Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε το εβδομαδιαίο μας συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ετοιμάζουμε από την Παρασκευή ώστε να έχουμε όλον τον χρόνο να προμηθευτούμε τα υλικά μας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν λέει όχι σε ένα γλυκό.

Δευτέρα – Kοχύλια με κοτόπουλο, μπρόκολο και ντομάτα

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ξεκινάμε την εβδομάδα με μια σχετικά απλή αλλά άκρως εντυπωσιακή και χορταστική μακαρονάδα. Την κάνουμε στον φούρνο με κοχύλια, κοτόπουλο και μπρόκολο. Μια κρεμούλα με τυριά και αμύγδαλο φιλέ στην επιφάνεια καλύπτει όμορφα και νόστιμα το όλον.

Τρίτη – Σουπιές με ρεβύθια από τη Σκύρο

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Προγραμματίζουμε το μούλιασμα των ρεβυθιών από το προηγούμενο βράδυ ώστε να είμαστε έτοιμοι για μια από τις πιο νόστιμες και ενδιαφέρουσες συνταγές: μυρωδάτα ρεβύθια μαζί με τρυφερές σουπιές, που τώρα είναι και στην εποχή τους, μπόλικο άνηθο και καπνιστή πάπρικα για ένα από τα πιο νόστιμα και χορταστικά οικογενειακά γεύματα. Χόρτα εποχής βραστά και αφράτα κρίθινα παξιμάδια, τα ιδανικά συνοδευτικά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαχανόρυζο: 10 απoλαυστικές νηστίσιμες συνταγέςΛαχανόρυζο: 10 απoλαυστικές νηστίσιμες συνταγές

Τετάρτη – «Σνίτσελ» κουνουπίδι

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Κουνουπίδι και τι κουνουπίδι! Σαν σνίτσελ, με τραγανό πανάρισμα παρμεζάνας και σουσαμιών, είναι έτοιμο σε μόλις 15 λεπτά και θα το λατρέψουν όλοι, ακόμη και τα παιδιά. Ιδανικό συνοδευτικό, μια λαχανοσαλάτα με λευκό και κόκκινο λάχανο ή ένας πουρές πατάτας.

Πέμπτη – Κοτόπουλο με σέσκουλα και σάλτσα μουστάρδας

κοτόπουλο με σέσκουλα και σάλτσα μουστάρδας
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Τι ωραίο κοτόπουλο! Συνδυάζεται με σέσκουλα και φρέσκα κρεμμυδάκια, μαγειρεύεται με πορτοκαλοχυμό και περιχύνεται με μια μυρωδάτη πικάντικη σάλτσα με μουστάρδα. Συνοδέψτε το με χαλούμι σαγανάκι, ζεστές φέτες ψωμιού της αρεσκείας σας για νόστιμες βουτιές στη σάλτσα και μια τηγανιά πατάτες, αν θέλετε.

Παρασκευή – Φασολάδα με λίγο πορτοκάλι

Φασόλια με ολίγον πορτοκάλι
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για την ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά τρώμε όσπρια, σας έχουμε μια ιδιαίτερη και μυρωδάτη φασολάδα. Είναι πικάντικη, ντοματένια, με άρωμα και δροσιά πορτοκαλιού. Αφράτα παξιμάδια ή φέτες προζυμένιου ζεστού ψωμιού μαζί με φέτα και πιπερίτσες τουρσί και έτοιμο το τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚασόπιτα (ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα)Γρήγορες τυρόπιτες χωρίς φύλλο: 12 συνταγές για φαγητό στο άψε σβήσε

Σάββατο – Ψαρόσουπα με κατεψυγμένα ψάρια, λαχανικά και σαφράν

Ψαρόσουπα με κατεψυγμένα ψάρια, λαχανικά και σαφράν
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ βρίσκουμε έτοιμα, ανάμεικτα φιλέτα ψαριών για σούπα που μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Φυσικά και μπορούμε να ετοιμάσουμε την ίδια σούπα και με φρέσκα βραστόψαρα για πιο μερακλίδικο αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να τα καθαρίσουμε, να σουρώσουμε τον ζωμό και να ξεψαχνίσουμε τα ψαράκια. Την πλούσια γεύση, εκτός από τα ψάρια, την δίνουν τόσο τα λαχανικά, όσο και το σαφράν.

Κυριακή – Χοιρινός λαιμός κρασάτος με δεντρολίβανο και πατάτες

Χοιρινός λαιμός κρασάτος με δεντρολίβανο και πατάτες
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Την Κυριακή του Ασώτου, που ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς, η Κρεατινή, τρώμε παραδοσιακά, κρέας. Τι καλύτερο από ένα ζουμερό χοιρινό με τις μελωμένες πατατούλες του; Μια σαλάτα από τριμμένα καρότα ανακατεμένα με λίγο ψιλοκομμένο σύγλινο, σοταρισμένο μέχρι να γίνει τραγανό, χυμό πορτοκαλιού και λίγο κύμινο είναι ό,τι πρέπει για να το συνοδεύσετε.

Ζητήσατε γλυκό; Εμείς είμαστε εδώ για εσάς. Ιδού: Ραβανί

Ραβανι
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Συνεχίζουμε παραδοσιακά με ένα αφράτο ραβανί με μπόλικα αυγά και βούτυρο αγελάδας, με ένα ντελικάτο σιρόπι, αρωματισμένο με λεμόνι. Λατρεμένο γλυκό για όλες τις ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιαννιώτικος μπακλαβάςΣιροπιαστά: 21 αξεπέραστες παραδοσιακές συνταγές

Δείτε εδώ 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + ένα γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Σουπιές

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών