ΕΞΟΔΟΣ

10 μαγαζιά αφορμή για μονοήμερη εκδρομή

Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά για να το ρίξουμε έξω! Οργανώνουμε μονοήμερες και βγαίνουμε για φαγητό σε νόστιμα μαγαζιά, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

22.03.2024| Updated: 27.03.2024
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
10 μαγαζιά αφορμή για μονοήμερη εκδρομή

Ψαράκια με θέα θάλασσα ή παϊδάκια στα παλιά στέκια των κυνηγών της Αττικής; Βόλτα στη λίμνη, σε αρχαιολογικούς χώρους ή ξενάγηση σε οινοποιείο; Κάνουμε πλάνα για μονοήμερες αποδράσεις και συνδυάζουμε τη βόλτα με καλό φαγητό. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά για να το ρίξουμε έξω! Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα βρίσκονται εκλεκτά ουζερί, ταβέρνες και εστιατόρια που γίνονται αφορμές για εκδρομές και καλοπέραση.

Osteria Greca: στo Λαλιώτη Κορινθίας, για φαγητό στο οινοποιείο

Σε μια ζεστή, κλασική σάλα με ωραίο γούστο, μέσα στο οινοποιείο του Κτήματος Παπαργυρίου, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ένα καλό εστιατόριο, με μενού που υπογράφει ο Κεφαλονίτης σεφ Γιώργος Αντωνέλλος. Σερβίρει έξυπνα πιάτα βασισμένα σε τοπικά υλικά, με αρκετές επιρροές από την περιοχή και τον τόπο καταγωγής του σεφ, και ήπιες δημιουργικές παρεμβάσεις με κύριο στόχο τη γεύση. Highlights από το χειμερινό μενού που σύντομα θα αλλάξει για να προσαρμοστεί στην εποχή και τα διαθέσιμα, ανοιξιάτικα υλικά, είναι η επτανησιακή νεραντζοσαλάτα με διάφορα εσπεριδοειδή και ελληνική μπουράτα, το ριζότο κρασιού από ξηρή Μαυροδάφνη, με μηλολωτό, φουντούκι και γκρεμολάτα με σινάπι από τον κήπο τους, το μελωμένο χουνκιάρ μπεγιεντί με αρνάκι και η πορκέτα με φρέσκα μυρωδικά και φινόκιο. Το νέο ανοιξιάτικο μενού, όσο ανοίγει ο καιρός, θα αρχίσει να σερβίρεται στα τραπέζια στον εξωτερικό χώρο με ωραία θέα στον αμπελώνα.

Το κρασί φυσικά είναι κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση, από την γκάμα του οινοποιείου και σε προνομιακές τιμές. Μεταξύ άλλων αξίζει να δοκιμάσετε το κλασικό χαρμάνι τους από Μοσχούδι και Ασύρτικο, το The Unique Mavrostyfo από τη σούπερ σπάνια ποικιλία Μαυρόστυφο, και με τα επιδόρπια ζητήστε τον μυρωδάτο Όψιμο Τρύγο από υπερώριμα ορεινά σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο Ρίου που καλλιεργούν στα Σοφιανά. Εντούτοις η οικουμενική κάβα του εστιατορίου διαθέτει και μια μεγάλη γκάμα εισαγόμενων κρασιών επιλογής τους, και μια μικρή συλλογή από ελληνικά κρασιά άλλων συναδέλφων. Είναι ανοιχτά Παρασκευή (20.00-23.30), Σάββατο (13.00-17.00 και 20.00-23.30) και Κυριακή (13.00-18.00), και η κράτηση είναι απαραίτητη λόγω του περιορισμένου αριθμού τραπεζιών. Την 25η Μαρτίου θα είναι ανοιχτά 13:00-18:00, και θα σερβίρουν κεφαλονίτικο μπακαλιάρο με αλιάδα που ταιριάζει πολύ με το Ασύρτικο Le Roi des Montagnes. Πριν ή μετά το γεύμα αξίζει και μια περιήγηση στο οινοποιείο και στον αμπελώνα. Ν.Μ.

Κτήμα Παπαργυρίου, Λαλιώτη Κορινθίας, Κιάτο, Τ/694-45.11.107

Κορινθία: περίπατος στη λίμνη Στυμφαλία και θαλασσινά στον Κάβο

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Μία ώρα οδήγηση από την Αθήνα και μια ωραία διαφυγή είναι η Κορινθία. Μου αρέσει να πηγαίνω στη λίμνη Στυμφαλία για περίπατο, bird watching και χαλάρωση στη φύση. Επειδή πάντα μου ανοίγει η όρεξη μετά τη βόλτα, αναζητώ τραπέζι στις κοντινές ταβέρνες. Τελευταία επισκέφθηκα την ψαροταβέρνα Κάβος. Μια παλιά σιταποθήκη πάνω στη θάλασσα που ανακαινίστηκε και έγινε μαγαζί. Είναι περιποιημένο και καλαίσθητο, με το ξύλο να επικρατεί. Εξωτερικά έχει πέργκολες, κλειστές με τζάμι για τον χειμώνα, και τραπέζια που βλέπουν στον Μεγαρικό κόλπο. Δεν παίζει μουσική και αυτό του πάει γιατί όλοι μιλάνε χαμηλόφωνα και επικρατεί ηρεμία. Τα ορεκτικά τα παραγγέλνεις στον σερβιτόρο. Πήραμε ραδίκια σωστά μαγειρεμένα, να κρατάνε, με μπόλικο ελαιόλαδο, σεβίτσε από λαυράκι αρκετά γευστικό και μια ταραμοσαλάτα νόστιμη, χειροποίητη και ρουστίκ, ιδανική για βουτιές με το χωριάτικο ψωμί. Τα υπόλοιπα τα παραγγείλαμε μέσα στην κουζίνα αφού μας τα έδειξαν, τα ζύγισαν και μας πρότειναν τις σωστές ποσότητες. Το καλαμάρι ήταν φρεσκότατο, πρωινό, τηγανισμένο με προσοχή, τόσο που πιο πολύ θύμιζε τεμπούρα. Στην ίδια φιλοσοφία και τα μπαρμπούνια, που τα ζητήσαμε ψητά αλλά την επομένη φορά θα τα προτιμήσω τηγανητά. Όσο για την καραβιδομακαρονάδα με όστρακα και λιγκουίνι μαγειρεμένα σε μια ιδιαίτερη λεμονένια σάλτσα, δεμένη σωστά, είναι η σπεσιαλιτέ της μαγείρισσας. Η αρκετά ενημερωμένη λίστα κρασιών με επιλογές από κοντινούς οινοπαραγωγούς ολοκλήρωσε την εμπειρία. Μ.Π.

Κάβος, Ίσθμια, Κορινθία, Τ/27410-37.906

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα τσιπουράδικα του Βόλου: Η αυθεντική εμπειρία, οι μεζέδες, τα μαγαζιά και οι άνθρωποιΤα τσιπουράδικα του Βόλου: Η αυθεντική εμπειρία, οι μεζέδες, τα μαγαζιά και οι άνθρωποι

Στην Ελευσίνα για ψαράκια

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Από τον αρχαιολογικό χώρο μέχρι τη Βλύχα με τα παροπλισμένα πλοία και την απόκοσμη ατμόσφαιρα, υπάρχουν πολλές αφορμές για εκδρομή στην Ελευσίνα. Η πόλη των αρχαίων μυστηρίων δεν απέχει άλλωστε παρά ένα μισάωρο από την Αθήνα. Ευκαιρία και για μία στάση στον Σταύρο για φαγητό. Στο μπαλκονάκι της αυθεντικής ψαροταβέρνας, με θέα το μισοκρυμμένο από τα κοντέινερ λιμάνι, μαζεύονται κάθε μέρα ντόπιοι και επισκέπτες. Το μενού έχει τα κλασικά της ελληνικής ψαροταβέρνας – από πατάτες κομμένες στο χέρι και τραγανές τηγανητές μελιτζάνες μέχρι μαρινάτα, τηγανητά μύδια και ψητή σαρδέλα. Συνήθως φέρνουν και ωραία κοπανιστή που πάει γάντι και με το τσίπουρο. Γ.Π.

Κανελλοπούλου & Μιαούλη 1, Παραλία Ελευσίνας, Τ/210-55.61.107

Στο Θυμάρι για προβατίνα με θέα θάλασσα

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Μια βόλτα προς την θάλασσα είναι πάντα καλή ιδέα – είτε ο καιρός επιτρέψει να κάνουμε και καμιά βουτιά, είτε όχι. Σε ένα από τα αγαπημένα μας ταβερνάκια κοντά στην παραλία, στην Αντιγόνη, κοντά στο Θυμάρι, μας αρέσει να τσιμπολογάμε αγναντεύοντας τα κύματα από ψηλά. Η χαλικόστρωτη αυλή με τις ασβεστωμένες μουριές έχει τη γοητεία της. Τα πράγματα αποκτούν όμως ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν οι δίσκοι με τα φαγητά αρχίζουν να βγαίνουν από τη κουζίνα. Προτείνουμε να δοκιμάσετε τα σπιτικά τηγανόψωμα, τα ελαφροτηγανισμένα κολοκυθάκια και τα λεπτοκομμένα παϊδάκια προβατίνας. Και τα ψαρικά τους όμως δεν πάνε πίσω – ειδικά τα τηγανητά μπαρμπούνια είναι από τις σπεσιαλιτέ τους. Και όλα αυτά με τα ηχεία να παίζουν, χαμηλόφωνα, ελαφρολαϊκά άλλων εποχών. Γ.Π.

Μακροδημητραίων, Θυμάρι, Τ/22910-37.503

Κουβαράς: ταβέρνα με παϊδάκια και φάρμα με αλπακά

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Το ξέρατε ότι στην Αθήνα μπορεί κάποιος να δει ζωντανά αλπακά; Στον ιππικό όμιλο Κουβαρά εκτός από μαθήματα ιππασίας έχουν ανοιχτή για το κοινό φάρμα με διάφορα ιπποειδή, όπως γαϊδουράκια και πόνι, αλλά και ζωάκια της οικογένειας καμηλίδων, καμήλες, λάμα και αλπακά. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο όμορφο χωριουδάκι Κουβαράς, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κερατέα και τα Καλύβια, θα βρείτε πολλές ταβέρνες, αλλά ο Γαβρίλης ξεχωρίζει. Αν έχει καλό καιρό καθίστε στην περιποιημένη αυλή, αλλιώς πιάστε ένα τραπέζι στη φιλόξενη σάλα. Είναι μια ταβέρνα που προτιμούν οι ντόπιοι γιατί αγαπάνε τις γεύσεις της και ιδίως τα σουβλιστά και ψητά στα κάρβουνα: πρόβεια παϊδάκια αλλά και παϊδάκια γάλακτος, μπριζόλες κάθε είδους, μπιφτέκια αφρός, χειροποίητα λουκάνικα. Το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι είναι επίσης φημισμένα, ενώ οι μερακλήδες προτιμούν την αρνίσια συκωταριά στο τηγάνι με λαδορίγανη. Το τζατζίκι και η τυροκαυτερή είναι χειροποίητα, η φέτα ντόπια. Μ.Π.

Γαβρίλης, Αγίου Δημητρίου 47, Κουβαράς, Τ/22990-69.092
Ιππικός Όμιλος Κουβαρά, Αρτέμιδα, 19001, Τ/698-033.3555

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ13 εξοχικές ταβέρνες κοντά στην Αθήνα που αξίζουν και με το παραπάνω τα χιλιόμετρα13 εξοχικές ταβέρνες κοντά στην Αθήνα που αξίζουν και με το παραπάνω τα χιλιόμετρα

Στη Χαλκίδα αλλά αυτή τη φορά όχι για ουζάκι

Το Le Souk / φωτογραφία: Ιnstagram

Ριζότο, ζυμαρικά και ιδιαίτερες κοπές στο μενού / φωτογραφία: Ιnstagram

Έχουμε συνηθίσει να συνδυάζουμε πάντα μια απόδραση στην πρωτεύουσα του Ευρίπου, την Χαλκίδα, με θαλασσινά, ουζάκι και τσίπουρο. Σήμερα θα σας προτείνω και θα σας προσκαλέσω να δοκιμάσουμε κάτι άλλο: το Le souk casual fine dinning. Στον πεζόδρομο της οδού Ερμού, στην εμπορική καρδιά της πόλης, ο Θοδωρής Μπίτσιος και η Έλσα Καραμούζη έστησαν ένα φινετσάτο εστιατόριο που στο πι και φι έγινε το γαστρονομικό meeting point της Χαλκίδας. Με ιταλικά πατήματα και πρώτης ποιότητας υλικά παρευλαύνουν στο τραπέζι το ωραιότερο ever vitello tonnato, αυθεντική πίνσα 72 ωρών ωρίμανσης, ριζότο, πάστες, ιδιαίτερες κοπές και ευφάνταστες σαλάτες και στο τέλος έρχονται το καλύτερο τιραμισού της Κεντρικής Ελλάδας και το home made παγωτό, που ετοιμάζεται για διεθνή καριέρα. Μια εντυπωσιακή λίστα κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και πίσω από την μπάρα ο μοναδικός Δημήτρης να φτιάχνει ονειρεμένα κοκτέιλ συμπληρώνουν την εικόνα. Τι άλλο να ζητήσεις από τη ζωή….

Στο εστιατόριο απέναντι από τον σιδηροδρομικό

… το κρέας έχει την τιμητική του / φωτογραφία: Ιnstagram

Η άλλη επιλογή; Κρέας με θέα θάλασσα δίπλα στα τρελά νερά του Ευρίπου! Στην στεριανή πλευρά της Χαλκίδας, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό και δίπλα στην παλιά γέφυρα βρίσκεται το ΕύΒους. Ακριβώς πάνω στο νερό. Είναι υπέροχο να βλέπεις εμπορικά και ιδιωτικά σκάφη να περνούν μπροστά σου το βράδυ όταν ανοίγει η γέφυρα και η Εύβοια γίνεται πάλι νησί. Εδώ ερχόμαστε για κρέας με σωστές ωριμάνσεις, κοπές και ψησίματα. Αλλά αν πέσετε πάνω στην κατσικομακαρονάδα μην την προσπεράσετε. Όπως δεν θα προσπεράσετε σαλάτες, τηγανητές πατάτες, ντολμαδάκια και… όλον τον κατάλογο τελικά. Το σημειώνω γιατί μου άρεσε πολύ: στα εκτός καταλόγου πιάτα ημέρας οι ευγενέστατοι σερβιτόροι αναφέρουν πάντα και την τιμή, κάτι που θεωρώ απόλυτα έντιμο και σπανίως συμβαίνει. Μερ.Παπ. 

ΕυΒους, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 1, Χαλκίδα, Τ/ 22210-37877
Le Souk, Ερμού 10, Χαλκίδα, Τ/ 697.800.8832

Στην Αίγινα πας (και) για τον Σκοτάδη

Ο Γιώργος Λυκούρης / φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

H περίφημη ταραμοσαλάτα / φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Είναι υπέροχη η Αίγινα τέτοια εποχή. Μια ανάσα από την Αθήνα, το κάνετε άνετα και μονοήμερη. Πάρτε το αυτοκίνητο για να γυρίσετε την ωραία εξοχή της και να πάτε μέχρι τον ναό της Αφαίας που χτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα στη θέση προγενέστερου ναού. Σύμφωνα με τον Παυσανία, ήταν αφιερωμένος στη Δίκτυννα ή Βριτόμαρτη, κόρη του Δία η οποία –κυνηγημένη από τον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα– έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί και την περισυνέλεξαν ψαράδες, οι οποίοι την έφεραν στην Αίγινα. Πολύ χρήσιμοι και φημισμένοι από τότε οι Αιγινίτες ψαράδες! Επιστρέψτε στην πόλη της Αίγινας για να την περπατήσετε (είναι κούκλα) και να καταλήξετε στον Σκοτάδη, το ουζερί-ψαροεστιατόριο του Γιώργου Λυκούρη που έχει dna από καφενέ. Το έχουμε πει και ξαναπεί, αλλά το εννοούμε. Ο Σκοτάδης είναι ένα μαγαζί-προορισμός, από μόνο του λόγος να πας στο νησί. Πολλάκις έχει κακοκαρδίσει κακομαθημένους πελάτες που ζητούν γόνο ή χταπόδι τον Αύγουστο. Εδώ σερβίρουν μόνο ό,τι είναι φρέσκο και της εποχής και ξέρουν να το τηγανίσουν ή να το ψήσουν όπως πρέπει. Τέτοια εποχή παίζει πολύ η κουτσομούρα – ταρτάρ, τηγανητή αλλά και ωμή με ταλιατέλες βρασμένες σε ζωμό καβουριού. Αλλά και μπαρμπούνι, μπακαλιάρος σκορδαλιά (μόνο αλεύρι, όχι κουρκούτι), πεσκανδρίτσα φρικασέ χωρίς αυγόκομμα, γαρίδες Αργοσαρωνικού σαγανάκι, καυτερούτσικες και χταπόδι βραστό με καπνιστή φάβα. Κάνουν και εξαιρετικές μακαρονάδες, όπως γαριδομακαρονάδα και ένα γιουβέτσι με καραβίδα να κλαις. Χ.Τ.

Λεωφ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα, Τ/22970-24.014 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚορυδαλλός: Πού τρώμε, πού πίνουμε, τι ψωνίζουμε και ποια ομάδα υποστηρίζουμεΚορυδαλλός: Πού τρώμε, πού πίνουμε, τι ψωνίζουμε και ποια ομάδα υποστηρίζουμε

Η Σαλαμίνα έχει τον Κάκια

Πίνεις το ούζο σου και χαζεύεις τα βαρκάκια

Φωτογραφίες: Άντζελα Σταματιάδου

Πας μέχρι το Πέραμα, μπαίνεις με το αυτοκίνητο στο φέρι (έχει συνέχεια) και ένα τέταρτο μετά έχεις φτάσει στη Σαλαμίνα και βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής από ένα ούζο, μια φρύσσα στο ξίδι και μια σειρά από δεμένα ψαροκάικα. Ο Κάκιας, η πιο γνωστή ψαροταβέρνα της Κούλουρης, στήνει τα μισά του τραπέζια στην προκυμαία. Μαζί με εκείνα εντός του μαγαζιού είναι μπόλικα, αλλά η ομάδα είναι καλά οργανωμένη και τα βγάζει πέρα με το πλήθος του κόσμου που μαζεύει τα Σαββατοκύριακα (θέλει οπωσδήποτε κράτηση. Οι σερβιτόροι περνάνε φορτωμένοι τον δρόμο φέρνοντας άλλοτε όστρακα (γυαλιστερές, κυδώνια, πορφύρες, μύδια κ.ά.), χειροποίητα παστά, ταραμοσαλάτα, μαστιχωτό ψητό χταπόδι και τραγανές κουτσομούρες ή «παρκάρουν» για λίγο δίπλα στο τραπέζι για να κόψουν το φρέσκο κουλουριώτικο καλαμάρι, που το ψήνουν ωραία, ή να καθαρίσουν το ψάρι. Στον κατάλογο, που έχει μπόλικες επιλογές, από ωμά και παστά σε τηγανητά και ψητά και από εκεί σε ριζότι και μακαρονάδες, βρίσκεις και μια καλή συλλογή από ούζα και τσίπουρα – ανάμεσά τους και κάποια παλαιωμένα, για φινάλε (εκείνοι κερνάνε ψημένη ρακή). Αν έρθετε για μονοήμερη συνδυάστε την ψαροφαγία με μια επίσκεψη στη μυκηναϊκή ακρόπολη στα Κανάκια ή μια βόλτα με το αυτοκίνητο μέχρι το λευκό διώροφο σπιτάκι του Άγγελου Σικελιανού, στην παραλία της Μονής Φανερωμένης – το πέτρινο μοναστήρι είναι ακριβώς απέναντι. Α.Σ.

Ακτή Καραϊσκάκη 38, Σαλαμίνα, Τ/210-46.55.821 

Στο Λαύριο, στην Ψαρού

Φωτογραφίες: Γιώργος Αδάμος

Ο αρχαιολογικός χώρος του Θορικού με ένα από τα παλαιότερα αρχαία θέατρα, απέναντι από την είσοδο της πόλης του Λαυρίου, μαρτυρά εύγλωττα την καθημερινή ζωή των κατοίκων γύρω στο 500 π.Χ. Αν έχετε χρόνο, αξίζει να επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, με μια σπουδαία συλλογή από κοσμήματα αλλά και εργαλεία εξόρυξης.
Στην Ψαρού, πίσω από το Δημαρχείο του Λαυρίου, λίγα μέτρα από τη θάλασσα σερβίρουν νέους και κλασικούς μεζέδες με το δίσκο: ταραμοσαλάτα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, παστουρμά μπακαλιάρου, φάβα και τα γνωστά λοιπά. Πολλά πιάτα με γαρίδες, από σεβίτσε μέχρι γιουβέτσι και σαγανάκι, πάστες θαλασσινών αλλά και ψάρια – τα μικρά στο τηγάνι, τα πιο μεγάλα στα κάρβουνα. Στην επιστροφή, –πάντα– αξίζει να κάνετε μια στάση στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και να θυμηθείτε την μοιραία πτήση του Ίκαρου αλλά και τον στίχο «Ήταν ωραίο το Σούνιο τη μέρα εκείνη του Ευαγγελισμού πάλι με την άνοιξη». Ν.Δ. 

Πλατεία Κανάρη, Τ/ 2292159003 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦαγητό με τα παιδιά: 15 μαγαζιά όπου μικροί και μεγάλοι περάσαμε φίναΦαγητό με τα παιδιά: 15 μαγαζιά όπου μικροί και μεγάλοι περάσαμε φίνα

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Αίγινα

Κορινθία

Νησιά Αιγαίου

Πελοπόννησος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών