ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε νησιώτικους μεζέδες στην Αθήνα

Κασιώτικα ντολμαδάκια, λαδένια Κιμώλου ή λακέρδα και λαδοτύρι από τη Μυτιλήνη; Πριν ταξιδέψουμε στα νησιά, βγαίνουμε στα πιο αιγαιοπελαγίτικα μαγαζιά της Αθήνας.

27.05.2022
Πού τρώμε νησιώτικους μεζέδες στην Αθήνα

Λίγο πριν ξεκινήσουμε να παίρνουμε τα πλοία, λαχταράμε νησιώτικες γεύσεις και, ευτυχώς, τις βρίσκουμε στην Αθήνα. Παραγγέλνουμε κασιώτικα ντολμαδάκια, λαδένια Κιμώλου, λακέρδα και λαδοτύρι από τη Μυτιλήνη, χοχλιούς μπουμπουριστούς, πατάτες με στάκα και άλλες λιχουδιές και κάνουμε των γύρο των ελληνικών νησιών από το τραπέζι μας στην πρωτεύουσα.

Στο Ακρί συναντιέται η Κάσος με τον Πειραιά

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Οι ιδιοκτήτες είναι Κασιώτες όπως θα καταλάβετε από τη μεγάλη φωτογραφία του νησιού που πρωταγωνιστεί στη σάλα και από τις σκόρπιες κασιώτικες σπεσιαλιτέ που θα βρείτε στον κατάλογο, όπως τα χαρακτηριστικά -μικροσκοπικά σαν δαχτυλήθρες- ντολμαδάκια που τρώγονται δυο δυο μαζί σαν γαριδάκια και τα μακαρόνια με σιτάκα, πιάτο στιβαρό, ασυνήθιστο και απόλυτα comfort. Η σιτάκα δεν έχει σχέση με την κρητική στάκα. Πρόκειται για ένα μαλακό, ήπια ξινούτσικο τυρί που φτιάχνουν στην Κάσο. Το λιώνουν με λίγο από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά, μέχρι να γίνει κρέμα, και το ανακατεύουν με τα μακαρόνια. Στο τέλος προσθέτουν και το «τσίκνωμα», δηλαδή κρεμμύδια που έχουν σοτάρει με μπόλικο βούτυρο στο τηγάνι. Χ.Τ.

Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραιάς, Τ/210-41.80.110, Κόστος: έως 15 ευρώ/άτομο χωρίς τα ποτά

 

Στο Λέσβιον για χταπόδι που θα ενέκριναν Μυτιληνιοί

Μια ωραία πρόγευση του νησιού είναι το Λέσβιον, το μικρό ουζερί στο Γαλάτσι. Μαγειρικές με λεσβιακά ελαιόλαδα, σαγανάκια με λαδοτύρια από την Άγρα και τον Μεσότοπο, λακέρδα δικιά τους φτιαγμένη όπως στο νησί, και, βεβαίως στην εποχή τους, σαρδέλες Καλλονής. Το χταπόδι στα κάρβουνα θα το ενέκριναν κι οι Μυτιληνιοί: ξεροψημένο απ’ έξω κι όλο θαλασσινούς χυμούς στη καρδιά του. Ούζα έχει να ξεδιψάσει όλη η Αθήνα. Ν.Μ.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210-29.23.689, Κόστος: 12-18 ευρώ /άτομο χωρίς τα ποτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 καλοκαιρινά κοκτέιλ που πρέπει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα10 καλοκαιρινά κοκτέιλ που πρέπει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα

Το Υπερωκεάνειον πάει Κίμωλο

Αρμενίζει στο Χατζηκυριάκειο αλλά στρώνει νησιώτικο τραπέζι. Χωρίς θέα στη θάλασσα το ταβερνάκι Υπερωκεάνειον του Πειραιά προσφέρει κλασικό ρεπερτόριο ψαροταβέρνας -γαρίδες, κουτσομούρες τηγανητές και όλα τα σχετικά- αλλά και πιο δημιουργικά πιάτα. Μελετώντας τον κατάλογο πιο προσεκτικά θα εντοπίσεις και τις κιμουλιάτικες λιχουδιές: λαδένια, πιταράκια, σαλάτα με ντοματίνια και κρεμμύδι μαζί με κάππαρη και ξινοτύρι απ’ το νησί. Οι ιδιοκτήτες έχουν οικογενειακούς δεσμούς με την Κίμωλο και δεν είναι λίγες οι φορές που, μαζί με όλα τα άλλα φρέσκα που φτάνουν στο μαγαζί από την ιχθυόσκαλα του Πειραιά, παραλαμβάνουν και καμιά καλή ψαριά από τον τόπο καταγωγής τους. Δοκιμάστε και τα τοσοδούλικα κασιώτικα ντολμαδάκια που σερβίρουν. Γ.Π.

Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, 210-41.80.030, Κόστος: 20-25 ευρώ/άτομο χωρίς τα ποτά

 

Η Κρήτη στο κέντρο της πόλης

Οι αυθεντικές κρητικές γεύσεις που συνδυάζονται με τσικουδιά από τη Σητεία. Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Τα τελευταία τριάντα και βάλε χρόνια η οικογένεια Κατσούλη γεμίζει τη μισοσκότεινη, δροσερή στοά της Βερανζέρου με γεύσεις από την Κρήτη. Με παγωμένη τσικουδιά Σητείας σερβίρουν μαγειρευτά, ψαρικά και κρεατικά, όπως ξέρουν να τα κάνουν στο νησί. Εδώ δοκιμάζουμε πατάτα οφτή με στάκα -τόσο πλούσιος στην απλότητά του μεζές, ομελέτα με τρυφερό απάκι, γεμιστούς με ρύζι κολοκυθοανθούς που σερβίρουν αν το ζητήσετε παρέα με ξύγαλο ή ξιδάτο σφακιανό λουκάνικο σχάρας. Κάνουν και ωραίο κατσικάκι τσιγαριαστό. Στο τέλος θα γλυκαθείτε με σφακιανή πίτα με μέλι. Γ.Π.

Βερανζέρου 5, Πλ. Κάνιγγος, Τ/ 210-38.26.998, Κόστος: 20-25 ευρώ/άτομο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην ΑθήναΠίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην Αθήνα

Η Λέσβος των Εξαρχείων

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στον πεζοδρόμιο της Εμμανουήλ Μπενάκη οι Αθηναίοι τρώνε σαν να είναι στη Μυτιλήνη. Από το 1970 κρατάει το ουζερί. Ήταν (και εν μέρει συνεχίζει να είναι) στέκι των Λέσβιων της πόλης που έρχονταν εδώ για να τα πουν και να τα πιουν συνοδεύοντας με απλά αλλά εκλεκτά μεζεδάκια. Το λαδοτύρι απ’ τον Πολίχνιτο, τα παστά και τα μαρινάτα δεν λείπουν από καμία παραγγελία. Με παραδοσιακές συνταγές από τους Μυτιληνιούς που πρωτοάνοιξαν το μαγαζί φτιάχνουν μέχρι σήμερα τους πατατοκεφτέδες και τις ξιδάτες σουπιές. Στον κατάλογο των ποτών έχουν πολλές από τις επωνυμίες ούζου που βγάζει το νησί. Γ.Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525, Κόστος: 15-20 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά

 

Ο Ρακουμέλ είναι από τη μεγαλόνησο

Από το ρακάδικο των Εξαρχείων η Κρήτη είναι μια παραγγελία δρόμος. Θα τη βρείτε στις σπιτίσιες τηγανητές πατάτες που έρχονται κομμένες κυδωνάτες, με ντοματένια σάλτσα, στάκα και δύο μελάτα τηγανητά αυγά, στην μαραθόπιτα που μοσχοβολάει, στα τυριά από το νησί, τα μυζηθροπιτάκια και ένα σωρό ακόμα μεζέδες που μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού και εξαφανίζονται μετά από λίγα τσουγκρίσματα. Γ.Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 71, Τ/210-38.00.506, Κόστος: 15-20 ευρώ/άτομο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ νέα ζωή της Ζωοδόχου Πηγής – Τι τρώμε, τι πίνουμε, τι ψωνίζουμεΗ νέα ζωή της Ζωοδόχου Πηγής – Τι τρώμε, τι πίνουμε, τι ψωνίζουμε

 

Μαζωμός: Λίγη Νάξος στο Μαρούσι

Πρόσχαρος, φιλόξενος άνθρωπος, ο Δημήτρης Σαρρής από την Απείρανθο έστησε στο Μαρούσι το Μαζωμό, μια ταβέρνα γεμάτη εικόνες -παλιές φωτογραφίες, τυρόσκαμνα, κάθε λογής χρηστικά αντικείμενα- και γεύσεις της ιδιαίτερης πατρίδας του. Παρότι το Γενάρη που μας πέρασε μια φωτιά κατέστρεψε αυτόν τον ζεστό χώρο που είχε φτιάξει με πολλή φροντίδα, το αρσενικό, το ανθότυρο κι η ξινομηζύθρα που έρχονται από το νησί, τα απεραθήτικα αρδουμάκια, η κατσικομακαρονάδα, το παραδοσιακό ρόστο, τα παϊδάκια κόκορα κι η ψητή προβατίνα επέστρεψαν λίγους μήνες μετά στο παρκάκι απέναντι, που το βρίσκαμε τα τελευταία καλοκαίρια. Τα υπόλοιπα, όπως λέει, θα τα ξαναφτιάξουν σιγά-σιγά. Α.Σ.

Κυπρίων Αγωνιστών 19-21, Μαρούσι, τηλ. 210-80.35.800. Κόστος: 18-20 ευρώ/άτομο 

Εστιατόρια

Εστιατόριο για ψάρι

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Εξάρχεια

Ομόνοια

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών