ έρχονται οι ντόπιοι οικογενειακώς τα μεσημέρια της Κυριακής για φρέσκο ψάρι. Το μενού έχει μικρά ψαράκια για τηγάνι, ενώ τα μεγαλύτερα μπαίνουν στη σχάρα και συνοδεύονται από εποχικές σαλάτες, σπιτικές αλοιφές και τηγανητές πατάτες. Υπάρχουν και επιλογές σε κρέας. Προσιτές τιμές, απρόσμενα καλή η λίστα κρασιών. Γ.Π.

Βέργα, επαρχιακή οδός Καλαμάτας – Αρεόπολης 38, T/27210-41316

Ο Μύλος

Αν βρεθείτε Κυριακή στην Καλαμάτα, αξίζει να οδηγήσετε μέχρι το χωριό Πήδημα, για κοτόπουλο στον ξυλόφουρνο με κόκκινη σάλτσα, χοντρό μακαρόνι και μπόλικη μυζήθρα, το αγαπημένο comfort food των Μεσσηνίων. Στον Μύλο σερβίρουν μόνο αυτό το πιάτο (με σαλάτα) και το κάνουν καλά. Το μαγαζί βρίσκεται δίπλα στις Πηγές Πηδήματος, που υδροδοτούν την Καλαμάτα και κομμάτι της Μεσσηνίας. Μ.Π.

Χωριό Πήδημα, T/27210-52243

Βάγιας

Η αγαπημένη παραδοσιακή ταβέρνα των ντόπιων τον χειμώνα δίπλα στην ξυλόσομπα και το καλοκαίρι στην όμορφη αυλή, κάτω από τα δέντρα. Η διακόσμηση λιτή: ένα γραμμόφωνο, λίγα κάδρα στους τοίχους και τα τραπεζοκαθίσματα. Το μενού σταθερό, με μεζέδες όπως οι βολβοί και η μελιτζάνα τουρσί και το καλοκαίρι οι κορφάδες, η σφέλα, φρέσκια και σαγανάκι, τα παστά ψάρια αλλά και τα κρεατικά της ώρας. Μ.Π.

Καλλιπάτειρας 48, T/27210-29118

Θίασος

Φωτογραφίες: Μαρίνα Πετρίδου

Το καφενείο αυτό είναι από τις must επιλογές για τοπικούς μεζέδες και μαγειρευτά: από κολοκυθόπιτα μέχρι σαρδέλες ψητές, κεφτεδάκια με πεντανόστιμη κόκκινη σάλτσα αλλά και τουρσί μελιτζάνας – ο τέλειος μεζές για την μπίρα. Σερβίρουν επίσης την παραδοσιακή γουρνοπούλα, που την ψήνουν στον φούρνο για έξι ώρες με πατάτες. Καθίστε στα τραπεζάκια κάτω από τα πλατάνια, αν έχει λιακάδα, ή μέσα, δίπλα στην ξυλόσομπα, τις πιο κρύες μέρες. Μ.Π.

Υπαπαντής 3, T/27210-88407

Η γουρνοπούλα

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πολλοί ντόπιοι ορκίζονται ότι δίπλα στο δημαρχείο βρίσκουν τη γουρνοπούλα με το καλύτερο ψήσιμο και την πιο κρατσανιστή πέτσα. Εκτός από τη σπεσιαλιτέ, υπάρχει μπέργκερ με pulled pork, σάντουιτς με κομμάτια κρέατος και πέτσα, και τυλιχτό σουβλάκι με κομμάτια γουρνοπούλας. Μ.Π.

Αγίου Δημητρίου, 3, Μπουρνιάς, T/27210-93993

Κάρδαμο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πριν από έξι χρόνια, ο Σπύρος Κομπογιαννίτης, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κάρδαμο», απέναντι από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμάτας, έβαλε τη γουρνοπούλα σε μπέργκερ. «Δεν ήθελα να την κάνω μερίδα και να την προσφέρω σε πιάτο. Όπως αποδείχθηκε, η ιδέα είχε μεγάλη απήχηση στους ντόπιους», λέει. Το μπέργκερ γουρνοπούλας γίνεται από πανσέτα, αργοψημένη για τέσσερις ώρες. Με ειδική διαδικασία τραγανίζουν την πέτσα. Προσθέτουν κρεμμύδι, που το μαρινάρουν με πάπρικα και μαϊντανό, και σαλάτα λάχανο καρότο, που τη μαρινάρουν με λάιμ. Όλα αυτά μπαίνουν σε ψωμάκι μπριος που φτιάχνουν οι ίδιοι. Οι γεύσεις δένουν τέλεια μεταξύ τους, η λιπαρή γουρνοπούλα ισορροπεί με τα όξινα στοιχεία και το αποτέλεσμα είναι άρτιο. Μ.Π.

Σιδηροδρομικού σταθμού 21, Τ/2721-098091

Παναγιώτης

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης βρίσκουμε τον Παναγιώτη, δεύτερης γενιάς σουβλατζίδικο. Ο Γιάννης, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του και ψήνει ζουμερά και νόστιμα χοιρινά σουβλάκια στα κάρβουνα. Το κρέας σερβίρεται σε μερίδα ή τυλίγεται σε μικρού μεγέθους φρέσκια, μαλακή, ελαφρώς λαδωμένη πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι και γιαούρτι. Πατάτες δεν βάζει, και υποστηρίζουμε αυτή την επιλογή του. Μ.Π.

Αιπύτου 14, T/27213-03516

Άρης

Λειτουργεί στο κέντρο της Καλαμάτας από το 1993. Εδώ τρώμε σουβλάκι με χοιρινά καλαμάκια ψημένα στα κάρβουνα, πατάτες κομμένες στο χέρι και μαλακή, ξεροψημένη πίτα. Ωραία και ζουμερή η μπριζόλα χοιρινή και εκλεκτός μεζές το φρυγαδέλι στη σούβλα. Στα συν ο άνετος και περιποιημένος χώρος με τραπέζια στην πλατεία Όθωνος. Μ.Π.

Πλατεία Όθωνος 2, T/27210-93868

Νικήτας

Ένα από τα πιο παλιά σουβλατζίδικα της Καλαμάτας. Βρίσκεται στην Κεντρική Αγορά και είναι ένα ωραίο σημείο για φαγητό μετά τα ψώνια. Σερβίρει περιποιημένα τυλιχτά με χοιρινό σουβλάκι και φρέσκες πατάτες, αλλά και μερίδες γενναιόδωρες με κρέατα ψημένα στα κάρβουνα. Μ.Π.

Σπάρτης 39-45, Τ/27210-26766

Φούρνος Ανδροβιτσανέα

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Μη φύγετε από την Καλαμάτα χωρίς να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά λαλάγγια. Ο Ανδροβιτσανέας είναι ίσως ο πιο ξακουστός μάστορας λαλαγγιών. Τα τηγανητά ζυμαράκια φτιάχνονται καθημερινά στο εργαστήριο με ντόπιο ελαιόλαδο και ξεπουλάνε. Βγαίνουν σε δύο εκδοχές: τα κλασικά σκληρά, που πάνε τέλεια με τυρί σφέλα και ελιές Καλαμών, και τα μαλακά, κάτι σαν αλμυρός λουκουμάς. Και τα δύο είναι πεντανόστιμα και μάλλον εθιστικά, ειδικά αν τα δοκιμάσετε ζεστά, την ώρα που βγαίνουν από τον φούρνο. Δέχονται παραγγελίες ακόμη και από την Αθήνα. Μ.Π.

Πινδάρου 27, T/27210-24898

Low budget

Street food

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μπαρ

Σουβλάκια

Αρτοποιεία

Μεσσηνία

Πελοπόννησος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών